Решение по дело №2/2023 на Административен съд - Хасково

Номер на акта: 145
Дата: 28 февруари 2023 г. (в сила от 28 февруари 2023 г.)
Съдия: Петър Найденов Вунов
Дело: 20237260700002
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 3 януари 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

       145     

 

28.02.2023 г., гр. Хасково

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ХАСКОВО, в публично заседание на осми февруари две хиляди двадесет и трета година, в състав:

                                                                           

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Ива Байнова 

                                                  ЧЛЕНОВЕ:     Росица Чиркалева

                                                                           Петър Вунов

 

секретар: Ивелина Въжарска

прокурор: Атанас Палхутев

като разгледа докладваното от съдия Петър Вунов АНД(К) № 2 по описа за 2023 г. на Административен съд - Хасково, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), във вр. с чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано е по касационна жалба на С.Г.Д., чрез адв. А.Г. ***, против Решение № 127/24.10.2022 г., постановено по АНД № 457 по описа за 2022 година на Районен съд – Харманли в частта, в която е потвърдено Наказателно постановление (НП) № 21-0271-001784 от 04.10.2021 г. на Началник група към ОДМВР - Хасково, РУ – Харманли, с което на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, пр. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) й е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 50 лева за нарушение на чл. 137а, ал. 1 ЗДвП, на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, пр. 1, 2 ЗДвП й е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 10 лева за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП и на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, пр. 3 ЗДвП й е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 10 лева за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 2 от ЗДвП.

В касационната жалба са развити доводи за неправилност на обжалвания съдебен акт и за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. В тази връзка на първо място се твърди, че първоинстанционният съд не приложил правилно чл. 100, ал. 1, т. 2 ЗДвП, тъй като приел, че непредставянето на част втора на свидетелството за регистрация на моторното превозно средство (СРМПС) било деяние, което осъществявало състава на посочения член, а в същия не се конкретизирало коя му част - дали първа или втора, водачът бил длъжен да носи и представи на органите на МВР при проверка. Ето защо макар и в случая касационната жалбоподателка да не представила СРМПС част втора, това не означавало, че тя не носела СРМПС част първа, но актосъставителят не я поискал от нея, поради което не би могла да му я представи. На следващо място се поддържа, че районният съд направил неправилна оценка на доказателствения материал по делото и така достигнал до неправилния извод, че С.Г.Д. пътувала без колан в автомобила, поради което била нарушила разпоредбата на чл. 137а, ал. 1 ЗДвП. В показанията си свидетелят по АУАН И. П. Я.заявил, че не станал на свидетел на това дали касационната жалбоподателка била с колан или не, но съдът възприел, че имал ясен спомен за извършеното нарушение.

Предвид изложеното се иска да се отмени Решение № 127/24.10.2022 г., постановено по АНД № 457 по описа за 2022 година на Районен съд – Харманли, в частта, в която се потвърждава НП № 21-0271-001784 от 04.10.2021 г. на Началник група към ОДМВР - Хасково, РУ – Харманли за нарушенията по чл. 137А, ал. 1, чл. 100, ал. 1, т. 1 и чл. 100, ал. 1, т. 2 ЗДвП, и да се постанови друго, с което да се отмени НП в тази му част.

Ответникът по касационната жалба - Началник Група към ОДМВР – Хасково, РУ – Харманли, не изразява становище по нея.

Представителят на Окръжна прокуратура – Хасково дава заключение за неоснователност на касационната жалба, поради което предлага решението на районния съд като правилно да бъде потвърденo.

Административен съд – Хасково, като взе предвид наведените в касационната жалба пороци на оспореното решение и провери служебно неговите валидност, допустимост и съответствие с материалния закон, съобразно изискванията на чл. 218 АПК, във вр. с чл. 63в ЗАНН, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Касационната жалба е редовна, тъй като отговаря на изискванията на чл. 212 и чл. 213 АПК, и е процесуално допустима, доколкото е подадена в срока по чл. 211 АПК, от страна с надлежна процесуална легитимация, против неблагоприятен за нея съдебен акт, който подлежи на касационно оспорване.

Разгледана по същество, тя се явява неоснователна.

С Решение № 127/24.10.2022 г. по АНД № 457/2022 г. Районен съд – Харманли е отменил НП № 21-0271-001784 от 04.10.2021 г. на Началник група към ОДМВР - Хасково, РУ – Харманли в частта, с която на С.Г.Д., на основание чл. 185 ЗДвП е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 20 лева за нарушение на чл. 190, ал. 3 ЗДвП, и го е потвърдил в частта, с която на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, пр. 1 ЗДвП й е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 50 лева за нарушение на чл. 137а, ал. 1 ЗДвП, на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, пр. 1, 2 ЗДвП й е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 10 лева за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП и на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, пр. 3 ЗДвП й е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 10 лева за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 2 от ЗДвП.

За да потвърди процесното НП в горепосочената част, районният съд е приел, че то, както и съставеният  АУАН, са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове, при спазване на изискванията за тяхната форма и съдържание, без да са допуснати нарушения нито на материалния, нито на процесуалния закон. По отношение извършването на нарушенията по чл. 137а, ал. 1 ЗДвП, чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП и чл. 100, ал. 1, т. 2 от ЗДвП и тяхното авторство е посочено, че те се установяват по ясен и категоричен начин от съвкупната преценка на съставения АУАН, който съгласно чл. 189, ал. 2 ЗДвП има презумптивна доказателствена стойност и събраните по делото гласни доказателства, които са единствено в негова подкрепа.

Обжалваното решение е валидно, допустимо и правилно.

Съображенията за  това са следните:

При напълно изяснена фактическа обстановка, след като е събрал всички поискани допустими, относими и необходими доказателства, надлежно е обсъдил същите, както и наведените от страните доводи и възражения, решаващият състав на районния съд е формирал правилен краен извод.

Първото оплакване е явно несъстоятелно, тъй като, макар и да е вярно, че  СРМПС се състои от две части – чл. 33, ал. 1 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства (Наредбата), съгласно чл. 33, ал. 2 от Наредбата Част първа се носи само при необходимост, като с нея се удостоверява правото на разпореждане на собственика с превозното средство, а на основание чл. 33, ал. 4 от Наредбата  водачът на превозното средство е длъжен да носи винаги Част втора за идентифицирането му при движение по пътищата. Следователно, задължението по чл. 100, ал. 1, т. 2 ЗДвП се отнася само до СРМПС Част втора, но не и за Част първа. Ето защо, след като не е носила и не е представила СРМПС Част втора, касационната жалбоподателка действително  е нарушила цитираната разпоредба от ЗДвП. Освен това, не се твърди и не се установява по делото тя да е носила СРМПС Част първа, за да се преценява дали в този случай би било налице нарушение от нейна страна. При това положение са налага изводът, че първоинстанционният съд правилно е приложил материалния закон, приемайки за установени по несъмнен начин всички елементи от обективната и субективната страна на нарушението.

Второто оплакване по своето естество представлява довод за необоснованост на атакувания съдебен акт, а необосноваността не е предвидена като касационно основание в чл. 348, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), във вр. с чл. 63в ЗАНН, но доколкото би могло да се приеме, че то имплицитно включва твърдение за допуснато нарушение в процеса на формиране на вътрешното убеждение на въззивната инстанция и в жалбата се съдържа безмотивно посочване на основанието по чл. 348, ал. 1, т. 2 НПК, съдът счита, че следва да му даде отговор.

Проверката, извършена от настоящия съдебен състав, сочи на неоснователност и на възражението за неправилна оценка от районния съд на доказателствения материал по делото и в частност на показанията на свидетеля И. Я.. Вярно е, че при разпита си е заявил, че не е видял дали касационната жалбоподателка е била с колан или не, тъй като той се е намирал до служебния автомобил, а колегата му свидетелят Я. Я.е спрял автомобила й и се е приближил до него. От мотивите на обжалваното решение, обаче е видно, че първоинстанционният съд е приел за установено нарушението по чл. 137а, ал. 1 ЗДвП най-вече от показанията на свидетеля - очевидец Я. Я., който изрично е посочил, че още при приближаването на лекия автомобил го е осветил с прожектор и към момента на движението му е видял, че водачът е без обезопасителен колан, а на въпроса му дали има причина да не го използва, той му е отговорил отрицателно. На следващо място е отчетено, че от една страна съгласно чл. 189, ал. 2 ЗДвП съставеният в случая редовно АУАН има обвързваща доказателствена сила за визираните в него факти до доказване на противното, а от друга страна по делото не са били ангажирани каквито и да било доказателства, които да я оборват. Следователно, показанията на свидетеля И. Я. в тази им част са източник на производни доказателства относно неизползването на предпазен колан от С.Г.Д., а за това обстоятелство съществуват първични доказателства – показанията на свидетеля Я. Я., които са били проверени чрез тях. Проверката на първичните доказателства е една от допустимите хипотези за използване на производните доказателства, поради което показанията на свидетеля И. Я. напълно законосъобразно са били интерпретирани като подкрепящи показанията на свидетеля Я. Я.. С оглед на това районният съдът правилно е ценил това доказателствено средство, още повече че, то кореспондира с останалите писмени и гласни доказателства по делото. След като е направен прецизен анализ на всички доказателствени източници и е обективирана волята на съда по един ясен, убедителен и несъмнен начин, така че тя и неговото вътрешно убеждение е възможно да бъдат проследени както от страните в процеса, така и от касационната инстанция, следва да се приеме, че не е налице процесуално нарушение, допуснато в процеса на оценката на доказателствата.

По отношение на оспореното решение в частта, в която е потвърдено НП за нарушението по чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП, следва да се отбележи, че касационната жалба е абсолютно бланкетна, тъй като не съдържа каквото и да е било конкретно оплакване, което да бъде обсъдено от касационната инстанция. При служебната му проверка по чл. 218, ал. 2 АПК, във вр. с чл. 63в ЗАНН не се констатира нарушение на материалния закон, а както се посочи по-горе, не се установяват и основания за неговата нищожност или недопустимост. Само за пълнота на изложението е необходимо да се подчертае, че в постановеното от Районен съд – Харманли решение е обсъдена обстойно събраната по делото доказателствена съвкупност и на тази основа са направени законосъобразни изводи за установяване по безспорен начин на деянието и на неговия автор, както и за правилното определяне на наложеното наказание.

По тези съображения съдът намира, че не са налице касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 2 НПК, във вр. с чл. 63в ЗАНН, поради което касационната жалба се явява неоснователна и обжалваното решение следва да бъде оставено в сила.

При този изход на спора само касационният ответник има право на разноски, но такива не следва да му бъдат присъждани, тъй като липсва изрично искане за това, както и доказателства за извършването им.

Мотивиран от горното и на основание чл. 221, ал. 2, предл. 1 АПК, във вр. с чл. 63в ЗАНН, съдът  

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 127/24.10.2022 г., постановено по АНД № 457 по описа за 2022 година на Районен съд – Харманли.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:                                              Членове: 1.

 

 

                                                                                       2.