Присъда по дело №418/2011 на Районен съд - Нови пазар

Номер на акта: 68
Дата: 21 юли 2011 г. (в сила от 6 август 2011 г.)
Съдия: Атанаска Димитрова Маркова
Дело: 20113620200418
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 15 юли 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р И С Ъ Д А

68

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

            Новопазарският районен съд в публичното заседание на двадесет и първи юли през две хиляди и единадесета година в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАСКА МАРКОВА

                                           

при секретаря Б.А., в присъствието на прокурора Анри Миленов, като разгледа докладваното от съдия Маркова наказателно дело от общ характер №418 по описа за 2011 г.,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И  :

 

ПРИЗНАВА  Н.А.Р., роден на *** ***, обл. Шуменска, ул.”***” №*, ***, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 10.07.2011 г., около 01.50 часа в гр.Н., обл.Шуменска, по ул. “***” управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “***” с рег. № *** с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда / по-точно 1,74 промила/, установено по надлежния ред, поради което и на основание чл.343б, ал.1 от НК във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б “Б” от НК ГО ОСЪЖДА на   ПРОБАЦИЯ, със следните пробационни мерки:

- по чл.42а, ал.2, т.1 от НК – ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС ***  ЗА СРОК ОТ  8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО.

- по чл.42а, ал.2, т.2 от НК – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ ЗА СРОК ОТ 8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА.

- по чл.42а, ал.2, т.6 от НК – БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО ОТ 100 / СТО/  ЧАСА ЗА СРОК ОТ 1 /ЕДНА/ ГОДИНА.

 

На основание чл.343г от НК ЛИШАВА подсъдимия Н.А.Р. от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 /ПЕТ/ МЕСЕЦА, като на основание чл.59, ал.4 от НК  ПРИСПАДА времето, през което е бил лишен от това право със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №662А/11.07.2011г., считано от 10.07.2011 г.

            ОСЪЖДА подсъдимия Н.А.Р. да заплати направените по делото разноски в размер на 31 лв. / тридесет и един лева/ по сметка на ОД “Полиция” гр.Шумен. 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред ШОС в 15 дневен срок от днес.

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

МОТИВИ към Присъда №68/21.07.2011 г. по НОХД №418/11г. на НПРС.

 

Подсъдимият Н.А.Р. е предаден на съд за това, че на 10.07.2011 г., около 01.50 часа в гр.Н., обл.Шуменска, по ул. “***” управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “***” с рег. № *** с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда / по-точно 1,74 промила/, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

            По предявеното му обвинения подсъдимият се признава за виновен.

            След като съобрази всички събрани по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното: Подсъдимият Н.А.Р. ***.07.2011 г., той заедно със семейството си бил на сватба в с. Б.. Там по време на сватбеното тържество подсъдимия консумирал алкохол – избил няколко бири, а и уиски. До въпросното село подсъдимия и семейството му се придвижили с лек автомобил “***” с рег. № ***, който бил шофиран от Р.. Със същия автомобил подсъдимият и близките му следвало и да се завърнат в с.З.. По време на сватбеното тържество подсъдимия нямал намерение да употребява алкохол, но там се видял със свои приятели, с които от дълго време не се бил срещал и това го накарало да употреби концентрат и бира. Късно вечерта подсъдимият Р. и семейството му тръгнали обратно с горепосочения автомобил, управляван от подсъдимия. След полунощ, вече на 10.07.2011 г., около 01.50 часа, преминавайки през гр.Н., обл.Шуменска подсъдимият бил спрян за проверка от свидетеля П.И.З. и колегата му П.С.П. ***, които осъществявали контрол по движението по пътищата. В хода на проверката на служителите на полицията направило впечатление, че Р. е във видимо пияно състояние и по тази причина подсъдимият бил изпробван с техническо средство “Алкомер 931”, което отчело наличие на алкохол от 1,76 промила. На подсъдимия  бил издаден талон за медицинско изследване и в Центъра за спешна медицинска помощ гр. Н. му била взета кръв за кръвна проба. Била изготвена химическа експертиза, чието заключение сочи, че подсъдимият е управлявал товарен автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си от 1,74 на хиляда. След това на подсъдимия бил съставен акт за установяване на административно нарушение и временно му било отнето свидетелството за управление на МПС.

            Така описаната фактическа обстановка се установява по безспорен начин от всички събрани по  делото доказателства – показанията на свидетеля П.И.З., от назначената по делото химическа експертиза, от приложените писмени доказателства: акт за установяване на административно нарушение №662/10.07.2011 г., талон за мед.изследване №*** от 10.07.2011 г.,  протокол за мед.освидетелстване от същата дата, както и от обясненията на подсъдимия, където той заявява, че се признава за виновен и посочва всички факти, осъществили се на посочената в обвинителния акт дата. Всички тези доказателства категорично сочат, че с деянието си подсъдимият от обективна и субективна страна е осъществил състава на престъплението по чл. 343 б  ал. 1 от НК. Той е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, установено по надлежния ред. От субективна страна е налице пряк умисъл, защото подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е и е искал настъпването на общественоопасните му последици. Считайки обвинението за доказано безспорно, съдът призна подсъдимия за виновен в извършване на престъпление по чл. 343 б ал. 1 от НК.

При определяне на наказанието на подсъдимия съдът отчете невисоката степен на обществена опасност на извършеното от него деяние. То не представлява тежко престъпление по смисъла на чл.93 т.7 от НК. Съдът констатира, че по отношение на подсъдимия са налице смекчаващи вината му обстоятелства. Очевидно е, че при извършената му проверка от страна на служителите на полицията, подсъдимият е оказал пълно съдействие за разкриване на обективната истина, а такова оказва и в хода на съдебното следствие. От страна на подсъдимия са направени пълни признания и той изразява съжаление за стореното, което от негова страна е проява на критичност към деянието. От приложената по делото справка за съдимост е видно, че подсъдимият не е осъждан, като чистото му съдебно минало също представлява смекчаващо вината му обстоятелство. Също така подсъдимият е безработен и не реализира трудови доходи, а и е с влошено здравословно състояние, поради което приема медикаменти. Наличието на всички тези смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства, съдът прие за многобройни по смисъла на чл.55, ал.1, т.2, б “б” от НК, при което и най-лекото предвидено в закона наказание, за него би се оказало несъразмерно тежко. Ето защо на основание чл.343б, ал.1 във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б “б” от НК съдът определи и наложи на подсъдимия наказание Пробация със следните пробационни мерки: по чл.42а, ал.2, т.1 от НК – ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС – с. З., обл. Шуменска, ул. “***” №*  ЗА СРОК ОТ  8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО, по чл.42а, ал.2, т.2 от НК – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ ЗА СРОК ОТ 8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА и по чл.42а, ал.2, т.6 от НК – БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО ОТ 100 / СТО/  ЧАСА ЗА СРОК ОТ 1 /ЕДНА/ ГОДИНА.

            На основание чл.343 г от НК съдът лиши подсъдимия от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 /ПЕТ/ МЕСЕЦА, като зачете времето, през което той е бил лишен от това право по административен ред, а именно считано от 10.07.2011 г.  Този срок съдът също определи, отчитайки горепосочените смекчаващи и  отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства.

            Подсъдимият  бе осъден да заплати направените по делото разноски в размер на 31 лв. / тридесет и един лева/ по сметка на ОД “Полиция” гр.Шумен.

            В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

 

27.07.2011 г.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: