Решение по дело №197/2020 на Районен съд - Нова Загора

Номер на акта: 260001
Дата: 17 август 2020 г. (в сила от 5 септември 2020 г.)
Съдия: Росица Стоянова Ненова
Дело: 20202220200197
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 15 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р Е Ш Е Н И Е  

   

 

гр. Нова Загора, 17.08.2020 год.

 

В   И М Е Т О  Н А   Н А Р О Д А

 

     НОВОЗАГОРСКИЯ РАЙОНЕН СЪД, в публично заседание на единадесети август през две хиляди и двадесета година в състав:   

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА НЕНОВА

 

    при секретаря Мария Димитрова, като разгледа докладваното от съдията НЕНОВА АНД 197 по описа за 2020 г., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е с правно основание чл.59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № 1142/2020 год. издадено от И.Д. Началник на Митница Бургас, с което на П.В.В. с ЕГН ********** ***, на основание 128, ал.2 от Закона за акцизите и данъчните складови /ЗАДС/ й е било наложено административно наказание глоба в размер на 1276.80 лева, за извършено от нея нарушение на чл.126 ал.1 ал.1 т.1 от ЗАДС , както и на основание чл.124, ал.1 ЗАДС е постановено отнемане в полза на държавата стоките предмет на нарушението: 4200 грама нарязан тютюн , с размер на дължимия акциз 638.40  лева.

С жалбата въззивникът твърди, че издаденото против него наказателно постановление е незаконосъобразно и неправилно, постановено в нарушение на материалния закон. При издаването му били допуснати съществени процесуални нарушения, които са ограничили правото на защита на жалбоподателя и били абсолютно отменително основание. Сочи се, че наказателното постановление не съдържало всички задължителни реквизити, съгласно  разпоредбите на ЗАНН и било издадено извън преклузивния срок, визиран в чл. 52 ал.1 от ЗАНН. Твърди се че се касае за маловажен случай на административно нарушение, което било в разрез със съдебната теория и практика.  Административно наказващия орган е следвало да установи, че нарушителят е извършил деянието виновни и ако няма основания за прилагане на чл. 28 и 29 от ЗАНН тогава  да издаде наказателното постановление. След като законодателят е предвидил възможност за прилагане на чл. 28 ЗАНН за всички административни нарушения, то АНО е следвало да изложи конкретни мотиви защо не е приложил чл. 28 от ЗАНН. Сочи се Тълкувателно решение № 1/12.12.2007 г. по Т.Н.Д. № 1/2007 г. на ОСНК на ВКС за преценката за маловажност на случая. В обобщение се твърди, че в конкретния случай предпоставките на чл. 28 от ЗАНН били налице, но наказващия орган не е приложил тази  разпоредба и не е изложил мотиви, защо не го е направил, което било основание за отмяна на наказателното постановление.

Редовно призован въззивника не се явява в съдебно заседание. Не се явява и упълномощен представител-

Въззиваемата страна редовно призована не се представлява в съдебно заседание. Не изпраща становище по жалбата.

От събраните по делото доказателства, съдът установи следната фактическа обстановка:

На 27.11.2019 г., при извършване на полицейска проверка в гр. Нова Загора, на ул. „Освобождение” № 36 било установено, че лицето П.В.В. държи в черен полиетиленов чувал суха кафява растителна маса, представляваща акцизна стока и е нарязан тютюн  с тегло 4200 грама. На 27.11.2019 г. тютюнът е предаден с протокол за доброволно предаване от П.В. на Х. З. Б. – служител при РУ МВР Нова Загора. По случая било образована преписка № 306ЗМ-538/2019 г. по описа на РУ МВР Нова Загора

Стоката предмет на нарушението била получена от РУ МВР Нова Загора. С Постановление за отказ да се образува досъдебно производство № 1533/2019 г. от 14.01.2020 г. на прокурор при РП Нова Загора е отказано да се образува наказателно производство и материалите били изпратени на отдел „Митническо разузнаване и разследване Южна морска по компетентност за налагане на административно наказание на П.В..

За държаното количество акцизнан стока – нарязан тютюн за пушене с общо тегло 4200 грама В. не е представила документ по ЗАДС или фактура, или митническа декларация, или придружителен административен документ/електронен административен документ или документ на хартиен носител, когато компютърната система не работи, или друг документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз.

Размерът на акциза на 4200 грама тютюн е 638.40 лева, определен съобразно разпоредбата на чл. 41 от ЗАДС, във връзка с чл. 29 ал.2 от ЗАДС и чл. 38 ал.1 от ЗАДС.

Въз основа на Постановление за отказ да се образува досъдебно производство № 1533/2019 г. на РП нова Загора, на жалбоподателката В. било издадено атакуваното Наказателно постановление № 1142/2020 г. , препис от което било връчено на жалбоподателя на 05.06.2020 г., а жалбата против него е депозирана в Районен съд Нова Загора на 12.06.2020 г.

Въз основа на така приетото за установено от фактическа страна съдът направи следните правни изводи:

            По допустимостта на жалбата:

            Жалбата е процесуално допустима - подадена е в рамките на преклузивния срок по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН от надлежна страна  - лице, което е санкционирано.

            По законосъобразността на наказателното постановление:

            В хода на административно наказателното производство не са били допуснати съществени процесуални нарушения. Издаденото наказателно постановление е съобразено с изискванията за минимално съдържимото по смисъла на чл.57 ЗАНН. Формулирано е административно обвинение, което съдържа лимитивно очертан кръг от факти.

            По обосноваността на наказателното постановление:

            Възприетата от наказващият орган в атакуваното наказателно постановление фактическа обстановка се подкрепя изцяло от събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства, които съдът кредитира в тяхната съвкупност.

Безспорно по делото бе установено, че санкционираното лице П.В.В. виновно е осъществила състава на административно нарушение по смисъла на чл.126 ал.1 от ЗАДС /отм./, за това, че на 27.11.2019 г., при извършване на полицейска проверка в гр. Нова Загора на ул. „Освобождение” № 36 държи в черен полиетиленов чувал суха кафява растителна маса, представляваща акцизна стока и е нарязан тютюн с тегло 4200 грама, без да притежава за него данъчен документ по ЗАДС или фактура, или митническа декларация, или придружителен административен документ, или друг документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия за него акциз.

Съгласно разпоредбата на чл.126 ал.1 т.1 ЗАДС към датата на извършване на нарушението, лице, което държи акцизни стоки без данъчен документ по този закон или фактура, или митническа декларация, или придружителен административен документ/електронен административен документ или документ на хартиен носител, когато компютърната система не работи, или друг документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на акциза, се наказва с глоба - за физическите лица, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв., а при повторно нарушение - не по-малко от 2000 лв.

Наказващият орган към момента на налагане на наказанието е наложил наказание на жалбоподателя – двойния размер на дължимия акциз от 638.40 лева

            Не са налице основания за отпадане на административнонаказателната отговорност въобще на жалбоподателя на релевираните от него основания.

Съвкупната преценка на установените по делото обстоятелства не обуславя по - ниска степен на обществена опасност на конкретно извършеното нарушение в сравнение с обикновените случаи на административни нарушения от съответния вид, поради което същото не може да се квалифицира като „маловажен случай” и правилно административно-наказващият орган не я е приложил нормата на чл. 28 ЗАНН.

            В съответствие с разпоредбата на чл.124, ал.1 ЗАДС наказващият орган е постановил отнемане в полза на държавата на стоките предмет на нарушението – 4200 грама тютюн за пушене.

            Така мотивиран и на основание чл.63, ал.1 ЗАНН, съдът:

 

                                        Р  Е  Ш  И:

           

ПОТВЪРЖДАВА наказателно  постановление № 1142/2020 год. от 14.05.2020 г. на И.Д. Началник Митница Бургас, в частта му, с която на П.В.В. с ЕГН ********** ***, на основание 128, ал.2 от Закона за акцизите и данъчните складови /ЗАДС/ е наложено административно наказание глоба в размер на 1276.80 лева, за извършено от него нарушение на чл.126 ал.1 т.1 от Закона за акцизите и данъчните складове, както и в частта му, с която на основание чл.124, ал.1 ЗАДС е постановено отнемане в полза на държавата на стоките предмет на нарушението: 4200 грама нарязан тютюн  с размер на дължимия акциз 638.40 лева, като правилно и законосъобразно.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр. Сливен по реда на АПК в 14-дневен срок от получаване на съобщението.

 

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: