Решение по дело №1307/2021 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 1094
Дата: 27 юли 2021 г.
Съдия: Валентин Тодоров Пушевски
Дело: 20217050701307
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 17 юни 2021 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

      ………………… / 27.07.2021 г., гр. Варна

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

        

 АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ВАРНА, I – ви касационен състав, в открито съдебно заседание, проведено на петнадесети юли две хиляди двадесет и първа година в състав:                                                      

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЕЛЕНА ЯНАКИЕВА

                                                                    ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛИНА ЧОЛАКОВА

                                                                                      ВАЛЕНТИН ПУШЕВСКИ

 

   с участието на секретаря Елена Воденичарова и прокурор Силвиян Иванов, след като разгледа докладваното от съдия В. Пушевски КНАХД 1307 по описа за 2021 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

    Производството е по реда на чл. 208 от АПК във вр. с чл. 63, ал. 1 от ЗАНН.

    Образувано е по касационна жалба на Териториална дирекция на Националната агенция за приходите – гр. Варна срещу Решение № 260592 от 14.05.2021 г., постановено в производството по НАХД № 794 по описа за 2021 г. на Варненския районен съд, 15 – ти състав, с което е било отменено Наказателно постановление № 548493 – F559080/ 20.11.2020 г., издадено от Директора на дирекция „Обслужване“ към ТД на НАП – гр. Варна, с което на дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД, с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. Варна, м – ст. „***, на основание разпоредбата на чл. 179, ал. 1 от Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 500 лева за извършено нарушение на чл. 125, ал. 1 и ал. 5 във вр. с чл. 179 от ЗДДС.

Касаторът ТД на НАП – гр. Варна намира първоинстанционното решение за неправилно и незаконосъобразно, като представя подробни аргументи в защита на своята позиция. Изразява несъгласие с извода на първоинстанционния съд за допуснати в хода на административно – наказателното производство нарушения на процесуалните правила, като посочва, че в случая ясно са отбелязани мястото и датата на извършване на процесното нарушение, поради което и не са били нарушени разпоредбите на чл. 42, т. 3 и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН. Подчертава, че в случая нарушението е категорично установено, доколкото дружеството в срока, предвиден в разпоредбата на чл. 125, ал. 1 от ЗДДС не е депозирало справка – декларация по ЗДДС. Акцентира, че административното наказание е индивидуализирано в минимален размер, поради което и е справедливо определено от страна на административно – наказващия орган. Поради гореизложените съображения моли за отмяна на първоинстанционното съдебно решение и респ. за потвърждаване на наказателното постановление.

Ответната страна дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД, чрез своя процесуален представител адв. Г.А. *** е депозирало писмен отговор на касационната жалба, в който застъпва становище за нейната неоснователност, респ. моли за потвърждаване на първоинстанционното съдебно решение, подчертавайки, че след датата 07.05.2020 г. дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД няма и не може да има никакви законови задължения, вкл. задължение за подаване на справка – декларация по ЗДДС, тъй като самото дружество е престанало да съществува в правния мир, поради което и липсва субект, на който да бъде вменено и респ. да изпълни задължението.

В проведеното на 15.07.2021 г. открито съдебно заседание по КНАХД № 1307 по описа за 2021 г. на Административен съд Варна, касаторът ТД на НАП – гр. Варна не се представлява нито от законен, нито от процесуален представител, който да изрази становището му в дадения ход на делото по същество, като в депозирани на 13.07.2021 г. писмени бележки, изготвени от юрисконсулт Д.Ф.се заявява, че се поддържа касационната жалба на посочените в нея основания, моли се за отмяна на първоинстанционното съдебно решение и постановяване на ново, с което процесното наказателно постановление да бъде потвърдено, както и се претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

В проведеното на 15.07.2021 г. открито съдебно заседание по КНАХД № 1307 по описа за 2021 г. на Административен съд Варна, ответната страна „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД се представлява от своя процесуален представител адв. Г.А. ***, който моли за оставяне в сила на първоинстанционното съдебно решение, поставяйки акцент в своята пледоария, че деянието, за което е ангажирана административно – наказателната отговорност на дружеството е несъставомерно, доколкото липсва субект на извършено нарушение.

Участващият по делото прокурор от Окръжна прокуратура – Варна изразява позиция за неоснователност на касационната жалба и пледира да бъде оставено в сила решението на Районен съд Варна.

 

Съдът, след като съобрази доводите и възраженията на страните и след преценка на събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Касационната жалба е подадена в срока, предвиден в разпоредбата на чл. 211, ал. 1 от АПК вр. чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, изхожда от надлежна страна, поради което е допустима за разглеждане. Наведените доводи в същата представляват касационни основания по смисъла на чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 2 от НПК, приложим по препращане от разпоредбата на чл. 63, ал. 1 от ЗАНН.

Разгледана по същество, касационната жалба се явява основателна, поради следните съображения:

Производството пред Районен съд – Варна е образувано по въззивна жалба на „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД, с ЕИК: *** срещу Наказателно постановление № 548493 – F559080/ 20.11.2020 г., издадено от Директора на дирекция „Обслужване“ към ТД на НАП – гр. Варна, с което на дружеството, на основание разпоредбата на чл. 179, ал. 1 от Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), му е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 500 лева за извършено нарушение на чл. 125, ал. 1 и ал. 5 във вр. с чл. 179 от ЗДДС.

С Решение № 260592 от 14.05.2021 г.,, постановено в производството по НАХД № 794 по описа за 2021 г. на Районен съд Варна, процесното наказателно постановление е било отменено, като от фактическа страна е било установено следното:

На 07.05.2020 г. в Търговския регистър към Агенцията по вписванията било вписано преобразуване на търговското дружество „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД, с ЕИК: *** в „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД, с ЕИК: ***, чрез промяна на правно – организационната форма на дружеството, на основание разпоредбата на чл. 264 от Търговския закон.

Считано от същата дата 07.05.2020 г. дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД, с ЕИК: *** било с прекратена регистрация по ЗДДС.

Същевременно в срока до 14.06.2020 г. дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД, с ЕИК: *** в качеството си на правоприемник на дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД не е депозирало справка – декларация по ЗДДС за времевия период от 01.05.2020 г. до 07.05.2020 г.

Тези обстоятелства били установени от св. Г.Д.И.– инспектор по приходите в отдел „Проверки“ в ТД на НАП – гр. Варна, ИРМ Добрич по време на извършваната от нея проверка по прихващане и възстановяване, възложена с РИП № П – 03000320108117 – 0РП – 001/ 24.06.2020 г.

Преценявайки, че с това свое бездействие в срока до 14.06.2020 г., дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД е извършило нарушение на разпоредбите на чл. 125, ал. 1 и ал. 5 във вр. с чл. 179 от ЗДДС, на 14.07.2020 г. св. Иванова съставила акт за установяване на административно нарушение, с който санкционирала дружеството за нарушение на посочените нормативни разпоредби.

В предвидения в разпоредбата на чл. 44, ал. 1 от ЗАНН срок постъпило писмено възражение срещу съставения АУАН, което било разгледано от административно – наказващия орган, но след като било преценено за неоснователно, на 20.11.2020 г. Директорът на дирекция „Обслужване“ към ТД на НАП – гр. Варна, приемайки идентична фактическа обстановка, като тази изложена в обстоятелствената част на АУАН, издал наказателно постановление, с което на основание разпоредбата на чл. 179, ал. 1 от ЗДДС наложил на дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 500 лева за извършено нарушение на чл. 125, ал. 1 и ал. 5 във вр. с чл. 179 от ЗДДС.

За да отмени наказателното постановление, Районен съд – Варна е приел, че в случая са били нарушени разпоредбите на чл. 42, т. 4 от ЗАНН и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, доколкото в обстоятелствената част на АУАН и издаденото въз основа на него наказателно постановление не са посочени датата и мястото на извършване на нарушението. Приемайки, че в случая датата и мястото на извършване на нарушението не са били конкретизирани от страна на административно – наказващия орган, нито в обстоятелствената част на АУАН, нито в обстоятелствената част на наказателното постановление, първоинстанционният съд е приел, че е допуснато съществено нарушение на производствените правила, поради което и на това основание е отменил наказателното постановление.

Настоящата съдебна инстанция не може да подкрепи подобен извод, доколкото разпоредбата на чл. 125, ал. 5 от ЗДДС ясно очертава крайния срок, в който данъчно задълженото лице следва да изпълни задължението си да подаде справка – декларация, а именно в срок до 14 – то число, включително, на месеца, следващ данъчния период, за който се отнася самата справка – декларация, като в случая тези параметри на задължението фигурират в обстоятелствената част, както на АУАН, така и в издаденото въз основа на него наказателно постановление.

            Действително не е отбелязано, че нарушението е извършено в гр. Варна, но при условие, че гр. Варна е седалището на териториалната дирекция на НАП, отговаряща за района, в който се намира седалището и адреса на управление на дружеството, също съвсем нормално е да се приеме, че състава на нарушението е довършен именно в гр. Варна (където е седалището на институцията, която е адресат на процесната справка – декларация).

            Безспорно обстоятелство е, че в срока до 14.06.2020 г. не е била подадена справка – декларация по ЗДДС за данъчния период 01.05 – 07.05.2020 г., касаеща дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД. Такава декларация е подадена от страна на дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД (правоприемник на „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД) едва на 09.07.2020 г., след получаване на покана от страна на ТД на НАП – гр. Варна, поради което и касационната инстанция приема, че в действителност със своето бездействие в срока до 14.06.2020 г. вкл., дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД е извършило административно нарушение на разпоредбите на чл. 125, ал. 1 и ал. 5 във вр. с чл. 179 от ЗДДС, поради което и правилно е била ангажирана административно – наказателната му отговорност.

            Съгласно разпоредбата на чл. 125, ал. 1 от ЗДДС за всеки данъчен период, регистрираното лице подава справка – декларация, съставена въз основа на отчетните регистри по чл. 124 от ЗДДС. За преобразуващото се дружество възниква задължение за подаване на справка – декларация за последния данъчен период, включващ времето от началото на данъчния период до датата на дерегистрация на дружеството вкл., като в настоящия случай това е времето между 01.05 и 07.05.2020 г. (когато дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД е било дерегистрирано по ЗДДС.) Тъй като преобразуващото се дружество е прекратено към момента на възникване на задължението за деклариране, логично е декларацията за последния данъчен период да се подаде от новообразуваното дружество, доколкото същото е правоприемник на преобразуващото се дружество, като в самата справка – декларация се посочи, че се касае за задължения на прекратеното дружество.

            Съответно при наличие на задължение по справката – декларация,  то следва да се внесе в срока на подаване на същата, респ. ако е налице данък за възстановяване, същият следва да бъде възстановен на новообразуваното дружество, предвид разпоредбата на чл. 10, ал. 2 от ЗДДС.

            Поради тези съображения, съдът намира, че със своето бездействие в срока до 14.06.2020 г. дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД, в качеството си на правоприемник на дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД е извършило административно нарушение на разпоредбите на чл. 125, ал. 1 и ал. 5 във вр. с чл. 179 от ЗДДС, доколкото не е депозирало пред ТД на НАП – гр. Варна справка – декларация по ЗДДС за времевия период 01.05 – 07.05.2020 г., касаеща задълженията на дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД.

            Съдът намира за неоснователно възражението на санкционираното дружество, че липсва субект, на който да бъде вменено задължението да подаде справка – декларация за данъчния период 01.05. – 07.05.2020 г. и респ. който да понесе отговорност за неизпълнение на това задължение. Това възражение би имало смисъл и било основателно, ако в случая за извършеното нарушение е била ангажирана отговорността на „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕООД, с ЕИК: ***, който субект действително е престанал да съществува в правния мир след датата 07.05.2020 г., поради което и той няма как да бъде адресат на задължения след тази дата, вкл. и конкретно към датата 14.06.2020 г.

            В случая обаче отговорността правилно е била ангажирана на дружеството – правоприемник на преобразуваното дружество, като това е видно, както от съставения АУАН, така и от издаденото наказателно постановление, където дружеството „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ е индивидуализирано не само чрез правно – организационната си форма ЕАД, но и чрез своя ЕИК номер ***.

            В случая е безспорно, че „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД е депозирало в ТД на НАП – гр. Варна справка – декларация по ЗДДС за данъчния период 07.05.2020 г. – 31.05.2020 г., но самият процесуален представител на дружеството признава по време на проведеното на 23.03.2021 г. открито съдебно заседание пред Варненския районен съд, че в тази справка – декларация не са включени задълженията за данъчния период 01.05 – 07.05.2020 г. на преобразуваното дружество, именно за което деяние е ангажирана административно – наказателната отговорност на дружеството – правоприемник.

            Съдът не намира, че в случая би могла да се приложи разпоредбата на чл. 28, буква „А“ от ЗАНН, доколкото не се касае за закъснение на изпълнението на задължението в рамките на няколко дни, а в случая дружеството е депозирало справка – декларация за данъчния период 01.05 – 07.05.2020 г., касаеща задълженията на преобразуваното дружество след около 3 седмици – период от време, отхвърлящ възможността нарушението да се квалифицира като „маловажно“, още повече, че справката – декларация не е с нулеви стойности, което несъмнено повишава обществената опасност на деянието.

            Наложеното административно наказание представлява минималния праг на санкцията, предвидена в разпоредбата на чл. 179, ал. 1 от ЗДДС, поради което и пред съда не е поставен въпроса за нейната евентуална завишеност, респ. несправедливост.

            Предвид обстоятелството, че крайните изводи на настоящата касационна инстанция с тези на първоинстанционния съд за наличие на процесуални нарушения, обуславящи отмяна на наказателното постановление не съвпадат и предвид позицията на касационната инстанция за категорична установеност на нарушението, Решение № 260592 от 14.05.2021 г., постановено в производството по НАХД № 794 по описа за 2021 г. на Варненския районен съд, 15 – ти състав, следва да бъде отменено и следва да бъде постановено ново, с което Наказателно постановление № 548493 – F559080/ 20.11.2020 г., издадено от Директора на дирекция „Обслужване“ към ТД на НАП – гр. Варна, следва да бъде потвърдено.

            С оглед изхода на делото и въз основа на разпоредбите на чл. 63, ал. 3 от ЗАНН и чл. 27е от Наредбата за заплащане на правната помощ, в полза на касатора ТД на НАП – гр. Варна следва да бъдат присъдени разноски в размер на 80 лева (осемдесет лева) за юрисконсултско възнаграждение.

Мотивиран от гореизложеното и на основание разпоредбата на чл. 221, ал. 2 от АПК, Административен съд Варна, I – ви касационен състав

 

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ Решение № 260592 от 14.05.2021 г., постановено в производството по НАХД № 794 по описа за 2021 г. на Варненския районен съд.

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 548493 – F559080/ 20.11.2020 г., издадено от Директора на дирекция „Обслужване“ към ТД на НАП – гр. Варна, с което на „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД, с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. Варна, м – ст. „***, на основание разпоредбата на чл. 179, ал. 1 от Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 500 лева за извършено нарушение на чл. 125, ал. 1 и ал. 5 във вр. с чл. 179 от ЗДДС.

            ОСЪЖДА „Медико – дентален център Суис Дентапрайм“ ЕАД, с ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. Варна, м – ст. „*** ДА ЗАПЛАТИ на ТД на НАП – гр. Варна парична сума в размер на 80 лева (осемдесет лева), представляваща юрисконсултско възнаграждение в производството по КНАХД № 1307 по описа за 2021 г. на Административен съд Варна.

            Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

  

                                                                                     ЧЛЕНОВЕ: