Присъда по дело №158/2019 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 5 юни 2019 г. (в сила от 20 юни 2019 г.)
Съдия: Светослава Михайлова Цонева
Дело: 20194430200158
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 януари 2019 г.

Съдържание на акта

ПРИСЪДА

№ ………

 

година 2019-та                                         град ПЛЕВЕН

РАЙОНЕН СЪД                                                седми наказателен състав

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

на пети юни през две хиляди и деветнадесета година

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТОСЛАВА ЦОНЕВА

 

секретар ДАНИЕЛА ТОДОРОВА

прокурор ДИАНА ИЛИЕВА

като разгледа докладваното от съдия ЦОНЕВА

НОХД № 158 по описа за 2019 година

и по данни делото и Закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.И.Г. роден на *** ***, живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, разведен, не работи, осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че в периода месец януари 2018 година до месец декември 2018 година, включително, в ***, при условията на повторност, след като е осъден със съдебен акт по ГРД № 9813 от 2016 година по описа на Районен съд - Плевен, влязъл в сила на 26.04.2017 година да издържа свой низходящ - ***Г. на 14 години чрез неговата майка и законен представител П.М.К., съзнателно не изплатил задължението си в размер на две и повече месечни издръжки, а именно: 12 месечни издръжки в размер на 140 лева или общо в размер на 1 680 лева, поради което и на основание чл. 183 ал. ІV във вр. с ал. І във вр. с чл. 28 ал. І от НК във вр. с чл. 54 ал. І от НК във вр. с чл. 42 А ал. ІІ т. 1, 2 и 6 от НК го ОСЪЖДА на ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

задължителна регистрация по настоящ адрес ***0 за срок от ТРИ ГОДИНИ два пъти седмично;

задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ТРИ ГОДИНИ;

безвъзмезден труд в полза на обществото 200 часа за ТРИ ПОРЕДНИ ГОДИНИ, както и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по местния радиовъзел в *** или чрез разлепване на присъдата на видно място в село Буковлък.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.И.Г. със снета по-горе самоличност и за ВИНОВЕН в това, че в периода месец януари 2018 година до месец декември 2018 година, включително, в ***, при условията на повторност, след като е осъден със съдебен акт по ГРД № 9813 от 2016 година по описа на Районен съд - Плевен, влязъл в сила на 26.04.2017 година да издържа свой низходящ - *** на 8 години чрез нейната майка и законен представител П.М.К., съзнателно не изплатил задължението си в размер на две и повече месечни издръжки, а именно: 12 месечни издръжки в размер на 130 лева или общо в размер на 1 560 лева, поради което и на основание чл. 183 ал. ІV във вр. с ал. І във вр. с чл. 28 ал. І от НК във вр. с чл. 54 ал. І от НК във вр. с чл. 42 А ал. ІІ т. 1, 2 и 6 от НК го ОСЪЖДА на ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

задължителна регистрация по настоящ адрес ***0 за срок от ТРИ ГОДИНИ два пъти седмично;

задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ТРИ ГОДИНИ;

безвъзмезден труд в полза на обществото 200 часа за ТРИ ПОРЕДНИ ГОДИНИ, както и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по местния радиовъзел в *** или чрез разлепване на присъдата на видно място в село Буковлък.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия С.И.Г. едно общо най-тежко наказание измежду наложените му по-горе, а именно: ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

задължителна регистрация по настоящ адрес ***0 за срок от ТРИ ГОДИНИ два пъти седмично;

задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ТРИ ГОДИНИ;

безвъзмезден труд в полза на обществото 200 часа за ТРИ ПОРЕДНИ ГОДИНИ, както и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по местния радиовъзел в *** или чрез разлепване на присъдата на видно място в село Буковлък.

ПРИСЪДАТА може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд - Плевен.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Съдържание на мотивите

МОТИВИ: Р.п.- П. е повдигнала обвинение против С.И.Г. с последно известно местоживеене *** това, че в периода месец януари 2018 година до месец декември 2018 година, включително, в ***, при условията на повторност, след като е осъден със съдебен акт по ГРД № 9813 от 2016 година по описа на Районен съд - Плевен, влязъл в сила на 26.04.2017 година да издържа свой низходящ - ***Г. на 14 години чрез неговата майка и законен представител П.М.К., съзнателно не изплатил задължението си в размер на две и повече месечни издръжки, а именно: 12 месечни издръжки в размер на 140 лева или общо в размер на 1 680 лева – престъпление чл. 183 ал. ІV във вр. с ал. І във вр. с чл. 28 ал. І от НК.

Обвинението срещу С.Г. е и затова, че в периода месец януари 2018 година до месец декември 2018 година, включително, в ***, при условията на повторност, след като е осъден със съдебен акт по ГРД № 9813 от 2016 година по описа на Районен съд - Плевен, влязъл в сила на 26.04.2017 година да издържа свой низходящ - *** на 8 години чрез нейната майка и законен представител П.М.К., съзнателно не изплатил задължението си в размер на две и повече месечни издръжки, а именно: 12 месечни издръжки в размер на 130 лева или общо в размер на 1 560 лева – престъпление по чл. 183 ал. ІV във вр. с ал. І във вр. с чл. 28 ал. І от НК.

Наказателното производство в съдебната му фаза е отпочнато по реда на чл. 269 ал. 3 НПК предвид събраните по делото данни за трайно отсъствие на подсъдимия от страната и липсата на адрес за редовното му призоваване. Подсъдимият се представлява от защитник в лицето на адвокат Л.Ч., ПлАК.

          Представителят на Р.п.- П. подържа така повдигнатото против подсъдимият обвинение. Счита, че същото е доказано по несъмнен начин. Моли съда да наложи на подсъдимия наказание лишаване от свобода и обществено порицание, като счита, че деянието му се отличава с изключително висока степен на обществена опасност.

Защитникът на подсъдимия не оспорва така установената в хода на съдебното следствие фактическа обстановка. Моли съда да постанови присъда, с която да наложи на подзащитния му наказание като вид пробация, макар и за по – дълъг срок.  

          СЪДЪТ, като прецени събраните по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, взе предвид становището на страните и разпоредбите на закона приема за установено следното:

Подсъдимият С.И.Г.  е роден на *** ***, живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, разведен, не работи, осъждан, ЕГН **********.

          С решение на Районен съд - Плевен, постановено по гр.д. № 9813/2016 година по описа на същия съд бил прекратен сключения между подсъдимия Г. и П.К. граждански брак. Упражняването на родителските права върху родените от брака деца ***Г. и *** били предоставени на майката – свидетелката П.К.. Със същото решение подсъдимият бил осъден да заплаща месечни издръжки на малолетните си деца съответно за ***в размер на 140 лева, а за ***130 лева. Решението влязло в законна сила на 26.04.2017 година.

          От влизане в сила на съдебното решение Г. не изплащал ежемесечните издръжки за децата си, престанал и да търси какъвто и да е контакт с тях и да се интересува от развитието им. Поради тази причина свидетелката П.К. сигнализирала органите на реда  с жалба. Срещу подсъдимият било образувано и проведено наказателно производство за извършено през периода месец април на 2017 – месец декември на 2017 година престъпление по чл. 183 ал. 1 НК. Същото завършило с осъдителна присъда, постановена от Плевенски районен съд по НОХД № 24/2018 година по описа на същия съд. Присъдата влязла в сила на 11.05.2018 година.

През периода месец януари 2018 година до месец декември 2018 година подсъдимият отново преустановил всякакви контакти с децата си и не изплатил на К. каквито и да е суми по дължимата на двете деца издръжка съответно за ***Г. – 12 месечни вноски общо в размер на 1680 лева и 1560 лева, представляващи 12 месечни вноски от издръжката на малолетната ******.

Свидетелката К. отново сигнализирала органите на реда с жалба. Образувано е настоящото наказателно производство против подсъдимия Г. за извършено от него престъпление по чл. 183 ал. 1 НК при условията на повторност.

          В подкрепа на горната фактическа обстановка са събраните по делото гласни доказателства посредством разпита на свидетелката П.К., разпитана непосредствено в съдебно заседание.

          Същата фактическа обстановка се установява и подкрепя от останалите събрани по делото доказателства, обективирани в заверено ксерокопие от решение на Районен съд - Плевен по гр.д. № 9813/2016 година по описа на същия съд; заверени копия от удостоверения за раждане на децата ***Г. и ******, справка за регистрирани на името на подсъдимия моторни превозни средства,, изходяща от сектор ПП при ОД на МВР- Плевен, справка изх. № 18149/22.11.2018 година, изходяща от ТД на НАП Велико Търново офис Плевен за трудовата заетост  на подсъдимия през периода 25.05.2017 година до 31.07.2017 година, както и към дата 28.11.2018 година; удостоверение за притежаваните от страна на подсъдимия недвижимости, изходящо от   Служба по вписванията град Плевен към Агенция по вписванията № 5674/27.11.2018 година, справка за съдимост и характеристична такава на името на подсъдимия,приобщени към доказателствата по настоящото дело по реда на чл. 283 от .

          При така приетото за установено от ф.страна, СЪДЪТ намери, че извършените от страна на подсъдимия Г. при условията на съвкупност деяния осъществяват от обективна и субективна страна признаците от състава на престъпление по чл. 183 ал. І от НК, извършено при условията на повторност предвид наличието на влязла преди датата на извършване на деянието присъда за същото по вид престъпление с присъда по НОХД № 24/2018 година по описа на ПлРС.

От обективна страна – периода месец януари 2018 година до месец декември 2018 година, включително, в ***, при условията на повторност, след като е осъден със съдебен акт по ГРД № 9813 от 2016 година по описа на Районен съд - Плевен, влязъл в сила на 26.04.2017 година да издържа свой низходящ - ***Г. на 14 години чрез неговата майка и законен представител П.М.К., съзнателно не изплатил задължението си в размер на две и повече месечни издръжки, а именно: 12 месечни издръжки в размер на 140 лева или общо в размер на 1 680 лева.

-периода месец януари 2018 година до месец декември 2018 година, включително, в ***, при условията на повторност, след като е осъден със съдебен акт по ГРД № 9813 от 2016 година по описа на Районен съд - Плевен, влязъл в сила на 26.04.2017 година да издържа свой низходящ - *** на 8 години чрез нейната майка и законен представител П.М.К., съзнателно не изплатил задължението си в размер на две и повече месечни издръжки, а именно: 12 месечни издръжки в размер на 130 лева или общо в размер на 1 560 лева – престъпление по чл. 183 ал. ІV във вр. с ал. І във вр. с чл. 28 ал. І от НК.

От субективна страна СЪДЪТ намеи, че деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл – деецът е съзнавал обществената опасност на извършеното и е искал настъпването на забранения от закона резултат. Събраните по делото доказателства установяват, че през посочения период от време подсъдимият Г. периодично е упражнявал различни видове трудова дейност и понастоящем притежава недвижим имот и моторно превозно средство. При липса на обективни причини, същият не запащал редовно дължимата на своите низходящи издръжка като отглеждането и възпитанието им оставил изцяло на майката като се дезитнтересирал напълно от техния живот, пренебрегвайки своя родителски дълг.

          Поради изложението правни и фактически съображения, СЪДЪТ призна подсъдимият С.Г. за виновен в извършване на две престъпления по чл. 183 ал. 4 във вр. ал. 1 НК.

          При определяне вида и размера на наказанието, което следва да бъде наложено на Г. за всяко от престъпленията, СЪДЪТ взе предвид като смекчаващо отговорността му обстоятелство оказаното в досъдебната фаза на процеса съдействие за разкриване на обективната истина. Като оттегчаващи такива съдът отчете липсата на проявена каквато и да е критичност от негова страна за извършеното престъпление, демонстрираната и в хода на съдебното производство незаинтересованост от интересите на децата му, както и афишираното безотговорно отношение във връзка с процесуалното му качество на подсъдим и умишлено и самоволното му напускане на пределите на страната, довело до обективната невъзможност Г. да бъде установен и надлежно призован.

Преценявайки горните обстоятелства, в процеса на индивидуализация на наказанието, СЪДЪТ намери, че за всяко от извършените престъпления на Г. следва да бъде определено при превес на оттегчаващите отговорността му обстоятелства.Съдът намери, че най –адекватното в случая наказание, което би изиграло своята превъзпитателна роля и би способствало за постигане целите на закона се явява наказанието пробация , макар и за по - дълъг срок като по този начин ще бъде дадена възможност на подсъдимия да организира делата си, да работи и да започне да изплаща дължимото по издръжката на двете си деца.

Ето защо съдът  призна подсъдимия Г. за ВИНОВЕН в това, че в периода месец януари 2018 година до месец декември 2018 година, включително, в ***, при условията на повторност, след като е осъден със съдебен акт по ГРД № 9813 от 2016 година по описа на Районен съд - Плевен, влязъл в сила на 26.04.2017 година да издържа свой низходящ - ***Г. на 14 години чрез неговата майка и законен представител П.М.К., съзнателно не изплатил задължението си в размер на две и повече месечни издръжки, а именно: 12 месечни издръжки в размер на 140 лева или общо в размер на 1 680 лева, поради което и на основание чл. 183 ал. ІV във вр. с ал. І във вр. с чл. 28 ал. І от НК във вр. с чл. 54 ал. І от НК във вр. с чл. 42 А ал. ІІ т. 1, 2 и 6 от НК го му определи и наложи наказание ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

задължителна регистрация по настоящ адрес ***0 за срок от ТРИ ГОДИНИ два пъти седмично;

задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ТРИ ГОДИНИ;

безвъзмезден труд в полза на обществото 200 часа за ТРИ ПОРЕДНИ ГОДИНИ, както и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по местния радиовъзел в *** или чрез разлепване на присъдата на видно място в село Буковлък.

Съдът призна подсъдимия Г. и за ВИНОВЕН в това, че в периода месец януари 2018 година до месец декември 2018 година, включително, в ***, при условията на повторност, след като е осъден със съдебен акт по ГРД № 9813 от 2016 година по описа на Районен съд - Плевен, влязъл в сила на 26.04.2017 година да издържа свой низходящ - *** на 8 години чрез нейната майка и законен представител П.М.К., съзнателно не изплатил задължението си в размер на две и повече месечни издръжки, а именно: 12 месечни издръжки в размер на 130 лева или общо в размер на 1 560 лева, поради което и на основание чл. 183 ал. ІV във вр. с ал. І във вр. с чл. 28 ал. І от НК във вр. с чл. 54 ал. І от НК във вр. с чл. 42 А ал. ІІ т. 1, 2 и 6 от НК му определи и наложи наказание  ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

задължителна регистрация по настоящ адрес ***0 за срок от ТРИ ГОДИНИ два пъти седмично;

задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ТРИ ГОДИНИ;

безвъзмезден труд в полза на обществото 200 часа за ТРИ ПОРЕДНИ ГОДИНИ, както и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по местния радиовъзел в *** или чрез разлепване на присъдата на видно място в село Буковлък.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23 от НК  съдът определи на подсъдимия С.И.Г. едно общо най-тежко наказание измежду наложените му по-горе, а именно: ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

задължителна регистрация по настоящ адрес ***0 за срок от ТРИ ГОДИНИ два пъти седмично;

задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ТРИ ГОДИНИ;

безвъзмезден труд в полза на обществото 200 часа за ТРИ ПОРЕДНИ ГОДИНИ, както и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по местния радиовъзел в *** или чрез разлепване на присъдата на видно място в село Буковлък.

СЪДЪТ намери, че по този начин ще бъдат постигнати целите на наказанието, визирани в разпоредбите на чл. 36 от НК.

          При тези доводи СЪДЪТ постанови присъдата си.

 

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: