Решение по дело №2751/2023 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 2012
Дата: 13 ноември 2023 г.
Съдия: Светомир Витков Бабаков
Дело: 20237180702751
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 6 ноември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

2012/ 13.11.2023

 

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД-ПЛОВДИВ, ХХХ състав, в открито заседание на десети ноември две хиляди двадесет и трета година в състав:

 

СЪДИЯ: СВЕТОМИР БАБАКОВ

 

при участието на секретаря Румяна Агиларева, като разгледа докладваното от съдията Светомир Бабаков адм. дело № 2751по описа за 2023 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 459 от ИК.

Производството е образувано по жалба на К.С.К. ***, кандидат за общински съветник от коалиция „ПП-ДБ“, чрез адв. С. против Решение № 01/30.10.2023 г. на ОИК-Съединение за обявяване на избрани общински съветници.

Ответникът, ОИК – Съединение, представлявана от председателя, оспорва жалбата и моли да бъде отхвърлена като неоснователна. Твърди, че допуснатите в изборния ден нарушения не са повлияли на крайния резултат, поради което атакуваното решение е законосъобразно.

Заинтересованите лица В.К., В.И., Г.Б., Л.Ч., П.А. оспорват жалбата.
Останалите заинтересовани лица не изразяват становище по жалбата.

След като се запозна с твърденията, изложени в жалбата, като обсъди и анализира събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

С решение № 63- МИ/26.09.2023 г. на ОИК Съединение е регистрирана кандидатската листа за общински съветници в община Съединение, издигната от коалиция „ПП-ДБ“, за участие в местните избори на 29.10.2023 г., като жалбоподателката била поставена на първо място в листата.

С решение № 65-МИ/27.09.2023 г. ОИК Съединение е назначило поименните състави на СИК на територията на Община Съединение.

Със заявление на представители на коалиция „ПП-ДБ“ с вх. № 91/24.10.2023 г. са заявени промени в съставите на СИК на територията на Община Съединение. С решение № 75-МИ от 25.10.2023 г. ОИК Съединение отхвърлила подаденото заявление. Решението на ОИК било обжалвано пред ЦИК. С решение № 2807-МИ/27.10.2023 г., ЦИК отменила решението на ОИК и указала на ОИК Съединение да се произнесе  с решение съгласно мотивите на решението на ЦИК.

С решение № 87-МИ/28.10.2023 г. на ОИК Съединение заявлението отново е отхвърлено. По жалба до ЦИК е постановено решение № 2820-МИ/29.10.2023 г., с което решението на ОИК Съединение е отменено и са назначени предложените с вх. № 91/24.10.2023 г. от коалиция „ПП-ДБ“ членове на СИК.

Тъй като решението на ЦИК е взето в изборния ден, ОИК Съединение положила максимални усилия новоназначените членове на СИК да встъпят в изпълнение на задълженията си, но не бил осъществен контакт с тях, поради което за да не позволят работата на СИК в намален състав, с решение № 91- МИ/29.10.2023 г. на ОИК Съединение на основание чл. 87 ал.1 т.1 и т.2 от ИК разрешили на заменените членове на СИК да продължат да изпълняват задълженията си по изборното законодателство.

С оспореното Решение Общинската избирателна комисия – Съединение, на основание чл. 453 и 454 от Изборния кодекс, и въз основа на получените данни от протоколите на СИК, обявила  1З броя мандати за общински съветници. В точка едно е посочена общинската избирателна квота, която е 263 гласа.

По делото са приложени заверени от ОИК преписи от Протокол на ОИК за избиране на общински съветници, съставен на основание чл. 449, ал. 1, т. 1 и чл. 450 и чл. 451 от ИК. Протоколът е съставен въз основа на протоколите на СИК. Посочени са броят на регистрираните кандидатски листи за общински съветници; броят на бюлетините, получени по реда на чл. 215, ал. 1 от ИК; броят на секциите в изборния район, броят на СИК предали протоколи. Въз основа на данните от протоколите на СИК са установени броят на избирателите според избирателните списъци при предаването им от СИК; броят на избирателите вписани в допълнителни страници, броят на гласувалите избиратели според положените подписи в избирателния списък. Попълнена е информацията относно данните извън избирателните списъци и съдържанието на избирателните кутии. Попълнена е информацията относно съдържанието на избирателните кутии като е посочен броят на намерените в избирателните кутии бюлетини, броят на действителните гласове с отбелязан вот „не подкрепям никого“. В табличен вид са посочени наименованията на партиите, коалициите /местните коалиции/ и имената на независимите кандидати като са посочени действителните гласове.

На основание чл. 450, ал. 2 от ИК са обобщени предпочитанията от протоколите на СИК и в табличен вид е посочено тяхното разпределение.

Изрично е посочено, че изборите в изборния район са произведени при нормална обстановка. При съставянето на протокола няма извършени поправки. Положени са подписите на председателя, заместник-председателя, секретаря и членовете на комисията. Няма отбелязани особени мнения, които да са неразделна част от протокола.

Представени са и протоколите от СИК № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********,  № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********, № *********.

Жалбата е подадена от надлежна страна по смисъла на ИК, при наличието на правен интерес в законоустановения срок, поради което е допустима.

Разгледана по съществото си, тя е неоснователна.

Основният довод, застъпен в жалбата и поддържан в съдебно заседание е незаконния състав на СИК, доколкото в тях не са участвали назначените с решение № 2820-МИ/29.10.2023 г. на ЦИК членове, предложени от коалиция „ПП-ДБ“. Оттам се черпят съображения, че протоколите на СИК са изготвени от некомпетентен орган, респективно се оспорва и тяхното съдържание. Отделно се оспорва и съдържанието на протоколите на СИК, в които има поправки и зачерквания. Оспорва се и съдържанието на другия официален удостоверителен документ- протокола на ОИК Съединение от изборния ден. В тази връзка, съдът откри производство по чл. 193 от ГПК по отношение на всички 21 броя протоколи на СИК/ от № 16330001- *********/, както и на протокола на ОИК Съединение за определяне на изборните резултати. Въз основа на разпределената доказателствена тежест и ангажираните доказателства, съдът прие оспорването за неуспешно.

Протоколите на комисиите / СИК или ОИК/, съдържат всички необходими, съгласно ИК реквизити. Както се каза, те представляват официални удостоверителни документи, които се ползват с презумптивна материална доказателствена сила. Съдът от събраните по делото доказателства намира, че протоколите са подписани от всички членове на избирателните комисии без възражения и особени мнения, включително и представителите на „ПП-ДБ“, които са имали възможност при констатирана нередност да отразят това в секционния протокол или да подадат сигнал до ОИК Съединение. По делото се установява, че няма постъпили сигнали и жалби за нарушение на изборния ден в посочените от жалбоподателката СИК. При подписването на секционните протоколи представителите на тази коалиция са потвърдили с подписите си констатирания изборен резултат от съответните секционни избирателни комисии. Твърдените в жалбата нарушения на изборния процес не се потвърждават от съдържанието на протоколите на секционните избирателни комисии. Нито един от тези протоколи не е подписан с особено мнение от член на съответната комисия, като следва да се отбележи, че секционните избирателни комисии са съставени от представители на различни политически партии с противоположни интереси в изборния процес, които са могли да направят своите възражения. В протоколите, в които има извършени поправки, същите са удостоверени надлежно с подписите на лицата по чл. 445 ал.5 от ИК.

 Съдът в о. с. з. отклони искането за ръчно преброяване на подадените бюлетини за избор на общински съветници в Община Съединение, доколкото преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само ръчно от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден и по време на процесните местни избори, не се прилага какъвто и да е друг способ на преброяване освен този. Повторно преброяване на гласовете би могло да се допусне, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването. От всички проверени протоколи в изброените по-горе СИК в нито един от тях не е поставен под съмнение изборният резултат и нито един член на секционна избирателна комисия не е подписал секционен протокол с възражение или особено мнение. По същите съображения, съдът отхвърли и искането да се изискат видеозаписите от проведения изборен ден, като само следва да се добави, че изборният процес е протекъл при нормална обстановка, като избирателите са изразили свободно волята си. Освен това, искането за приобщаване на видеозаписите от заседанията на всички СИК беше лишено от всякаква конкретизация, от коя СИК са извършени нарушения, кога са извършени, както и какви са били тези нарушения, за да извърши съдът проверка на тези обстоятелства. Съгласно разпоредбата на чл. 459 ал.7 от ИК, съдът се произнася само по обстоятелствата, посочени в жалбата, а конкретни обстоятелства, свързани с нарушения на изборното законодателство в жалбата не са изложени. В последната декларативно се сочи, че са налице „множество действителни бюлетини, отчетени като недействителни“ и формално се оспорва съдържанието на всички протоколи на СИК и протокола на ОИК, като тези твърдения са много общи и неконкретизирани, за да бъдат проверявани от съда. Още повече, за броя на действителните и недействителни бюлетини от всички секции са налице официални удостоверителни документи- протоколите на СИК, в които съответната информация е обобщена.

Относно твърдението, че в състава на СИК са участвали лица, които вече са освободени, а не са участвали, назначените с решение 2831-МИ от 29.10.2023 г. на ЦИК следва да се посочи, че макар и цитираното решение на ЦИК да има конститутивен ефект, същото към датата на постановяването му- 29.10.2023 г. не е влязло в законна сила, като липсват данни да е допуснато предварителното му изпълнение съгл. чл. 60 от АПК. В ИК липсва разпоредба, съгласно която решенията на ЦИК подлежат на предварително изпълнение по смисъла на чл. 166 ал.4 от АПК. Без значение е дали решението на ЦИК е обжалвано пред ВАС както и какъв е бил резултатът от обжалването му, тъй като към изборния ден, срокът за обжалване не е бил изтекъл. Ето защо, законосъобразно „заменените“ с него членове на СИК са участвали в съставите им при провеждането на изборния процес. Нещо повече, по изложените по- горе съображения, ако в съставите на СИК бяха участвали назначените с решението на ЦИК лица, тогава би било мислимо обсъждането на допуснато съществено процесуално нарушение, свързано с компетентността на органите, провели изборите в Община Съединение на 29.10.2023 г.

В обобщение, за да бъде уважена жалбата, следва да бъдат установени такива нарушения, които биха довели до опорочаване волята на избирателя и да доведат до промяна на вота и това да попречи да бъде определен действителен резултат от избора. Преценката за законосъобразността на избора и като избирателен процес трябва да изхожда от наличието на правото на глас и неговото упражняване съобразно закона. Не всяко нарушение на този процес води до недействителност на избора, а само съществено нарушение на процеса на гласуване. Съществени са само тези нарушения, които, ако не бяха допуснати, показаният изборен резултат би бил различен. Не са отбелязани нарушения на изборния процес, които да се отразяват на крайния резултат, поради което решението на ОИК – Съединение – предмет на обжалване в настоящото производство, е правилно и законосъобразно и не страда от пороците, посочени в жалбата. В оспореното решение не се установява резултат, различен от отразения в протокола на общинската избирателна комисия - поради допусната техническа грешка или грешка в пресмятането.

Съдът намира жалбата за неоснователна, поради което обжалваното решение на ОИК-Съединение следва да бъде потвърдено.

Воден от горното, на основание чл. 459, ал. 10 от ИК, съдът


                                                       РЕШИ:


        ПОТВЪРЖДАВА Решение № 01/30.10.2023 г., Приложение № 90 на ОИК-Съединение, с което са определени резултатите от гласуването и са обявени избраните общински съветници на Община Съединение.


        Решението подлежи на касационно обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд на Република България.

                                                  СЪДИЯ