Решение по дело №264/2020 на Окръжен съд - Русе

Номер на акта: 260027
Дата: 12 октомври 2020 г. (в сила от 12 октомври 2020 г.)
Съдия: Силвия Яцова Павлова
Дело: 20204501000264
Тип на делото: Въззивно търговско дело
Дата на образуване: 2 юли 2020 г.

Съдържание на акта

                

                                           Р     Е     Ш    Е    Н    И    Е

                                                              N 260027

                                          гр.Русе, 12.10.2020г.

 

                                       В    ИМЕТО   НА  НАРОДА

 

РУСЕНСКИЯТ  ОКРЪЖЕН СЪД ,  търговско отделение в публичното

заседание на 17 септември през две хиляди и двадесета година в състав:

                                               

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИЛВИЯ ПАВЛОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ЙОРДАН ДАМАСКИНОВ

                                                                               БОЯН ВОЙКОВ мл.с-я                       

 

при секретаря  МАРИЕТА ЦОНЕВА   като разгледа докладваното от              председателя              в.т.д.№264       по описа за     2020 година,   за да се произнесе,   взе предвид следното:

                   Производството е въззивно, по  чл. 258 и сл. ГПК.

                   „ПРОФИ КРЕДИТ България“ЕООД София, чрез пълномощник юрисконсулт Р.И. е обжалвал решението, постановено по гр.д.№2518/2019г. по описа на РРС, с което предявеният против С.А. установителен иск за договорно възнаграждение в размер на 435.36лв. е отхвърлен. Излага оплаквания за неговата неправилност, поради нарушение на материалния закон, подробно посочени в жалбата и иска неговата отмяна и уважаване претенцията. Претендира разноски за тази инстанция. В останалата отхвърлителна част решението не се обжалва и е влязло в сила. Не е обжалвано и е влязло в сила решението и в частта, с която е уважен искът за главница.

                   Насрещната страна С.А. е подал отговор на въззивната жалба чрез особен представител адв. Я.Я., с който заявява становище за нейната неоснователност.

                    Съдът като взе предвид оплакванията в жалбата и след като провери допустимостта и правилността на решението в обжалваната част, с оглед оплакванията, намира за установено следното:

                      Въззивната жалба е подадена от надлежна страна, в законния срок, при наличие на правен интерес, поради което е допустима и подлежи на разглеждане по същество.

                      Първоинстанционният съд е сезиран с иск за установяване съществуване на вземания на „Профи кредит България“ЕООД гр.София по отношение на С.Г.А., произтичащи от Договор за потребителски кредит №********** от 14.03.2018г., за сумата 900лв.-главница, 435.36лв.-договорно възнаграждение и 1080.48лв.-възнаграждение за закупен пакет допълнителни услуги, ведно със законната лихва от датата на подаване на заявлението до плащане на вземането, за което е издадена заповед за изпълнение на парично задължение по чл.410 ГПК-по ч.гр.д.№464/2019г. по описа на РРС.

               В исковата  молба ищецът „Профи Кредит България“ЕООД е твърдял, че договорът за потребителски кредит е сключен при следните параметри: сума по кредита -900лв., срок на кредита-24 месеца, размер на вноска-55.64лв., ГПР-49.90%, годишен лихвен процент-41.17%, лихвен % на ден-0.11, дължима сума по кредита-1335.36лв. Отделно е посочено: възнаграждение за закупен пакет от допълнителни услуги: 1080.48лв., размер на вноска по закупен пакет-45.02лв. Общо задължение по кредита и по пакета допълнителни услуги-2415.84лв., общ размер на вноска-100.66лв. Дата на погасяване-втори ден от месеца. Подписан е погасителен план.

С решението си първоинстанционния съд е приел, че договорът за потребителски кредит е недействителен, поради неспазване на императивните изисквания, залегнали в чл.11, ал.1, т.10 ЗПК, поради което с оглед разпоредбата на чл.23 ЗПК се дължи само чистата стойност на предоставения кредит. Искът е уважен за претендираната главница, отхвърлен е за договорната лихва и договорено възнаграждение за пакет допълнителни услуги. В частта, с която е отхвърлен искът за вземането за възнаграждение за пакет допълнителни услуги решението не е обжалвано и е влязло в сила.

Решението в обжалваната част е неправилно. Неправилно е прието от първоинстанционния съд, че сключеният договор за потребителски кредит е недействителен, поради нарушение на изискването на чл.11, ал.1, т.10 ЗПК. Това е така, тъй като той съдържа посочване на годишния процент на разходите по кредита и общата сума, дължима от потребителя, изчислени към момента на сключването му. В чл.5 от ОУ са посочени взетите предвид допускания, използвани при изчисляване на годишния процент на разходите.

Настоящия състав намира, че неправилно е отхвърлена претенцията за заплащане на договореното възнаграждение по кредита.

Според чл. 19 ЗПК годишният процент на разходите изразява общите разходи по кредита за потребителя, настоящи или бъдещи /лихви, други преки или косвени разходи, комисионни, възнаграждения от всякакъв вид/, изразени като годишен процент от общия размер на предоставения кредит. Годишният процент на разходите съгласно чл. 19, ал. 4 ЗПК не може да бъде по- висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена с постановление на МС на Република България. Към датата на сключване на договора за потребителски кредит размерът на законната лихва е 10%, при основен лихвен процент определен от БНБ към тази дата 0. 00% плюс десет пункта отгоре. В случая определеният в договора размер на ГПР от 49. 90 % не надвишава пет пъти размера на законната лихва /50%/. Следователно посочената клауза не е нищожна на основание чл. 19, ал. 5 ЗПК. В тази връзка не се явява и прекомерен размерът на уговорената лихва, като противоречащ на добрите нрави. Договорната лихва е възнаграждението /печалбата/ на кредитодателя за това, че е предоставил определена сума в заем. За да защити потребителя и за да се избегне неоснователното обогатяване на финансови институции, предоставящи потребителски кредити чрез определяне на висок лихвен процент, законодателят е предвидил същият да е компонента, която се включва при формирането на ГПР и съответно е определил максимален размер на последния. В тази връзка след като сборът на договорната лихва, ведно с другите разходи, не надвишава фиксирания от законодателя максимален размер на ГПР, то с определянето на лихвен процент от 41. 17% кредитодателят не е целял да се обогати неоснователно за сметка на кредитополучателя. По същите мотиви се налага изводът, че не е налице някоя от хипотезите на чл. 143, ал. 1, т. 119 от Закона за защита на потребителите, тъй като клаузите не създават възможност за облагодетелстване на кредитора за сметка на длъжника и това да го постави в по-неравностойно имуществено положение.

По изложените съображения съдът намира, че клаузите за възнаградителна лихва и ГПР са действителни, поради което ответникът дължи заплащане на договорна /възнаградителна/ лихва в претендирания размер.

С оглед несъвпадане в крайните изводи на двете инстанции, обжалваното решение следва да бъде отменено в частта, с която искът за договорно възнаграждение е отхвърлен и вместо него бъде постановено друго, с което той следва да бъде уважен.

 В тежест на въззиваемия са направените от въззивника разноски за тази инстанция-30.32лв. държавна такса, 100лв.-възнаграждение за особен представител, 100лв.-възнаграждение за юрисконсулт, общо 230.32лв.

                   Решението не подлежи на касационно обжалване, с оглед разпоредбата на  чл.280, ал.3, т.1 ГПК.

                   По тези съображения, Окръжният съд     

 

                                              Р     Е    Ш    И :

             

                      ОТМЕНЯ решение №204/13.02.2020г., постановено по гр.д.№2518/2019г. по описа на Районен съд-Русе, XV-ти граждански състав в обжалваната част и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

   ПРИЗНАВА за установено по отношение на С.Г.А., ЕГН********** *** че „ПРОФИ КРЕДИТ БЪЛГАРИЯ“ЕООД, ЕИК175074752, има вземане в размер на 435.36лв., представляващо договорно възнаграждение по договор за потребителски кредит №********** от 14.03.2018г., за което е издадена заповед за изпълнение на парично задължение по ч.гр.д.№464/2019г. по описа на РРС.

 ОСЪЖДА С.Г.А., ЕГН**********,*** да заплати на „ПРОФИ КРЕДИТ БЪЛГАРИЯ“ЕООД, ЕИК175074752, със седалище и адрес на управление гр.София, бул. България №49, бл.53Е, вх.В, сумата 230.32лв. разноски за тази инстанция.

В останалите части решението като необжалвано е влязло в сила.

                   РЕШЕНИЕТО не подлежи на касационно обжалване.

                           

                        Председател:                     Членове: