Определение по дело №2467/2018 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2868
Дата: 7 ноември 2018 г.
Съдия: Юлия Русева Бажлекова
Дело: 20183100502467
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 1 ноември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр. Варна,         11.2018г.

Варненският окръжен съд в закрито съдебно заседание, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ БАЖЛЕКОВА

ЧЛЕНОВЕ: ТАТЯНА МАКАРИЕВА

         СВЕТЛАНА ЦАНКОВА

като разгледа докладваното от съдията Бажлекова в. гр. дело № 2467/18г., намира следното:

Производството по делото е образувано по въззивна жалба от Прокуратурата на РБ срещу решение №3739/24.08.2018г., постановено по гр.д. № 19062/2017г. по описа на ВРС,  с което е била осъдена да заплати на ищцата Т.С.А. сумата от 10 000лв., ведно със законната лихва, считано от датата на предявяване на исковата молба – 18.12.2017г. до окончателното изплащане на сумата,  като обезщетение за нанесените й неимуществени вреди – морални и физически страдания, вследствие на забавено правосъдие, продължило повече от три години наказателно производство, което към 18.12.2017г. не е приключило, по повод предприето наказателно производство – прокурорска преписка №1509/2015г. по описа на Окръжна прокуратура Русе против виновно лице – Събка Станчева Стефанова, на основание чл. 2б, ал.3 ЗОДОВ, вр.чл.6, пар.1 ЕКЗПЧ и чл.86 ЗЗД. В жалбата се поддържа, че решението е неправилно, незаконосъобразно и необосновано. Съдът не е направил анализ на събраните по делото доказателства, като се е позовал на решения на ЕСПЧ, които не са приложими в настоящия случай, тъй като се отнасят за произнасяне на ЕС относно претендирани имуществени вреди. Не са изложени конкретни аргументи относно размера на присъденото обезщетение и обстоятелствата, които са взети предвид при определянето му като парична стойност. Счита се, че необосновано и неправилно е определен срока на воденото досъдебно производство, като за начало на този срок е приета датата на подаване на жалбата, с която ищцата е сезирала ВКП – 04.08.2014г. Неправилно е приложена разпоредбата на чл.52 ЗЗД при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди, като при прилагането на критерия за справедливост, незаконосъобразно е завишен размера на обезщетението. Счита се също, че неправилно, необосновано и в противоречие със събраните по делото доказателства е прието, че всички здравословни проблеми на ищцата, посочени в исковата молба са в резултат и в пряка причинна връзка с продължителното водене на наказателното производство за престъпление, от което тя е пострадала.  Съдът не е изследвал и какви и колко процесуални действия са осъществени от момента на образуването на досъдебното производство до момента на подаване на исковата молба, спазени ли са процесуалните срокове, предвидени в НПК, имало ли е неоснователно забавяне и неритмичност на разследването и какви са били причините за това, както и относно фактическата и правна сложност на производството. Не е изследвано и процесуалното поведение на ищцата във връзка с воденото наказателно производство. Счита се, че решението е неправилно и незаконосъобразно и в частта, с която е присъдено заплащане на законна лихва върху присъденото обезщетение и разноските по делото.

Претендира се отмяна на решението като неправилно, а евентуално – да се намали присъденото обезщетение за неимуществени вреди.

В предвидения срок, насрещната страна Т.С.А. е депозирала отговор на въззвната жалба, с който същата се оспорва като неоснователна. Моли се за потвърждаване на решението на ВРС и присъждане на разноските по делото.

     Въззивната жалба е подадена в срок, от страна с правен интерес от обжалването на решението, при изпълнение на изискването за надлежна представителна власт, поради което и същата се явява допустима. Страните не са отправили доказателствени искания. Производството по въззивната жалба следва да се насрочи в открито с.з.

Воден от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Насрочва делото в открито с.з. на 22.01.19г. от 9 ч., за която дата и час да се призоват страните.

Определението не подлежи на обжалване.

      ПРЕДСЕДАТЕЛ:          ЧЛЕНОВЕ: