Определение по дело №861/2014 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: 4266
Дата: 13 октомври 2014 г.
Съдия: Величка Борилова
Дело: 20141200500861
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 3 октомври 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

Публикувай

Решение № 9127

Номер

9127

Година

24.11.2015 г.

Град

Благоевград

Районен съд - Благоевград

На

11.19

Година

2015

В публично заседание в следния състав:

Председател:

Секретар:

Прокурор:

като разгледа докладваното от

Габриела Тричкова

дело

номер

20151210102267

по описа за

2015

година

и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл.26, ал. 2 от Закона за закрила на детето и е образувано по искане от Агенция за социално подпомагане, Дирекция "Социално подпомагане" [населено място], чрез пълномощника старши юрисконсулт Г М., с адрес на призоваване: [населено място], пл. „Г. И.“ № ...

В искането се сочи, че детето К. А. Н, с ЕГН: [ЕГН] е родено от майка Н. Д. Н, с ЕГН [ЕГН], с постоянен адрес: [населено място], ул.„ и баща А. П. Н., с ЕГН [ЕГН], с постоянен адрес: [населено място], ул. „

Посочва се, че на 29.09.2015 г. в отдел "Закрила на детето" към ДСП – Б. е получен сигнал от Началника на Неонатологично отделение към МБАЛ-Б. - д-р К., с който са уведомени, че на 24.09.2015г. в НО към МБАЛ-Б. е прието за лечение детето К. А. Н. Същото е с установено заболяване "Мултикистична енцефалопатия" и се нуждае от специални и непрекъснати медицински грижи, поради което родителите Н. и А. Н. са изявили желание детето да бъде настанено в Д.-Б..

Излага се, че на29.09.2015г. родителите Н. и А. Н. са депозирали молба до Директора на ДСП-Б., с която са изявили желание малолетната им дъщеря К. А. Н да бъде настанена в Д.-Б.. Посочва се, че от извършеното социално проучване и изготвения социален доклад от отдел "Закрила на детето" към ДСП-гр.П. е видно, че родителите Н. и А. Н. притежават добър родителски капацитет, но здравословното състояние на детето не позволява отглеждането му в семейна среда. Излага се, че при проведена среща-разговор с тях е установено, че и двамата родители проявяват силна заинтересованост и загриженост по отношение на дъщеря си. В искането се сочи, че семейство Н. споделят, че детето е желано, но много се притесняват за здравословното му състояние, поради което са заявили, че искат да се грижат за К. и да я отглеждат в семейна среда, но осъзнават, че не са в състояние да осигурят специалните здравни потребности за детето, което ги е довело до взетото решение от тяхна страна - да бъде настанено детето в Дом за медико-социални грижи за деца - [населено място].

В искането се излага, че във връзка с извършеното социално проучване от отдел "Закрила на детето" към ДСП – [населено място] е установено, че Н. Д. Н. и А. П. Н. имат сключен граждански брак от 2014г. Сочи се, че от брака си имат родено едно дете К. А. Н живеят в [населено място], в жилище, състоящо се от пет стаи, обзаведено с всички необходими вещи за едно домакинство. Твърди се, че бащата А. Н. работи във фирма [фирма], а майката Н. Н. е работила, преди раждането на детето си, по програма "Старт в кариерата" към [община]. Твърди се, че никой от роднинския кръг на семейството не е в състояние да поеме грижите за детето К. и да осигури специалните му здравни потребности, поради което са подписали Декларации за несъгласие по чл.24, ал.3 от ППЗЗДет. Твърди се в искането, че на територията на [община] и [община], на този етап няма утвърдени приемни семейства, подходящи за настаняване на дете с трайно увреждане.

В искането се излага, че при така констатираната фактическа обстановка, малолетното дете К. А. Н страда от трайни и трудно лечими увреждания, констатирани от специалист, което го поставят в рискова ситуация и същото представлява дете в риск по смисъла на §1, т.11, б. „ г " от Допълнителните разпоредби на Закона за закрила на детето. Посочва се, че здравословното състояние на детето К. на този етап не позволява да бъде отглеждано в семейна среда, тъй като се нуждае от специални и непрекъснати медицински грижи, поради което е необходимо предприемане на мярка за закрила - настаняване в специализирана институция, с цел осигуряване на необходимите медицински грижи и сигурна среда за неговото отглеждане.

Поради изложените причини и на основание чл.27, ал.1 във връзка с чл.25, ал.1, т. 3 от Закона за закрила на детето в искането се излага, че със Заповед № от 02.10.2015г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане" – Б., детето К. А. Н., с ЕГН: [ЕГН] е настанено в Дом за медико-социални грижи за деца "Св. С." - [населено място], ул."Т...., за срок от 12 месеца или до промяна в обстоятелствата свързани с детето, ако е в негов интерес, считано от 02.10.2015 г.

Иска се от съда след като се убеди, че направеното искане защитава по най - добър начин правата и интересите на детето К. А. Н, с ЕГН: [ЕГН] да постанови решение, с което да настани детето К. А. Н с ЕГН: [ЕГН] в Дом за медико-социални грижи за деца "Св. С." - [населено място], ул.'Т........, за срок от 12 месеца или до промяна в обстоятелствата свързани с детето, ако е в негов интерес, считано от 02.10.2015 г.

В с.з. се явява редовно упълномощен процесуален представител от Дирекция "Социално подпомагане" [населено място], участващ като орган направил искането, който поддържа направеното искане за настаняване на детето.

В съдебно заседание участниците Н. Д. Н., майка на детето и А. П. Н., негов баща, редовно призовани, се явяват лично и изразяват становище, че са запознати с искането на Дирекция „Социално подпомагане“-гр.Б. за настаняването на детето им в Д. „С. С.“ – [населено място], като заявяват, че са съгласни с него, тъй като здравословното състояние на детето на този етап не позволява да бъде отглеждано в семейна среда, защото се нуждае от специални и непрекъснати медицински грижи, поради което е необходимо предприемане на мярка за закрила – настаняване в специализирана институция, с цел осигуряване на необходимите медицински грижи и сигурна среда за неговото отглеждане.

По делото са приети като доказателства приложените към искането на Д"СП”- Б. писмени документи.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства- поотделно и в тяхната съвкупност - съдът установи от фактическа страна следното:

Видно от удостоверение за раждане на К. А. Н№ [ЕГН], издадено въз основа на Акт за раждане .../25.08.2015 г. детето е родено от майка Н. Д. Н, с ЕГН [ЕГН], и баща А. П. Н., с ЕГН [ЕГН].

От приложената по делото молба от Н. Д. Н и А. П. Н., с адрес: [населено място], ул. „К с дата 29.09.2015 г., родители на малолетното дете К. А. Н, се установява, че същите са заявили съгласие за настаняване на детето в Д.-Б., предвид здравословното му състояние, което е причина за тяхната невъзможност за отглеждане на детето в домашна среда.

От приобщения по делото социален доклад, изготвен от Д „СП“ – [населено място] се установява, че Н. Н и А. Н. родители на малолетното дете К. се познават от 2013г. Посочва се, че по-късно през 2014г. са сключили граждански брак. В доклада се излага, че взаимоотношениятавсемейството са добри, както и че от брака си имат родено едно дете: К.Н. Излага се в доклада, че след раждането на К., по данни на родителите поради здравословни причини, същата е настанена в болница [населено място], където е и към момента. Сочи се в доклада, че взаимоотношенията в семейството са много добри, както и че при проведен разговор с родителите на детето прави впечатление, че между тях има разбирателство, решенията се взимат и от двамата родители.

В доклада се сочи, че детето К. е първородно дете на семейство Н., както и че двамата родители са завършили висше образование. Излага се в доклада, изготвен от Д „СП“-гр.П., че при проведена среща разговор с тях е установено, че и двамата родители проявяват силна заинтересованост по отношение на детето си, споделят, че детето е желано, но силно притеснително здравословното му състояние, което ги води до взетото решение от тяхна страна да бъде настанено в Д.-гр. Б..

Излага се, че и двамата родители показват силна заинтересованост и емоционална привързаност по отношение на детето си, както и че родителите желаят новороденотоим дете да бъде настанено в Д.-гр. Б., като имат готовност и желание за редовни контакти с К..

В социалния доклад се сочи, че майката и бащата на детето са физически и психически здрави, не споделят за здравословен проблем или фамилна обремененост. Сочи се, че родителите на детето споделят, че в семейството им не е имало проблеми, в добри взаимоотношения са и с членовете на разширеният кръг. Заявено е в доклада, че г-н и г-жа Н. са социално и здравно осигурени, имат добри битови условия, самостоятелен етаж от жилище, както и че бащата на К. е работещ и семейството има добри доходи. Твърди се в доклада, че и двамата родители притежават родителски капацитет за отглеждане и възпитание на детето си, но по отношение на задоволяване здравните потребности на К. и двамата родители са на мнение, че не могат да се справят.

В доклада, изготвен от Д „СП“-гр.П. се сочи, че госпожа Н. има родители – Д. В. В. и И. З. В.-работещи. Сочи се, че същите живеят в [населено място], [община] и по данни на госпожа Н. семейството й поддържа добри взаимоотношения с тях. Сочи се, че г-н А. Н. има родители: П. А. Н. и В. И. Н. – работещи, като се твърди че и те също са в добри взаимоотношения със семейството на сина си. В доклада се излага, че семейство Н. живеят в [населено място]. Сочи се, че жилището им представлява къща на 2 етажа, като семейството ползва вторият етаж, който се състои от пет стаи, обзаведено е с всичко необходимо за ежедневните дейности на семейството. Твърди се, че жилището е собственост на родителите на А. Н, като на първият етаж от къщата живеят неговите родители.

От доклада се установява, че майката на новороденото дете К. има подадена молба в Д „СП“-гр. П. за подпомагане по чл. 6 от ЗСПД, а бащата на детето работи във фирма [фирма]-гр. П. и декларира устно средно месечен доход около 450 лева. Сочи се, че господин Н. е на трудов договор, на осем часов работен ден, както и че в тази фирма работи от 2009 година. Заявено е в доклада, че по данни на родителите им те имат добри доходи за задоволяване ежедневните потребности на семейството. Посочва се, че госпожа Н. също е работила преди раждането на детето си по програма „Старт в кариерата“ към Община П..

От изготвения социален доклад от Д „СП“-гр. П. се установява, че всички членове на семейството са в добро общо здравословно състояние, с изключение на детето К., което по данни на родителите и на ОЗД-Б. се отглежда в НО към МБАЛ-Б.. Излага се, че по информация от ОЗД-Б. за детето е получен устен сигнал от доктор К., че е с диагноза: “Мултикистична енцефалопатия“. Твърди се, че здравословното състояние на детето не позволява отглеждането му в семейна среда и е необходимо предприемане на мярка за закрила – настаняване в Д.-Б..

В доклада, изготвен от Д „СП“ – [населено място] е изложено становище, че към настоящия момент родителите на детето не могат да задоволяват здравословните потребности на детето, изхождайки от така диагностираното му заболяване и в тази връзка са депозирали молба за настаняване на новороденото им дете в Д.-Б..

По делото е изготвен и социален доклад от Д „СП“-Б. относно предприемане мярка за закрила на детето К. А. Н. с ЕГН: [ЕГН], настаняване в специализирана институция – Д. „Св. С.“ – Б..

В доклада се излага становище, че видно от социалния доклад, изготвен от Д „СП“-гр. П. е че детето К. е родено от брака между Н. Н. и А. Н.. Сочи се, че детето е желано от двамата родители, но причините за настаняване на детето извън семейството са, че детето К. Н е със заболяване „Поликистична енцефалопатия“, за което се изискват специални медицински грижи, които родителите на детето не могат да осигурят в семейна среда. Сочи се, че от настаняването на детето в МБАЛ – Б. до настоящия момент детето К. е посещавано няколко пъти от родителите си, както и че детето е единствено за семейство Н. и А. Н.. Твърди се, че и двамата са завършили висше образование и осъзнават, че в интерес на детето им е то да бъде настанено в Д.-Б..

В доклада, изготвен от Д „СП“ –Б. е заявено, че на 29.09.2015 г. родителите на детето са депозирали молба до Директора на Д „СП“ – П., че желаят детето им да бъде настанено в ДМСГ-Б.. Сочи се, че близките и роднините са подписали декларации по чл. 24, ал. 3 от ППЗЗД, че не са в състояние да полагат грижи за детето К..

В доклада е отразено, че детето К. А. Н е [дата на раждане] в РО-гр. П.. Сочи се, че от настаняването на детето, до настоящия момент основните му потребности се осигуряват в НО към МБАЛ – Б.. Твърди се, че на детето е осигурено лично легло, лично пространство, подходяща храна според възрастта и здравословното състояние, подходящо облекло според сезона и безопасна среда. Твърди се, че детето не се оставя без надзор от специалист от здравното заведение.

В доклада се сочи, че от информация от доктор К., детето К. Н. е с установено заболяване „Мултикистична енцефалопатия“, родено от първа проследявана бременност на майката, с тегло 3,350 кг и ръст 52 см. Сочи се, че към настоящия момент детето е с тегло 3,560 кг., както и че същото се храни предимно със сонда, провежда се лечение в НО –с фенобарбитал. Твърди се в доклада, че на детето К. са направени необходимите ваксини за възрастта. В доклада се излага, че на този етап по данни на НО към МБАЛ-Б. съществува риск за живота и здравето на детето К., ако то се отглежда в семена среда. Заявено е, че в тази връзка не могат да се полагат грижи за отглеждането и възпитанието на малолетното дете К. в семейна среда. В доклада се сочи, че няма данни за упражняване на насилие в семейството или злоупотреба с алкохол и наркотици. Твърди се, че и двамата родители показват силна заинтересованост и емоционална привързаност към детето си. Сочи се, че родителите желаят новороденото им дете да бъде настанено в Д.-Б., но имат готовност и желание за редовни контакти с детето си К.. Сочи се, че родителите не са в състояние да стимулират детето си К., поради здравословното му състояние.

Предвид извършеното социално проучване и събрана информация отдел “Закрила на детето” към Дирекция “Социално подпомагане” Б. е изразил становище, че са налице основания за настаняване на детето К. А. Н., с ЕГН: [ЕГН] в Д. "Св. С." - [населено място], ул. за срок от 12 месеца или до промяна в обстоятелствата свързани с детето, ако е в негов интерес, считано от 02.10.2015 г.

Със Заповед № ......../ от 02.10.2015г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане" –Б. детето К. А. Н., с ЕГН: [ЕГН] е настанено в Д. за деца "Св. С." - [населено място], ул."Т за срок от 12 месеца или до промяна в обстоятелствата свързани с детето, ако е в негов интерес, считано от 02.10.2015 г., до произнасяне на съда с решение по чл.28 от ЗЗД.

При така установеното съдът приема от правна страна следното:

Съгласно чл. 10, ал. 1 от Закона за закрила на детето всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и за защита на неговите права и интереси. В настоящия казус е безспорно, че лицето, по отношение на което се иска настаняване в Д. „С. С.“ – гр.- Б., ул. „Т и прилагането на мярка за закрила по реда на чл.26, ал.1 Закона за закрила на детето е дете по смисъла на чл.2 от този закон. Съгласно разпоредбата на чл.26, ал.2 ЗЗД, искането (молбата) за настаняване, съответно на прекратяване на настаняването се прави от Дирекция ”Социално подпомагане”, прокурора или родител. Съгласно чл.28 от ЗЗД, в съдебното производство участва органа направил искането, както и детето. По реда на чл.15, ал.5 ЗЗД в процеса във всички случаи (дори когато искането не изхожда от него) участва и представител на Дирекция “Социално подпомагане”. В казуса искането пред съда е направено от надлежно лице, съгласно разпоредбата на чл.26, ал.2 от Закон за закрила на детето (Агенция за социално подпомагане Дирекция “Социално подпомагане”), поради което същото е допустимо. Именно Районен съд- [населено място] е компетентен да разгледа подадената молба по настоящ адрес на детето.

Законодателят е предвидил различни административни и съдебни мерки за закрила на детето (чл.4 от ЗЗД), включващи както мерки за закрила и съдействие в семейната среда, така и такива, свързани с настаняване на детето извън семейството. При наличието на последната хипотеза, законодателят се е ръководел от принципа, че интересите на детето имат приоритет пред това да бъде отглеждано в семейна среда. Следва да се отбележи, че именно поради факта на противоречие между принципа, че децата живеят с родителите си (прогласен от СК) и необходимостта децата да бъдат защитени, всички мерки за закрила на децата, се предприемат от съда. Основанията, при които се прилагат тези мерки (за настаняване на детето извън семейството), са уредени в чл.25, ЗЗД и чл.4, т.2-4 от същия закон.

От събраните по делото доказателства по безспорен начин се установи, че детето К. А. Н, с ЕГН: [ЕГН], се намира в положение, което изисква спрямо него да бъдат взети мерки за защита по реда на Закона. Установи се, че здравословното състояние на детето К. на този етап не позволява да бъде отглеждано в семейна среда, тъй като малолетното дете страда от трайни и трудно лечими увреждания, констатирани от специалист, което го поставят в рискова ситуация и същото представлява дете в риск по смисъла на $ 1, т. 11, б. „Г“ от Допълнителните разпоредби на Закона за закрила на детето. Детето е с установено заболяване "Мултикистична енцефалопатия" и се нуждае от специални и непрекъснати медицински грижи, поради което родителите Н. и А. Н. са изявили желание детето да бъде настанено в Д.-Б..

Съгласно чл.26, ал.1 от Закона за закрила на детето мерките за закрила, свързани с настаняване извън семейството, са три – настаняване в семейство на близки или роднини, настаняване в приемно семейство или настаняване в специализирано заведеÝие. Съгласно чл.28, ал.3, изр.2 от Закона за закрила на детето при определяне на мярката съдът трябва да следва посочената поредност, освен ако това не е в интерес на детето.

В случая се установи, че в интерес на детето е да бъде постановена мярка по чл. 26, ал.1, пред.1 от Закона за закрила на детето – настаняване в специализирано заведение – Д. „Св. С.“ – Б., с адрес: ул. „Т....., за срок от 12 месеца или до промяна в обстоятелствата свързани с детето, ако е в негов интерес, считано от 02.10.2015 г., с оглед посоченото, че малолетното дете К. Н страда от трайни и трудно лечими увреждания, и единствено в медицинско заведение могат да бъдат осигурени потребностите му от непрекъснато наблюдение от специалист.

Предвид изложеното по – горе, съдът намира, че искането на Дирекция “Социално подпомагане” е основателно и следва да бъде уважено.

Водим от горното и на основание чл.28, ал.1 от ЗЗДетето, съдът

Р Е Ш И :

НАСТАНЯВА детето К. А. Н, с ЕГН: [ЕГН] в Д. "Св. С." - [населено място], ул."Т." №, за срок от 12 месеца или до промяна в обстоятелствата свързани с детето, ако е в негов интерес, считано от 02.10.2015 г.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението да се обяви на Дирекция “Социално подпомагане” – Б., на родителите на малолетното дете – Н. Д. Н, с постоянен адрес: [населено място], ул.„К." № и А. П. Н., с постоянен | адрес: [населено място], ул. „К" №, както и на Д. "Св. С." - [населено място], ул.'Т, за сведение.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград, в седемдневен срок от обявяването му на страните.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: