Решение по дело №256/2019 на Административен съд - Шумен

Номер на акта: 289
Дата: 30 октомври 2019 г.
Съдия: Христинка Данчева Димитрова
Дело: 20197270700256
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 19 август 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р    Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

№ ...........

град Шумен, 30.10.2019г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Административен съд – град Шумен, в публичното заседание на четиринадесети октомври две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                               Председател: Кремена Борисова

                                                      Членове: Христинка Димитрова

                                                                      Маргарита Стергиовска

 

при секретаря Св.Атанасова и с участие на прокурор Румен Рачев от Окръжна прокуратура – гр. Шумен, като разгледа докладваното от административен съдия Х.Димитрова КАНД № 256 по описа за 2019г. на Административен съд - Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.63, ал.1, предл.второ от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Образувано е въз основа на касационна жалба на Ж.И.Д. ***, депозирана чрез адвокат С.С.от Шуменска адвокатска колегия, срещу Решение № 413/02.07.2019г. на Районен съд – гр. Шумен, постановено по ВНАХД № 233/2019г. по описа на съда. С атакувания съдебен акт е потвърдено Наказателно постановление № 18-0869-003382/07.01.2019год. на ВПД Началник сектор към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП и чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП на Ж.И.Д. е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 20 /двадесет/ лева за първото нарушение и „глоба“ в размер на 50 /петдесет/ лева за второто нарушение.

Касаторът релевира твърдения за незаконосъобразност на атакуваното решение поради постановяването му в противоречие с материалния закон и процесуалните правила. Сочи се, че водачът не е допуснал нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП, тъй като се е съобразил с жълтата мигаща светлина на светофарната уредба и не е следвало да спира на поставения на кръстовището знак Б-2, поради което не е допуснал описаното в пункт първи от НП нарушение. Твърди се, че не е доказано и извършването на втората простъпка, за която е била ангажирана отговорността на водача. Поради това се отправя искане за отмяна на съдебния акт и за отмяна на процесното постановление. В съдебно заседание касаторът, редовно и своевременно призован, не се явява и не се представлява.

Ответната страна, ОД на МВР – Шумен, не изразява становище, а в съдебно заседание не се явява и не се представлява.

Представителят на Шуменска окръжна прокуратура възприема касационната жалба допустима, но неоснователна и моли за решение в този смисъл.

Настоящата съдебна инстанция, след като прецени допустимостта на предявената касационна жалба и обсъди направените в нея оплаквания, становищата на страните, събраните по делото доказателства и извърши проверка на обжалваното решение съобразно разпоредбите на чл. 218 и чл. 220 от АПК, намира за установено следното:

Касационната жалба е допустима като подадена в законоустановения срок по чл.211, ал.1 от АПК от легитимирано лице, имащо право и интерес да обжалва съдебния акт, съгласно разпоредбата на чл.210, ал.1 от АПК и при спазване на изискванията на чл.212 от АПК. Разгледана по същество, касационната жалба се явява неоснователна по следните съображения:

Процесното решение е постановено при следната фактическа обстановка:

На 25.12.2018г. свидетелите П.С.П.и Е.С.Б.-  мл. автоконтрольори в сектор ПП при ОДМВР – Шумен, като дежурен екип, работели по линия КАТ. В изпълнение на служебните си задължения, около 03.00 часа те позиционирали служебния автомобил, с който работели на бул. „Ришки проход“ в района на кръстовището с ул. „Съединение“.

В 03:04:48 часа забелязали лек автомобил “Ф.Г.” с ДК№ *******, който движейки се по ул. „Съединение“, преминава през кръстовището с бул. „Ришки проход“, без да спре на знак Б-2,  като продължил движението си в посока бул.„Велики Преслав“. Свидетелите със служебния си автомобил веднага последвали автомобила по ул.“Съединение“ с цел да го спрат за проверка предвид извършеното нарушение. Въпреки опитите им да спрат автомобила, чрез подаване светлинен и звуков сигнал, водачът на процесния автомобил не се подчинил, а увеличил скоростта си на движение. Следвайки автомобила преминали през кръстовището на ул. “Съединение“ и бул.“Велики Преслав“. В района зад Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на ул.„Съединение“  автомобилът бил застигнат от свидетелите, където отново бил подаден сигнал за спиране, но водачът отново не се подчинил, а продължил движението си по ул. “Карел Шкорпил“, бул. “Славянски“, като след това завил по ул.“Климент Охридски“, на кръстовището с ул. “Цар Освободител“ завил на ляво и продължил към кръстовището с ул.“Панайот Волов“. Продължил движението направо по ул. „Цар Освободител“, като на кръстовището с  ул. “Цар Асен“ завил на ляво. На кръстовището с ул.“Иван Александър“ завил отново на ляво и на следващото кръстовище, завивайки също на ляво, слязъл по ул.“Петър Делян“ отново на ул.“Цар Освободител“. Навлязъл в ул.“Янтра“, която била без изход, като там спрял автомобила и го напуснал. Опитал да се отдалечи, но бил застигнат от свидетелите П. и Б., които го следвали през цялото време от момента на засичане на автомобила в 03:04:48 часа на бул. „Ришки проход“ до спирането на патрулния автомобил до  лекия автомобил “Ф.Г.” с ДК № *******на ул. „Янтра“.

Следвайки автомобила по описания маршрут контролните органи  забелязали, че в същия се намира само едно лице от мъжки пол, което е и без закопчан предпазен колан. Същите задържали жалбоподателя и го отвели в служебния си автомобил за извършване на проверка.  Нарушителят  отказал да се легитимира. Самоличността му била установена с помощта на свидетеля С.С.- полицейски инспектор в група ОДЧ при ОД на МВР - Шумен, който наблюдавайки задържането на водача в служебния автомобил по системата за видеоконтрол го разпознал, а именно Ж.Д., когото познавал отпреди.

За извършени различни нарушения на ЗДвП на жалбоподателя в РУ – Шумен били съставени 7 АУАН, между които и процесния АУАН, серия Д№526880, съставен от свидетеля П.П.за нарушения на чл.6, т.1 от ЗДвП и чл.137а,  ал.1 от ЗДвП за това, че при движение по ул. „Съединение“ на кръстовището  с бул. „Ришки проход“, не спира на пътен знак Б-2 /СТОП/, както и че не е използвал обезопасителен колан с който МПС е оборудвано. В акта е отразено, че Д. има възражения, но впоследствие писмени такива не са били депозирани.

Въз основа на така съставения акт било издадено и процесното наказателно постановление.

За да потвърди наказателното постановление районният съд е приел, че в случая не са допуснати съществени процесуални нарушения в хода на санкционното производство. Предходната инстанция извела и извод относно безспорната установеност на приписаните на жалбоподателя нарушения, отчитайки приобщените доказателства и кредитирайки показанията на служителите на МВР. Воден от тези мотиви съдебният състав потвърдил оспорения пред него правораздавателен акт.

Настоящият съдебен състав изцяло споделя правните изводи, до които е достигнал въззивният съд. Наведените твърдения от страна на касатора за недоказаност на вменените му простъпки касационната инстанция не споделя и намира за неоснователни. В хода на въззивното производство санкционираното лице е поддържало тезата, че на на посоченото място и време не е управлявало описаното превозно средство, като в подкрепа на становището му са и дадените показания от Я.Ц.– резонно и напълно аргументирано районният съд е дал отговор защо тази теза не се кредитира с доверие, заключавайки, че водач на автомобила е бил именно касаторът, в какъвто смисъл са и показанията на разпитаните служители на МВР. В резултат на това и ценейки събрания доказателствен материал в неговата цялост, предходният съдебен състав е обективирал и решаващия си извод относно безспорната установеност на вменените на Д. деяния. Изложените съображения в този контекст, формиращи мотивационната част на съдебния акт, касационният състав намира за напълно законосъобразни, последователни и надлежно аргументирани. По несъмнен начин е доказано неизпълнението на произтичащото от чл.6, т.1 от ЗДвП задължение – по делото са събрани съответните материали, спомагащи за разкриване на обективната истина, анализът на които води до единствено възможния извод за установеност на възведеното обвинение с акта и с НП. В тази връзка, касационната инстанция не намира за основателни твърденията на касатора, че при наличие на жълта мигаща светлина на светофарната уредба е следвало да премине през кръстовището само с повишено внимание, без да спира на пътен знак Б-2. Съпоставката между разпоредбите на чл.37 от ППЗДвП и чл. 6, т. 1 от ЗДвП налага извод, че при наличие на жълта мигаща светлина на светофарната уредба, т.е. при положение, че светофарът не работи в нормален режим, следва да се спазват правилата по поредността, посочена в нормата на чл. 6 от ЗДвП - в конкретния случай пътен знак Б-2, който е от категорията пътни знаци относно предимството, което определя поредността за преминаване на пътните превозни средства през кръстовища и стеснени участъци от пътя. В унисон с изложеното от предходния съдебен състав, касационният съд счита, че доколкото безспорно е установено, че водач на превозното средство, описано в акт и в НП, е бил именно касаторът и същият не е спрял на знак Б-2, то наказателното постановление в тази му част е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

На следващо място, разпоредбата на чл.137а, ал.1 от ЗДП задължава водачите и пътниците в моторни превозни средства, когато са в движение, да използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. Предвид установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят действително е управлявал процесния автомобил, без да е използвал съответния обезопасителен колан. В тази насока са непротиворечивите и обективно дадени показания на служителите на МВР, спрямо които не съществуват пречки да не бъдат ценени от съда като обективен източник на релевантна информация – по делото липсват доказателства в противен смисъл или такива, които да разколебаят вярата в достоверността им. По този начин същият виновно е нарушил посочената разпоредба, като това обстоятелство правилно е констатирано в процесното наказателно постановление. Санкционната норма е издирена правилно, като на жалбоподателя е наложено наказание на основание чл.183, ал.4, т.7, предл.1 от ЗДП, предвиждащ специална санкция за водач, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан.

При това положение и доколкото районният съд е достигнал до аналогични изводи, касационната инстанция счита, че не са налице основания за отмяна на постановеното решение и то трябва да бъде оставено в сила.  

Водим от горното Шуменският административен съд

 

Р   Е    Ш    И   :   

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 413/02.07.2019г. на Районен съд – гр. Шумен, постановено по ВНАХД № 233/2019г. по описа на съда.

Решението е окончателно.

 

      

ПРЕДСЕДАТЕЛ:........................      ЧЛЕНОВЕ: 1. ...........................

        

                                                                                          2. ...........................

ЗАБЕЛЕЖКА: Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Влязло в сила на 30.10.2019 г.