Решение по дело №320/2013 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 441
Дата: 26 септември 2013 г. (в сила от 23 октомври 2013 г.)
Съдия: Галя Георгиева Костадинова
Дело: 20135300900320
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 9 май 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер   441  Година 26.09.2013    Град Пловдив

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Пловдивски окръжен съд – търговско отделение, ХVІ състав,

На двадесет и четвърти септември     Година две хиляди и тринадесета,

В публичното заседание в следния състав:

                                                     

                                               Председател: ГАЛЯ КОСТАДИНОВА

                                                     

 

Секретар М.К.

                              

като разгледа докладваното от съдията търговско дело номер 320 по описа за  2013 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Предявен е иск с правно основание по чл.155 т.3 от ТЗ.

            Ищецът Окръжна прокуратура – гр.Пловдив моли съда да прекрати търговско дружество „ДАИКО” ЕООД ЕИК ********* гр.Пловдив поради оставане без управител повече от три месеца.

            Излага, че е получил сигнал от ТД на НАП – гр.Пловдив: при извършена справка е констатирано, че управителят и едноличен собственик на капитала Д.П.А. ЕГН: ********** е починал на 06.01.2013г. От този момент до сега не е вписван нов управител. Тъй като повече от 3 месеца преди сезиране на съда дружеството е без управител, счита, че е налице законовата предпоставка по чл.155 т.3 от ТЗ за прекратяването му. Ангажира доказателства.

Ответникът не взима становище по иска.

Съдът, след преценка на доказателствения материал по делото и доводите на страните, приема за установено следното:

По данни на представеното удостоверение за търговско състояние от АВ – ТР и след справка на основание чл.23 ал.4 от ЗТР по партидата на търговеца в търговския регистър се установява, че ответникът от 18.08.2008г. е с  управител и едноличен собственик на капитала  Д.П.А..

В обявения Учредителен акт – чл.15 б.Д и чл.16 ал.2, е посочено, че дружеството се прекратява при смърт на ЕСК, ако в 6 – месечен срок от датата на откриване на наследството наследниците му не пожелаят да продължат дейността на дружеството. В този случай се открива ликвидация като ликвидатор се назначава от регистърния съд по искане на наследниците.

От представените от ищеца разпечатка от Национална база данни за вписвания в регистъра на Населението се доказва, че А. е починала на 06.01.2013г. в гр.Пловдив, за което е съставен Акт за смърт № 0022 от 10.01.2013г. на Районен Централен - гр.Пловдив. За наследници е оставил преживялата го съпруга С.А. и децата си П. А. и Б.А..

В съдебно заседание се констатира, че след 18.08.2010г. няма ново вписване, а след 28.06.2012г. няма подадени нови актове. Съгласно чл.15 б.Д от Учредителния акт в шестмесечен срок от откриване на наследството – от 06.01.2013г., т.е. до 06.07.2013г., няма подадени молби за вписване на нов управител и поемане дяловете на починалия ЕСК от неговите наследници.

 

При тези фактически данни искът е основателен.

Според чл.155 т.3 от ТЗ, по иск на прокурора с решение окръжният съд прекратява търговско дружество, когато в продължение на три месеца няма вписан управител. 

Съгласно чл.157 от ТЗ, ЕООД се прекратява със смъртта на едноличния собственик на капитала, ако не е предвидено друго или наследниците не поискат да продължат дейността.

            От момента на смъртта на А. няма управител на дружеството, защото няма правоспособен субект. До сезиране на съда с иска от прокурора и до ход на делото по същество няма вписан нов управител. Липсва лице, което да представлява дружеството в отношенията му с трети лица, както изисква императивно чл.141 ал.2 във вр. с чл.147 от ТЗ. Липсва един от задължителните органи на дружеството – чл.137 ал.1 т.2 от ТЗ и чл.115 т.6, чл.119 ал.1 т.2 от ТЗ във вр. с чл.147 ТЗ, който е изпълнителен и представителен. Това е основанието на прокурора да поиска прекратяване на ЮЛ, за да се гарантира правната сигурност в гражданските и търговски правоотношения.

 Изминали са повече от три месеца без дружеството да има вписан управител, поради което е изпълнен фактическия състав на чл.155 т.3 от ТЗ и то следва да се прекрати.

Учредителният акт съдържа специални правила, но според тях наследниците не са поискали продължаване на дейността на търговеца в 6 – месечен срок от откриване на наследството.

На основание чл.78 ал.6 от ГПК във вр. с чл.83 ал.1 т.3 от ГПК ответникът ще се осъди да заплати ДТ за производството от 30лв. и ДТ от 5 лв. за служебно издаване на ИЛ.

Мотивиран от изложеното, съдът

 

Р    Е    Ш    И    :

 

            ПРЕКРАТЯВА търговско дружество „ДАИКО” ЕООД ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр.Пловдив 4000, район Централен, ул. „Войнишка слава” № 9.

            ОСЪЖДА „ДАИКО” ЕООД ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр.Пловдив 4000, район Централен, ул. „Войнишка слава” № 9, да заплати на ПОС по бюджетна сметка на ВСС държавна такса за производството от 30лв. /тридесет лева/ и 5лв./пет лева/ ДТ за служебно издаване на ИЛ.

            Решението може да се обжалва пред Апелативен съд гр.Пловдив с жалба в двуседмичен срок от връчването му на страните, за което да се изпратят съобщения Приложение № 11 по Наредба № 7.

            РЕШЕНИЕТО да се обяви.

            СЛЕД влизане в сила да се изпрати на Агенцията по вписвания – гр.Пловдив за изпълнение на осн. чл.14 от ЗТР.

 

Окръжен съдия: