Решение по дело №1434/2020 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 260023
Дата: 18 август 2020 г. (в сила от 2 септември 2020 г.)
Съдия: Борислава Илиева Якимова
Дело: 20204430201434
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 юли 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

гр. ***, 18.08.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

***СКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ДЕВЕТИ наказателен състав в публичното заседание на осемнадесети август през две хиляди и двадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА ЯКИМОВА

 

При секретаря Валя Стоянова в присъствието на прокурора Галя Илиева  като разгледа докладваното от съдия ЯКИМОВА НАХД № 1434 по описа за 2020 година, на основание данните по делото и закона за да се произнесе, съобрази следното:

 

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл. 375  и сл. от НПК.

Р.п.– П. с постановление от 22.07.2020г. е направила предложение за освобождаване на обвиняемия П.Н.Ц., ЕГН********** *** от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за това, че на че на 12.09.2019 г. в с.гр., при управление на моторно превозно средство- лек автомобил „*** нарушил правилата за движение по ЗДвП:

-чл. 5, ал.1 т.1 - Всеки участник в движението по пътищата: с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди.

- чл. 20, ал.1 - Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.

-                 чл.116 - Водачът на ППС е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора и по непредпазливост причинил на Л.А. *** - средна телесна повреда, изразяваща се в счупване в горния край на лявата малкопищялна кост, довело до трайно затрудняване движението на долния ляв крайник.

Престъпление по чл. 343 ал.1 б. «б» вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

Съдът като, съобрази събраните по делото доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

Обвиняемият П.Н.  Ц. е роден на ***г***. той  е българин,български гражданин, със средно образование,  пенсионер - работи, женен, неосъждан, ЕГН **********.

В хода на разследването било установено следното:

Наказателно производство е проведено срещу П.Н.Ц. *** затова, че на 12.09.2019 г. в с.гр., при управление на моторно превозно средство- лек автомобил „*** нарушил правилата за движение по ЗДвП:

- чл. 5, ал.1 т.1 - Всеки участник в движението по пътищата: с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди.

- чл. 20, ал.1 - Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.

-                  чл.116 - Водачът на ППС е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора и по непредпазливост причинил на Л.А. *** - средна телесна повреда, изразяваща се в счупване в горния край на лявата малкопищялна кост, довело до трайно затрудняване движението на долния ляв крайник.

Престъпление по чл. 343 ал. 1 б. «б» вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

В хода на разследването било установено следното:

На 12.09.2019г. в гр.***, след обяд, П.Ц. с лек автомобил ***отишъл до работилница за гуми в ***“, за да му бъде ремонтирана гума. След като приключил ремонта, Ц. прибрал гумата в автомобила и си тръгнал. В него държал триъгълно трупче, с което подпирал когато свалял гума, но забравил да го прибере и минал през него. Спрял автомобила, отворил вратата, взел го и го хвърлил в краката си. От работилницата за гуми Ц. завил нагоре по улицата в посока читалище „***“. В момента, в който тръгвал, докато бил на първа скорост, усетил, че трупчето му запречило педала за съединителя. Погледнал надолу и се опитал да го отмести, но в това време автомобилът избягал на ляво. Това станало много внезапно и Ц. изпуснал волана. Автомобилът заел изправено положение, но водачът вместо да натисне спирачката, натиснал педала на газта. Двигателят се форсирал и дясната предна гума се качила на тротоара в дясно от улицата.

В това време по тротоара вървяла Л.А.. П.Ц. видял как приближава жената в гръб, но не могъл да направи нищо и я блъснал с дясната част на автомобила. После автомобилът слязъл от тротоара и водачът го спрял. Ц. слязъл и отишъл при жената. Тя паднала настрани вдясно. Попитал я как е, а тя му отговорила, че имала болки. На място пристигнали екип на ОДМВР - *** и екип на ЦСМП- ***.

П.Ц. бил изпробван за алкохол с техническо средство Дрегер 7510, който отчел 0,19 промила на хиляда, което е под 0,50 промила на хиляда за определяне на пияно състояние в случая.

Съгласно заключението на вещото лице по изготвената автотехническа експертиза, произшествието се състои в блъскане на пешеходката Л.А., която се е движела по западния тротоар на ***по посока юг към ***“. П.Ц. не контролирал автомобила за движение в границите на пътното платно. Завъртял волана на дясно, автомобилът се качил през бордюра на западния тротоар и блъснал отзад движещата се по него в посока юг пешеходка Л.А.. Като причина за ПТП е момент, в който водачът Ц. погледнал надолу, с което отклонил вниманието си от управлението на автомобила и предприел действия по отстраняване на дървено трупче, намиращо се в областта на педалите за управление. Автомобилът при включена предавка на скоростната кутия и отнето въздействие върху педала на съединителя намалил скоростта си на движение почти до 0км./ч., но с неправилно въздействие върху кормилото водачът го отклонил на дясно и когато бил на разстояние приблизително 9 метра от мястото на удара, вместо да задейства спирачната система на автомобила въздействал върху педала на съединителя.

С това автомобилът влязъл в ускорителен режим, преминал с десните колела през бордюра и на тротоара със скорост приблизително 6м./сек., с предната странична дясна част бил осъществен удар с тялото на движещата се по тротоара пешеходка.

Съгласно експертизата от техническа гледна точка пътно- транспортното произшествие е било предотвратимо, ако водачът на лекия автомобил през цялото време е контролирал движението му без да отклонява вниманието си и ако с правилни действия е въздействал върху механизмите за управление.

Съгласно заключението на експерта по направената съдебно - медицинска експертиза на Л.А. било причинено множество охлузвания и насинявания по лицето, болки в областта на гръбначния стълб и лява подколенница - довело до болки и страдания и счупване в горния край на лявата малкопищялна кост, довело до трайно затрудняване движението на левия крак - долен ляв крайник.

От изложеното е видно, че П.Ц. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343, ал.1 б.”б” вр. е чл. 342. ал.1 от НК.

Деецът подлежи на съответно наказание.

За това престъпление закона предвижда наказание „Лишаване от свобода” до 3 години или Пробация.

Настоящият състав намира, че е справедливо и съответно на извършеното на П.Ц. да бъде наложено наказание в размер на минимума, предвид в разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК, а именно „глоба” в размер на 1000 лева. При определяне размера на наказанието съдът съобрази изложените по-горе смекчаващи отговорността обстоятелства, Съдът намира, че наказание в  размер на минимума на наказанието, предвидено в разпоредбата на чл.78а от НК ще изпълни целите на индивидуалната и индивидуална превенция, доколкото същият е съобразен с имущественото състояние на дееца, с тежестта на извършеното деяние и обществената опасност на дееца и неговата личност.

Съдът при определяне на наказанието съобрази и разпоредбата на чл.343г от НК, която предвижда при този род престъпления възможност за кумулативно налагане и на наказание “лишаване от право да управлява МПС”. В тази връзка с оглед естеството на производството следва да бъде съобразена и разпоредбата на чл.78а, ал.4 от НК, която дава възможност на съда за преценка дали да наложи или не посоченото кумулативно предвидено наказание.

С оглед обстоятелството, че обв. П.Н. не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Глава VІІІ, Раздел ІV от НК, от престъплението няма нанесени имуществени вреди, съдът намери, че е налице основание за прилагане на чл.78а от НК, като обвиняемият следва  да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание „Глоба”. При определяне на размера на административното наказание съдът отчете като смекчаващо обстоятелство –  доброто процесуално поведение и признаването на вината, което съдът приема за смекчаващо отговорността обстоятелства.

Като отегчаващо обстоятелство отчете завишеният ръст на този вид престъпление в региона и страната. При това положение, при превес на смекчаващи обстоятелства, съдът намери, че на основание чл.78а от НК следва  освободи обв. П.Н.  от наказателна отговорност и му наложи административно наказание „Глоба” в размер на 1000 /хиляда/. С оглед по-високата обществена опасност на извършеното деяние и все по-широкото разпространение на този вид престъпленията, за да се изпълнят целите както на индивидуалната, така и на генералната превенция, следва да се наложи такова административно наказание лишаване от право да управлява МПС в границите на установения в чл.16 от ЗАНН размер, както и по чл.343г от НК, във вр. с чл.78а, ал.4 от НК, а именно  за срок от шест месеца. 

Съдът счита, че наказание в посочения по-горе размер ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия и ще постигне целите, визирани в разпоредбата на чл.36 от НК.

На обвиняемия следва да бъдат възложени и направените в хода на досъдебното производство разноски в общ размер на 553.80 лева.

Предвид гореизложеното и на основание чл.414г, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОСВОБОЖДАВА на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, вр. с чл.78а от НК П.Н.  Ц. ***,  ЕГН ********** от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  за извършено престъпление по чл. 343 ал1 б. «б» вр. с чл. 342 ал.1 от НК и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000 /хиляда/ лева.

На основание чл. 78а ал.4, вр. чл. 343г от НК, ЛИШАВА   обвиняемия П.Н.  Ц., ЕГН**********  от право да управлява МПС за срок от 6/шест/ месеца.

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение “Подписка” взета спрямо обв. П.Н.  Ц.

Определението досежно МН подлежи на обжалване  в 7-мо дневен срок от днес пред ОС -***. 

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ОС-*** в 15-дневен срок от днес.

 

                                                                

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Съдържание на мотивите Свали мотивите

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

гр. ***, 18.08.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

***СКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ДЕВЕТИ наказателен състав в публичното заседание на осемнадесети август през две хиляди и двадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА ЯКИМОВА

 

При секретаря Валя Стоянова в присъствието на прокурора Галя Илиева  като разгледа докладваното от съдия ЯКИМОВА НАХД № 1434 по описа за 2020 година, на основание данните по делото и закона за да се произнесе, съобрази следното:

 

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл. 375  и сл. от НПК.

Р.п.– П. с постановление от 22.07.2020г. е направила предложение за освобождаване на обвиняемия П.Н.Ц., ЕГН********** *** от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за това, че на че на 12.09.2019 г. в с.гр., при управление на моторно превозно средство- лек автомобил „*** нарушил правилата за движение по ЗДвП:

-чл. 5, ал.1 т.1 - Всеки участник в движението по пътищата: с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди.

- чл. 20, ал.1 - Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.

-                 чл.116 - Водачът на ППС е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора и по непредпазливост причинил на Л.А. *** - средна телесна повреда, изразяваща се в счупване в горния край на лявата малкопищялна кост, довело до трайно затрудняване движението на долния ляв крайник.

Престъпление по чл. 343 ал.1 б. «б» вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

Съдът като, съобрази събраните по делото доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

Обвиняемият П.Н.  Ц. е роден на ***г***. той  е българин,български гражданин, със средно образование,  пенсионер - работи, женен, неосъждан, ЕГН **********.

В хода на разследването било установено следното:

Наказателно производство е проведено срещу П.Н.Ц. *** затова, че на 12.09.2019 г. в с.гр., при управление на моторно превозно средство- лек автомобил „*** нарушил правилата за движение по ЗДвП:

- чл. 5, ал.1 т.1 - Всеки участник в движението по пътищата: с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди.

- чл. 20, ал.1 - Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.

-                  чл.116 - Водачът на ППС е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора и по непредпазливост причинил на Л.А. *** - средна телесна повреда, изразяваща се в счупване в горния край на лявата малкопищялна кост, довело до трайно затрудняване движението на долния ляв крайник.

Престъпление по чл. 343 ал. 1 б. «б» вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

В хода на разследването било установено следното:

На 12.09.2019г. в гр.***, след обяд, П.Ц. с лек автомобил ***отишъл до работилница за гуми в ***“, за да му бъде ремонтирана гума. След като приключил ремонта, Ц. прибрал гумата в автомобила и си тръгнал. В него държал триъгълно трупче, с което подпирал когато свалял гума, но забравил да го прибере и минал през него. Спрял автомобила, отворил вратата, взел го и го хвърлил в краката си. От работилницата за гуми Ц. завил нагоре по улицата в посока читалище „***“. В момента, в който тръгвал, докато бил на първа скорост, усетил, че трупчето му запречило педала за съединителя. Погледнал надолу и се опитал да го отмести, но в това време автомобилът избягал на ляво. Това станало много внезапно и Ц. изпуснал волана. Автомобилът заел изправено положение, но водачът вместо да натисне спирачката, натиснал педала на газта. Двигателят се форсирал и дясната предна гума се качила на тротоара в дясно от улицата.

В това време по тротоара вървяла Л.А.. П.Ц. видял как приближава жената в гръб, но не могъл да направи нищо и я блъснал с дясната част на автомобила. После автомобилът слязъл от тротоара и водачът го спрял. Ц. слязъл и отишъл при жената. Тя паднала настрани вдясно. Попитал я как е, а тя му отговорила, че имала болки. На място пристигнали екип на ОДМВР - *** и екип на ЦСМП- ***.

П.Ц. бил изпробван за алкохол с техническо средство Дрегер 7510, който отчел 0,19 промила на хиляда, което е под 0,50 промила на хиляда за определяне на пияно състояние в случая.

Съгласно заключението на вещото лице по изготвената автотехническа експертиза, произшествието се състои в блъскане на пешеходката Л.А., която се е движела по западния тротоар на ул.“Крали Марко“ по посока юг към ***“. П.Ц. не контролирал автомобила за движение в границите на пътното платно. Завъртял волана на дясно, автомобилът се качил през бордюра на западния тротоар и блъснал отзад движещата се по него в посока юг пешеходка Л.А.. Като причина за ПТП е момент, в който водачът Ц. погледнал надолу, с което отклонил вниманието си от управлението на автомобила и предприел действия по отстраняване на дървено трупче, намиращо се в областта на педалите за управление. Автомобилът при включена предавка на скоростната кутия и отнето въздействие върху педала на съединителя намалил скоростта си на движение почти до 0км./ч., но с неправилно въздействие върху кормилото водачът го отклонил на дясно и когато бил на разстояние приблизително 9 метра от мястото на удара, вместо да задейства спирачната система на автомобила въздействал върху педала на съединителя.

С това автомобилът влязъл в ускорителен режим, преминал с десните колела през бордюра и на тротоара със скорост приблизително 6м./сек., с предната странична дясна част бил осъществен удар с тялото на движещата се по тротоара пешеходка.

Съгласно експертизата от техническа гледна точка пътно- транспортното произшествие е било предотвратимо, ако водачът на лекия автомобил през цялото време е контролирал движението му без да отклонява вниманието си и ако с правилни действия е въздействал върху механизмите за управление.

Съгласно заключението на експерта по направената съдебно - медицинска експертиза на Л.А. било причинено множество охлузвания и насинявания по лицето, болки в областта на гръбначния стълб и лява подколенница - довело до болки и страдания и счупване в горния край на лявата малкопищялна кост, довело до трайно затрудняване движението на левия крак - долен ляв крайник.

От изложеното е видно, че П.Ц. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343, ал.1 б.”б” вр. е чл. 342. ал.1 от НК.

Деецът подлежи на съответно наказание.

За това престъпление закона предвижда наказание „Лишаване от свобода” до 3 години или Пробация.

Настоящият състав намира, че е справедливо и съответно на извършеното на П.Ц. да бъде наложено наказание в размер на минимума, предвид в разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК, а именно „глоба” в размер на 1000 лева. При определяне размера на наказанието съдът съобрази изложените по-горе смекчаващи отговорността обстоятелства, Съдът намира, че наказание в  размер на минимума на наказанието, предвидено в разпоредбата на чл.78а от НК ще изпълни целите на индивидуалната и индивидуална превенция, доколкото същият е съобразен с имущественото състояние на дееца, с тежестта на извършеното деяние и обществената опасност на дееца и неговата личност.

Съдът при определяне на наказанието съобрази и разпоредбата на чл.343г от НК, която предвижда при този род престъпления възможност за кумулативно налагане и на наказание “лишаване от право да управлява МПС”. В тази връзка с оглед естеството на производството следва да бъде съобразена и разпоредбата на чл.78а, ал.4 от НК, която дава възможност на съда за преценка дали да наложи или не посоченото кумулативно предвидено наказание.

С оглед обстоятелството, че обв. П.Н. не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Глава VІІІ, Раздел ІV от НК, от престъплението няма нанесени имуществени вреди, съдът намери, че е налице основание за прилагане на чл.78а от НК, като обвиняемият следва  да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание „Глоба”. При определяне на размера на административното наказание съдът отчете като смекчаващо обстоятелство –  доброто процесуално поведение и признаването на вината, което съдът приема за смекчаващо отговорността обстоятелства.

Като отегчаващо обстоятелство отчете завишеният ръст на този вид престъпление в региона и страната. При това положение, при превес на смекчаващи обстоятелства, съдът намери, че на основание чл.78а от НК следва  освободи обв. П.Н.  от наказателна отговорност и му наложи административно наказание „Глоба” в размер на 1000 /хиляда/. С оглед по-високата обществена опасност на извършеното деяние и все по-широкото разпространение на този вид престъпленията, за да се изпълнят целите както на индивидуалната, така и на генералната превенция, следва да се наложи такова административно наказание лишаване от право да управлява МПС в границите на установения в чл.16 от ЗАНН размер, както и по чл.343г от НК, във вр. с чл.78а, ал.4 от НК, а именно  за срок от шест месеца. 

Съдът счита, че наказание в посочения по-горе размер ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия и ще постигне целите, визирани в разпоредбата на чл.36 от НК.

На обвиняемия следва да бъдат възложени и направените в хода на досъдебното производство разноски в общ размер на 553.80 лева.

Предвид гореизложеното и на основание чл.414г, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОСВОБОЖДАВА на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, вр. с чл.78а от НК П.Н.  Ц. ***,  ЕГН ********** от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  за извършено престъпление по чл. 343 ал1 б. «б» вр. с чл. 342 ал.1 от НК и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000 /хиляда/ лева.

На основание чл. 78а ал.4, вр. чл. 343г от НК, ЛИШАВА   обвиняемия П.Н.  Ц., ЕГН**********  от право да управлява МПС за срок от 6/шест/ месеца.

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение “Подписка” взета спрямо обв. П.Н.  Ц.

Определението досежно МН подлежи на обжалване  в 7-мо дневен срок от днес пред ОС -***. 

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ОС-*** в 15-дневен срок от днес.

 

                                                                

ПРЕДСЕДАТЕЛ: