Решение по дело №594/2019 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 362
Дата: 15 май 2019 г. (в сила от 13 юни 2019 г.)
Съдия: Пламен Георгиев Ченджиев
Дело: 20194520200594
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 25 март 2019 г.

Съдържание на акта

                                Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                               …….

 

гр.Русе, 15.05.2019 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Русе, VІ-ти наказателен състав в публично заседание на …..десети април……през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                                       Председател: ПЛАМЕН ЧЕНДЖИЕВ

 

при секретаря ЕЛКА ГОРАНОВА и в присъствието на ………………………. разгледа докладваното от съдията  наказателно административен характер дело № 594/2019 г.,за което съобрази,че производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Е.Т.Б. *** ЕГН ********** против електронен фиш за налагане на глоба с.К № 2475858 ОДМВР Русе, с който на основание чл.182 ал.1 т.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на ЧЕТИРИСТОТИН лева.

Жалбоподателят с жалбата си чрез своя процесуален представител моли съда да отмени обжалвания фиш като издаден при съществени нарушения на процесуалните правила.

За РРП- редовно призовани,не се явява представител и не вземат становище.

Представител на административно-наказващия орган не се явява.

От събраните по делото доказателства съдът приема за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят е собственик на МПС – лек автомобил “Алфа Ромео 155” с рег.№ Р 6751 АН.

На 19.02.2018 г. около 17,00 ч. горепосоченият автомобил се намира в гр.Русе и се движи по бул.”България” в посока ГКПП Дунав мост.

  На пътното платно, по което се движи жалбоподателят, на бензиностанция Лукойл е позиционирана дигитална стационарна радарна установка, която извършва измерване на скорост и фиксира точния час и заснема превозното средство, скоростта на която е засечена. Скоростта на движение по пътния участък,в който е ситуирана радарната установка, се регулира от правилата за движение в населено място. Точно в 17,05 ч. автомобилът с рег.№ Р 6751 АН преминава покрай дигиталната стационарна радарна установка със скорост 87 км.ч. Радарната установка фиксира скоростта и видеозаснема автомобила.На същата дата е издаден електронен фиш с.К № 2475858.При издаването на фиша е приспадната в полза на нарушителя максимално допустимата техническа грешка от 3 км.ч. и същият е издаден за превишение на максимално разрешената скорост за движение в населено място с 34 км.ч.

Изложеното се установява от писмените доказателства - приложение 1 към фиша и удостоверение за одобряване на средство за измерване SITRAFFIC ERS 400.

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, прави следните правни изводи:

Жалбата е допустима,тъй като е подадена от лице с право на жалба в законовия срок,а разгледана по същество е неоснователна.

Обжалваното наказателно постановление е правилно и законосъобразно.

Приетата за установена фактическа обстановка налага следните изводи:

Не се спори обстоятелството,че лекият автомобил “Алфа Ромео 155” с рег.№ Р 6751 АН е собственост на жалбоподателя.

От обективна страна жалбоподателят е осъществил обективните признаци на състава на нарушението по чл. 182 ал.1 т.4 от ЗДвП като е нарушил забраната за превишаване на максимално допустимата скорост за движение в населено място с 34 км.ч. Скоростта е фиксирана с техническо средство, което извършва и заснимане на регистрационния номер на МПС. Изготвеният с него запис представлява годно доказателствено средство според разпоредбата на чл.189 ал.15 от ЗДвП. Видно от приложената по делото декларация, жалбоподателят е извършител на нарушението и същото е безспорно установено. Чрез заснемане безспорно е установено, че фиксираната скорост от техническото средство е тази на управлявания от жалбоподателя автомобил и този въпрос не е поставен на субективната преценка на актосъставителя.

От субективна страна нарушението е извършено при пряк умисъл. С оглед на квалификацията си на водач на МПС, жалбоподателят е съзнавал максимално разрешената скорост за движение извън населено място. Имал е възможност да съобрази поведението си с въведената забрана за превишаването ú, но въпреки това не го е сторил.

Електронният фиш е издаден и изпратен точно на лицето по чл.188 ал.1 от ЗДвП.Тук следва да се отбележи,че жалбоподателят не оспорва авторството на нарушението към настоящия момент и не е направил възражения по чл.188 ал.1 предл. последно от ЗДвП.

При определяне на наказанието за извършеното нарушение правилно е приложена разпоредбата на чл.182 ал.1 т.4 от ЗДвП за превишение на максимално разрешената скорост от 31 до 40 км.ч. в населено място,санкцията на която е твърдо определена от законодателя и не дава възможност за обсъждане на справедливостта му.

В хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

По изложените съображения съдът намира,че обжалваният електронен фиш за налагане на глоба е правилен,обоснован и законосъобразен е като такъв следва да се потвърди.

Мотивиран от горното и на основание чл.63 от ЗАНН съдът

 

                                                 Р  Е  Ш  И:

 

ПОТВЪРЖДАВА електронен фиш за налагане на глоба с.К № 2475858 на ОДМВР Русе, с който на Е.Т.Б. *** ЕГН ********** на основание чл.182 ал.1 т.4 от ЗДвП е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на ЧЕТИРИСТОТИН лева.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Русе в 14-дневен срок от уведомяването.

                    

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: