Решение по дело №4/2013 на Окръжен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 9 януари 2014 г.
Съдия: Галина Маринова Енчева
Дело: 20133400900004
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 4 януари 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

27

гр. Силистра, 09.01.2014 г.

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

Силистренски окръжен съд, търговско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и шести юни, две хиляди и тринадесета година

като разгледа докладваното от Председателя, търг.дело по несъстоятелност №4 по описа за 2013 год, за да се произнесе, взе предвид следното :

   Производството е по чл.3, ал.10 от ЗНАП, във връзка с чл.607а, ал.1 и ал.2 и чл.625 ТЗ. Образувано е по молба на „НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ”, представляваща ДЪЛЖАВАТА като кредитор при определени със закон частни вземания, в случая представляваща ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”, за откриване на производство по несъстоятелност по отноше ние на „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД, ЕИК ********, с.Средище, Община Кайнарджа, Област Силистра, представлявано от Емран Исмаилов, гражданин на Република Сърбия, да се обяви неплатежоспособността на дружеството, респективно свръхзадължеността на същото, да бъде определена начална дата на неплатежоспособността, да бъде постановено прекратяване на дейността, да се постанови възбрана и запор върху имуществото на дружеството, да бъде определена датата на първото събрание на кредиторите, да се назначи временен синдик. В молбата са изложени подробно съображения та на кредитора относно наличието на неплатежоспособност на длъжника. В съдебно заседание не се представлява. Представено е становище, с което се моли предявената молба да бъде уважена с произтичащите от това последици.

С молба вх.№640/02.04.2013г е постъпила молба за присъединяване в производството от „БАНКА ДСК”ЕАД, София, на основание чл.629, ал.4 ТЗ. Претендират се вземания на банката срещу „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД, ЕИК ********, с.Средище, Община Кайнарджа, Област Силистра, представлявано от Емран Исмаилов, произтичащи от Договор за кредит от 24.10.2007г и Анекс №1 от 24.10.2007г, за които е образувано ч.гр.д.№ 2713/2010г по описа на СРС и за които са издадени Заповед за изпълнение и изпълнителен лист. Вземанията на банката възлизат на 99 000 лева главница, както договорна и наказателна лихва върху нея, съдебно - деловодни разноски в заповедното производство. В съдебно заседание се явява упълномощения представител на банката – юрисконсулт М.Чобанова, като счита, че молбата за откриване на производство по несъстоятелност, следва да бъде уважена.

 За длъжника не се явява представител, не е изразено становище.

       Съдът, след преценка на писмените доказателства, становищата на страните и представените заключения по назначените финансово-счетоводни експертизи по делото, приема за установено следното: В тежест на „НАП” и „БАНКА ДСК” ЕАД е да се установи наличието на твърдените материално правни предпоставки за уважаване на иска за откриване на производството по несъстоятелност по отношение на „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД. Във връзка с това са назначени финансово-икономически експертизи, с поставените в молбата задачи. Първата от тях,изготвена със задачите поставени от „НАП” е посочила, че ответното дружество е изпаднало в неплатежоспособност след 2010г, същото не извършва никакви дейности, не разполага с имущество, с което да покрива задълженията си, задлъжнялостта на същото надвишава многократно стойност та на наличния капитал.

    

          Претендираните от „БАНКА ДСК”ЕАД, вземания, произтичат от сключен Договорът за банков кредит от 24.10.2007г, между „БАНКА ДСК” ЕАД и „КАЛАДАН” ООД, като това е първоначалното наименование на дружеството, променено в последствие на „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД с решение на ОС на дружеството от 05.08.2011г. Кредитът е престанал да бъде редовно обслужван и плащанията по него са преустановени през 2010г и банката е предприела съответни действия в тази връзка, като е образувано заповедно производство, след което са издадени Заповед за изпълнение №872/18.01.2011г и Изпълните лен лист 18.01.2011г, по ч.гр.д.№2713/2010г на СРС. В този смисъл, съдът намира, че като дата начална дата за определяне на неплатежоспособността на дружеството, следва да се приеме датата на подаване на заявлението на банката за образуване на заповедно производство, а именно  22.12.2010 год.

         От заключенията на финансово –счетоводните експертизи е видно, че за 2008г, 2009г, 2010г, „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД е реализирала печалба съответно 45 000 лева, 7 000 лева и 71 000 лева.През 2011г дружеството е приключило със загуба от 144 000 лева. За 2012г и към настоящият момент не са налице данни относно финансовото състояние на дружеството. От изчислените коефициенти и показатели е видно, че към 31.12.2010г. и 31.12.2011г, дружеството не е финансово автономно, като финансовите запаси, вземания, краткосрочни инвестиции, парични средства не са достатъчни да покриват краткосрочните задължения на дружеството.

         След 2011г, няма данни за реализиране на търговска дейност и резултати от такава. В тази посока направените констатации, с отговорите на въпросите, поставени от присъединилият се кредитор „БАНКА ДСК” ЕАД, сочат, че  послед ното плащане съобразно погасителния план по Договорът за банков кредит от 24.10.2007г, сключен между „БАНКА ДСК” ЕАД и „КАЛАДАН” ООД /тогавашно наименование на ответното дружество/, е към дата 25.09.2009.

        След подадено заявление, е образувано заповедно производство по ч.гр.д. №2713/2010 на СРС, по които са издадени Заповед за изпълнение №872/18.01.2011г и Изпълн. лист от 18.01.2011г. В този смисъл в заключението като начална дата на неплатежоспособността е посочена датата на подаване на заявлението за издаване на заповедта – 22.12.2010г, която дата, следва да бъде възприета за такава в настоящото производство. Посочва се, че през периода след 16.07.2010г до 02.04.2013г /датата на молбата за присъединява не на „БАНКА ДСК” ЕАД към настоящото дело не са извършвани никакви плащания  от страна на „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД, към банката.

С Определения №628 /21.08.2013г и №629/21.08.2013г, съдът е указал на кредиторите „НАП” и „БАНКА ДСК” ЕАД, да бъдат предплатени съответните суми при условията на чл.629 б ТЗ, като след изтичане на дадените срокове, е посочено, че настоящият съдебен акт, ще бъде постановен по реда на чл.632, ал.1 от ТЗ. След изтичане на тези срокове, кредиторите не са предприели действия по предплащане на посочените суми, поради което съдът по несъстоятелността, при така събраните доказателства, счита че са налице условията за откриване на производство по несъстоятелност по реда на чл.632, ал.1 отТЗ, като следва да бъде постановено решение с което да се обяви неплатежоспособността на ответното дружество, да се определи началната й дата, да се открие производство по несъстоятелност, да се допусне обезпече ние чрез налагане на запор, възбрана или други обезпечителни мерки, да постанови прекратяване дейността на предприятието, да обяви длъжника в несъстоятелност и спре производството по несъстоятелност.

          Водим от гореизложеното,  съдът,

 

 

 

 

                                          Р  Е  Ш  И :

ОБЯВЯВА неплатежоспособността на „РАШКА ТРЕЙДИНГ”ЕООД, ЕИК  с.Средище, Община Кайнарджа, Област Силистра, представлявано от Емран Исмаилов, гражданин на Република Сърбия, като определя  начална дата на неплатежоспособността – 22.12.2010 г.

ОТКРИВА производство по несъстоятелност на „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД, ЕИК ********, с.Средище, Община Кайнарджа, Област Силистра, представлявано от Емран Исмаилов, гражданин на Република Сърбия.

ДОПУСКА обезпечение, чрез налагане на запор и възбрана върху наличното имущество на „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД, ЕИК ********, с. Средище, Община Кайнарджа, Област Силистра, представлявано от Емран Исмаилов, гражданин на Република Сърбия.

ПРЕКРАТЯВА дейността на „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД, ЕИК ********, с. Средище, Община Кайнарджа, Област Силистра, представлявано от Емран  Исмаилов, гражданин на Република Сърбия.

ОБЯВЯВА „РАШКА ТРЕЙДИНГ” ЕООД, ЕИК ********, с. Средище, Община Кайнарджа, Област Силистра, представлявано от Емран Исмаилов, Гражданин на Република Сърбия, в несъстоятелност.

СПИРА  производството по несъстоятелност.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Варненски Апелативен Съд, в едноседмичен срок от  обявяването му в Търговския регистър.

             ЗАВЕРЕН ПРЕПИС от решението да се изпрати на Търговския регистър при Агенцията по вписванията, за обявяване.

 

                                                                    СЪДИЯ :