Определение по дело №31/2015 на Районен съд - Кубрат

Номер на акта: 40
Дата: 2 ноември 2015 г.
Съдия: Албена Дякова Великова
Дело: 20153320100031
Тип на делото: Брачно дело
Дата на образуване: 3 септември 2015 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 40

 

гр.Кубрат, 02.11.2015г.

 

 

Кубратският районен съд в закрито заседание на втори ноември две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Великова

 

при секретаря ................   и в присъствието на прокурора .................като разгледа докладваното от съдията брачно дело № 31 по описа на КРС за 2015 год., за да се произнесе съобрази следното:

Съдът извърши проверка на подадената искова молба с оглед разпоредбата на чл.140 ГПК, и намира същата за редовна, а предявеният от Г.Ю.Ф. против Н.О.Ф. иск за развод по реда на чл.49, ал.1 от СК и съединените с него искове за възстановяване на предбрачно фамилно име, упражняване на родителските права по отношение на роденото от брака непълнолетно дете, режим на лични отношения и заплащане на месечна издръжка, намира за допустими.

Ответницата Н.О.Ф., редовно уведомена за постъпилата искова молба, в срока по чл.131 от ГПК  не депозира писмен отговор. 

По доказателствените искания на ищеца: Представил е цитираните в исковата молба писмени доказателства, които са допустими, относими и необходими доказателствени средства, имащи доказателствено значение за делото, поради което ще следва да бъдат допуснати. Искането за събиране на гласни доказателства е също допустимо и относимо, поради което следва да се допусне.

В изпълнение на свое задължение по чл.140, ал.3 ГПК, съдът изготви следния проект за доклад по делото: Ищецът Г.Ю.Ф. установявайки, че е в граждански брак с ответницата Н.О.Ф., от който имат родено едно дете ненавършило пълнолетие – О.Г. Ю., род. на *** год., твърди, че в началото съвместното им съжителство протичало нормално – живеели в хармония и разбирателство, макар че не липсвали и моменти на търкания и разногласия. Поради влошената икономическа обстановка в страната и липсата на финансови средства за издържане на семейството, преди пет години ищецът заминал да работи в Дания, а съпругата и детето останали да живеят в село Беловец. Ищецът твърди, че редовно изпращал пари за издръжката на съпругата и сина си, но липсата на възможност да се прибира често в страната довели до охладняване на брачните отношения. Две години преди завеждане на исковата молба съпругът трайно се установил да живее и работи в Кралство Дания, като продължавал да изпраща финансови средства за издръжката на сина си, но преустановил всякакви контакти със съпругата си. При последното му пребиваване в България разбрал, че ответницата е започнала връзка с друг мъж, което окончателно затвърдило убеждението му, че няма шанс брачната връзка да бъде възстановена. С оглед изложеното и факта, че е невъзможно да бъде възстановен брачния съюз и бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, на основание чл.49, ал.1 от СК ищецът моли за прекратяването му с развод без да се произнася съда по въпроса за вината, като след прекратяването на брачния съюз ответницата да възстанови предбрачното си фамилно име – Х.; да предостави упражняването на родителските права по отношение на непълнолетния Октай на майката, а на бащата се определи подходящ режим на лични отношения; да осъди бащата да плаща на детето ежемесечна издръжка в размер на 100.00 лева, считано от датата на подаване на исковата молба до изменение на обстоятелствата, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, платими до 10-то число на всеки месец чрез майката и законен попечител на детето. Исковете намират правно основание в разпоредбите на чл.49, ал.1 във вр. с чл.53 от СК, във вр. с чл.59 във вр. с чл.143 от СК.

Съгласно чл.154, ал.1 от ГПК всяка една от сраните следва да докаже  тези факти и обстоятелства, на които основава своите искания и възражения по делото.

Предвид изложеното и на основание чл. 140  ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Насрочва първо съдебно заседание по делото на 01.12.2015 год. от 10:15 часа, за когато да се призоват страните с указание, че трябва да се явят лично, съгласно разпоредбата на чл.321, ал.1 ГПК, както и че при неявяване на ищеца без уважителни причини производството по делото ще бъде прекратено.

Допуска приложените към исковата молба документи като писмени доказателства по делото.  

Задължава всяка от страните в срок най-късно до съдебното заседание на 01.12.2015г. да представи доказателства за доходите, които реализира.

Допуска до разпит в качеството на свидетел А.Х.Ф. ***, при довеждане от ищеца.

На основание чл.15, ал.2 от ЗЗДетето, да се уведоми Дирекция „Социално подпомагане” отдел „Закрила на детето” – гр. Кубрат за наличието на настоящото гражданско дело между страните, засягащо правата и интересите на роденото от брачното съжителство дете О.Г. Ю., ЕГН ********** с местоживеене ***, поради което е необходимо да изпратят представител, който да изрази становище, а при невъзможност - да представи доклад за битовите условия и среда на живот на родителите на детето – Н.О.Ф., ЕГН ********** *** и Г.Ю.Ф., ЕГН ********** ***, както и за възпитателските качества на родителите.

Съобщава на страните проекта си за доклад, изложен в мотивите на настоящото определение.

Напътва страните към доброволно уреждане на спора.

Определението не подлежи на обжалване. 

 

                                                                                          Председател:/П/