Решение по дело №2470/2019 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 1272
Дата: 21 октомври 2019 г. (в сила от 31 януари 2020 г.)
Съдия: Петя Кръстева Георгиева
Дело: 20192120202470
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 14 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

РЕШЕНИЕ

                                    Номер 1272,    21.10.2019г., град Бургас

                                                       В ИМЕТО НА НАРОДА

           Бургаският районен съд,  осми наказателен състав,

на петнадесети октомври, две хиляди и деветнадесети година,

в публичното заседание в следния състав :

                                                                                      Председател :    Петя   Георгиева

                                                                                                             

Секретар : Златка Калоянова

Прокурор : ………………….

като разгледа докладваното от съдия Георгиева наказателно административен характер дело номер 2470 по описа на съда за 2019 година, за да се произнесе  взе предвид следното :

      

       Производството по делото е образувано по повод жалбата на Т.Д.Д. с ЕГН ********** с адрес *** против наказателно постановление № НП-398/ 22.02.2019г., издадено от заместник кмета на Община Бургас, с което за нарушение на чл.98, ал.1, т.1пр.второ от ЗДвП /Закон за движението по пътищата/, на основание чл.183, ал.2, т.1 от ЗДвП на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 20 лева. С жалбата се иска отмяна на наказателното постановление.

    Жалбата е депозирана в преклузивния срок за обжалване от надлежна страна и е допустима.

    Съдът, като прецени поотделно и в съвкупност представените по делото доказателства и съобрази закона в контекста на правомощията си по съдебния контрол намира за установено от фактическа и правна страна следното:

    На 18.02.2019г. на жалбоподателя е съставен акт за административно нарушение, за това, че на същата дата 18.02.2019г. в гр.Бургас, при извършена проверка е установено, че като водач на моторно превозно средство с рег.№ * ****, марка „*“, цвят тъмно сив металик е паркирал на ул.”*”, срещу бл.* в зоната на действие на пътен знак В-28 в нарушение на чл.98, ал.1, т.1 от ЗДвП, с което създава опасност и пречи на движението на останалите моторни превозни средства.

   Констатациите от извършената проверка са обективирани в приложения към преписката протокол от 18.02.2019г..

   От формална страна в акта се съдържат законоустановените реквизити по чл.42 от ЗАНН. Актът е предявен на жалбоподателя, като същият е отказал да го подпише. Отказът на жалбоподателя е надлежно удостоверен от свидетеля Ж.Х.. В срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН е депозирано писмено възражение.

   Сезиран с преписката по акта административнонаказващият орган е приел за установена фактическата обстановка, поради което за извършеното нарушение на нарушение на чл.98, ал.1, т.1 от ЗДвП, с оглед правомощията си по чл.189, ал.12 във връзка със заповед № 3032/14.11.2012г. на кмета на Община Бургас на основание чл.183, ал.2, т.1 от ЗДвП е наложил на жалбоподателя глоба в размер на 20 лева.

    От формална страна постановлението съдържа реквизитите по чл.57, ал.1 от ЗАНН. Издадено е от компетентен административнонаказващ орган, видно от представената по делото заповед на кмета на Община Бургас. В хода на производството не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Актът и наказателното постановление са издадени при спазване на производствените правила.

    Съгласно чл.93, ал.2 от ЗДвП паркирано е пътно превозно средство, спряно извън обстоятелствата, които го характеризират като престояващо, както и извън обстоятелствата, свързани с необходимостта да спре, за да избегне конфликт с друг участник в движението или сблъскване с някакво препятствие, или в подчинение на правилата за движение.

      Безспорно се установи, че на 18.02.2019г. в 08,55 часа в гр.Бургас, жалбоподателят като водач на моторно превозно средство е паркирал на ул.”**”, срещу бл.* в зоната на действие на пътен знак В-28, с което е създал опасност и пречи на движението на останалите моторни превозни средства. Описаната фактическа обстановка се потвърждава от показанията на свидетелите Ж.Х. и Р.Т. С деянието си жалбоподателят е нарушил разпоредбата на чл.98, ал.1, т.1 от ЗДвП, съгласно която престоят и паркирането са забранени на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението, като по този начин е осъществил от обективна и описаното нарушение. От субективна страна деянието е извършено виновно, като жалбоподателят е бил наясно с противоправността на своето поведение и въпреки това е желаел настъпването на последиците от него

    Деянието не се отличава с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от този вид и не представлява маловажен случай.

    Съгласно чл.183, ал.2, т.1 от ЗДвП наказва се с глоба 20 лева водач, който неправилно престоява или е паркирал неправилно. Наложеното наказание е законосъобразно индивидуализирано, тъй като е с фиксиран от законодателя размер.

    Гореизложените съображения, мотивират съда да приеме наказателното постановление за законосъобразно и обосновано, поради което на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН

                                             Р   Е   Ш   И :

      ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № НП-398/ 22.02.2019г., издадено от заместник кмета на Община Бургас, с което за нарушение на чл.98, ал.1, т.1пр.второ от ЗДвП /Закон за движението по пътищата/, на основание чл.183, ал.2, т.1 от ЗДвП на Т.Д.Д. с ЕГН ********** с адрес *** е наложена глоба в размер на 20 /двадесет/ лева.

 

    Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд - гр.Бургас в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                                                                                       

                                                                                                                 Председател :/П/

 

Вярно с оригинала:З.К.