Разпореждане по дело №2818/2020 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 502
Дата: 14 януари 2021 г.
Съдия: Искрена Илийчева Димитрова
Дело: 20207050702818
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 29 декември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

 

гр.Варна, 14 януари 2021г.

 

Варненският административен съд, VІІІ - ми състав, в закрито заседание на четиринадесети януари две хиляди двадесет и първа  година в състав:

 

                                    Административен съдия: ИСКРЕНА ДИМИТРОВА

 

като разгледа докладваното от съдията Димитрова  адм. дело N 2818 по описа за 2020год., за да се произнесе, взе предвид:

 

Производството е по реда на чл.284, ал.1 от ЗИНЗС.

Образувано е по искова молба на К.Й.Й., ЕГН: **********, изтърпяващ наказание в Затвора-Варна срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за присъждане на обезщетение за претърпени в периода 10.06.2020г. - 23.12.2020г. неимуществени вреди в размер на 1800лв., в резултат на неизпълнение на задължението по чл.143, ал.1 от ЗИНЗС от страна на администрацията на Затвора-Варна - не му е осигурен преглед от стоматолог/не е извеждан за преглед от стоматолог, което твърди, че представлява нарушение на чл.3 от ЗИНЗС. Иска, след като ответникът бъде осъден да заплати претендираното от него обезщетение за неимуществени вреди, съдът да разпореди на органа по изпълнение на наказанията да извърши конкретни действия, с които да прекрати безусловните си бездействия по чл.143, ал.1 от ЗИНЗС, представляващи нарушение на чл.3 от ЗИНЗС, като определи срок за това.

С отделна молба е направено искане ищецът да бъде освободен от заплащането на държавна такса, с деклариране на следните обстоятелства: към момента не получава доходи, а семейството му се състои от един член - баща, който е инвалид и получава единствено инвалидна пенсия; не притежава движимо и недвижимо имущество; несемеен е; болен е от диабет - инсулинозависим; понастоящем изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в Затвора-Варна и е лишен от конституционното му право на труд и съответно заплащане.

За преценка основателността на заявеното искане с Разпореждане № 7/04.01.2021г. съдът е изискал справка от НБД „Население“ относно постоянен и настоящ адрес, семейното положение и роднински връзки на лицето К.Й.Й., ЕГН: **********, и е задължил началника на Затвора-Варна да представи информация за разполагаемите парични средства за периода от привеждане на ищеца в затвора до настоящия момент. С Разпореждане № 15/04.01.2021г. съдът е изискал от Община-Крушари, звено „Местни данъци и такси“, информация относно декларираното движимо и недвижимо имущество от лицата К.Й.Й., ЕГН: ********** и Й.Й.Т., ЕГН: **********.

Видно от изготвената справка №НБД-1/04.01.2021г., ищецът е неженен. Според представена от Затвора-Варна справка „Трансфери“, за периода 01.06.2020г. до 08.01.2021г. ищецът е получил пощенски записи общо в размер на 286,77лв. Според справка от Община-Крушари, ищецът няма декларирана собственост в общината.

При така установените обстоятелства, съдът намира, че са налице визираните в закона основания за освобождаването му от заплащане на държавна такса.

Съгласно чл.83, ал.2 от ГПК, приложим във връзка с чл.144 от АПК, такси и разноски по производството не се внасят от физически лица, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. По молбата за освобождаване съдът взема предвид: доходите на лицето и на неговото семейство; имущественото състояние, удостоверено с декларация; семейното положение; здравословното състояние; трудовата заетост; възрастта; други констатирани обстоятелства.

В случая от събраните доказателства се установява, че ищецът не разполага с доходи и имущество, поради което искането му за освобождаване от заплащане на държавна такса за производството следва да бъде уважено.

При преценка редовността на исковата молба, съдът намира, че по същата ищецът дължи уточнение на същата, необходимо за преценка на това с какво конкретно искане е сезиран съда, кой е надлежният ответник и по какъв ред следва да бъде разгледано същото.

Видно от исковата молба, освен заплащане на обезщетение за неимуществени вреди, ищецът е поискал и „…след като осъдите ответника да ми заплати исканото обезщетение за неимуществени вреди да разпоредите на Органа по изпълнение на наказанията да извърши конкретни действия, с които да прекрати безусловните си бездействия по чл.143, ал.1 от ЗИНЗС, представляващи нарушение на чл.3 от ЗИНЗС, като определи срок за това“.

Ищецът следва да бъде задължен да уточни дали така заявеното искане представлява самостоятелно искане по чл.276, ал.1 от ЗИНЗС за: 1/ прекратяването на действия и бездействия на орган по изпълнение на наказанията или на длъжностно лице, представляващи нарушение на забраната по чл.3; 2/ извършването на действия с цел прекратяване или предотвратяване на нарушение на забраната по чл.3, или искането е заявено само в контекста и за обосновка на претендираните неимуществени вреди.

В случай че ищецът прави искане по чл.276, ал.1 от ЗИНЗС следва да уточни в коя от двете хипотези по чл.276, ал.1 от ЗИНЗС предявява същото, като посочи изрично кои са конкретните действия или бездействия, представляващи нарушение на чл.3 от ЗИНЗС и кое е длъжностното лице, което ги извършва.

Уточненията следва да бъдат направени в 3-дневен срок от получаване на съобщението за настоящото разпореждане.

Следва от началника на Затвора-Варна да бъде задължен, в 3-дневен срок от получаване на съобщението, да представи справка от медицинското досие на ищеца и/или друга медицинска документация, водена и съхранявана в Затвора-Варна, от която да е видно: има ли регистрирани оплаквания на ищеца, налагащи нуждата от оказване на дентална помощ за периода от 10.06.2020г. до момента на изготвяне на справката;  има ли заявени от ищеца и извършвани ли са му дентални прегледи, в т.ч. при външен стоматолог, за периода от 10.06.2020г. до момента на изготвяне на справката. В случай, че има заявени от ищеца прегледи от стоматолог, но такива не са му осигурени, да се посочат и обосноват причините за това.

 С оглед гореизложеното, съдът

 

РАЗПОРЕДИ :

 

            ОСВОБОЖДАВА ищеца К.Й.Й., ЕГН: **********, изтърпяващ наказание в Затвора-Варна, от задължението за заплащане на държавна такса за производството.

            ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ исковата молба на К.Й.Й..

            УКАЗВА на ищеца в 3-дневен срок от получаване на съобщението, да направи следните уточнения:

            1/ Дали искането му „…след като осъдите ответника да ми заплати исканото обезщетение за неимуществени вреди да разпоредите на Органа по изпълнение на наказанията да извърши конкретни действия, с които да прекрати безусловните си бездействия по чл.143, ал.1 от ЗИНЗС, представляващи нарушение на чл.3 от ЗИНЗС, като определи срок за това“, представлява самостоятелно искане по чл.276, ал.1 от ЗИНЗС за: 1/ прекратяването на действия и бездействия на орган по изпълнение на наказанията или на длъжностно лице, представляващи нарушение на забраната по чл.3; 2/ извършването на действия с цел прекратяване или предотвратяване на нарушение на забраната по чл.3, или е заявено само в контекста и за обосновка на претендираните неимуществени вреди.

2/ В случай че ищецът прави искане по чл.276, ал.1 от ЗИНЗС, да уточни в коя от двете хипотези по чл.276, ал.1 от ЗИНЗС предявява същото, като посочи изрично кои са конкретните действия или бездействия, представляващи нарушение на чл.3 от ЗИНЗС и кое е длъжностното лице, което ги извършва.

ЗАДЪЛЖАВА началника на Затвора-Варна, в 3-дневен срок от получаване на съобщението, да представи справка от медицинското досие на ищеца и/или друга медицинска документация, водена и съхранявана в Затвора-Варна, от която да е видно:

- има ли регистрирани по надлежния ред оплаквания на ищеца, налагащи необходимостта от оказване на дентална помощ за периода от 10.06.2020г. до момента на изготвяне на справката; 

- има ли заявени от ищеца К.Й.Й. и извършени дентални прегледи, в т.ч. при външен стоматолог, за периода от 10.06.2020г. до момента на изготвяне на справката.

- в случай че има регистрирани оплаквания и заявени от ищеца прегледи от стоматолог, но такива не са му осигурени, да се посочат и обосноват причините за това.

 

Препис от настоящото разпореждане да се връчи на ищеца и на началника на Затвора-Варна!

                                                           

Съдия: