Решение по дело №6235/2016 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 1087
Дата: 21 юли 2017 г. (в сила от 23 март 2018 г.)
Съдия: Светлана Николаева Янева Рачева
Дело: 20162120106235
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 20 октомври 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

№ 1087                                    21.07. 2017 година                        гр. Бургас                         

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Бургаски районен съд                                петнадесети граждански състав

На двадесет и осми юни                     две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                                                 

Председател: Светлана Рачева-Янева                                                           

при секретар: Жасмина Славова           

като изслуша докладваното от съдия: Светлана Рачева-Янева гражданско дело № 6235/ 2016г. по описа на БРС и за да се произнесе взе в предвид следното:    

Производството е по исковата молба на В.Т.Г., ЕГН **********,***, представлявана от Кмета на Община Бургас, ул.”А, чрез упълномощен представител – юрисконсулт Х. Ищцата твърди, че е собственик на имот с идентификатор ** по КККР за гр.Бургас, по предходен план от 1998г. имот в кв.5, парцел VI при съседи: имот с  № ** в който имот се твърди, че е построена еднофамилна сграда с площ от 59 кв.м. с идентификатор № 07079.659.127.2. Сочи се, че имотът е придобит чрез покупко-продажба през 1980 г. като на мястото на паянтовата постройка ищцата е построила през 1992г. нова жилищна сграда. През този период – 1980г. и понастоящем ищцата живее и свои имота вкл. чрез стопанисването му, деклариране и плащане на данъци и такси. Въпреки това обаче и при опит да се снабди с титул за собственост по реда на чл.587, ал.2 от ГПК Г. по искането си до ответната Община за издаване на удостоверение, че имотът не е публична държавна или общинска собственост, е постановен отказ за снабдяването й със соченото удостоверение. При тези твърдения се търси решение на съда, с което да се отрекат собственическите права на ответника спрямо процесния имот и на още едно основание – изтекла в полза на ищеца придобивна давност през периода от 1980г. до 1996г. – към който момент е приет ЗОС. Ангажират се доказателства.

В срока за отговор е депозиран такъв, с който искът се оспорва изцяло. Излага се, че Общината черпи правата си ex legeчл.2, ал.1, т.2 от ЗОС тъй като този имот е попадал в територия, отредена за жилищно строителство, частна държавна собственост и е преминал в собственост на Община Бургас тъй като по действащия към тази дата ПГП този имот е бил включен в регулацията на града, в зона за малкоетажно жилищно строителство. Построената в имота сграда е незаконна – без строителни книжа или учредено право на строеж и не е търпима постройка. Ответникът оспорва и твърдението за давност в полза на ищцата като имот, изключен от обхвата на придобиване по този ред с оглед забраната за давност през периода 1990г. до 1996г. При тези твърдения се търси отхвърлително решение и се ангажират доказателства.

Искът е с правно основание по чл.124, ал.1, предл. трето от ГПК.

След съвкупна преценка на събраните по делото доказателства съдът прие за установено:

Страните нямата спор по фактите, а и удостоверение на отдел ТУДС при Областна администрация се установява, че за процесния имот няма АДС, няма и АЧОС, което не се оспорва от ответника.

Назначена и изслушана е СТЕ на вещото лице Г., която е приета без възражения. Според заключението на вещото лице процесният имот с идентификатор ** по кадастралната карта за гр.Бургас попада извън обхвата на плана за улична и дворищна регулация на кв.Акациите от 1926 г. като е в границите на езеро Вая – виж скица 1 от приложението, на около 40 м. северно от предвидената улица „Ангеларий”. Към 1999г. процесният имот по кадастрален, застроителен и регулационен план на кв.Победа и кв.Акациите гр.Бургас, одобрен със Заповед № 165/ 16.02.1998г. на Кмета на Община Бургас, е заснет като самостоятелен такъв, част от УПИ VI-1068 в кв.5, с отреждане за индивидуално и жилищно строителство.

По смисъла на разпоредбата на & 42 на ЗИДЗОС /обн. ДВ, бр.96 от 5.11.1999г./,  застроените и незастроени парцели и имоти - държавна собственост, отредени за жилищно строителство и за обществени и благоустройствени мероприятия на общините, съгласно предвижданията на действащите към датата на влизането в сила на закона подробни градоустройствени планове, преминават в собственост на общините. Нормата има за предмет както застроени, така и незастроени имоти, които да са държавна собственост с отреждане по действащите ПУПве за населените места за обществени и благоустройствени мероприятия. При тези две, кумулативно налични предпоставки ех lege настъпва трансформация на държавна собственост в общинска такава. Имот с идентификатор 07079.659.127 по плана от 1926г. за улична и дворна регулация за кв.Акациите е бил част от територията на езеро „Вая” т.е бил е държавна собственост по смисъла на чл.5 от ЗС (отм. с ДВ., бр. 31 от 1990 г.), в който текст са изброени всички обекти - рудни и други природни богатства в недрата на земята, горите, водите, включително минералните и лековитите, изворите на естествена сила, железопътните и въздушните съобщения, банките, пощите, телеграфът, телефонът и радиоразпръскването - собственост на държавата т.е доказана е първата предпоставка за трансформация на собственост. Налице е и втората предпоставка за съда да приеме, че процесният имот е общински такъв, а именно към приемане на & 42 от ПРЗ на ЗИСЗОС имотът по действащия към 1999г. ПУП – ПРЗ е бил отреден за индивидуално-жилищно строителство или той е общински такъв по силата на закона.

Ирелевантно е обстоятелството, че за него няма съставен АОЧС тъй като издадените по реда на чл.5 от ЗОС ( в редакцията си към приетото изменение) актове, установяват правото на собственост на Общината върху тези имоти и се ползват с материална доказателствена сила, но не пораждат тези права и ответната Община, която на общо основание може да установява собственост, както и се доказа в процеса.

Относно позоваването на давност, изтекла в полза на ищеца за периода от 1980г. и понастоящем то няма спор, че имотът – процесния е застроен от В.. За да се докаже наличието на това  първично придобивно основание обаче, ищцата следваше да установи, че през соченото време е упражнявала непрекъсната и необезпокоявана фактическа власт върху ПИ с намерение за своене вкл. Няма доказателства в тази насока, напротив видно от представените от ответника договор за наем от 1974г., договор за наем № 312, договор за наем от 1996г., анекс към него и заявление от ищцата В. ***, се установява, че процесният имот е бил отдаван под наем първоначално на бащата на ищцата – Тодор Велев Стоянов, а впоследствие на самата ищца, за което негово ползване са плащани наеми – виж справки за платени наеми цени за периода от 1998г. до 2016г. или ПИ с идентификатор № ** никога не е своен като собствен от ищцата В.. В този смисъл В.Т.Г. и на това основание, не успя да оспори собственическите права на Община Бургас.

Искът е недоказан и следва да бъде отхвърлен.    

При това разрешение на спора на ответника се дължат разноски – или 275 лева за възнаграждение на вещото лице и дължимо по чл.78, ал.8 от ГПК във вр. с чл.37 от ЗПП и чл.25, ал.1 от Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения юристконсултско възнаграждение от 100 лева.

При гореизложеното и на основание чл. 235 от ГПК Бургаски районен съд

Р Е Ш И :

ОТХВЪРЛЯ предявеният от В.Т.Г., ЕГН **********,***, представлявана от Кмета на Община Бургас, ул.”А иск за приемане за установено, че ответникът Община Бургас не е собственик на имот с идентификатор № ** по КККР за гр. Бургас при съседи: имот с № **и с площ от 312 кв.м.

ОСЪЖДА В.Т.Г., ЕГН **********,***, да заплати на Община Бургас, представлявана от Кмета на Община Бургас, ул.”А, чрез юристконсулт Х сумата от 375 лева (триста седемдесет и пет лева) – разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред БОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: С. Янева

Вярно с оригинала!

С. Добрева