Решение по дело №3849/2020 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 261258
Дата: 20 април 2021 г. (в сила от 20 април 2021 г.)
Съдия: Анна Димитрова Дъбова
Дело: 20205330103849
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 10 март 2020 г.

Съдържание на акта

 

 

 

 

 

РЕШЕНИЕ№ 261258

гр. Пловдив, 20.04.2021 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 РАЙОНЕН СЪД - ПЛОВДИВ, ІХ граждански състав, в публичното заседание на девети април две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

 

                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: АННА ДЪБОВА

 

при секретаря Петя Карабиберова, като разгледа докладваното гр. дело № 3849 по описа за 2020 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 238 и сл. ГПК.

            Образувано по предявен от ЗД “Бул Инс” АД против Г.А.О. осъдителен иск с правно основание чл. 500, ал. 1, т. 1 КЗ за заплащане на сумата от 826, 80 лв., представляваща изплатено от ищеца в полза на третото увредено лице Д. Л. Л. застрахователно обезщетение от 811, 80 лв. и ликвидационни разноски от 15 лв., която сума е дължима от ответника – делинквент, който към момента на настъпване на пътно-транспортното произшествие – ..., е управлявал лек автомобил „Ауди А6” с peг. № … с концентрация на алкохол в кръвта над допустимата законова норма, ведно със законна лихва, считано от датата на депозиране на исковата молба в съда – 08.05.2019 г., до окончателното изплащане на вземането.

Ищецът твърди, че на ... при движение в град П., на ул. „Г. Д.“ срещу комплекс „О.“, лек автомобил „Ауди А6” с peг. № …, управляван от Г.А.О. реализира пътно-транспортно произшествие с паркирания лек автомобил „Киа Сепия“ с рег. № .., собственост на Д. Л. Л.. Сочи, че вина за настъпване на произшествието има ответника, който при движение с несъобразена скорост губи контрол над автомобила, отклонява се встрани от пътя и блъска отзад паркирания лек автомобил „Киа Сепия“ с рег. № …. За произшествието бил съставен Протокол за ПТП № .. Сочи, че управляваният от ответника лек автомобил „Ауди А6” с peг. № … е застрахован по застраховка “Гражданска отговорност” при ищцовото дружество по силата на застрахователна полица № ... Твърди, че в полза на собственика на увредения автомобил е заплатено застрахователно обезщетение от 811,80 лв. Твърди, че при съставяне на протокола за настъпилото пътно-транспортно произшествие е установено, че ответникът е управлявал лекия автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над допустимата за това норма. По така изложените съображения счита, че в негова полза е възникнало регресно право срещу причинителя на вредата. Моли за уважаване на предявените искове, ведно със законните последици.

Ответникът Г.А.О.  не е депозирал в законоустановения за това срок по чл. 131, ал. 1 ГПК отговор на исковата молба.

            Съдът, като съобрази събраните писмени доказателства намира, че са налице предпоставките по чл. 238, ал. 1 ГПК за постановяване на неприсъствено решение по отношение на ответника.

              Ответникът е получил редовно препис от исковата молба, ведно с приложенията, връчени по месторабота – на основание чл. 49 ГПК във вр. с чл. 47, ал. 3 ГПК, чрез друго лице, съгласно да приеме съобщението – така Определение № 7 от 05.01.2017 г. на ВКС по ч. т. д. № 2496/2016 г., II т. о., ТК., като в законоустановения за това срок по чл. 131, ал. 1 ГПК не е депозирала отговор на исковата молба.

               Същевременно с получаване на съобщението ответната страна е била предупредена и за възможността против нея да бъде постановено неприсъствено решение с посочване на предпоставките, установени в правната норма на чл. 238 ГПК.

              Ответникът е бил редовно призован за съдебното заседание, проведено на 09.04.2021 г., тъй като призовката е получена отново по реда на чл. 46, ал. 2 ГПК по месторабота.

              Въпреки редовното му призоваване ответникът не се е явил в съдебното заседание за разглеждане на делото.

              Следователно налице са предпоставките, установени в разпоредбата на чл. 238, ал. 1 ГПК, а именно – ответникът да не е подал отговор на исковата молба, да е бил редовно призован за първото по делото съдебно заседание, на което не се е явил и не е депозирал молба за разглеждането му в негово отсъствие.

              Налице е и третата кумулативно изискуема предпоставка за постановяване на неприсъствено решение, а именно от събраните по делото писмени доказателства, да се установява, че исковата претенция е вероятно основателна, което обстоятелство следва от приложените към исковата молба писмени доказателствени средства.

              По така изложените съображения предявените искове следва да бъдат уважени, като в полза на ищеца и на основание чл. 78, ал. 1 ГПК се присъдят сторените от последния разноски в общ размер от 350 лв., от които сумата от 50 лв. за заплатена държавна такса и сумата от 300 лв. за адвокатско възнаграждение. Не следва да се присъжда претендираната с приложения по делото списък на разноските сума от 15 лв. за заплатена държавна такса за депозиране на частна жалба, доколкото тази сума е присъдена в полза на ищеца е производство по ч.гр.д. № 46/2021 г. по описа на Окръжен съд – Пловдив с Определение № 260145/20.01.2021 г.

             Така мотивиран, Пловдивският районен съд

 

РЕШИ:

 

              ОСЪЖДА на основание чл. 500, ал. 1, т. 1 КЗ Г.А.О., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати на ЗД “Бул Инс” АД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. София, бул. „Джеймс Баучер“ № 87, сумата от 826, 80 лв., представляваща изплатено от ищеца в полза на третото увредено лице Д. Л. Л. застрахователно обезщетение от 811, 80 лв. и ликвидационни разноски от 15 лв., която сума е дължима от ответника – делинквент, който към момента на настъпване на пътно-транспортното произшествие – ..., е управлявал лек автомобил „Ауди А6” с peг. № … с концентрация на алкохол в кръвта над допустимата законова норма, ведно със законна лихва, считано от датата на депозиране на исковата молба в съда – 08.05.2019 г., до окончателното изплащане на вземането

ОСЪЖДА Г.А.О. ***” АД на основание чл. 78, ал. 1 ГПК сумата от 350 лв. – разноски в исковото производство по гр.д. № 3849/2020 г. на Районен съд - Пловдив, IX граждански състав.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване. Решението подлежи на контрол по реда на чл. 240 ГПК в едномесечен срок от връчването му от страната, срещу която е постановено.

ПРЕПИС от настоящото решение да се връчи на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:п

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

МП