Разпореждане по дело №850/2014 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2211
Дата: 18 юли 2014 г.
Съдия: Станчо Радев Савов
Дело: 20143100200850
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 16 юли 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

     Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ В СЪДЕБНО ЗАСЕДАНИЕ НА НАКАЗАТЕЛНО

ПРОИЗВОДСТВО ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР

гр. Варна,17.07.2014год. 

 

            Станчо Савов - съдия-докладчик по НОХД №850 по описа на Варненския окръжен съд за 2014 година, след като се запознах с материалите по делото, с оглед подготовка за разглеждане на делото в съдебно заседание, констатирах следното:

            Делото е образувано по разпореждане на  зам. председателя на Варненския окръжен съд по внесен от ВОП обвинителен акт срещу   Е.Н.С. *** за извършено престъпление наказуемо по чл.255 ал.1 т.1 вр. чл.26 ал.1  от НК.

            Като взех предвид, че наказателното дело е подсъдно на Окръжния съд в гр. Варна и няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, намирам, че са налице всички условия за разглеждане на делото в съдебно заседание.

       Като прецених взетата на досъдебното производство, по отношение на  подсъдимия е взета мярка  за неотклонение  ``Подписка``  във връзка с целите на  НПК, считам, че не се налага изменение или отменяване на същата.

      Намирам, че са  налице основания за разглеждане на делото по реда на  ХХVII от НПК ``Съкратено съдебно следствие в производството пред първата инстанция ``

            Водим от горното и на осн. чл.370 ал.1 от НПК

                                                         Р А З П О Р Е Д И Х :

                        НАСРОЧВАМ делото за предварително изслушване на страните в съдебно заседание на     24.09.2014г.   от  09.30часа.      

                      За датата на съдебното заседание  да се призоват ОП  Варна,   подсъдимата, защитника й адв.Д., както и НАП Варна .  Да не се призовават свидетели и вещи лица.

                   Настоящото разпореждане, ведно с делото да се докладва на Председателя на ВОС по реда на чл.252, ал.2 от НПК, тъй като предвид годишен отпуск на съдията-докладчик и натовареността на заседателния график на НО на ВОС, първото съдебното заседание обективно не може да бъде насрочено в рамките на двумесечния срок.

                    Да се уведоми Министъра на финансите чрез Директора на НАП Варна  за правото да предявят граждански иск, само в случай че не е образувано  или започнало принудително изпълнение на дънъчно звемане.  За съдебно заседание да ангажират доказателдства в тази насока 

                        Потвърждавам мярката за неотклонение ``Подписка``  по отношение на подсъдимата Е.Н.С. ***     

               На осн. чл.254 ал.1 от НПК да се връчи препис от обвинителния акт  на  подсъдимата .

            На осн. чл.254 ал.1 от НПК в седмодневен срок от връчване на преписа от обвинителния акт,   подсъдимата  може да даде отговор в който да изложи възраженията си и да направи нови искания.

            На осн. чл.372 ал.1 от НПК РАЗЯСНЯВАМ на  подсъдимата, че при предварителното изслушване има право да даде съгласие да не се провежда разпит на всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено ще се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.   Подсъдимата има право да признае изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

            УКАЗВАМ на подсъдимата,  че на осн. чл.372 ал.2 от НПК защитата е задължителна.  Следва за датата на съдебното заседание  да организира своевременно защитата си, като упълномощи  по надлежния ред лице от кръга на посочените в чл.91 ал.1 и ал.2 от НПК, а именно: лице упражняващо адвокатска професия, съпруг, възходящ или низходящ роднина на подсъдимия.

            В случай, че  подсъдимата  не е в състояние да организира съма защитата си  ще й  бъде назначен служебен защитник на осн. чл.372 ал.2 от НПК, като предвид на обстоятелството, че делото е насрочено по реда на глава двадесет и седма от НПК , на подсъдимата ще бъде предоставена   правна помощ чрез определяне на адвокат от Националния регистър за правна помощ.

            В случай, че подсъдимата  е оттеглила пълномощията си от ангажиран защитник и няма такъв, незабавно следва да уведоми ОС Варна  за служебно организиране на защитата му по делото.

            Да се предостави възможност страните да се запознаят с материалите по делото, като същото бъде на разположение в деловодството един ден преди съдебното заседание.

            Разпореждането в частта му относно произнасяне по мярката за неотклонение подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – Варна в седемдневен срок от връчване  на преписа.

          Препис от разпореждането да се изпрати на подсъдимия и на директора на НАП Варна.

 

СЪДИЯ при ВОС:

 

 

На основание чл.252, ал.2 от НПК, РАЗРЕШАВАМ съдебното заседание по настоящото дело да бъде насрочено извън двумесечния срок, но не по-дълъг от три.

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВОС:

                                    /Марин Маринов/