Определение по дело №658/2021 на Административен съд - Добрич

Номер на акта: 375
Дата: 29 декември 2021 г. (в сила от 7 януари 2022 г.)
Съдия: Красимира Керанова Иванова
Дело: 20217100700658
Тип на делото: Частно административно дело
Дата на образуване: 29 декември 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

375

 

гр. Добрич, 29.12.2021 г.

 

            Административен съд - Добрич, в закрито заседание на двадесет и девети декември, две хиляди двадесет и първа година, Първи състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ИВАНОВА

като разгледа докладваното от председателя частно адм. д. № 658 по описа на съда за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 166, ал. 4 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), във връзка с чл. 65, ал. 4 от Закона за общинската собственост (ЗОС).

Образувано е по жалба вх. № 3966/ 29.12.2021 г. на П.К.Д., ЕГН **********, чрез адв. С.В.А., ДАК, представляваща искане за спиране на предварителното изпълнение на Заповед № 1935 от 16.12.2021 г. на Кмета на Община град Добрич за изземване на общинско жилище, находящо се в гр. Добрич, ж.к. „Балик“ бл. 9, вх. А, ет. 2, ап. 3.

В жалбата е направено единствено искане за спиране изпълнението на Заповедта, без да се обжалва същата по същество.

По разпореждане на съда ответникът е изпратил преписката по издаване на Заповедта, чието изпълнение се иска да бъде спряно, но не е изразил становище по искането.

В жалбата – искане се сочи, че г – н Д. е наемател на процесния имот от 42 години, като последният договор за ползване на общинския имот под наем е подписал през 2018 г. След изтичането на поредния договор за наем получил заповед за прекратяване на наемното правоотношение, след което кандидатствал отново за получаване на общинско жилище. Впоследствие получил процесната Заповед за изземване на жилището, което обитава, с мотив, че през 2018 г. е продал дворно място с къща, поради което не отговаря на изискванията за ползване на общинско жилище. Молителят твърди, че продаденият имот е бил наследствен, а къщата е била негодна за обитаване. Добавя, че в общинското жилище живее заедно със съпругата си, с внука си и дъщеря си, Няма финансова възможност да наеме или да закупи жилище. Изтъква, че изземването е предвидено през зимния период, което води до допълнителни затруднения. Прави оплакване, че за този кратък период няма и как да намери друго жилище и четирима човека ще останат без подслон. Иска да бъде спряно изпълнението на акта.

Съдът, след като се запозна с изложеното в жалбата и писмените доказателства по делото, намира от фактическа и правна страна следното:

Със заповед № 1935/ 16.12.2021 г. е наредено да се изземе общинско жилище, находящо се в гр. Добрич, ж.к. „Балик“ бл. 9, вх. А, ет. 2, ап. 3 от лицето П.К.Д., ЕГН **********. В оспорения акт е отразено, че преди него е издадена Заповед № 1633/ 03.11.2021 г. за прекратяване на наемните правоотношения с конкретното лице на основание чл. 40, ал. 1, т. 5 от Наредбата за реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем, управление и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд на Община град Добрич поради продажба на недвижим имот с жилищно предназначение, находящ се в село Стожер, дворно място с площ от 1320 кв. м и къща за живеене с площ от 40 кв. м. Изземването е насрочено за 11.01.2022 г. от 10.00 часа.

Съгласно чл. 65, ал. 1 и 2 от ЗОС общински имот, който се владее или държи без основание, не се ползва по предназначение или необходимостта от него е отпаднала, се изземва въз основа заповед на кмета на общината, съответно на кмета на района - в градовете с районно деление. Според текста на чл. 65, ал. 4 от ЗОС заповедта по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс, като обжалването не спира изпълнението на заповедта, освен ако съдът разпореди друго.

Съдебното производство във връзка с депозираното искане е по реда на чл. 166, ал. 4, във връзка с ал. 2 от АПК, доколкото предварителното изпълнение на Заповедта за изземване е допуснато по силата на закона с разпоредбата на чл. 65, ал. 4 от ЗОС и редът по чл. 60 от АПК е неприложим.

Предпоставките за спиране от съда на предварително изпълнение на един административен акт са визирани в нормата на чл. 166 от АПК, като по силата на чл. 166, ал. 4 от АПК допуснатото предварително изпълнение на административен акт по силата на отделен закон, когато не се предвижда изрична забрана за съдебен контрол, каквато в случая разпоредбата на чл. 65 от ЗОС не съдържа, може да бъде спряно от съда по искане на оспорващия при условията на ал. 2, а именно: при всяко положение на делото до влизането в сила на решението, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда.

От анализа на относимите разпоредби на чл. 166, ал. 4, във връзка с ал. 2 от АПК се установява, че положителна процесуална предпоставка за предявяване на искане за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение на административен акт е наличието на висящо съдебно производство за оспорване на конкретния административен акт.

В случая справка в деловодната система на съда установява, че срещу процесната Заповед няма подадена жалба към настоящия момент и съответно няма образувано административно дело, което да е висящо при подаване на искането за спиране на предварителното изпълнение.

Стореният анализ на приложимите правни норми сочи, че наличието на висящо производство, за да се разгледа молба по чл. 166, ал. 2 АПК, е абсолютна процесуална предпоставка  за нейната допустимост, поради което при посочения резултат от справката в деловодната система за липса на такова производство, а и при изричното изявление на молителя, че моли единствено да бъде постановен акт, с който да се спре предварителното изпълнение на Заповедта, жалбата - искане следва да бъде оставена без разглеждане и производството по нея да бъде прекратено.

Предвид изложеното и на основание чл. 166, ал. 4, във връзка с ал. 2 и АПК, Административен съд - Добрич, Първи състав,

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба вх. № 3966/ 29.12.2021 г. на П.К.Д., ЕГН **********, чрез адв. С.В.А., ДАК, представляваща искане за спиране на предварителното изпълнение на Заповед № 1935 от 16.12.2021 г. на Кмета на Община град Добрич за изземване на общинско жилище, находящо се в гр. Добрич, ж.к. „Балик“ бл. 9, вх. А, ет. 2, ап. 3.

ПРЕКРАТЯВА производството по частно адм. дело № 658/ 2021 г. по описа на Административен съд – Добрич.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

СЪДИЯ: