Решение по дело №1469/2016 на Районен съд - Карлово

Номер на акта: 191
Дата: 20 май 2019 г. (в сила от 19 юни 2019 г.)
Съдия: Дарина Илиева Попова
Дело: 20165320101469
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 28 декември 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№…………………

гр. К., 20.05.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Карловски районен съд                                 трети граждански състав

на двадесет и трети април                            две хиляди и деветнадесета година

в публично заседание в състав:

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИНА ПОПОВА

 

Секретар: СНЕЖАНА ДАНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдията

гражданско дело № 1469 по описа за 2016 година

и за да се произнесе, взе предвид:

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл.349, ал.6 от ГПК.

С решение № 74 от 14.03.2018 г., влязло в законна сила на влязло в законна сила на 05.04.2018 г. е извършена съдебна делба, като на съделителя Л.П.К. с ЕГН ********** ***, е възложен в изключителен дял, на основание чл. 349, ал.2, изр. ІІ-ро от ГПК, следния недвижим имот: ДВОРНО място, цялото застроено и незастроено, с площ от 615 (шестстотин и петнадесет) кв.м, находящо се в село Д., община К., област П., съставляващо УПИ VII-729 (седем римско, тире, седемстотин двадесет и девет арабско), в кв.88 (осемдесет и осми) по плана на селото, одобрен със Заповед № 641/1984г. при граници и съседи: улица, УПИ VI-728, УПИ VIII-730 и УПИ Х-728, ведно с построените в имота масивна жилищна сграда, полумасивна сграда и навес, и всички други строителни подобрения, като съделителката е осъдена да заплати на другите съделители – Н.П.Д. с ЕГН **********, П.С.К. с ЕГН ********** и С.С.К. с ЕГН **********, действащ чрез своята майка и законен представител И.Ч. К. с ЕГН **********, съответни суми за уравнение на дяловете, в шестмесечен срок от влизане на решението в сила.

Съдът е сезиран с искане, на основание чл.349, ал.6 от ГПК от съделителката Н.П.Д. да прогласи настъпилото обезсилване по право и да извърши делбата отново.

Съделителите П.С.К. и С.С.К. действащ чрез своята майка и законен представител И.Ч. К. заявяват, че е настъпило твърдяното обезсилване по право на решението по извършване на делбата.

Съделителката Л.П.К. признава факта, че не е изплатила сумите за уравнение на дяловете на останалите съделители.

П.ският районен съд, като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, намери за установено следното:

Съгласно разпоредбата на чл.349, ал.6 от ГПК, съделителят, в чийто дял е поставен имотът по реда на чл.349, ал.1 и 2 от ГПК, става негов собственик, след като изплати в 6-месечен срок от влизане в сила на възлагателното решение, определеното парично уравнение, заедно със законната лихва. Съгласно същата разпоредба, ако уравнението не бъде изплатено в този 6 -месечен срок, решението за възлагане се обезсилва по право и имотът се изнася на публична продан.

В случая решението по извършване на делбата е влязло в законна сила на 05.04.2018 г. т.е. 6-месечния срок за плащане е изтекъл на 05.10.2018 г. (работен ден). Не се установява по делото, задължено лице, въз основа на решението, да е изпълнило законоустановеното си задължение по парично уравнение на дела на другите съделители – кредитори, а и самата съделителка признава този факт. Установяването на неплащането, ex lege, води до обезсилване на решението за възлагане и съдът следва да го прогласи.

Никой от другите съделители  не е поискал възлагане на имота по реда на чл.349, ал.6, изр. предпоследно от ГПК, поради което единствения възможен способ за ликвидиране на съсобствеността, която ще се възстанови с прогласяване на настъпилото обезсилване, е изнасяне на имота на публична продан.

От заключението на вещото лице се установява, че пазарната оценка на целия недвижим имот е в размер на 26 500 лева. Предвид различните права на съделителите в съсобствеността, по отношение на дворното място и сградите, съдът ползва заключението и в частта, с която вещото лице е оценило имота – земя и сгради по метода на посредственото сравнение за земята и по метода на репродуктивната стойност – за сградите. Пазарната стойност на земята е в размер на 6 199.20 лева, а репродуктивната стойност на сградите е в общ размер на 22 160 лева. Репродуктивната стойност на целият имот възлиза на 28 359.20 лева (съобразно обясненията на вещото лице, дадени в съдебно заседание за допусната техническа грешка при сбора на сумите).

Пазарната цена на имота възлиза на

Държавните такси са определени с възлагателното решение, върху по –висока цена и не се налага събиране на допълнителни държавни такси.

Мотивиран от изложеното, Съдът

 

Р        Е        Ш       И:

 

ПРОГЛАСЯВА настъпилото по право обезсилване на решение № 74 от 14.03.2018 г., постановено по гр. дело № 1469/2016 г. по описа на КрлРС, с което е извършена съдебна делба, В ЧАСТТА, с която на Л.П.К. с ЕГН ********** *** е възложен, на основание чл. 349, ал.2, изр. ІІ-ро от ГПК, следния недвижим имот: ДВОРНО място, цялото застроено и незастроено, с площ от 615 (шестстотин и петнадесет) кв.м, находящо се в село Д., община К., област П., съставляващо УПИ VII-729 (седем римско, тире, седемстотин двадесет и девет арабско), в кв.88 (осемдесет и осми) по плана на селото, одобрен със Заповед № 641/1984г. при граници и съседи: улица, УПИ VI-728, УПИ VIII-730 и УПИ Х-728, ведно с построените в имота масивна жилищна сграда, полумасивна сграда и навес, и всички други строителни подобрения и в частта, с която Л.П.К. е осъдена да заплати на останалите съделители – Н.П.Д. с ЕГН **********, П.С.К. с ЕГН ********** и С.С.К. с ЕГН **********, действащ чрез своята майка и законен представител И.Ч. К. с ЕГН **********, съответните суми за уравнение на дяловете, в шестмесечен срок от влизане на решението в сила.

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН, на основание чл. 349, ал.6, изр. ІІ-ро от ГПК, съсобствения между Л.П.К. с ЕГН ********** *** от една страна и Н.П.Д. с ЕГН ********** ***, П.С.К. с ЕГН ********** и С.С.К. с ЕГН **********, действащ чрез своята майка и законен представител И.Ч. К. с ЕГН **********,*** – от друга страна, на следния техния съсобствен наследствен недвижим имот: ДВОРНО място, цялото застроено и незастроено, с площ от 615 (шестстотин и петнадесет) кв.м, находящо се в село Д., община К., област П., съставляващо УПИ VII-729 (седем римско, тире, седемстотин двадесет и девет арабско), в кв.88 (осемдесет и осми) по плана на селото, одобрен със Заповед № 641/1984г. при граници и съседи: улица, УПИ VI-728, УПИ VIII-730 и УПИ Х-728, ведно с построените в имота масивна жилищна сграда, полумасивна сграда и навес, и всички други строителни подобрения ПРИ ПЪРВОНАЧАЛНА ЦЕНА обща цена от 28 359.20 лева (двадесет и осем хиляди триста петдесет и девет лева и двадесет стотинки), като след извършване на проданта, получените суми се разделят както следва:

ЗА ДВОРНОТО МЯСТО сумата от 6 199.20 лева (шест хиляди сто деветдесет и девет лева и двадесет стотинки) да се разпредели, както следва: за Л.П.К. – 12/24 (дванадесет двадесет и четвърти) идеални части, за Н.П.Д. – 6/24 (шест двадесет и четвърти) идеални части, за П.С.К. - 3/24 (три двадесет и четвърти) идеални части, за С.С.К. - 3/24 (три двадесет и четвърти) идеални части;

ЗА МАСИВНОТО ЖИЛИЩЕ И СТОПАНСКИТЕ ПОСТРОЙКИ сумата от 22 160 (двадесет и две хиляди сто и шестдесет) лева да се разпредели, както следва: за Л.П.К. – 16/24 (шестнадесет двадесет и четвърти) идеални части, за Н.П.Д. – 4/24 (четири двадесет и четвърти) идеални части, за П.С.К. - 2/24 (две двадесет и четвърти) идеални части, за С.С.К. - 2/24 (две двадесет и четвърти) идеални части.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд П. в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

АГ.