Споразумение по дело №261/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 18
Дата: 31 януари 2020 г. (в сила от 31 януари 2020 г.)
Съдия: Снежина Колева Георгиева
Дело: 20201100200261
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 22 януари 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

Гр.София, 31.01.2020 година

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, 19-ти СЪСТАВ в публично съдебно заседание на тридесет и първи януари, две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖИНА КОЛЕВА

 

                                             

Секретар: ЕЛЕНА ЧАУШЕВА

Прокурор: СЕВДАЛИН ЦАНКОВ

 

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КОЛЕВА НОХД № 261 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

ОБВИНЯЕМИЯТ П.П.Я. - редовно уведомен, явява се лично и с адв. И.И..

 

Обвиняемият представя документ за самоличност №********. След справка със същия съдът го връща на лицето.

 

СТРАНИТЕ/поотделно/: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СТРАНИТЕ/поотделно/: Не правим искания за отводи.

 

СЪДЪТ докладва, че при проведен телефонен разговор от деловодител Е.И.с пострадалото лице Л.М.М.-Х., същата е заявила, че сумата в размер на 510,15 лева й е възстановена напълно.

 

СНЕМА самоличност на обвиняемия:

 

П.П.Я. - роден на *** ***, българин, български гражданин, работи, разведен, средно образование, неосъждан.

 

СЪДЪТ разясни правата на обвиняемия, визирани в чл. 55, чл. 371, чл. 372 и чл. 381 от НПК.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам правата си в настоящето производство. Не правя искания за отводи.

 

ПРОКУРОРЪТ: Г-жо Председател с обвиняемия и неговия защитник сме постигнали споразумение, което сме депозирали пред настоящият съдебен състав.

 

АДВ. И.: Г-жо председател по отношение на подзащитния ми желаем производството по делото да приключи със споразумение.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Присъединявам се към становището на своя защитник. Желая производството по делото да приключи със споразумение.

 

СЪДЪТ, с оглед становището на страните

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ДОКЛАДВА депозирано по делото споразумение, изготвено от адв. И.И., в качеството му на защитник на обвиняемия П.Я. и прокурор Севдалин Цанков, в качеството му на представител на СГП, за решаване на наказателното производство на основание чл. 384 НПК, по ДП № 3383 ЗМИП-15039/2018г. по описа 8 РУ-СДВР, пр. пр. №7471/2018г. по описа на СГП, НОХД № 261/2020 г. по описа на СГС, НО, 19 състав.

 

СЪДЪТ разясни на обвиняемия правата му в производството по реда на глава ХХІХ от НПК.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам правата си в производството и по реда на глава ХХІХ от НПК. 

 

СЪДЪТ на основание чл. 382, ал. 4 от НПК, ПРИСТЪПВА към изслушване на обвиняемия:

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам в какви  престъпления съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Желая делото да бъде решено със споразумение. Съгласен съм изцяло с така постигнатото споразумение.

 

СЪДЪТ предлага на страните да се индивидуализира определянето на наказанието по чл. 201, ал. 1 от НК, съобразно постигнатото от страните такова в размер на  9 /девет/ месеца, същото да бъде посочено, че се определя на основание чл. 54 от НК.

На второ място предложението е с оглед обстоятелството, че наказанието по чл. 249, ал. 1 вр. чл. 26 от НК се индивидуализира по реда на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК.

СЪДЪТ предлага, с оглед отсъстващото определяне на кумулативното наказание „Глоба“ да се посочи изрично, че страните постигат съгласие да не се налага.

 

ПРОКУРОРЪТ: Не е посочено изрично, че не се налага кумулативно предвиденото наказание „Глоба“ дотолкова, доколкото и от тази гледна точка глобата е свързана с двукратния размер на изтеглената сума, ако има такава. Не възразявам по предложените промени.

 

АДВ. И.: Съгласен съм с предложените промени.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам естеството на предложените промени и съм съгласен с тях.

СЪДЪТ, на основание чл.382, ал.6 от НПК

О П Р Е Д Е Л И :

ВПИСВА в протокола от днешното съдебно заседание съдържанието на окончателния вид на споразумението.

 

С  П  О  Р  А  З  У  М  Е  Н  И  Е

за решаване на НОХД № 261/2020 г.

по описа на СГС, НО, 19 състав

 

 

         Днес 31.01.2020г., в гр. София, между:

         Севдалин Цанков - прокурор при СГП   и адвокат И.И. - САК, (мобилен тел. **********) - защитник на П.П.Я., ЕГН:**********, обвиняем по досъдебно производство №3383 ЗМИП-15039/2018г. по описа 8-мо РУ-СДВР, пр. пр. вх. №7471/2018г. по описа на СГП,

 

         на основание чл.381, ал.1 от НПК, се сключи настоящото споразумение за решаване на делото при следните условия:

         П.П.Я. - роден на ***г***, българин, български гражданин, със средно образование, разведен, работещ в т.д-во „Р. 2“ООД, неосъждан, с ЕГН:**********, тел. ********

 

         СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това че:

 

1.     За времето около 20.37 часа на 05.01.2018г., в багажно хале на „Летище - София”, Терминал 1, в качеството му на длъжностно лице (водач електрокар и друга перонна техника, „той и товарач“, с код по НКИД - 51 и код по НКПД - 83342003, месторабота Дирекция „Наземно обслужване“, отдел „Перонно обслужване“, сектор „Багажи“, назначен с Трудов договор №660/20-11-2009г.), присвоил чужди пари и вещи, съдържащи се в пътна чанта, в това число: 1бр. дамска малка чантичка, тип портмоне, марка “GUESS” на стойност 205,36 (двеста и пет лева и тридесет и шест стотинки)лв., 1бр. флашпамет на стойност 7 (седем)лева, три броя банкови карти (№474836******7900, издадена от „Банка ДСК“ЕАД, №******** издадена от ПИБ-АД и карта с неустановен номер, издадена от Фолксбанк - Германия) и парична сума в брой, в размер на 200лева и 50евро, с общата стойност на присвоените вещи и пари 510,15 (петстотин и десет лева и петнадесет стотинки)лв., собственост на Л.М.М.-Х., оставени за натоварване на самолет преди излитане, връчени в това му качество и поверени му да ги пази, съгласно Длъжностна характеристика от 18.08.2016г., издадена от „Летище София“ЕАД, раздел II, т.3, т.4.1, т.6.1 –

         - престъпление по чл.201, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до осем години и не са налице основания за прекратяване на наказателното производство.

 

         2. За времето от 22.07.39ч. до 22.08.21ч. на 05.01.2018г., в гр. София на ATM-устройство (банкомат) с №12113, находящо се в гр. София, жк. *****, при условията на продължавано престъпление (когато с две деяния, които осъществяват поотделно състав на едно и също престъпление, извършени са през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващото се явява от обективна и субективна страна продължение на предшестващото), използвал два платежни инструмента, издадени на името на Л.М.М.-Х., без съгласието на титуляра Л.М.М.-Х. и деянието не съставлява по-тежко престъпление, както следва:

 

         2.1. В 22.07.39ч. на 05.01.2018г., в гр. София, на АТМ-устройство (банкомат) с №12113, находящо се в гр. София, жк. ********използвал платежен инструмент - банкова карта №*******, издадена от „Банка ДСК“ЕАД на името на Л.М.М.-Х. (извършил проверка парична наличност по банкова сметка ***/******** в банка „Банка ДСК“ЕАД), без съгласието на титуляра и деянието не съставлява по-тежко престъпление;

 

         2.2. В 22.08.21ч. на 05.01.2018г., в гр. София на АТМ-устройство (банкомат) с №12113, находящо се в гр. София, жк. ********използвал платежен инструмент - банкова карта №*****, издадена от банка „ПИБ“ АД на името на Л.М.М.-Х. (извършил проверка парична наличност по банкова сметка *** ,,ПИБ“АД), без съгласието на титуляра и деянието не съставлява по-тежко престъпление - престъпление по чл. 249, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до двойния размер на получената сума и не са налице основания за прекратяване на наказателното производство,

         поради което и:

 

         На основание чл.201, ал.1 вр. чл. 54 от НК, на обвиняемия П.П.Я., ЕГН:**********, се налага наказание "лишаване от свобода" за срок от девет месеца.

 

         На основание чл. 249, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК, на обвиняемия П.П.Я., ЕГН:**********, се налага наказание "лишаване от свобода" за срок от девет месеца.

 

         На основание чл. 55, ал. 3 от НК НЕ СЕ НАЛАГА кумулативно предвиденото наказание „Глоба“  и предвид обстоятелството на отсъствие на получена сума.

 

         На основание чл.23, ал.1 от НК на обвиняемия П.П.Я., ЕГН:********** се налага едно общо наказание - най-тежкото от посочените по-горе две наказания - "лишаване от свобода" за срок от девет месеца, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за срок от три години.

 

         Страните по споразумението се съгласяват направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на 538,94лв. да бъдат заплатени от обвиняемия П.П.Я., ЕГН:********** по сметка на СДВР, както и по 5лв. за всеки служебно издаден изпълнителен лист.

 

         Страните по споразумението констатират, че не са налице ограниченията за сключването му, предвидени в разпоредбата на чл.381, ал.2 от НПК.

 

         Причинените с деянието по чл.201, ал.1 от НК, имуществени вреди са възстановени, чрез банков превод на сумата от 510,15лв. по банкова сметка ***М.М.-Х. - гр. Ловеч, ул. „********ап.З, тел. ********

 

Обвиняем:………………………..

           (П. Я.)

 

 

Защитник:………………………..

                  (адв. И. И.)

 

 

Прокурор:……………………….

 

         (С. ЦАНКОВ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 

на основание чл.381, ал.6 от НПК

 

 

Подписаният П.П.Я., ЕГН:**********, роден на *** ***, българин, български гражданин, работи, разведен, средно образование, неосъждан

 

ДЕКЛАРИРАМ:

 

1.                 Отказвам се от съдебното разглеждане на делото по досъдебно производство досъдебно производство 3383 ЗМИП-15039/2018г. по описа 8 РУ-СДВР, пр. пр. №7471/2018г. по описа на СГП, по общия ред срещу мен и съм съгласен наказателното производство да бъде прекратено с настоящето споразумение.

 

2.                 Разяснени са ми последиците от споразумението по чл.383 от НПК, че определението на съда, с което бъде одобрено споразумението има последиците на влязла в сила осъдителна присъда спрямо мен, същото е окончателно и не подлежи на обжалване или протест пред въззивна и касационна инстанция.

 

              3. Запознат съм със съдържанието на споразумението и съм съгласен с всички негови условия и клаузи изцяло и безусловно.

 


 

                                               ОБВИНЯЕМ:

                                                                  /П.П.Я./

        

         СЪДЪТ

         О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате предложеното от СГП и защитата на обвиняемия споразумение и да го одобрите.

 

АДВ. И.: Моля да одобрите представеното споразумение в окончателния му вариант. Същото е законосъобразно и не противоречи  на закона и морала.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Поддържам така представеното споразумение и моля да бъде одобрено. Съгласен съм със споразумението. Нямам какво да кажа.

 

         СЪДЪТ се оттегли на съвещание.

СЪДЪТ след съвещание, обяви публично в присъствието на страните, намира че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала. Предвидените от страните наказания съответстват на заложеното в закона. Причинените с едното от деянията вредни последици са възстановени. Престъпленията попадат в кръга на тези, за които е допустимо приключването на наказателното производство по особените правила, поради което и с оглед наличието на законовите предпоставки по чл. 382, ал. 7, съдът           

 

         О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор Цанков, в качеството му на представител на СГП и адвокат И., в качеството му на защитник на обвиняемият П.Я. споразумение за решаване на делото по  досъдебно производство 3383 ЗМИП-15039/2018г. по описа 8 РУ-СДВР, пр. пр. №7471/2018г. по описа на СГП, по което е образувано НОХД № 261/2020 г. по описа на СГС, НО, 19 състав, със съдържание на споразумението, отразено по-горе в протокола от съдебното заседание.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производството  по НОХД № 261/2020 г. по описа на СГС, НО, 19 състав.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО с което се одобрява споразумението и прекратява наказателното производство, не подлежи на обжалване и/или протест пред по-горна инстанция.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:55 часа.

 

 

                  

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЕКРЕТАР: