Споразумение по дело №239/2016 на Районен съд - Луковит

Номер на акта: 48
Дата: 15 ноември 2016 г. (в сила от 15 ноември 2016 г.)
Съдия: Мая Йосифова Кирчева
Дело: 20164320200239
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 25 август 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

Гр. Луковит, 15.11.2016г.

 

Луковитският районен съд, в публично съдебно заседание на петнадесети ноември две хиляди и шестнадесета година, в състав:(

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАЯ КИРЧЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.Л.Л.

2.Ц.С.

при участието на секретаря С.В.Т. и прокурора П. М. Г. сложи за разглеждане н.о.х.д. №239  по описа на съда за 2016год., докладвано от съдията.

На именното повикване в 15.02 часа се явиха:

За Районна прокуратура гр.Луковит-редовно призована, се явява районен прокурор П. Г..

Подсъдимият М.З.С. - редовно призован,  се явява лично и със защитника адв.Х.Н., с пълномощно по делото.

ПОДС. М.З.С. - Получил съм препис от ОА преди повече от седем дни.

ПРОКУРОР Г. –Да се даде ход на делото.

АДВ. Н. –Да се даде ход на делото.

ПОДС. С. –Да гледаме делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, затова

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Снема се самоличността на подсъдимият.

М.З.С. - роден на *** ***, български гражданин, ром, с основно образование, неженен/живее на съпружески начала/, работя, като гледач на животни, в животновъден обект в с.Л.,обл.С. на регистриран „Земеделски производител“ И. Ц., осъждан, ЕГН **********.

На основание чл. 274, ал. 1 от НПК Съдът разяснява на страните правото им на отвод на състава на съда, прокурора и секретаря, както и правото им да възразят срещу разпита на някои свидетели.

ПРОКУРОРЪТ-нямам нови искания.

АДВ.Н.-Нямам искания за отвод на съда, съдебните заседатели прокурора и секретаря.

ПОДС.С.-Няма да правя отвод от състава на съда, прокурора и секретаря.

СЪДЪТ РАЗЯСНИ на основание чл. 274, ал. 2 НПК правата на подсъдимия, предвидени в чл. 55, чл. 115, ал. 3 и ал. 4 НПК.

СЪДЪТ запита страните за нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие, респективно реда за провеждане на съдебното заседание.

          ПРОКУРОРЪТ-Г-жо съдия и съдебни заседатели с подсъдимият и неговия защитник имаме готовност делото да приключи по реда на глава 29 от НПК със споразумение. Така, че моля, да ни бъде дадена възможност да изготвим писмения проект на споразумението и да го представим на съда за произнасяне на неговото одобряване или не.

АДВ.Н.- С ваше разпореждане  е насрочено разглеждане на делото по реда на гл.27 от НПК.С представителя на прокуратурата постигнахме споразумение по реда на чл.384 във вр. чл.381 и сл. От НПК да промените реда на разглеждане на делото.Като моля, да дадете възможност за изготвяне на споразумението.

ПОДС.С.-Искам да сключа споразумение за решаване на делото.

С оглед изявената обща воля за сключване на споразумение за решаване на делото по реда на чл.384 от НПК счита, че следва да даде възможност на страните да постигнат съгласие и представят писмен проект на споразумение.

Съдът дава почивка 15 минути.

Заседанието продължава в 15.52 часа.

           ПРОКУРОРЪТ-Представям писмено споразумение за решаване на делото, което съдържа съгласието ни по всички въпроси по чл.381, ал.5 от НПК, като подсъдимият се признава за виновен по повдигнатото обвинение.Имаме съгласи да му се наложи наказание лишаване от свобода в размер на пет месеца.Имаме съгласие относно разноските по делото и веществените доказателства.Моля, съдът ако прецени, че така преставенот споразумение не противоречи на закона  и морала да го одобри, тъй като са налице предпоставките за приложение на чл.68, ал.1 от НК, а именно привеждане в изпълнение на наказанието по н.о.х.д.№375/13г. на РС Луковит, да се произнесе с отделно определение по чл.306, ал.1, т.3 от НПК.

          АДВ.Н.-уважаема г-жо предсадетел депозирпрали сме писмено споразумение от районния прокурор и от мен като са спазени всимки ппроцедуро по чл.381,ал.5 от НПК.постигнали сме съгласие относно вида и размера на наказанието.Същият е съгласен с така наложеното наказание в размер на 5 месеца лишаване от сволбода. Същият е съгласен с така наложеното наказание.Ще моля да го одобрите като непротиворечащо на морала и закона.

          На въпросите на съда по чл.382, ал.4 от НПК подсъдимият С. отговори:

         

          Подсъдимият С.-Разбирам обвинението, признавам се за виновен по това обвинение.Наясно съм с последиците о споразумението съгласен съм с тях.доброволно подписах споразумението.Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

СЪДЪТ на основание чл.384, ал.1 във вр. чл.382, ал.6 НПК вписва съдържанието на окончателното споразумение, с което:

Подсъдимият М.З.С. - роден на *** ***, български гражданин, ром, с основно образование, не женен, безработен, осъждан , ЕГН ********** се признава за виновен в това, че:

На неустановена дата през месец септември 2015г. в гр.Ч. б., П. област придобил и държал до вечерта на 05.10.2015г. в с.Б., Л. обл. огнестрелно оръжие по смисъла на  чл.4 ал.2 от ЗОБВВПИ /огнестрелно оръжие е преносимо цевно оръжие, което произвежда, проектирано е да произведе или може да бъде видоизменено, така че да произведе, изстрел с куршум или снаряд чрез действието на взривно вещество / - 1бр. пистолет марка B. модел mini 8 кал.8мм Р.А.К. с фабр.№******** турско, фабрично,производство, без преграда в канала на цевта, можещ да изхвърля твърди предмети и представляващ огнестрелно оръжие , без да има за това надлежно разрешение по ЗОБВВПИ

- престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК

          2.  За извършеното от подсъдимия М.З.С. престъпление по чл.339, ал.1 от НК страните се споразумяха да му бъде наложено наказание при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно 5/пет/ месеца лишаване от свобода, при строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Веществените доказателства-1бр. пистолет марка B. модел mini 8 кал.8мм Р.А.К. с фабр.№ ****** турско , фабрично ,производство, без преграда в канала на цевта на осн. чл.53,ал.2, б“а“ от НК следва да се отнеме в полза на Държавата и се предаде на служба „ КОС „ , в РУ МВР Л..

1 бр.пълнител,1 бр.гилза от боеприпас 8 мм и 1 бр.боеприпас кал.8 мм за газ сигнален пистолет да се отнемат в полза на държавата, след което да се предадат на служба „КОС“ при РУ МВР Л..

Направените по делото разноски в общ размер на 400.55лв. от които 84.55лв. разноски от досъдебното производство платими по сметка на ОД МВР Ловеч и 316.00лв. разноски за експертизи в съдебното производство платими по сметка на РС Луковит да бъдат заплатени от подсъдимия М.З.С..

         

                           С П О Р А З У М Е Л И   С Е :

         

ПРОКУРОР:                                                     ЗАЩИТНИК:

/П.Г./                                               /адв.Х.Н. /

 

                                                                                          ПОДСЪДИМ:

                                                                          /М.С./

Съдът намира, че представеното споразумение решава всички въпроси съгласно чл.381 ,ал.5 от НПК. Същото е допустимо и не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено:

Мотивиран от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА  постигнатото споразумение за решаване  на делото в съдебното производство по н.о.х.д.№239/2016г. между представителя на Районна прокуратура Луковит –прокурор Г. и защитника на подсъдимия адв.Н. и подсъдимия  М.З.С., с което:

Подсъдимият М.З.С. - роден на *** ***, български гражданин, ром, с основно образование, не женен, безработен, осъждан , ЕГН ********** се ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че:

На неустановена дата през месец септември 2015г. в гр.Ч. б., П. област придобил и държал до вечерта на 05.10.2015г. в с.Бежаново, Ловешка обл. огнестрелно оръжие по смисъла на  чл.4 ал.2 от ЗОБВВПИ /огнестрелно оръжие е преносимо цевно оръжие, което произвежда, проектирано е да произведе или може да бъде видоизменено, така че да произведе, изстрел с куршум или снаряд чрез действието на взривно вещество / - 1бр. пистолет марка B. модел mini 8 кал.8мм Р.А.К. с фабр.№ ****** турско, фабрично,производство, без преграда в канала на цевта, можещ да изхвърля твърди предмети и представляващ огнестрелно оръжие , без да има за това надлежно разрешение по ЗОБВВПИ- престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК

НАЛАГА на подсъдимия М.З.С. за престъпление по чл.339, ал.1 от НК наказание при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, 5/ПЕТ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства-1бр. пистолет марка B. модел mini 8 кал.8мм Р.А.К. с фабр.№ ***** турско , фабрично ,производство, без преграда в канала на цевта 1 бр.пълнител,1 бр.гилза от боеприпас 8 мм и 1 бр.боеприпас кал.8 мм за газ сигнален пистолет на осн. чл.53,ал.2, б“а“ от НК, след което да се  предадат на служба „ КОС „  в РУ МВР гр.Л..

ОСЪЖДА на осн.чл.189, ал.3 от НПК  подсъдимия М.З.С., да заплати направените по делото разноски в общ размер на 400.55лв. от които 84.55лв. разноски от досъдебното производство, платими по сметка на ОД МВР Л., и 316.00лв. разноски за експертизи в съдебното производство, платими по сметка на РС Л..

ПРЕКРАТЯВА  наказателното производството  по н.о.х.д.№239/2016г.по описа на Луковитския районен съд.

Определението е окончателно  и не подлежи  на обжалване .

На осн. чл.383, ал.2 във вр. чл.306,ал.1,т.3 от НПК съдът следва да се произнесе относно изтърпяването на отложеното наказание по н.о.х.д.№375/2013г. по описа на РС Луковит доколкото деянието по споразумението е извършено в изпитателния срок на това наказание.

ОПРЕДЕЛИ:

ПОСТАНОВЯВА на осн. чл.68, ал.1 от НК М.З.С. да изтърпи отложеното наказание 8/осем/ месеца лишаване от свобода наложено му по н.о.д. №375/2013г.на РС Луковит, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Определението подлежи на обжалване и протестиране по реда на гл.21 от НПК в 15 дневен срок от днес пред ЛОС.

ПЪТВЪРЖДАВА мярката за неотклонение „Подписка“ по отношение на подсъдимия М.З.С., ЕГН:**********.

Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7 дневен срок от днес пред ЛОС.

Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 16,30часа

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                                                                       2.

 

                                                  СЕКРЕТАР: