Разпореждане по дело №1872/2018 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 3045
Дата: 16 април 2018 г.
Съдия: Женя Тончева Иванова
Дело: 20185530101872
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 април 2018 г.

Съдържание на акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

№ ….                                         16.04.2018 г.                        гр.Стара Загора

 

СТАРОЗАГОРСКИ РАЙОНЕН СЪД       XIII ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

на шестнадесети април                               две хиляди и осемнадесета година

в закрито заседание в следния състав

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖЕНЯ ИВАНОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Иванова

гражданско дело № 1872 по описа за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното

 

Производството е образувано по искова молба на „Теленор България”ЕАД против К.Б.М., с която са предявени искове за установяване на вземания, за които е издадена заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК по ч.гр.д. 6096/2017 г. на РС – Стара Загора.

 

При извършената по реда на 129, ал. 1 ГПК служебна проверка, съдът констатира следните нередовности на исковата молба:

- по чл. 127, ал. 1, т. 4 и т. 5 ГПК – налице е противоречие в обстоятелствената част и петитум на исковата молба по отношение на претендираната сума общо в размер на 358,33 лева. От една страна се твърди, че за тази сума е издадена заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК по ч.гр.д.6096/2017 г. на РС – Стара Загора. Съгласно заявлението и издадената въз основа на него заповед по чл. 410 ГПК сумата от 358,33 лева представлява незаплатено задължение за потребени далекосъобщителни услуги. А от друга страна, се твърди в исковата молба, че тази сума представлява сбор от сумата 58,25 лева за незаплатени далекосъобщителни услуги и 300,08 лева за неустойка. Следователно въвежда се ново основание и нова по размер сума, които не са претендирани в заповедното производство.Това противоречие следва да бъде отстранено, като се държи сметка на спецификата на производството по чл. 422 ГПК, което се явява продължение на заповедното производство и съвпада по предмет. Ищецът следва да уточни исковата си претенция по основание и размер, изхождайки от заявеното от него в заповедното производство.

- по чл.128, т.2 от ГПК – не е внесена дължимата държавна такса в пълен размер. В случай, че се предявяват два иска – един установителен иск за главница и един осъдителен иск за неустойка, то дължимата ДТ за всеки един от тях е по 50 лева или общо 100 лева /4 % върху интереса, но не по-малко от 50.00 лв. съгласно чл. 1, предл. последно от Тарифата за ДТ, които се събират от съдилищата по ГПК/.Ето защо, след приспадане на внесената по заповедното производство ДТ в размер на 25 лева, ищецът следва да довнесе по сметка на РС – Стара Загора още 75 лева – дължима ДТ.  

Исковата молба следва да бъде оставена без движение и на основание чл. 129, ал.2 ГПК следва да бъде указано на ищеца да отстрани нередовността в едноседмичен срок от получаване на съобщението, като бъде предупреден за последиците от неотстраняването по чл. 129, ал. 3 ГПК.

 

С оглед горното, СЪДЪТ

 

Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ исковата молба, като указва на ищеца, в едноседмичен срок от съобщението, да отстрани нередовностите на исковата молба, като:

-         уточни исковата си претенция по основание и размер, изхождайки от заявеното от него в заповедното производство, съобразно подробно дадените указания в обстоятелствената част на настоящото разпореждане;

-          довнесе държавна такса в размер на 75 лева по сметка на Районен съд - Стара Загора и в същия този срок да представи доказателства за довнесената държавна такса по делото.

 

При неизпълнение на указанията в срок, на основание чл. 129, ал. 3 ГПК исковата молба ще бъде върната.

 

Разпореждането не подлежи на обжалване.

 

Препис от разпореждането да се връчи на ищеца.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :