Решение по дело №2633/2013 на Районен съд - Добрич

Номер на акта: 921
Дата: 31 октомври 2013 г. (в сила от 21 ноември 2013 г.)
Съдия: Анна Великова
Дело: 20133230102633
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 юни 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

Град Добрич, 31.10.2013г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

ДОБРИЧКИ РАЙОНЕН СЪД втори състав в публично съдебно заседание на двадесет и девети октомври две хиляди и тринадесета година в следния състав :

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: АННА ВЕЛИКОВА 

 

при участието на секретар Г.Д. разгледа докладвано от районния съдия гр. дело № 2633 по описа за 2013г. и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба на М.С.Ш. ЕГН **********, А. О. М. ЕГН **********, Я. С.Ш. ЕГН **********, Н. С. М. ЕГН ********** и Ю. С. О. ЕГН **********, чрез адвокат Е.Р.,***, е предявен иск с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК вр. чл. 108 от ЗС, за установяване по отношение на ответника правото на ищците на собственост на основание договор за покупко-продажба и наследяване върху 1100 кв.м. в идеални части от поземлен имот № 000059 в землището на село Камен, община Добричка, целият с площ от 2,869 дка.

В исковата молба са изложени следните обстоятелства: с договор за покупко-продажба по нотариален акт, вписан под акт № 115, том ІІІ, дело 1073/1972 година на Толбухинския районен съд, бащата на ищците закупил дворно място с площ от 2400 кв.м., находящо се в чертите на село К., община Д., съставляващо парцел ІІІ пл. № 84 по плана на селото, ведно с построената в дворното място къща от четири стаи, салон и мазе. Към настоящия момент ищците установили, че от целия двор едва 1300 кв.м. се водят на името на баща им в плановете на Община Добричка, а останалите 1100 кв.м. при утвърждаване на нова улична регулация със Заповед № 2380/03.07.1959 година са останали извън регулацията на селото и в момента се водят като земеделска земя, актувана като общинска собственост. Същите съставляват част от имот 35674.0.59 по плана за земеразделяне на село Камен, целият с площ от 2,869 дка. Частта от наследствения имот, която е останала извън регулацията на селото, никога не е била общинска собственост, нито общината е упражнявала фактическа власт върху нея, дворът винаги е бил едно цяло с площ от 2400 кв.м.

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът не е представил писмен отговор.

В съдебно заседание ответникът, чрез изрично упълномощен адвокат с правата по чл. 34, ал. 3 от ГПК, признава иска. В същото заседание ищците са направили искане съдът да се произнесе с решение съобразно признанието.

Съгласно чл. 237, ал. 1 от ГПК, когато ответникът признае иска, по искане на ищеца съдът прекратява съдебното дирене и се произнася с решение съобразно признанието, като в мотивите на решението е достатъчно да се укаже, че то се основава на признанието на иска.

Налице са условията за постановяване на решение в хипотезата на чл. 237, ал. 1 от ГПК. Предявеният иск с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК вр. чл. 108 от ЗС, с оглед признаването му от ответника, следва да бъде уважен.

Към решението си съдът не излага мотиви, като изрично указва, че то се основава на признанието на иска от страна на ответника.

Разноски не се присъждат, тъй като страните заявиха, че не претендират такива.

По гореизложените съображения, Добричкият районен съд

 

                                    Р    Е    Ш    И :

        

         ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Община Д., град Д., ул. „***” № ***, правото на собственост на М.С.Ш. ЕГН **********, А. О. М. ЕГН **********, Я.С.Ш. ЕГН **********, Н. С. М. ЕГН ********** и Ю. С. О. ЕГН **********, придобито на основание договор за покупко-продажба по нотариален акт, вписан под акт № ***, том ***, дело ***** година на Толбухинския районен съд и наследяване, върху 1100 кв.м. в идеални части от недвижим имот, представляващ земеделска земя НИВА, трета категория, имот с № **** в землището на село К., община Добричка, целият с площ от 2 869 кв.м.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Добрички окръжен съд в двуседмичен срок, който тече от датата на връчването му на страните.

                                               

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: