Споразумение по дело №635/2021 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 260089
Дата: 18 февруари 2021 г. (в сила от 18 февруари 2021 г.)
Съдия: Красимира Тончева Донева
Дело: 20212120200635
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 12 февруари 2021 г.

Съдържание на акта

ПРОТОКОЛ

 

   Година 2020                                                                                            Град БУРГАС

 

   РАЙОНЕН СЪД -  гр.БУРГАС, LVII наказателен състав:

   На 18.02.                                                                                                  Година 2021

   /осемнадесети февруари две хиляди двадесет и първа година/

    В публично заседание в следния състав:

                                                     СЪДИЯ: КРАСИМИРА ДОНЕВА

Секретар: Красимира Андонова

Прокурор: Зорница Щърбева

Сложи за разглеждане докладваното от Красимира Донева

НОХ дело № 635 по описа за 2021 година.

На именното повикване в 09.00 часа се явиха:

 

Обвиняемият С.Д.П.  се явява лично и с адв. С.К. ***, надлежно упълномощен.

За Районна прокуратура - гр.Бургас –  районен  прокурор Щърбева.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Адв. К.: Да се даде ход на делото.

Предвид становищата, по хода на делото, с оглед липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

С.Д.П., ЕГН **********, роден на *** ***, с настоящ адрес ***, български гражданин, средно образование, неженен, неосъждан.

 

                                                 Прокурорът: Постигнали сме споразумение със защитника на обвиняемата и със самата обвиняема, което съм представила и моля да бъде одобрено. Поддържам споразумението. Същото е представено в необходимата форма и не противоречи на закона и морала, поради което моля на основание чл.382 ал.7 от НПК споразумението да бъде одобрено, като делото бъде решено с одобряването му.

Адв.К.: Съгласни сме със споразумението. Моля да одобрите споразумението.

Обвиняемият С.Д.П.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Доброволно съм го подписал.

 

                                                                                      ОБВИНЯЕМ: ………………..  

                                     /С.П./

 

СЪДЪТ констатира, че между Районна прокуратура - гр.Бургас, адвокат С.К. ***, като защитник на обвиняемия С.Д.П. и С.Д.П. е постигнато следното споразумение:

 

ОТНОСНО ДЕЯНИЕТО:

Обвиняемият С.Д.П. се признава за виновен в  това, че:

1. Нa 02.02.2021 г. в град Бургас, в собствения си лек автомобил марка „БМВ”, с регистрационен, паркиран на паркинг пред търговски комплекс „Изгрев”, в ж.к.”Изгрев”, без надлежно разрешително, съгласно чл.73, ал. 1 и чл.30 от Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, чл. 1 и следващите от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал. 1 от Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорисково наркотично вещество, по смисъла на чл.3, ал.1, т. 1, и ал.2 от ЗКНВП, връзка чл.3 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение №1, Списък № I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ към чл.3, т.1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, а именно: коноп, с общо нетно тегло 38,600 грама, със съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол - 17,60%, на стойност - 231,60 лева (двеста тридесет и един лева и шестдесет стотинки) лева, определена съгласно Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството - престъпление по чл.З54а, ал. 3, т. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно, при форма на вината „пряк умисъл“ по смисъла на чл. 11, ал.2 от НК.

2. За посоченото в т.1 престъпление по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК и на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК на обвиняемия С.Д.П., ЕГН **********, се налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ ЗА СРОК ОТ ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК така наложеното наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ ЗА СРОК ОТ ОСЕМ МЕСЕЦА се отлага за срок от три години.

На основание чл. 55, ал. 2, връзка ал. 1 от НК на обвиняемия С.Д.П., ЕГН **********, се налага кумулативно предвиденото в чл. 354а, ал.3, т.1 от НК по-леко наказание глоба в размер на 1000 /хиляда/ лева.

3. Веществени доказателства:

Коноп /с изключение на количеството, използвано за анализ при изготвянето на физико-химичната експертиза/, запечатани в хартиен плик с червен восъчен печат на Базово научно техническа лаборатория при ОД от МВР - Бургас са предадени с ПРИЕМАТЕЛНО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ на служба УССД при ОД на МВР - Бургас и изпратени за съхранение с писмо с peг. № 3388р-1069/ 05.02.2021 год. на основание чл. 91 от ЗКНВП в ЦМУ отдел „МРР- НОП“ София.

1 брой запечатан хартиен плик с мастилен печат на Сектор „БНТЛ“ съдържаш везна.

1 брой запечатан хартиен плик с мастилен печат на Сектор „БНТЛ“ с надпис „ОПАКОВКИ“.

На основание чл. 354а, ал. 6, връзка Чл. 53, ал. 2 НК да бъдат отнети в полза на държавата и унищожени.

4. Разноски по делото - 64.08 лева, направени за изготвянето на назначената в хода на досъдебното производство експертиза, да се присъдят в тежест на обвиняемия С.Д.П., ЕГН **********

5. С престъплението - предмет на настоящото споразумение няма причинени имуществени вреди.

 

 

 

РАЙОНЕН ПРОКУРОР: ……………….                 ЗАЩИТНИК: …………….

                 /Зорница Щърбева/                                        /адв. С.К./        

                                                                                                         

 

ОБВИНЯЕМ: ………………

                                                 /С.П./

 

След като се запозна с материалите по Бързо производство № 3388 ЗМ-53/2021 г. по описа на 05 РУ при ОД на МВР - Бургас и споразумението, съдът намира представеното споразумение за непротиворечащо на закона и морала и че като такова следва да бъде одобрено. Същото е представено в изискуемата от закона форма, подписано е от прокурора, обвиняемата и нейния  защитник.  С деянието не са причинени имуществени вреди  и обвиняемата се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Предвид изложеното и на основание чл.382 ал.7 от НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И: № 260089/18.02.2021 г.

ОДОБРЯВА сключеното на 11.02.2021 г. споразумение между РАЙОНЕН ПРОКУРОР при Районна прокуратура - гр.Бургас – Зорница Щърбева, адвокат С.К. ***, като защитник на обвиняемия С.Д.П. и обвиняемия С.Д.П. - С.Д.П., ЕГН **********, роден на *** ***, с настоящ адрес ***, български гражданин, средно образование, неженен, неосъждан, с което обвиняемият се признава за ВИНОВЕН за  това, че: нa 02.02.2021 г. в град Бургас, в собствения си лек автомобил марка „БМВ”, с регистрационен № А, паркиран на паркинг пред търговски комплекс „Изгрев”, в ж.к.”Изгрев”, без надлежно разрешително, съгласно чл.73, ал. 1 и чл.30 от Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, чл. 1 и следващите от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал. 1 от Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорисково наркотично вещество, по смисъла на чл.3, ал.1, т. 1, и ал.2 от ЗКНВП, връзка чл.3 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение №1, Списък № I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ към чл.3, т.1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, а именно: коноп, с общо нетно тегло 38,600 грама, със съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол - 17,60%, на стойност - 231,60 (двеста тридесет и един лева и шестдесет стотинки) лева, определена съгласно Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството - престъпление по 354а, ал. 3, т. 1 от НК, поради което и на основание чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК и чл.55 ал.1 т.1 и ал.2 от НК  му НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА и  ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

ОТЛАГА на основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наложеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

                                          ОТНЕМА, на основание чл.354а, ал.6 от НК, в полза на държавата вещественото доказателство коноп с общо нетно тегло 38.600 грама - предмет на престъплението, остатъкът от който е изпратен за съхранение в Агенция „Митници”, ЦМУ, Отдел ,,МРР-НОП”-гр.София, като след влизане в сила на споразумението да бъде унищожено.

ОТНЕМА, на основание чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК, в полза на държавата, веществените доказателства по делото: 1 брой запечатан хартиен плик с мастилен печат на Сектор „БНТЛ“, съдържаш везна и 1 брой запечатан хартиен плик с мастилен печат на Сектор „БНТЛ“ с надпис „ОПАКОВКИ“, след което същите да бъдат УНИЩОЖЕНИ.

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал. 3 от НПК, С.Д.П., ЕГН: **********, да заплати разноски в размер на 64,08 /шестдесет и четири лева и осем стотинки/ лв. по сметка на ОД МВР Бургас, както и 5 /пет/ лв. държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт  по сметка на Районен съд-Бургас.

 

                                               ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 635/2021 г. по описа на Районен съд – гр.Бургас.

                                            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за одобряване на споразумението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

След одобряване на споразумението и прекратяване на наказателното производство по делото, съдът се занима с взетата мярка за неотклонение спрямо обвиняемия обвиняемия С.Д.П., ЕГН: **********. Предвид наложеното наказание на обвиняемия, съдът намира, че мярката му за неотклонение „ПОДПИСКА“ следва да бъде отменена.

 

Мотивиран от горното и на основание чл. 309 от НПК, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „ПОДПИСКА“ спрямо обвиняемия С.Д.П., ЕГН: **********.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано и протестирано в 7-дневен срок от днес с частна жалба и протест пред Окръжен съд - Бургас.

Да се уведоми 05 РУ при ОД на МВР – Бургас, след влизане на настоящото определение в сила.

 

                                                                                                                                                                                           СЪДИЯ:

 

Съдът, на основание чл. 182 ал. 2 от ДОПК, УВЕДОМЯВА обвиняемия С.Д.П., ЕГН: **********, че има възможност в седемдневен срок от датата на влизане в сила на съдебния акт, да заплати доброволно дължимата сума глоба в размер на 1000 лева в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд - Бургас, като в такъв случай не дължи държавна такса в размер на 5 /пет/ лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

В платежните документи следва да се посочи номера на делото, име на задълженото лице и вида на задължението.

В случай, че сумата не бъде платена доброволно в указания срок и не бъдат представени доказателства за това в деловодството на съда, предстои предприемане на действия за принудителното й събиране, като подсъдимият дължи и 5 /пет/ лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт.

 

                                                       

                                           Протоколът изготвен в съдебно заседание.

                                           Заседанието приключи в 09.05 часа.

 

 

СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР:                                                                СЪДИЯ:

 

ВО:К.А.