Решение по дело №139/2023 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 29 февруари 2024 г.
Съдия: Мирослав Вълков Вълков
Дело: 20237130700139
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 октомври 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

        Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

           №…….

 

         гр. Ловеч, 29.02.2024 г.

 

   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЛОВЕЧ, касационен състав в публично  заседание на тридесети януари две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИМИТРИНА ПАВЛОВА

                                                      ЧЛЕНОВЕ:МИРОСЛАВ ВЪЛКОВ

                                                                         ДАНИЕЛА РАДЕВА  

 

при секретаря Татяна Тотева и в присъствието на прокурора Светла Иванова, като разгледа докладваното от съдия Вълков  КАНД  № 139/2023 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно процесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано е по касационна жалба от Заместник-Председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) гр.София чрез пълномощник срещу  Решение № 161/14.08.2023 г. на Районен съд Ловеч  по НАХД № 221/2022 г.

По изложени доводи за неправилност и незаконосъобразност на постановения съдебен акт се иска неговата отмяна, както и потвърждаване на издаденото наказателно постановление (НП).

Касационният жалбоподател – редовно призован – не се явява и не се представлява в съдебно заседание. Представил е писмено становище чрез пълномощник по същество на правния спор, с което поддържа жалбата.

Ответникът „Ремика Лифт“ ЕООД гр. Ловеч в съдебно заседание чрез пълномощник оспорва жалбата и поддържа представения отговор на касационната жалба. Претендира присъждане на направените разноски по делото.

Представителят на Окръжна прокуратура Ловеч дава мотивирано заключение за неоснователност на същата.

Настоящият  касационен състав на Административен съд Ловеч намира касационната жалба за процесуално допустима като подадена от надлежно легитимирана  страна в законоустановения срок. Разгледана по същество е неоснователна.

С обжалваното решение Ловешкият районен съд (ЛРС) е отменил НП № НП-22 от 10.02.2022 г. на Заместник-председател на ДАМТН, с което на „РЕМИКА ЛИФТ“ ЕООД, със седалище и адрес на управление гр. Ловеч, ул.“ Цар Иван Шишман“ № 15, представлявано от управител И. К.Д. е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на петстотин лева на основание чл. 55, ал.2 от Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП) за нарушение на чл. 7а, т.1 във връзка с чл. 10, ал.1, т.16 от Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори (НБЕТНА) и е осъдил ДАМТН да заплати на търговското дружество направените разноски по делото в размер на триста лева.

За да постанови този резултат, Районният съд е приел, че липсва извършено нарушение. Момента, когато е била установена неизправността съвпада с момента на проверката от служителите на ДАМТН – 11.08.2021 г. и от този момент за търговското дружество е възникнало задължението по чл. 7а, т.1 от НБЕТНА да уведоми ползвателите на асансьора. Липсват данни и доказателства, които да потвърждават, че преди тази дата на дружеството му е била известна въпросната неизправност, за да се приеме, че в момента на проверката е в нарушение.

Решението е правилно.

Съгласно чл. 220 от АПК, касационният съд преценява прилагането на материалния закон въз основа на фактите, установени от въззивния съд в обжалваното решение.

В чл. 221, ал. 2 от АПК е предвидено, че когато касационният съд остави в сила решението, той го мотивира, като може да препрати и към мотивите на първоинстанционния съд.

Административно-наказващият орган (АНО) е длъжен в административно-наказателното производство да установи има ли административно нарушение, извършено ли е то от лицето, посочено като нарушител и дали това лице го е извършило виновно. За да се ангажира административно-наказателната отговорност на нарушителя, АНО следва да докаже по безспорен начин, че той е извършил административно нарушение.

В случая касационната инстанция споделя мотивите на ЛРС за липса на извършено нарушение от търговското дружество, за което е ангажирана неговата административно-наказателна отговорност. За да достигне до решаващия си извод, Районният съд се е позовал на събраните писмени и гласни доказателства по делото.

Въззивният съд е изпълнил служебното си задължение да проведе съдебното следствие по начин, осигуряващ обективно, всестранно и пълно изясняване на всички обстоятелства, включени в предмета на доказване по делото. Не са допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила в хода на съдебното производство.

С оглед изложеното касационната жалба е неоснователна. Твърденията и възраженията в касационната жалба са неоснователни, защото не се подкрепят от доказателствата по делото. Обжалваното решение е валидно, допустимо и постановено в съответствие с материалния закон, поради което следва да бъде оставено в сила. Не са налице пороци на решението, представляващи  касационни  основания по смисъла на НПК, които да водят до неговата отмяна.

При този изход на производството е основателно искането на търговското дружество за присъждане на направените разноски в производството пред касационната инстанция.

По изложените съображения и на основание чл. 221, ал.2 от АПК, във вр. с чл.63в от ЗАНН, Административен съд Ловеч, касационен състав

 

Р Е Ш И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 161/14.08.2023 г. на Районен съд Ловеч, постановено  по НАХД № 221/2022 г.

ОСЪЖДА Държавната агенция за метрологичен и технически надзор гр. София, бул.“Г.М.Димитров“ № 52А да заплати на „РЕМИКА ЛИФТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Ловеч, ул.“ Цар Иван Шишман“ № 15, представлявано от управител И. К.Д. сумата от 300 (триста) лева, съгласно представения Договор за правна защита и съдействие от 01.10.2023 г.

Решението е окончателно.

 

 

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                                                     ЧЛЕНОВЕ: