Разпореждане по дело №269/2023 на Административен съд - Търговище

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 18 януари 2024 г.
Съдия: Красимира Тодорова Тодорова
Дело: 20237250700269
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 11 декември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

Номер                                  18.01.2024 година                                  Град  Търговище

 

                    

                                                                                  

Търговищки Административен съд                                                        първи състав            

на  осемнадесети януари                                                                     2024 година                         

в  закрито заседание в следния състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТОДОРОВА

                                                                

                                            

Като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Адм.Д № 269 по  описа за 2023 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

 Делото е образувано по жалба на К.Т.Г. против отказ на наблюдаващия прокурор по прокурорска преписка №003556/2021 г. по описа на Окръжна прокуратура – Велико Търново. Твърди, че на 23.10.2023 г. подал заявление до наблюдаващия прокурор по посочената преписка, с оглед предоставянето на информация по ел.път и поискал да му бъде предоставено копие от протокола за случаен избор на наблюдаващ прокурор по преписката както и да му бъде предоставена информация под формата на разпечатка за отразения на документооборота в УИС по прокурорската преписка по описа на Окръжна прокуратура – Велико Търново. Посочените документи не били предоставени и на 27.10.2023 г. жалбоподателят е подал жалба до Административен съд – Велико Търново считайки отказа за незаконосъобразен и квалифицирайки го като мълчалив такъв. Позовава се на чл.41, ал.1 и ал.2 от Конституцията на РБ, чл.2, ал.1 от ЗОДОВ (съдът приема, че е допусната техническа грешка в изписването на абревиатурата на посочения закон ЗОДОВ, вместо правилната ЗДОИ) и принципа визиран в чл.9 ЗСВ. Моли за отмяна. Претендира разноски.

В случая жалбата е подадена директно до съда, а не чрез административния орган, чийто акт се обжалва, поради което и не е приложена административната преписка по обжалваното решение. Ето защо следва на основание чл. 154 ал.4 АПК на административния орган, издал посочения като оспорен акт, да се изпрати препис от жалбата и му се укаже в 7-дневен срок от получаването му да депозира в АдмСТ цялата преписка по оспорения административен акт, вкл.и документа, удостоверяващ датата на уведомяване на адресатите на акта за последния, в случай, че оспореният акт е изричен, а не мълчалив, както и да изготви съгласно чл. 152 ал.3 АПК списък на страните в производството по издаване на административния акт с посочване на адресите, на които те последно са били призовани.

Водим от горното и на основание чл.152, ал.4 от АПК  съдът

 

Р  А  З  П  О  Р  Е  Д  И:

 

Да се връчи на Административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Велико Търново препис от жалбата на адв. К.Г.Т. от АК-В.Търново против Отказ на наблюдаващия прокурор да му предостави достъп до обществена информация по прокурорска преписка  №003556/2021 г  по описа на Окръжна прокуратура – Велико Търново.  

УКАЗВА на Административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Велико Търново да представи в АдмСТ в 7-дневен срок от получаване на настоящото разпореждане АдмСТ цялата преписка по оспорения административен акт, вкл.и документа, удостоверяващ датата на уведомяване на адресатите на акта за последния, в случай, че оспореният акт е изричен, а не мълчалив, както и да изготви съгласно чл. 152 ал.3 АПК списък на страните в производството по издаване на административния акт с посочване на адресите, на които те последно са били призовани.

ИЗИСКВА    информация относно следното:

На кого е докладвано регистрираното   по електронен път от адв. К.Г.Т. заявление за достъп до информация по посочената в жалбата прокурорска преписка, налице ли е произнасяне по същото, с какъв акт и по какъв ред;

Налице ли са лица, оправомощени съгласно чл. 28 ал.2 ЗДОИ от страна на административния ръководител лица, които  да се произнасят по делегация или по заместване вместо ръководителя на органа по чл. 3 ЗДОИ по подадени заявления по ЗДОИ. 

Да се изпрати съобщение за настоящото разпореждане на АО.

Разпореждането не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: