Решение по дело №1095/2009 на Районен съд - Горна Оряховица

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 15 януари 2010 г. (в сила от 11 февруари 2010 г.)
Съдия: Златина Личева
Дело: 20094120201095
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 ноември 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

527

 

гр. ГОРНА ОРЯХОВИЦА, 15.01.2010 г.

 

В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

 

ГОРНООРЯХОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, пети състав в публичното заседание на   петнадесети  декември, през две хиляди и девета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЗЛАТИНА ЛИЧЕВА

 

 

при секретаря Р. А., като разгледа докладваното от съдията НАХД № 1095 по описа за 2009 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Районна прокуратура Горна Оряховица е внесла мотивирано постановление по реда на чл.375 НПК, срещу С.В.Ч., за извършено от него престъпление по  чл. 274 ал.І от НК, изразяващо се в това че: На 26.08.2009 г., около 21:30 часа, самоволно извършил действие, което спада в кръга на службата на длъжностно лице- служител в МВР, изпълняващ дейност по контрол на пътното движение, която той не заема- спрял за проверка л. а.”Фолксваген голф” с рег. №  ВТ 7109 АМ, управляван от Иван Стефанов Кръстев с ЕГН **********, като за това си послужил със стоп- палка по установен образец за МВР, уредена в чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295 и светлоотразителна жилетка.

      С разпореждане на съдията докладчик делото е насрочено за разглеждане и решаване по реда на  глава двадесет и  осма от НПК, с оглед наличието на материалноправните предпоставки на чл.78 а НК.

В съдебно заседание не се яви  представител на ГОРП и не зае становище по внесеното обвинение.

Деецът Ч. редовно призован, се призна за виновен по повдигнатото му обвинение.

        Съдът след като обсъди събраните по делото доказателства,поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа страна следното:

        Деецът живеел в гр. Горна Оряховица, на ул.”Осми март” № 2. Същият забелязал, че периодично по улицата, минавал л. а. „Фолксваген голф”  с висока скорост, което притеснявало живущите граждани.

        Ч. се познавал със св. Христо Черкезов, в която връзка знаел, че последният държи в гаража си стоп- палка, използвана от органите на МВР и светлоотразителна жилетка, които били на баща му-  св. Георги Черкезов. Решил да облече жилетката и представяйки се за служител на МВР, да спре водача, да му извърши проверка и да го сплаши, за да преустанови  последния  действията, които извършва.

На 26.08.2009 г., около 21:30 часа,  Ч. отново чул шум  от движещ се с висока скорост по улицата л.а., при което видял познатия чу вече лек автомобил „Фолксваген голф”, който смущавал общественото спокойствие.

        В този момент Ч. облякъл светлоотразителната жилетка  и взел стоп-палката, с която спрял водача, представяйки се за служител на ПП КАТ. Поискал документите на  автомобила, на водача, както и личната му карта и „започнал да извършва проверка”. Водачът на л. а. „Фолксваген голф” бил Иван Стефанов Кръстев. След преглеждане на документите, Ч. ги върнал на Кръстев, като го попитал дали има аптечка, пожарогасител, триъгълник. След като се уверил за съществуването им, казал на св. Кръстев, че ще  спре от движение автомобила му, тъй като   бил решил да се „заяжда с него”. Отишъл до заведение „Ловен дом” и взел стикер  с надпис” Пътна полиция- КАТ- спрян от движение”, след което залепил стикера на предното стъкло  на автомобила   отвътре, горе в ляво.

        В този момент се появили служителите  на РУ МВР Горна Оряховица- св. Генов и св. Белчев, които преустановили по- нататъшни действия на Ч.. Св. Генов бил изпратен с колегата си Белчев на ул.”Сидер войвода” в гр. Горна Оряховица,  тъй като бил получен сигнал  на тел. 166, че цивилно лице, облечено  в светлоотразителна жилетка с надпис „Полиция” и стоп-палка, спира МПС-та за проверка.

        След установяване  самоличността на дееца Ч. и св. Кръстев, двамата били отведени в РУМВР Горна Оряховица. С протокол за доброволно предаване(л.12), деецът предал 1 бр. стоп-палка от образец с бял надпис „МВР” и 1 бр. светлоотразителна жилетка със саморъчно изписани надпис „Полиция” на гърба и  „Велико Търново” и „СДВР” на лицевата част.

С протокол  за доброволно предаване от 27.08.2009 г., св. Кръстев предал стикер с кръгла форма с надпис „Пътна полиция-КАТ спрян от движение” с черни букви на червен фон и бял триъгълник в кръга с черен удивителен знак(л.13).

        По делото била назначена и съдебно-психиатрична експертиза, като вещото лице депозирало заключение, че С.Ч., не страдал от психично разстройство.Деянието било извършено в състояние на обикновено раздразнение на фона на обикновеното алкохолно опиване. Преди и по време на деянието, Ч. разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Заключението беше прието от съда  като пълно, компетентно и обосновано, както и приобщено към доказателствата по делото.

        Описаната фактическа обстановка се доказа от  обясненията на дееца, показанията на св. Кръстев, Христо Черкезов, Георги Черкезов,Белчев, Генов, 2 бр. протоколи за доброволно предаване–л.12-13, справка за съдимост, съдебно психиатрична експертиза–л.15-18, докладна записка от 27.08.2009 г.–л.21.

Правят се следните правни изводи:

Безспорно се установи,че от обективна страна деецът С.В.Ч., е осъществил престъпния състав на чл. 274 ал.І  НК- На 26.08.2009 г., около 21:30 часа, самоволно извършил действие, което спада в кръга на службата на длъжностно лице-служител в МВР, изпълняващ дейност по контрол на пътното движение, която той не заема- спрял за проверка л. а.”Фолксваген голф” с рег. №  ВТ 7109 АМ, управляван от Иван Стефанов Кръстев с ЕГН **********, като за това си послужил със стоп-палка по установен образец за МВР, уредена в чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295 и светлоотразителна жилетка.

Деянието е такова на формалното извършване-с осъществяването на признаците от състава, е реализирано престъплението. Съобразно чл. 165 ал.ІІ  т. 1 от Закона за движението по пътищата, при изпълнение на функциите си по този закон определените от Министъра на вътрешните работи служби имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз. В този смисъл единствено  служебно лице от състава на МВР може да извършва дейност, свързана с спиране на ППС, както и проверка на  документи за самоличност, документи на управляваното МПС и свидетелството за правоуправление на водача. Подсъдимият не е служебно лице от състава на МВР, поради което няма право да извършва действия, спадащи в кръга на службата на длъжностно лице- служител в МВР, използвайки атрибути, представляващи отличителни белези за тази дейност и легитимация на длъжностното лице- стоп-палка по установен образец за МВР, уредена в чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295,както и светлоотразителна жилетка.

От субективна страна деецът е действал при форма на вината-пряк умисъл. Съзнавал е общественоопасния характер на деянието, предвиждал е общественоопасните последици и е искал настъпването им.

Причини за извършване на престъплението са ниска правна култура и незачитане на установения в страната ред.

Обществената опасност на деянието, съдът прецени като висока с оглед на това, че извършените от подсъдимия действия по чл. 165 ал.ІІ т. 1 ЗДП и чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295 на МВР, са такива, които спадат към   кръга на службата на  служител в МВР, т. е. орган на власт, призван  и натоварен от Закона да охранява обществения ред.

Обществената опасност на дееца съдът прецени като ниска, след обсъждане на смекчаващите и отегчаващи отговорността обстоятелства. Като смекчаващи отговорността обстоятелства бяха отчетени направените самопризнания, добрите характеристични данни.  Не бяха отчетени отегчаващи отговорността обстоятелства.

Налице е превес на смекчаващи отговорността обстоятелства, което в съвкупност с причините за  извършване на  деянието и обществената му опасност,отчетена от съда като висока, обуславят тежестта на извършеното деяние, която е средно висока.

С оглед наличието на предпоставките по чл. 78 А от НК – чисто съдебно минало, липса на причинени имуществени вреди в резултат на извършеното деяние, както и наказуемостта по чл.274  ал.І  НК – лишаване от свобода до една година или пробация,  съдът счита, че следва да освободи С.В.Ч. от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание ГЛОБА в размер на 1500.00 лв. който размер на наказанието е над  минималният такъв и доста под средния, предвиден   в разпоредбата на чл. 78 А НК, предвиден в закона, платими в полза на Държавата,  както и 5.00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист. Видно от приетата като доказателство по делото Декларация  за материално положение, към момента на извършване на деянието, деецът е бил безработен.

Водим от горното,съдът

 

Р    Е    Ш    И    :

 

 

ПРИЗНАВА С.В.Ч., роден на *** г. в Горна Оряховица, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, не работи, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това че: На 26.08.2009 г., около 21:30 часа, самоволно извършил действие, което спада в кръга на службата на длъжностно лице- държавен служител в МВР, изпълняващ дейност по контрол на пътното движение, която той не заема- спрял за проверка л. а.”Фолксваген голф” с рег. №  ВТ 7109 АМ, управляван от Иван Стефанов Кръстев с ЕГН **********, като за това си послужил със стоп- палка по установен образец за МВР, уредена в чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295 и светлоотразителна жилетка-престъпление по чл. 274 ал.І НК.

На основание чл.78 А НК, ОСВОБОЖДАВА С.В.Ч. от наказателна отговорност за извършеното престъпление по чл. 274 ал.І НК и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер от  1500.00 (хиляда и петстотин) лв., платими в полза на Държавата,  както и 5.00(пет) лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА по делото 1 бр. стоп-палка по образец с бял надпис „МВР” и 1 бр. светлоотразителна жилетка със саморъчно изписани надпис „Полиция” на гърба и  „Велико Търново” и „СДВР” на лицевата част, ДА СЕ ВЪРНАТ на Георги Христов Черкезов, от гр. Горна Оряховица,ул.”Осми март” № 2, след влизане на решението в сила.

На основание чл. 189 ал.ІІІ НПК ОСЪЖДА С.В.Ч. със снета самоличност, да ЗАПЛАТИ в полза на ГОРС, сумата от 70.00(седемдесет лв.) направени по делото разноски, както и 5.00(пет) лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВТОС, в 15-дневен срок от съобщението до страните,че е изготвено и обявено.

 

 

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Съдържание на мотивите Свали мотивите

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

527

 

гр. ГОРНА ОРЯХОВИЦА, 15.01.2010 г.

 

В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

 

ГОРНООРЯХОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, пети състав в публичното заседание на   петнадасети  декември, през две хиляди и девета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЗЛАТИНА ЛИЧЕВА

 

 

при секретаря Р. А., като разгледа докладваното от съдията НАХД № 1095 по описа за 2009 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Районна прокуратура Горна Оряховица е внесла мотивирано постановление по реда на чл.375 НПК, срещу С.В.Ч., за извършено от него престъпление по  чл. 274 ал.І от НК, изразяващо се в това че: На 26.08.2009 г., около 21:30 часа, самоволно извършил действие, което спада в кръга на службата на длъжностно лице- служител в МВР, изпълняващ дейност по контрол на пътното движение, която той не заема- спрял за проверка л. а.”Фолксваген голф” с рег. №  ВТ 7109 АМ, управляван от Иван Стефанов Кръстев с ЕГН **********, като за това си послужил със стоп- палка по установен образец за МВР, уредена в чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295 и светлоотразителна жилетка.

      С разпореждане на съдията докладчик делото е насрочено за разглеждане и решаване по реда на  глава двадесет и  осма от НПК, с оглед наличието на материалноправните предпоставки на чл.78 а НК.

В съдебно заседание не се яви  представител на ГОРП и не зае становище по внесеното обвинение.

Деецът Ч. редовно призован, се призна за виновен по повдигнатото му обвинение.

        Съдът след като обсъди събраните по делото доказателства,поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа страна следното:

        Деецът живеел в гр. Горна Оряховица, на ул.”Осми март” № 2. Същият забелязал, че периодично по улицата, минавал л. а. „Фолксваген голф”  с висока скорост, което притеснявало живущите граждани.

        Ч. се познавал със св. Христо Черкезов, в която връзка знаел, че последният държи в гаража си стоп- палка, използвана от органите на МВР и светлоотразителна жилетка, които били на баща му-  св. Георги Черкезов. Решил да облече жилетката и представяйки се за служител на МВР, да спре водача, да му извърши проверка и да го сплаши, за да преустанови  последния  действията, които извършва.

На 26.08.2009 г., около 21:30 часа,  Ч. отново чул шум  от движещ се с висока скорост по улицата л.а., при което видял познатия чу вече лек автомобил „Фолксваген голф”, който смущавал общественото спокойствие.

        В този момент Ч. облякъл светлоотразителната жилетка  и взел стоп-палката, с която спрял водача, представяйки се за служител на ПП КАТ. Поискал документите на  автомобила, на водача, както и личната му карта и „започнал да извършва проверка”. Водачът на л. а. „Фолксваген голф” бил Иван Стефанов Кръстев. След преглеждане на документите, Ч. ги върнал на Кръстев, като го попитал дали има аптечка, пожарогасител, триъгълник. След като се уверил за съществуването им, казал на св. Кръстев, че ще  спре от движение автомобила му, тъй като   бил решил да се „заяжда с него”. Отишъл до заведение „Ловен дом” и взел стикер  с надпис” Пътна полиция- КАТ- спрян от движение”, след което залепил стикера на предното стъкло  на автомобила   отвътре, горе в ляво.

        В този момент се появили служителите  на РУ МВР Горна Оряховица- св. Генов и св. Белчев, които преустановили по- нататъшни действия на Ч.. Св. Генов бил изпратен с колегата си Белчев на ул.”Сидер войвода” в гр. Горна Оряховица,  тъй като бил получен сигнал  на тел. 166, че цивилно лице, облечено  в светлоотразителна жилетка с надпис „Полиция” и стоп-палка, спира МПС-та за проверка.

        След установяване  самоличността на дееца Ч. и св. Кръстев, двамата били отведени в РУМВР Горна Оряховица. С протокол за доброволно предаване(л.12), деецът предал 1 бр. стоп-палка от образец с бял надпис „МВР” и 1 бр. светлоотразителна жилетка със саморъчно изписани надпис „Полиция” на гърба и  „Велико Търново” и „СДВР” на лицевата част.

С протокол  за доброволно предаване от 27.08.2009 г., св. Кръстев предал стикер с кръгла форма с надпис „Пътна полиция-КАТ спрян от движение” с черни букви на червен фон и бял триъгълник в кръга с черен удивителен знак(л.13).

        По делото била назначена и съдебно-психиатрична експертиза, като вещото лице депозирало заключение, че С.Ч., не страдал от психично разстройство.Деянието било извършено в състояние на обикновено раздразнение на фона на обикновеното алкохолно опиване. Преди и по време на деянието, Ч. разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Заключението беше прието от съда  като пълно, компетентно и обосновано, както и приобщено към доказателствата по делото.

        Описаната фактическа обстановка се доказа от  обясненията на дееца, показанията на св. Кръстев, Христо Черкезов, Георги Черкезов,Белчев, Генов, 2 бр. протоколи за доброволно предаване–л.12-13, справка за съдимост, съдебно психиатрична експертиза–л.15-18, докладна записка от 27.08.2009 г.–л.21.

Правят се следните правни изводи:

Безспорно се установи,че от обективна страна деецът С.В.Ч., е осъществил престъпния състав на чл. 274 ал.І  НК- На 26.08.2009 г., около 21:30 часа, самоволно извършил действие, което спада в кръга на службата на длъжностно лице-служител в МВР, изпълняващ дейност по контрол на пътното движение, която той не заема- спрял за проверка л. а.”Фолксваген голф” с рег. №  ВТ 7109 АМ, управляван от Иван Стефанов Кръстев с ЕГН **********, като за това си послужил със стоп-палка по установен образец за МВР, уредена в чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295 и светлоотразителна жилетка.

Деянието е такова на формалното извършване-с осъществяването на признаците от състава, е реализирано престъплението. Съобразно чл. 165 ал.ІІ  т. 1 от Закона за движението по пътищата, при изпълнение на функциите си по този закон определените от Министъра на вътрешните работи служби имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз. В този смисъл единствено  служебно лице от състава на МВР може да извършва дейност, свързана с спиране на ППС, както и проверка на  документи за самоличност, документи на управляваното МПС и свидетелството за правоуправление на водача. Подсъдимият не е служебно лице от състава на МВР, поради което няма право да извършва действия, спадащи в кръга на службата на длъжностно лице- служител в МВР, използвайки атрибути, представляващи отличителни белези за тази дейност и легитимация на длъжностното лице- стоп-палка по установен образец за МВР, уредена в чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295,както и светлоотразителна жилетка.

От субективна страна деецът е действал при форма на вината-пряк умисъл. Съзнавал е общественоопасния характер на деянието, предвиждал е общественоопасните последици и е искал настъпването им.

Причини за извършване на престъплението са ниска правна култура и незачитане на установения в страната ред.

Обществената опасност на деянието, съдът прецени като висока с оглед на това, че извършените от подсъдимия действия по чл. 165 ал.ІІ т. 1 ЗДП и чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295 на МВР, са такива, които спадат към   кръга на службата на  служител в МВР, т. е. орган на власт, призван  и натоварен от Закона да охранява обществения ред.

Обществената опасност на дееца съдът прецени като ниска, след обсъждане на смекчаващите и отегчаващи отговорността обстоятелства. Като смекчаващи отговорността обстоятелства бяха отчетени направените самопризнания, добрите характеристични данни.  Не бяха отчетени отегчаващи отговорността обстоятелства.

Налице е превес на смекчаващи отговорността обстоятелства, което в съвкупност с причините за  извършване на  деянието и обществената му опасност,отчетена от съда като висока, обуславят тежестта на извършеното деяние, която е средно висока.

С оглед наличието на предпоставките по чл. 78 А от НК – чисто съдебно минало, липса на причинени имуществени вреди в резултат на извършеното деяние, както и наказуемостта по чл.274  ал.І  НК – лишаване от свобода до една година или пробация,  съдът счита, че следва да освободи С.В.Ч. от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание ГЛОБА в размер на 1500.00 лв. който размер на наказанието е над  минималният такъв и доста под средния, предвиден   в разпоредбата на чл. 78 А НК, предвиден в закона, платими в полза на Държавата,  както и 5.00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист. Видно от приетата като доказателство по делото Декларация  за материално положение, към момента на извършване на деянието, деецът е бил безработен.

Водим от горното,съдът

 

Р    Е    Ш    И    :

 

 

ПРИЗНАВА С.В.Ч., роден на *** г. в Горна Оряховица, с постоянен адрес гр.Горна Оряховица, ул. „Осми март”2, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, не работи, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това че: На 26.08.2009 г., около 21:30 часа, самоволно извършил действие, което спада в кръга на службата на длъжностно лице- държавен служител в МВР, изпълняващ дейност по контрол на пътното движение, която той не заема- спрял за проверка л. а.”Фолксваген голф” с рег. №  ВТ 7109 АМ, управляван от Иван Стефанов Кръстев с ЕГН **********, като за това си послужил със стоп- палка по установен образец за МВР, уредена в чл. 132 на Инструкцията за патрулно постова дейност І-З-2295 и светлоотразителна жилетка-престъпление по чл. 274 ал.І НК.

На основание чл.78 А НК, ОСВОБОЖДАВА С.В.Ч. от наказателна отговорност за извършеното престъпление по чл. 274 ал.І НК и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер от  1500.00 (хиляда и петстотин) лв., платими в полза на Държавата,  както и 5.00(пет) лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА по делото 1 бр. стоп-палка от образец с бял надпис „МВР” и 1 бр. светлоотразителна жилетка със саморъчно изписани надпис „Полиция” на гърба и  „Велико Търново” и „СДВР” на лицевата част, ДА СЕ ВЪРНАТ на Георги Христов Черкезов, от гр. Горна Оряховица,ул.”Осми март” № 2, след влизане на решението в сила.

На основание чл. 189 ал.ІІІ НПК ОСЪЖДА С.В.Ч. със снета самоличност, да ЗАПЛАТИ в полза на ГОРС, сумата от 70.00(седемдесет лв.) направени по делото разноски, както и 5.00(пет) лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВТОС, в 15-дневен срок от съобщението до страните,че е изготвено и обявено.

 

 

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: