Решение по дело №2154/2022 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 136
Дата: 10 февруари 2023 г. (в сила от 10 февруари 2023 г.)
Съдия: Галина Георгиева Радикова
Дело: 20227040702154
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 20 декември 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р   Е   Ш  Е  Н   И   Е  136

 

гр. Бургас, 10 февруари 2023г.

 

В     ИМЕТО     НА     НАРОДА

 

            АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД гр.Бургас, ХІV състав, в съдебно заседание на втори февруари, през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА РАДИКОВА

     ЧЛЕНОВЕ:АТАНАСКА АТАНАСОВА

  ТОДОР ИКОНОМОВ

При секретар В.Т.  и с участието на прокурора ДАРИН ХРИСТОВ, изслуша докладваното от съдия ГАЛИНА РАДИКОВА КАХД №2154/2022г.

Производството е по реда на чл.63в от ЗАНН във вр. с чл. 208 и сл. АПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена  от Д.С.П. против Решение № 996/28.10.2022г., постановено по НАХД № 3572/2022г. по опис на Районен съд гр. Бургас. 

С решението е потвърден електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с техническо средство или система серия К и №6201464 издаден от ОДМВР Бургас, с който на Д.С.П. за нарушение на 21 ал.2 вр. ал.1 от ЗДвП и на основание чл. 182 ал.4 от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 800 (осемстотин) лева.

  Касаторът иска отмяна на съдебното решение и отмяна на електронния фиш. Алтернативно иска решението да бъде изменено като бъде наложена глоба на осн. чл.182, ал.1, т.4 от ЗДвП. Счита, че първоинстанционният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила и неправилно приложение на материалния закон. Според него в нарушение на закона съдът е приел , че авторството на нарушението е доказано, не е изложил мотиви по „повторността“ на нарушението, не е допуснал свидетел за установяване на нарушителя, не е отчел, че наказващият орган е връчил електронния фиш на друго лице, а не лично на адресата му, в нарушение на ЗНА е приложил акт с по- ниска степен- Наредба №8121з-532/2015г.

В съдебно заседание, касаторът не се явява и не изпраща представител.

Ответникът  ОДМВР Бургас не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас намира, че съдебното решение следва да бъде оставено в сила като правилно и законосъобразно.

Касационната жалба е допустима.

Подадена е в срока по чл.211 от АПК, от страна, с право и интерес от обжалването.

Разгледана по същество е  неоснователна.

С електронния фиш  Д.С.П., в качеството й на собственик на МПС, е санкционирана за това, че на 09. 07. 2022 г. в 15. 05 часа в гр. Бургас, ПП І-6 км.494+910 до магазин „Егло българия“, в посока от кв.Пети километър към кв.Ветрен, с Фолксваген голф, рег.№ Х****КТ, при ограничение на скоростта за населено място с пътен знак В-26 до 50км/ч и допълнителна табела Т2-1300м., е извършила нарушение за скорост- при разрешена стойност на скоростта в населено място до 50км/ч се е движила със скорост 90км/ч.- превишение от 40км/ч., като нарушението е извършено в условията на повторност- в едногодишния срок от влизане в сила на ЕФ К/5375701

Деянието е квалифицирано като нарушение по чл.21, ал.2 във вр. с ал.1  от ЗДвП и е приложена санкционната норма на чл.182, ал.4 от ЗДвП.

Съдът е приел, че при издаване на електронния фиш не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и че материалният закон е приложен правилно. Произнесъл се е по наведените пред него възражения, част от които са идентични с направените с касационната жалба.

Настоящият състав на съда изцяло споделя изложените в обжалваното решение, мотиви по прилагане на закона, поради което и на осн. чл. 221, ал.2, пр. последно от АПК препраща към тях.

Възраженията на жалбоподателя са неоснователни.

1.             Не представлява съществено нарушение на процесуалните правила издаването на електронен фиш, вместо АУАН и наказателно постановление.

Според чл.189, ал.4 от ЗДвП, при нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, за което не е предвидено наказание лишаване от право да се управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки, се издава електронен фиш в отсъствието на контролен орган и на нарушител за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение.

В случая е приложена разпоредбата на  чл. 182, ал.4 от ЗДвП, която предвижда налагане на глоба в двоен размер. Разпоредбата за конкретното нарушение не предвижда наказание лишаване от право да се управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки. Поради това правилно наказващият орган е издал електронен фиш.

2.            Съдът не е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила като е посочил, че чл. 182, ал.4 от ЗДвП се прилага в случая на чл.182, ал.1, т.4 от ЗДвП. В случая не се касае до „запълване на празноти в електронния фиш“, както счита касатора. Съдът само е пояснил, приложената санкционна разпоредба. Вярно е, че в електронния фиш този текст не е указан. В обстоятелствената му част обаче, се съдържат достатъчно факти, въз основа на които да е възможно да се направи извод за обективните и субективни елементи от състава на извършеното нарушение. В този смисъл правото на защита не е нарушено, защото санкционираното лице е наясно срещу какви факти следва да организира защитата си.

3.            Отказът на съда да събира гласни доказателства не предпоставя извод за допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Съдът правилно е преценил, че от една страна искането не е конкретизирано съобразно изискванията на закона, а то друга- че предвид представените писмени доказателства събирането на гласни такива не е необходимо.

Отделно от това съдът посочва, че нормите, регламентиращи издаването на електронен фиш изключват възможността за събиране на гласни доказателства относно авторството на извършеното деяние. Това е така, защото в хода на самото административнонаказателно производство изрично, със специална норма, е предвидена възможност за собственика на превозното средство да посочи, кое лице е управлявало превозното средство, с което е извършено нарушение. След като касаторът не се е възползвал от тази възможност не може впоследствие да доказва, че друго лице следва да носи отговорност за извършеното нарушение.

4.         Правото на защита на касатора не е била нарушено с връчването на електронния фиш не лично, а на пълнолетен член от семейството му. Целта на връчването на електронния фиш е последният да бъде сведен до знанието на адресата му, за да може същият да реализира своевременно признатите му от закона  права.

В случая е повече от очевидно, че санкционираното лице е узнало за издаването на електронния фиш, тъй като го е обжалвало пред съда в предвидения 14 дневен срок. Същият срок законът предвижда и за подаване на декларация, в която да бъде посочено лицето, управлявало превозното средство на указаните във фиша дата и място. Поради това и за касаторът не е съществувала обективна пречка да упражни това свое право.

5.         Неоснователно е възражението, че съдът в нарушение на ЗНА е приложил акт с по- ниска степен- Наредба №8121з-532/2015г. Разпоредбите на наредбата не противоречат на закона, така че да е изискуемо задължението по чл. 15, ал.3 от ЗНА.

Разпоредбата на чл. 189, ал.4 от ЗДвП предвижда, че при нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, за което не е предвидено наказание лишаване от право да се управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки, се издава електронен фиш в отсъствието на контролен орган и на нарушител за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение.

Според §6, т.65 от ДР на ЗДвП, "Автоматизирани технически средства и системи" са уреди за контрол, работещи самостоятелно или взаимно свързани, одобрени и проверени съгласно Закона за измерванията, които установяват и автоматично заснемат нарушения в присъствие или отсъствие на контролен орган и могат да бъдат: а) стационарни – прикрепени към земята и обслужвани периодично от контролен орган; б) мобилни – прикрепени към превозно средство или временно разположени на участък от пътя, установяващи нарушение в присъствието на контролен орган, който поставя начало и край на работния процес.

В случая нарушението е установено с мобилно техническо средство, което по см. на закона представлява автоматизирано техническо средство. Техническото средство е изправно.

Поради това и след като за конкретното нарушение не е предвидено наказание лишаване от право да се управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки, не съществува законова пречка за издаване на електронен фиш.

6.         Нарушението правилно е квалифицирано като такова на повторно извършване.

Според разпоредбата на §6, т. 33 от ДР на ЗДвП, "Повторно" е нарушението, извършено в едногодишен срок, а в случаите по чл. 174, ал. 2 – в двегодишен срок, от влизането в сила на наказателното постановление, с което на нарушителя е наложено наказание за същото по вид нарушение, включително и когато първото наказание му е било наложено като нов водач.

В случая с електронен фиш № ЕФ К/5375701 П. е била санкционирана за нарушение по чл.182, ал.3, т.3 от ЗДвП, което е същото по вид нарушение.

За да е налице повторност законът не изисква двете нарушения да са еднакви- с една и съща правна квалификация. Достатъчно е те да са същите по вид, както е в случая. Т.е. квалификацията на нарушението е правилна, то е извършено при условията на повторност.

7.         Не са налице предпоставки за изменение на наказанието.

Размерът на същото е императивно предвиден с нормата на чл. 182, ал.4 от ЗДвП- Когато нарушението по ал. 1, т. 1 - 5, ал. 2 и ал. 3, т. 1 - 5 е повторно, наказанието е предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер.

За съответното нарушение (по ал.1, т.4) предвидената санкция е глоба в размер на 400лв., поради което правилно с електронния фиш е наложено административно наказание глоба в размер на 800лв.

С оглед изложеното съдът намира, че обжалваното решение не страда от пороци, предпоставящи извод за отмяна, поради което следва да бъде оставено в сила.

Затова   и на основание чл.221 и чл. 222 от АПК във вр. чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, Административен съд гр. Бургас,

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 996/28.10.2022г., постановено по НАХД № 3572/2022г. по опис на Районен съд гр. Бургас. 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване и протест.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ: