Споразумение по дело №328/2018 на Окръжен съд - Хасково

Номер на акта: 25
Дата: 24 август 2018 г. (в сила от 24 август 2018 г.)
Съдия: Филип Филипов
Дело: 20185600200328
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 20 юни 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 24.08.2018 година

 

Хасковският окръжен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и четвърти август през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ФИЛИП ФИЛИПОВ

                                         Съдебни заседатели: А.П.

К.У.                                                           

     

при участието на секретаря: Женя Григорова

и прокурора: Н. ГУГУШЕВ

сложи за разглеждане НОХД328 по описа за 2018 година

докладвано от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, се явява прокурорът Н. ГУГУШЕВ.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.В.Г., редовно призован, доведен от органите на ОЗ „Охрана“ гр.Хасково, се явява лично и с АДВ. Д.Г., редовно упълномощен отпреди.

СВИДЕТЕЛЯТ Д.М.Д., редовно призован, се явява лично.

СВИДЕТЕЛЯТ М.Х.Т., редовно призован, не се явява.

Постъпила е служебна бележка от РУ на МВР Димитровград, с вх.№ 7169/21.08.2018 година, според която свидетелят не се намира на територията на област Хасково, поради което не може да се яви в днешното съдебно заседание.

СВИДЕТЕЛЯТ Ж.К.К., редовно призован, се явява лично.

СВИДЕТЕЛЯТ В.М.В., редовно призован, се явява лично.

СВИДЕТЕЛЯТ А.Г.А., редовно призован, се явява лично.

СВИДЕТЕЛЯТ Ж.В.Ж., редовно призована, уведомена по телефона, се явява лично, като изпратената й призовка на адреса в гр. Хасково, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 110, ет.3, ап.10 е върната в цялост, невръчена с отбелязване, че лицето не живее на този адрес по сведение на съседи.

СВИДЕТЕЛЯТ Н.К.Д., редовно призован, не се явява.

СВИДЕТЕЛЯТ С.М.М., нередовно призована, не се явява. Изпратената й призовка на адреса в гр. Свиленград, ул. „Христо Шишманов“ № 65 вх.А ет.1, ап.1 е върната в цялост, невръчена с отбелязване, че при посещение на адреса по сведение на живуща на адреса Виктория Минева свидетелката не живее там.

СВИДЕТЕЛЯТ М.П.М., нередовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява.

Изпратената му призовка на адреса в гр.Хасково, ж.к. „Орфей“ № 36, вх. В, ап.92 е върната в цялост невръчена с отбелязване, че при извършени три посещения на адреса, там не е намерен никой.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Й.К.Й., редовно призован, не се явява.

Постъпила е молба от това вещо лице с вх.№ 7165/22.08.2018 година, в която е посочено, че е в невъзможност да се яви в съдебно заседание, поради даване на дежурство по предварително утвърден график. В молбата е посочено, че няма изменение в заключението и иска да бъде прието в негово отсъствие, към молбата е приложен график.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Р.Р.Г., редовно призован, се явява лично.

Съдът докладва:

Постъпила е справка вх.№ 7181/22.08.2018 година от Затвора Стара Загора за положението на подсъдимия.

По хода на делото.

ПРОКУРОРЪТ -  Да се приеме справката. Да се даде ход на делото. Искам на този етап да заявя, че постигнахме споразумение със защитника на подсъдимия и самия подсъдимия, което представям на съда. Моля да измените реда на съдебното следствие и същото да продължи по реда на глава XХIХ от НПК. Да се освободят свидетелите и вещото лице от съдебна зала.

АДВ. Г. - Да се даде ход на делото. Моля да бъде изменен реда на съдебното следствие и същото да продължи по реда на глава XХIХ от НПК, като заявявам, че постигнахме споразумение с представителя на прокуратурата, което моля да бъде одобрено от съда. Да се освободят свидетелите и вещото лице от съдебна зала и се приеме справката.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.В.Г. - Да се гледа делото. Присъединявам се към казаното от моя защитник. Постигнахме споразумение с прокуратурата. Да се освободят свидетелите и вещото лице.

След изслушване становищата на страните, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото. Предвид депозираното в днешното съдебно заседание от страна на прокуратурата споразумение, постигнато между нея и защитника на подсъдимия и самия подсъдим и направеното искане, заседанието да продължи по реда на глава XХIХ от НПК, както и предвид становищата за освобождаване на свидетелите и вещото лице, съдът намира, че следва да се приеме постъпилата справка от Затвора Стара Загора и се освободят от залата явилите се свидетели и вещо лице, а след това да се измени реда на съдебното следствие, което да премине от общия ред, по реда на глава XХIХ от НПК.

Водим от горното, съдът

                          О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРИЕМА справка вх.№ 7181/22.08.2018 г. от Затвора Стара Загора. ОСВОБОЖДАВА явилите се свидетели и вещото лице от съдебна зала.

Сне се самоличността на подсъдимия.

Г.В.Г. – роден на *** ***, българин, български гражданин, разведен, със средно образование, осъждан, живущ ***, с ЕГН: **********.

На основание чл.274 ал.1 от НПК, съдът разясни правото на страните на отводи срещу членовете на състава на съда, прокурора и съдебния секретар.

       ПРОКУРОРЪТ - Нямам искания за отводи.

АДВ. Г. - Нямам възражения и искания за отводи против състава на съда.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.В.Г. - Нямам възражения против състава на съда и искания за отводи.

Съдът разясни правата на подсъдимия по НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.В.Г. - Наясно съм с правата си.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам искането за изменение на реда на съдебното следствие, като същото премине от общия ред по реда на глава XХIХ от НПК.

АДВ. Г. – Също поддържам искането за изменение реда на съдебното следствие.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.В.Г. - Присъединявам се към казаното от адвоката ми.

След изслушване становищата на страните и с оглед депозираното споразумение, съдът намира, че следва да измени хода на съдебното следствие, като същото от общия ред премине по реда на глава XХIХ от НПК, като на основание 384 ал.1 вр. чл.382 от НПК

                 О П Р Е Д Е Л И :

ИЗМЕНЯ реда на съдебното следствие като същото от общия ред, преминава по реда на Глава XХIХ от НПК.

Съдът намира, че на основание чл.382 ал.4 от НПК, следва да запита подсъдимия: разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях, доброволно, сам и лично ли е подписал споразумението.

Водим от горното, съдът

       О П Р Е Д Е Л И :

ПОДСЪДИМИЯТ да отговори на посочените въпроси.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.В.Г. - Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Ясни са ми последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Сам, лично и доброволно подписах споразумението. Ясно ми е, че одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда.

Съдът намира, че следва да впише съдържанието на постигнатото споразумение в протокола от съдебно заседание, което е окончателно, поради което

                          О П Р Е Д Е Л И :

На основание чл.382 ал.6 от НПК, ВПИСВА в протокола от съдебно заседание съдържанието на постигнатото споразумение, което е окончателно, за прекратяване на наказателното производство, както следва:           

 

Днес, 24.08.2018 г. в град Хасково, на основание чл. 381 НПК между: Н. ***, от една страна и адв. Д.Н.Г. ***, защитник на подс. Г.В.Г. ЕГН **********, от друга страна, при наличие на условията визирани в чл. 381 НПК, постигнахме помежду си споразумение за решаване на НОХД № 328/2018г. по описа на ОС- Хасково, включващо съгласието по всички въпроси посочени в чл. 381, ал. 5 НПК, а именно:

1. Подс. Г.В.Г. ЕГН **********, роден на ***г***, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, разведен, осъждан, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че: на 08.01.2018г. в гр. Димитровград и в гр. Хасково, Хасковска област, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества, с цел разпространение, а именно :

- кокаин с нетно тегло 4,8183 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент кокаин 35,7% /тегловни процента/, на стойност 602,29лв. и кокаин с нетно тегло 4,9840 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент кокаин 29,9% /тегловни процента/, на стойност 448,56лв, общо 9,8023 грама кокаин на обща стойност 1050,85лв.

- марихуана с нетно тегло 1,4111 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,3% /тегловни процента/ и марихуана с нетно тегло 2,4878 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 8,4% /тегловни процента/, общо 3,8989 грама марихуана на обща стойност 23,394лв.,

- метамфетамин с нетно тегло 0,4602 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент метамфетамин 22,9% /тегловни процента/, на стойност 11,505лв.

- амфетамин с нетно тегло 412,6001 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент амфетамин 20,7% /тегловни процента/, на стойност 12378,003лв.

- хероин с нетно тегло 0,0209 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 10,4% /тегловни процента/, на стойност 1,045лв, всичко на обща стойност 13 464,80лв.

- престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2-ро, т. 4 вр. ал. 1, изр. 1-во, пр. 1-во вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ НК

2. За така извършеното престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2-ро, т. 4 вр. ал. 1, изр. 1-во, пр. 1-во вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ НК от подс. Г.В.Г. със снета по-горе самоличност, на основание чл. 354а, ал. 2, изр. 2-ро, т. 4 вр. ал. 1, изр. 1-во, пр. 1-во вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ вр. чл. 54, ал. 1 НК, му се ОПРЕДЕЛЯ наказание - "Лишаване от свобода" за срок от 5 /пет/ години, което да изтърпи при първоначален „строг” режим и „Глоба“ в размер на 30 000 /тридесет хиляди/ лева.

На основание чл. 59, ал. 1 и 2 НК от така наложеното на подс. Г.В.Г. наказание „Лишаване от свобода“ ПРИСПАДА времето, през което е бил задържан: с мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение от 28.02.2018г. по ЧНД № 125/2018г.; с постановление на ОП Хасково за срок до 72ч. считано от 26.02.2018г. и със заповед рег. № 254/08.01.2018г. по чл. 74 ЗМВР за срок до 24 часа.

3.1 На основание чл. 354а, ал. 6 НК се ОТНЕМА в полза на Държавата предмета на престъплението – а именно:

- кокаин с нетно тегло 4,8183 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент кокаин 35,7% /тегловни процента/, на стойност 602,29лв. и кокаин с нетно тегло 4,9840 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент кокаин 29,9% /тегловни процента/, на стойност 448,56лв, общо 9,8023 грама кокаин на обща стойност 1050,85лв.

- марихуана с нетно тегло 1,4111 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,3% /тегловни процента/ и марихуана с нетно тегло 2,4878 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 8,4% /тегловни процента/, общо 3,8989 грама марихуана на обща стойност 23,394лв.,

- метамфетамин с нетно тегло 0,4602 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент метамфетамин 22,9% /тегловни процента/, на стойност 11,505лв.

- амфетамин с нетно тегло 412,6001 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент амфетамин 20,7% /тегловни процента/, на стойност 12378,003лв.

- хероин с нетно тегло 0,0209 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 10,4% /тегловни процента/, на стойност 1,045лв, всичко на обща стойност 13 464,80лв. чиито остатък след експертното изследване се намира на съхранение в ЦМУ София.

3.2. Предадените на съхранение на 20.06.2018г. в Окръжен съд Хасково вещи: 1бр. електронна везна с прозрачен капак, сива на цвят, с надпис от долната страна „Made in China“; 1бр. бурканче от детска храна с поставено в него дървено чукало и 1 бр. червен на цвят тефтер с надпис на корицата отпред «HAPPY SHOPPING…”- следва да бъдат върнати на подсъдимия Г.Г., а опаковки – като вещи без стойност да се унищожат.

4. На основание чл. 189, ал. 3 НПК подс. Г.В.Г. да заплати в полза на Държавата направените в хода на досъдебното производство разноски представляващи сумата от 352,02 лева, от която по бюджетната сметка на ОД на МВР Хасково - 87,80лева и по бюджетната сметка на ОД на МВР – Ст.Загора - 264,22 лева.

С настоящото споразумение страните уреждат всички въпроси във връзка с чл. 381, ал. 5 НПК.

На подс. Г.В.Г., беше разяснен смисъла на настоящото споразумение, като й бе прочетено и същият декларира, че е съгласен с него и се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният Г.В.Г. ЕГН **********, роден на ***г***, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, разведен, осъждан, с оглед постигнатото по-горе споразумение, досежно извършеното от мен престъпление, декларирам, че съм съгласен и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                                                     ПОДСЪДИМ:

 

                                                                                          (Г.Г.)***                                                

ПРОКУРОР:

 (Н. ГУГУШЕВ)                                ЗАЩИТНИК:

                                                                                  (АДВ. Д. Г.)

 

 

                 ПОДСЪДИМ:

                                                                                                                                                                                                              (Г.Г.)

                    

ПРОКУРОРЪТ - Считам, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и моля да бъде одобрено.

АДВ. Г. - Считам, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и моля същото да бъде одобрено.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.В.Г. - Да се одобри споразумението.

Съдът намира, че така постигнатото споразумение, не противоречи на закона и морала и същото следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото прекратено, на основание чл.24, ал.3 от НПК, поради което

                        О П Р Е Д Е Л И:  № 25

 

На основание чл.382, ал.7 от НПК, ОДОБРЯВА така постигнатото по НОХД № 328/2018 година по описа на ОС-Хасково споразумение, между Н. Гугушев - прокурор при ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО от една страна и Д.Г. – адвокат при Хасковска адвокатска колегия, като защитник на подсъдимия Г.В.Г., ЕГН: **********,***, от друга страна и самият подсъдим, съгласно което:

 

         ПОДСЪДИМИЯТ Г.В.Г. - роден на *** ***, българин, български гражданин, разведен, със средно образование, осъждан, адрес ***, ЕГН **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че: На 08.01.2018г. в гр. Димитровград и в гр. Хасково, Хасковска област, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества, с цел разпространение, а именно :

- кокаин с нетно тегло 4,8183 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент кокаин 35,7% /тегловни процента/, на стойност 602,29лв. и кокаин с нетно тегло 4,9840 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент кокаин 29,9% /тегловни процента/, на стойност 448,56лв, общо 9,8023 грама кокаин на обща стойност 1050,85лв.

- марихуана с нетно тегло 1,4111 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,3% /тегловни процента/ и марихуана с нетно тегло 2,4878 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 8,4% /тегловни процента/, общо 3,8989 грама марихуана на обща стойност 23,394лв.,

- метамфетамин с нетно тегло 0,4602 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент метамфетамин 22,9% /тегловни процента/, на стойност 11,505лв.

- амфетамин с нетно тегло 412,6001 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент амфетамин 20,7% /тегловни процента/, на стойност 12378,003лв.

- хероин с нетно тегло 0,0209 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 10,4% /тегловни процента/, на стойност 1,045лв, всичко на обща стойност 13 464,80лв. , поради което и на осн. чл. 354а, ал. 2, изр. 2-ро, т. 4 вр. ал. 1, изр. 1-во, пр. 1-во, вр. чл. 29 ал. 1, б. „а“ и чл. 54 ал. 1 от НК, му се ОПРЕДЕЛЯ наказание - "Лишаване от свобода" за срок от 5 /пет/ години, което да изтърпи при първоначален „строг” режим и „Глоба“ в размер на 30 000 /тридесет хиляди/ лева.

На основание чл. 59 ал. 1 и 2 НК от така наложеното на подс. Г.В.Г. наказание „Лишаване от свобода“ ПРИСПАДА времето, през което е бил задържан: с мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение от 28.02.2018г. по ЧНД № 125/2018г.; с постановление на ОП Хасково за срок до 72ч. считано от 26.02.2018г. и със заповед рег. № 254/08.01.2018г. по чл. 74 ЗМВР за срок до 24 часа.

 

ОТНЕМА на осн. чл. 354а ал. 6 НК в полза на Държавата предмета на престъплението – а именно:

- кокаин с нетно тегло 4,8183 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент кокаин 35,7% /тегловни процента/, на стойност 602,29лв. и кокаин с нетно тегло 4,9840 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент кокаин 29,9% /тегловни процента/, на стойност 448,56лв, общо 9,8023 грама кокаин на обща стойност 1050,85лв.

- марихуана с нетно тегло 1,4111 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 6,3% /тегловни процента/ и марихуана с нетно тегло 2,4878 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 8,4% /тегловни процента/, общо 3,8989 грама марихуана на обща стойност 23,394лв.,

- метамфетамин с нетно тегло 0,4602 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент метамфетамин 22,9% /тегловни процента/, на стойност 11,505лв.

- амфетамин с нетно тегло 412,6001 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент амфетамин 20,7% /тегловни процента/, на стойност 12378,003лв.

- хероин с нетно тегло 0,0209 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 10,4% /тегловни процента/, на стойност 1,045лв, всичко на обща стойност 13 464,80лв. чиито остатък след експертното изследване се намира на съхранение в ЦМУ София , които ДА СЕ УНИЩОЖАТ.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТАЛЕСТВА: 1бр. електронна везна с прозрачен капак, сива на цвят, с надпис от долната страна „Made in China“; 1бр. бурканче от детска храна с поставено в него дървено чукало и 1 бр. червен на цвят тефтер с надпис на корицата отпред «HAPPY SHOPPING…” ДА СЕ ВЪРНАТ на подсъдимия Г.Г., а опаковките от наркотичните вещества по делото като вещи без стойност ДА СЕ УНИЩОЖАТ.

 

На основание чл.189 ал.3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Г.В.Г., ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата направените в хода на досъдебното производство разноски, представляващи сумата от 352,02 лева, от която по бюджетната сметка на ОД на МВР Хасково - 87,80лева и по бюджетната сметка на ОД на МВР – Ст.Загора - 264,22 лева.

 

На основание чл.24, ал.3 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 328/2018 година по описа на Окръжен съд – Хасково, поради решаване на делото със споразумение.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

    СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1……….

                                                           /А.П./

 

 

                                                             2…………

                                                          /К.У./

                                                        

 

 

 

С оглед на така одобреното споразумение, вида и размера на определеното наказание „Лишаване от свобода“, съдът намира, че следва да бъде потвърдена мярката за неотклонение, взета спрямо подсъдимия, поради което

 

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на подсъдимия Г.В.Г., ЕГН: ********** мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА” по ДП № 37/2018 година по описа на РУ на МВР Димитровград до привеждане на наложеното наказание „лишаване от свобода“ в изпълнение.

Определението на съда по отношение на мярката за неотклонение подлежи на обжалване и протест с частна жалба в 7-дневен срок от днес по реда на глава XXII от НПК пред Апелативен съд - Пловдив.                            

 

Заседанието приключи  в 11.30 часа.

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

                                                          

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                     СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1……….

                                                                        /А.П./

 

                                                                          2…………

                                                                       /К.У./

                                                         

 

                                                  СЕКРЕТАР: