Решение по дело №1894/2018 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 988
Дата: 4 юни 2018 г. (в сила от 25 октомври 2018 г.)
Съдия: Мария Бончева
Дело: 20183110201894
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 24 април 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

РЕШЕНИЕ

 

Номер.................                   Година  2018                           Град Варна

 

                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Варненският районен съд                             ХХІХ състав

На тридесет и първи май          Година две хиляди и осемнадесета

В публично заседание в следния състав:                       

 

                                                                     Съдия Мария Бончева

 

Секретар Калинка Димитрова

като разгледа докладваното от съдията

НАХД №1894 по описа на съда за 2018г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

               

                Производството е образувано по жалба на В.Б.И. против НП №23-0000298/09.03.2018год. на Директора на РД ”АА” към ИА „Автомобилна администрация” с което на В.Б.И. е наложено административно наказание: “ГЛОБА  в размер на 500 лева, на основание чл.93в ал.15 т.2 пр.2 от ЗАП.

         Жалбоподателят в жалбата си моли за отмяна на наказателното постановление, като незаконосъобразно и необосновано.

            В съдебно заседание редовно призован не се явява но се представлява от процесуален представител, който поддържа жалбата и моли НП да бъде отменено.

            За въззиваемата страна, редовно призована за датата на съдебното заседание, представител се явява и оспорва жалбата.

            След преценка на доводите на жалбоподателя и с оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното:

            Видно от текста на съставения акт за установяване на административно нарушение според административнонаказващия орган

на: 09.02.2018 г.  около 15:00 ч. в обл. Варна, по пътя "Добрич - Варна", на 1000м. след разклона за с. Изворско, в посока гр. Аксаково, управлява влекач марка "Мерцедес Актрос 1840", кат. N3, с per. № E09S1KX, с прикачено полуремарке кат. 04, с per. № Е2213ЕА и двете собственост на превозвача "Трансмит - 82" ЕООД, извършващ обществен превоз на товари, в момента празен, от гр. Добрич до гр. Варна, видно от пътен лист серия "ПП" № 1005843 от 05.02.2018г. При проверката е установено: 1. При извършване на превоз, попадащ в обхвата на Регламент (ЕО) № 561/200бг. на ЕПС, водачът не е попълнил датата на приключване на използването на тахографския лист от 08.02.2018г., видно от тахографски лист от дата 08.02.2018г.

         Съставен бил акт за установяване на административно нарушение, въз основа на който било издадено атакуваното от въззивника наказателно постановление.

            В хода на съдебното производство бе разпитан свидетелят Б. Иванов, чиито показания съдът кредитира като дадени безпристрастно и обективно.

Гореописаната фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства по АНП, и гласните доказателства събрани в хода на съдебното производство, които преценени в тяхната взаимносвързаност са логически свързани и последователни, поради което съдът ги кредитира.

            Съдът въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността му, обосноваността му, и справедливостта на наложеното административно наказание прави следните изводи:

Жалбата е процесуално допустима, подадена е в срок от надлежна страна и е приета от съда за разглеждане като по същество е неоснователна.

    Наказателното постановление е издадено от компетентен орган- от Директора на Дирекция "Автомобилна администрация" гр.Варна съгласно заповед на Министъра на транспорта и съобщенията.

            Наказателното постановление е издадено от компетентен орган- от Директора на РД”АА”-Варна към изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съгласно заповед на Министъра на транспорта в шестмесечния преклузивен срок, като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Вмененото във вина на въззивника нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава. Не са допуснати съществени процесуални нарушения при постановяване на постановлението и  по никакъв начин не е накърнено правото на защита на жалбоподателя, което той е упражнил с подаването на жалба до въззивната инстанция. Посочена е нарушената материално правна норма, като наказанието за нарушението е индивидуализирано. В тази връзка съдът не приема възраженията на жалбоподателя за допуснати съществени процесуални нарушения. АУАН е съставен от компетентен орган съгласно правомощията му по ЗАП.

          Правилно административнонаказващия орган е приложил материалния закон, като е съотнесъл установеното към хипотезата на правта норма.  Съгласно разпоредбата на чл. 34 Параграф 6 буква "б" от Регламент (ЕС) № 165/2014 всеки водач на превозно средство, оборудвано с аналогов тахограф, въвежда следните данни върху своя тахографски лист - датата и мястото, където започва използването на тахографския лист, и датата и мястото, където приключва използването. Съдът намира за доказана съставомерността на деянието по чл.93в, ал.15, т.2 предл.2 от ЗАвПр. Изпълнителното деяние е под формата на  бездействие и се изразява в непопълване на данни от нарушителя като водач на превозно средство, осъществяващ обществен превоз  в обхвата на Регламент /ЕИО/ № 165/2014 на Съвета, в тахографския лист от 08.02.2018г. за датата на приключване използването на листа.

Описанието на нарушението напълно съответства на правната му квалификация съгласно ЗАП, а доказателственият материал установява извършването на съставомерното деяние от водача на процесното превозно средство, поради което законосъобразно е ангажираната неговата отговорност.

При определяне на наказанието административнонаказващия орган  е приложил разпоредбата на чл. 93в ал.15 т.2 пр.2 от ЗАП, като е наложил наказание, чийто размер е императивно предвиден в закона. Съдът намира, че наказанието е правилно определено, справедливо е и ще изпълни целите на чл. 12 от ЗАНН.

                  Съдът намира, че в конкретния случай не се касае за маловажен случай. Неспазването на законовите норми, свързани с ЗАП, независимо от липсата на реално настъпили щети не може да бъде възприето като маловажност на допуснатото нарушение. Извършеното нарушение по нищо не се отличава от други подобни нарушения. Следвало е жалбоподателят да има дължимото законосъобразно поведение за спазване на принципите, условията и реда на ЗАП и свързаните с него Наредби. Поради изложеното до тук, съдът намира че извършеното нарушение не следва да се приема като маловажно.

               Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

 

Р  Е  Ш  И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА НП №23-0000298/09.03.2018год. на Директора на РД ”АА” към ИА „Автомобилна администрация” с което на В.Б.И. е наложено административно наказание: “ГЛОБА  в размер на 500 лева, на основание чл.93в ал.15 т.2 пр.2 от ЗАП.

            Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му пред Административен съд гр.Варна  по реда на АПК.

            След влизане в сила на съдебното решение, АНП да се върне на наказващия орган по компетентност.

 

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: