Решение по дело №2570/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 260278
Дата: 20 октомври 2020 г. (в сила от 21 ноември 2020 г.)
Съдия: Албена Славова Неделчева
Дело: 20203110202570
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 2 юли 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

№ 260278/20.10.2020г.

гр.в., 19.10.2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 

            Варненският районен съдтридесет и втори наказателен състав - в публично заседание на четиринадесети септември  през две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА  СЛАВОВА

 

при секретаря НЕЗАЕТ ИСАЕВА, като разгледа докладваното от председателя АНД № 2570  по описа за 2020 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

 

           Производството е образувано на основание  чл.59 и сл. от ЗАНН въз основа на жалба предявена от Ю.Н.М. с ЕГН: ********** против НП № 208/14.05.2020 г. на Зам. кмета на Община-в., с което на основание , чл. 113 ал.1 т.3 от ЗДвП  му е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 50 /петдесет / лева за нарушение на чл. 184 ал.2 т.2 от ЗДвП .

            В жалбата си въззивникът оспорва фактическата обстановка, визирана в издаденото НП. Прави искане същото да бъде отменено като незаконосъобразно и необосновано.

В съдебно заседание въззивникът  редовно призован, не се явява, не се представлява. Въззиваемата страна, редовно призовани изпращат представител – юк Бойчевски, който оспорва жалбата. В заседание по същество същия пледира наказателното постановление да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

След преценка на доводите на жалбоподателя и с оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното:

            С обжалваното НП е ангажирана административно-наказателната отговорност на въззивника за извършено нарушение на чл. 113 ал.1 т.3 от НК, ца това, че на 03.05.2020 г. в гр. в. като участник в пътно движение – пешеходец в гр. в. на кръстовището на бул. Осми приморски полк с бул. Цар Освободител преминал на забранителен червен сигнал на светофарната уредба.

            На 04.05.2020 г. по отношение на въззивника е съставен АУАН № 0006656 от посочената дата за цитираното нарушение, въз основа на който е ангажирана с обжалваното НП административно-наказателната му отговорност на основание чл. 184 ал.2 т.2 от ЗДвП.

            В хода на съдебното производство са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя – св. Т.К. и свидетеля по акта – Г.Н.Г.. Приобщени са към материалите по делото материалите по АНП.

Съдът, въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразност, обоснованост и справедливост на наложеното административно наказание прави следните изводи:

Жалбата е процесуално допустима, подадена е от надлежна страна в законоустановения срок за обжалване  и е приета от съда за разглеждане, но по същество е неоснователна.

            Наказателното постановление № 208/14.05.2020 г. е издадено от компетентен орган – зам. Кмета на Община – в., съгласно Заповед № 0506/26.08.2013 г. на кмета на Община-в. и чл. 12 от Наредбата.

            Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок, като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН, а при издаването на административния акт е спазена разпоредбата на чл. 42 от ЗАНН. Вмененото във вина на въззивника нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава.Посочени са нарушените материално- правни норми.

            Като разгледа жалбата по същество, съдът установи от правна страна следното:

            С обжалваното НП неправилно е ангажирана административно-наказателната отговорност на въззивника, доколкото същият не е от категорията на лицата, които могат да носят посочения вид отговорност.           

Съгласно разпоредбата на чл. 26 ал.2 от ЗАНН, непълнолетните лица между 16 и 18 години носят административно-наказателна отговорност, когато са могли да разбират свойството и значението на извършеното нарушение и да ръководят постъпките си,  съгласно чл. 26 ал.3 от ЗАНН за административни нарушения, извършени от малолетни и непълнолетни на възраст от 14 до 16 години отговарят съответно родителите, попечителите или настойниците, които съзнателно са допуснали извършването им.

В случая се касае за лице, родено на *** , което не е навършило 16 години към момента на извършване на нарушението   поради което той не следва да носи административно-наказателна отговорност.           

С оглед на изложеното НП е издадено в потиворечие с материалния закон и като такова следва да бъде отменено.

С оглед изхода на делото, съдът  счита, че следва да остави без уважение искането на процесуалния представител на въззиваемата страна за заплащане на юрисконсултско възнаграждение.

Воден от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ   НП № 208/14.05.2020 г. на Зам. кмета на Община-в., с което на Ю.Н.М. с ЕГН: ********** на основание , чл. 113 ал.1 т.3 от ЗДвП  му е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 50 /петдесет / лева за нарушение на чл. 184 ал.2 т.2 от ЗДвП .

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на процесуалния представител на въззиваемата страна за заплащане на юрисконсултско възнаграждение.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му пред Административен съд- в..

            След влизане в сила на съдебното решение, АНП да се върне на наказващия орган по компетентност.

 

                       
                                                                       СЪДИЯ при РС- в.: