Разпореждане по дело №925/2020 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2561
Дата: 18 май 2020 г.
Съдия: Ралица Цанкова Костадинова
Дело: 20203100100925
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 май 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

№………./18.05.2020 г.

гр.  Варна

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, единадесети състав в закрито съдебно заседание на осемнадесети май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: РАЛИЦА КОСТАДИНОВА

като разгледа докладваното от съдията

гражданско дело № 925 по описа за 2020 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

При извършване на служебна проверка за редовност на исковата молба съгл. чл.129, ал.1 ГПК, съдът констатира, че на ищците следва да бъдат дадени указания да отстранят нередовностите на исковата молба.

            Без движение следва да бъде оставена и молбата за освобождаване от заплащане на държавна такса за представяне на необходимите изискуеми по закон доказателства.

Съдът констатира, че не е спазено и изискването на чл. 127 ал.4 от ГПК, според което по осъдителен иск за парично вземане ищецът посочва банкова сметка ***.

С оглед на изложеното и на осн. чл.129, ал.2 ГПК, съдът

 

Р  А  З  П  О  Р  Е  Д  И  :

 

          ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ производството по делото.

 

           УКАЗВА на ищците в едноседмичен срок от получаване на съобщението да отстранят нередовностите в подадената молба, като с писмена молба с преписи според броя  на ответниците:

             1/ да конкретизират твърденията си за наличие на трудово правоотношение на починалото лице Манол Райчев М. – с кое лице ответник е сключен договора и в тази връзка ясно и категорично да заяви срещу кого избира да насочи претенцията си за обезвреда - срещу възложителя на работата на прекия причинител, когато увреждането е настъпило при и по повод извършването на възложената работа /както е посочено в обстоятелствената част и в петитума/, или срещу работодателя с иск по чл. 200 КТ / каквито двузначни твърдения има в обстоятелствената част/.

             2/ да посочат как е настъпила конктретно смъртта на М.– дали е бил вътре в сградата, вън от сградата, какво конкретно се е случило на 08.04.2015г.;

             3/ да конкретизират твърденията си по предявения в условията на евентуалност иск с посочено от тях правно основание чл. 50 от ЗЗД – какви са  свойствата на вещта, от които са произлезли вредите; да обосноват причинно-следствена връзка и да посочат изрично „Международен панаир Пловдив“ АД в качеството на собственик или на лице, под чиито надзор се намира вещта е посочено като ответник;   

 

УКАЗВА на ищеца, че при неотстраняване в цялост и в срок на посочените нередовности, молбата в частта по претенцията за заплащане на имуществени вреди ще бъде върната и производството по делото ще бъде прекратено на осн. чл. 129, ал.3 ГПК.

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ молбата от ищците  с правно основание чл. 83 ал.2 от ГПК за освобождаване от заплащането на държавна такса и разноски. 

 

 УКАЗВА на ищците,  в едноседмичен срок от съобщението, да представи следните документи – доказателства по чл. 83, ал.2 ГПК, за:

-        за имуществено състояние на ищцата А.С., удостоверено с декларация, попълнена под страх от наказателна отговорност, съдържаща всички изискуеми по закон реквизити, включително и подпис на лицето, доколкото представената по делото декларация съдържа само инициали на същото, но не и негов подпис.

-        да посочат изрично дали в настоящото производство ищците се представлява от адв. Н.И. по реда на чл. 38 от Закона за адвокатурата;

 

             ПРИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ в срок и в цялост на указанията, молбата за освобождаване от държавна такса ще бъде оставена без уважение, като на ищците ще бъде указано да внесат дължимата държавна такса в срок.

 

             УКАЗВА на ищците, че в същия едноседмичен срок следва да изпълнят задължението си по чл. 127 ал.4 от ГПК, като посочат банкова сметка ***.  ПРЕДУПРЕЖДАВА ищците, че при неизпълнение на това указание, съдът ще наложи глоба за неизпълнение на разпореждане на съда.

            

 

           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: