Решение по дело №12472/2016 на Софийски градски съд

Номер на акта: 7911
Дата: 27 ноември 2017 г. (в сила от 25 март 2019 г.)
Съдия: Георги Иванов Иванов
Дело: 20161100112472
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 октомври 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

27.11.17г.

 

Софийски градски съд І-12 състав с:

 

Председател: Георги Иванов

 

 

Разгледа в съдебно заседание на 26.10.17г. /с участието на секретаря Д. Цветкова/  гражданско дело № 12472/16г. и констатира следното:

Предявен е иск от Х. П.против „К.Ж., клон Б.“ КЧТ и „К.О.З., клон Б.“ КЧТ с правно основание чл. 79, ал. 1 от ЗЗД за сумите: 1 110, 08 евро и 18 255, 64 евро.

Съображенията на страните са изложени по делото.

Представените по делото доказателства удостоверяват, че:

Страните /ищецът застрахован; ответниците – застрахователи/ са били обвързани от правоотношение. В рамките на последното – ответниците са поели задължение: да заплащат вместо ищеца /при настъпване на застрахователно събитие – временна или трайна неработоспособност/ дължими от Х. П.вноски по банков кредит /по договор от 20.02.08г., сключен между ищеца и „УниКредит Б.“ АД/. През периода м. 11 и м. 12 – 2011г. ищецът е бил в състояние на временна неработоспособност /този факт е установен по делото със събраният писмен и експертен доказателствен материал – преценен в съвкупност/. За този период /за посочените 2 месеца/ ищецът е платил обща сума по процесното банково-кредитно правоотношение в размер на 1 110, 08 евро /именно тази сума се претендира в случая от ответниците в хипотезата на чл. 79, ал. 1 от ЗЗД/. През периода – считано от м. 02 до 12.10.16г. /когато е заведено делото/ на ищеца е била призната /с решение на ТЕЛК/ трайна неработоспособност. За този период Х. П.е платил в рамките на процесното банково-кредитно правоотношение сума в размер на общо 18 255, 64 евро /именно тази сума се претендира по делото в хипотезата на чл. 79, ал. 1 от ЗЗД/.

Искът е неоснователен:

Ответниците не оспорват обстоятелството /а този факт е и установен по делото със събраният писмен доказателствен материал/, че са поели задължение в рамките на процесното застрахователно правоотношение да поемат задължението на ищеца по банково-кредитното правоотношение при настъпване на уговореното застрахователно събитие /временна или трайна нетрудоспособност за кредитополучателя/.

По делото е установено /с писмени и експертни доказателства/, че през процесния период м. 11 и м. 12 – 2011г. ищецът е бил в състояние на временна неработоспособност. Това  обстоятелство принципно съставлява – „покрит риск“ рамките на процесното застрахователно правоотношение. Последното обаче съдържа изрична клауза, която предоставя „в полза“ застрахователите т. нар. периоди на „изключване“ и „изчакване“ /и съгласно тези клаузи – едва след изтичането на съответните срокове, които срокове на практика в случая попадат в рамките на посочения процесен период - възниква задължението на дружествата да покрият настъпилият застрахователен риск. С оглед това – претенцията на ищеца за процесната сума в размер на 1 110, 08 евро се явява неоснователна /налице е договорно предвидено основание, което изключва отговорността на ответниците за посоченият, заявеният период/.

По делото е установено /с писмени и експертни доказателства/, че през процесния период от м. 02 до 12.10.16г. на ищеца е била призната трайна нетрудоспособност. Приетата по делото обаче медицинска експертиза /в това число и обясненията на вещото лице от съдебното заседание/ е категорична в своите констатации, че – конкретното /обективното, фактическото/ здравословно състояние на ищеца не е съставлявало пречка същият /през процесния период/ да извърша обичайната си трудова /търговска/ дейност. В такава хипотеза не може да се приеме, че визираният от страните /в рамките на процесното застрахователно правоотношение/ риск е настъпил /което обстоятелство съставлява основание за изключване на имуществената отговорност на ответниците и за този заявен период/.

В частта, с която се иска постановяване на решение в полза на трето лице /„УниКредит Б.“ АД/ производството е процесуално недопустимо – предвид забраната по чл. 26, ал. 2 от ГПК.

Съдът,

 

Р Е Ш И :

 

 

 

ОТХВЪРЛЯ иска с правно основание чл. 79, ал. 1 от ЗЗД на Х.Г. П.ЕГН ********** против  „К.Ж., клон Б.“ КЧТ и „К.О.З., клон Б.“ КЧТ.

 ОСЪЖДА Х.Г. П.да плати на „К.Ж., клон Б.“ КЧТ и „К.О.З., клон Б.“ КЧТ – 250 лева съдебни разноски.

                  Прекратява производството /като процесуално недопустимо/ в частта, с която се иска постановяване на решение в полза на „УниКредит Б.“ АД.

Решението подлежи на обжалване пред САС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

Председател: