Определение по дело №875/2020 на Административен съд - Хасково

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 4 декември 2020 г.
Съдия: Василка Желева
Дело: 20207260700875
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 24 септември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

       ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                                                                           № 86

гр.Хасково, 04.12.2020 г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ХАСКОВО, в закрито заседание

на четвърти декември две хиляди и двадесета година в състав:

                                                                            СЪДИЯ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

като разгледа докладваното от съдията ч.адм.дело №875 по описа за 2020 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на Глава десета, раздел IV от АПК.

Образувано е по жалба (с характер на частна) на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.С., ул.„Х. Б.“ №***, представлявано от управителя Ж. В. А., подадена чрез пълномощник – адвокат В.Х.А., с посочен по делото адрес: ***, пл.„В.“ **, срещу писмо РД-12-05-123-1/15.09.2020 г. на Директора на Областна дирекция (ОД) „Земеделие“ – Хасково.

В жалбата се твърди, че като пълномощник на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД, на 28.08.2020 г. адвокат А. подал в Общинска служба по земеделие – гр.Харманли, 3 броя заявления за изплащане на дължимите суми за „бели петна“ за стопанските 2017/2018 г., 2018/2019 г. и 2019/2020 г., дължими съгласно чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ. Към заявленията били приложени пълномощно рег.№7929/17.12.2009 г. на нотариус В.В. – С. и удостоверения за банкова сметка. След телефонен разговор с Областна дирекция  „Земеделие“ – Хасково, служителят на Общинска служба по земеделие – гр.Харманли отказал да приеме представените заявления и ги върнал. По тази причина адвокат А. подал същите заявления до ОД „Земеделие“ – Хасково. С обжалваното писмо Директорът на ОД „Земеделие“ – Хасково върнал представените заявления с мотивите, че в пълномощното следвало да бъде изрично записано, че пълномощника има право да подава заявления и да получава дължимата сума за „бели петна“, в което пълномощно да се посочва също така и банковата сметка, по която следва да бъде преведена сумата.

 Оспорващият считал, че с обжалваното писмо Директорът на ОД „Земеделие“ – Хасково отказвал да извърши фактическо действие – изплащане на дължимите суми по чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ, а ако съдът преценял, че писмото представлявало административен акт, то моли жалбата да се счита за подадена срещу такъв.

Твърди се, че отказът бил незаконосъобразен, тъй като не почивал на законова разпоредба и представлявал административен произвол, а представеното от адвокат А. пълномощно давало правото да получава каквито и да е суми от името и за сметка на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД.

Претендира се обжалваното писмо РД-12-05-123-1/15.09.2020 г. на Директора на Областна дирекция „Земеделие“ – Хасково да бъде отменено, след което Директорът на ОД „Земеделие“ – Хасково да бъде осъден да изплати дължимите суми на дружеството по представената от адвокат А. банкова сметка.

Ответникът, Директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Хасково, изразява писмено становище по подадената жалба, като я намира за неоснователна и недоказана, и моли същата да бъде оставена без уважение.

Административен съд – Хасково, като прецени доказателствата по делото,   приема за установено от фактическа страна следното:

Със Заповед №РД 09-874/13.11.2015 г. на Министъра на земеделието и горите, на основание чл.25, ал.4 от ЗА и одобрен доклад, се одобрява образец на заявление по чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ и Указания за изплащане от областните дирекции „Земеделие“ на постъпилите по реда на чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ суми за имотите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ, определени в издадените по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ заповеди, съгласно приложение, неразделна част от заповедта. Разпоредено е образецът на заявлението и указанията да се предоставят да директорите на областните дирекции „Земеделие“ и на началниците на общинските служби по земеделие за сведение и изпълнение, и да се публикуват на интернет страницата на министерството и на областните дирекции „Земеделие“.

Със Заповед РД-09-1-01/04.01.2019 г. на Директора на ОД „Земеделие“ – Хасково, на основание чл.26 и чл.27 от Устройствен правилник на Областните дирекции „Земеделие“, във връзка с Глава V „а“ „Ползване на земеделски земи“ от ЗСПЗЗ, във връзка с Глава VII „Ползване на земеделски земи“ от ППЗСПЗЗ, са утвърдени Вътрешни правила за провеждане на процедура по създаване на масиви за ползване на земеделски земи и масиви за ползване на пасища, мери и ливади в Областна дирекция „Земеделие“ – Хасково (Вътрешни правила), и е разпоредено същите да бъдат публикувани на интернет страницата на ОД „Земеделие“ – Хасково. Вътрешните правила и заповедта за тяхното утвърждаване са представени по делото, включително с образец на „Заявление по чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ за стопанската … година“, представляващо Приложение №11 – идентично на заявлението, представляващо Приложение към Заповед РД 09-874/13.11.2015 г. (на Министъра на земеделието и горите).

В Глава втора „Правоимащи лица“ от Вътрешните правила е предвидено, че право на получаване на средното годишно рентно плащане от ОД „Земеделие“ – Хасково на основание чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ имат собствениците, съсобствениците/техните наследници на земи или упълномощени от тях лица, при определени предпоставки, като сумите са депозитни и се изплащат на правоимащите лица въз основа на заповедите по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ и чл.37ж, ал.11 от ЗСПЗЗ в 10-годишен срок.

В Глава трета от Вътрешните правила е уреден реда за получаване на средното годишно рентно плащане. В чл.34 е предвидено, че Заявление по образец (Приложение 11 и Приложение 12 неразделна част към настоящите правила) за получаване на дължимите суми за имотите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ, определени в издадените по реда на чл.37в, ал.4 от ЗСЗПЗЗ заповеди и за имотите по чл.37ж, ал.5 от ЗСПЗЗ, определени в издадените по реда на чл.37ж, ал.11 от ЗСПЗЗ, се подава от лицето, което е собственик, съсобственик или наследник на имота (пълномощник) към момента на издаване на заповедта. Заявлението се подава чрез общинската служба по земеделие по местонахождение на имота до директора на Областна дирекция „Земеделие“ – Хасково, като към заявлението се прилагат изброени в пет точки документи, в т.ч. (т.4) Нотариално заверено пълномощно – копие.

В чл.35, ал.1 от Вътрешните правила е посочено, че при подаване на заявление в общинската служба по земеделие, трябва да бъде изяснено на чие име да бъдат преведени дължимите суми за имотите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ и чл.37ж, ал.5 от ЗСПЗЗ. Ако заявлението се подава от пълномощник, в нотариално завереното пълномощно следва изрично да бъде написано, че пълномощникът има право да подава заявлението, както и получава дължимата сума за т.нар. „бели петна“, рента, и следва да бъде упоменато по коя банкова сметка (на пълномощника или за сметка на собственика) да бъде преведена съответната сума.

Според чл.36 и следващи от Вътрешните правила, Общинската служба по земеделие извършва проверка на всяко от подадените заявления, която следва да установи сумата на дължимото плащане, определена в заповедите по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ и чл.37ж, ал.11 от ЗСПЗЗ, като прави извлечение от тези заповеди, съдържащо имотите на собственика, дължимата сума за всеки от тях и общата сума, която следва да бъде изплатена, и служебно изпраща заявлението с придружаващите го документи и извлечението до директора на ОД „Земеделие“ – Хасково за превеждане на определената сума по банков път. В процедурата е предвидено също, че средното годишно рентно плащане се изплаща на правоимащите лица от счетоводството на ОД „Земеделие“ – Хасково след съгласуване на заявлението от директор на Дирекция „АПФСДЧР“ и че изплащането на сумата става само по банков път до посочена в удостоверението банкова сметка.

По делото са представени три броя Заявления по чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ (по образец – Приложение към Заповед №РД09-874/13.11.2015 г.), попълнени от името на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД, гр.Свиленград, съответно за стопанската 17/18 година; 18/19 година и 19/20 година. И трите Заявления са попълнени и подписани чрез В.Х.А., на дата 28.08.2020 г. и в тях е попълнено: пълномощно №7929, заверено на 17.12.2009 г.

Към всяко от Заявленията е приложено цитираното пълномощно, с извършено на 17.12.2009 г. от нотариус В. В., удостоверяване подписа, положен от Ж. В. А.. Последната, като управител на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД, гр.С., упълномощава адвокат В.Х.А. да представлява „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД пред всички лица, органи, организации и учреждения, като извършва всички необходими правни действия и сключва каквито намери за добре сделки от името и за сметка на дружеството без ограничения, включително „да получава и извършва плащания, да издава и получава фактури“.

Към всяко от Заявленията е приложено и Удостоверение за актуална банкова сметка на В.Х.А. за номера на банковата сметка, вписан в заявленията.

Върху Заявленията няма поставен входящ номер. По делото е приложена  разпечатка относно номера на имоти, собственост на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД и дължима рента поотделно за всеки имот, и обща сума 126.95 лв. – 2017/2018 Черна Могила.

До В.Х.А., на адрес ***, пълномощник на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД, е изпратено писмо №РД-12-05-123-1/15.09.2020 г. подписано с електронен подпис от Директора на ОД „Земеделие“ – Хасково. В същото е посочено, че във връзка с подадено от адресата заявление с вх.№РД-12-05-123/04.09.2020 г., последният се уведомява, че съгласно утвърдени от Министъра на земеделието и храните „Указания за изплащане от областните дирекции „Земеделие“ на постъпилите по реда на чл.37ж, ал.12 от ЗСПЗЗ суми за имотите по чл.37ж, ал.5 от ЗСПЗЗ, определени в издадените по чл.37ж, ал.11 от ЗСПЗЗ заповеди“, одобрени със заповед №РД 09-756/27.09.2017 г. на Министъра на земеделието и храните, както и одобрените от Директора на ОД „Земеделие“ – Хасково Вътрешни правила, когато заявлението се подава чрез пълномощник, е необходимо да бъде представено и копие от нотариално заверено пълномощно, в което изрично да бъде записано, че пълномощникът на правоимащото лице има право да подава заявлението, както и да получава дължимата сума за т.нар. имоти „бели петна“, рента, и следва да бъде упоменато по коя банкова сметка (на собственика или на пълномощника) да бъде преведена съответната сума. Като приложение към писмото са върнати „3 бр. заявления по чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ – за входиране по описания по-горе ред“.

Според представеното Известие за доставяне, писмо №РД-12-05-123-1/15.09.2020 г. е получено от адресата си срещу подпис на 17.09.2020 г.

Жалбата срещу това писмо, по която е образувано настоящото съдебно производство, е подадена на 23.09.2020 г., видно от пощенското клеймо на плика, с който е постъпила в съда.  

По допустимостта и реда за разглеждане на оспорването, настоящият съдебен състав намира следното:

 В чл.37в от ЗСПЗЗ са регламентирани реда и условията за създаване на масиви за ползване на земеделски земи по споразумение между собствениците и/или ползвателите, като според ал.4 на същата разпоредба, Комисия изготвя до директора на областната дирекция „Земеделие“ доклад, съдържащ сключеното споразумение, разпределението на масивите за ползване, данни за земите по ал.3, т.2, за техните собственици и дължимото рентно плащане, въз основа на който доклад директорът на областна дирекция „Земеделие“ издава заповед за разпределение на масивите в землището в срок до 1 октомври на съответната година.  

В чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ е предвидено, че ползвател на земеделски земи, на който със заповедта по ал.4 са определени земите по ал.3, т.2, внася по сметка за чужди средства на съответната областна дирекция „Земеделие“ сума в размер на средното годишно рентно плащане за землището в срок до три месеца от публикуване на заповедта по ал.4. Сумите са депозитни и се изплащат от областната дирекция „Земеделие“ на правоимащите лица въз основа на заповедта на директора на областната дирекция „Земеделие“ по ал.4 в 10-годишен срок.

Тъй като в закона не е регламентирана процедурата, по която се извършва изплащането на визираните суми от областната дирекция „Земеделие“ на правоимащите лица, от Министъра на земеделието и храните са утвърдени цитираните по-горе образец на заявление по чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ и Указания за изплащане от областните дирекции „Земеделие“, а от Директора на ОД „Земеделие“ – Хасково са утвърдени Вътрешните правила за провеждане на процедурата. От съдържанието на последните, също цитирано по-горе в определението, може да се направи извод, че предвиденото в закона изплащане на суми не представлява такова фактическо действие на администрацията, чието неизвършване да е защитимо по реда на Глава петнадесета от АПК. Задължението на административния орган в случая не произтича пряко от нормативен акт, за да може бездействието му да се оспорва безсрочно, съгласно чл.256, ал.1 от АПК. В процесния случай неприложим е и реда за защита срещу неоснователни бездействия по ал.2 на чл.256 от АПК, тъй като задължението за изплащането на депозитните суми на правоимащите лица не произтича пряко по силата на закона, а е предпоставено от издадена от Директора на ОД „Земеделие“ заповед по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ и се извършва като изпълнение на тази заповед по отношение на конкретен правен субект, т.нар. правоимащо лице. За да бъде извършено плащането, следва преди това да бъдат извършени правните преценки – дължимо ли е то на конкретния субект и в какъв размер, т.е. необходимо е обективирането на волеизявление, а не фактическо действие.

В процесния случай писмо №РД-12-05-123-1/15.09.2020 г. на Директора на ОД „Земеделие“ – Хасково не представлява подлежащ на оспорване пред съд индивидуален административен акт, тъй като с него не се създават задължения и не се засягат непосредствено права, свободи или законни интереси на адресата му.

По своето съдържание писмото има характер на отказ да бъдат разгледани по същество подадените три броя Заявления по чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ за плащане на суми за съответните стопански години, като същите са върнати на подателя и са дадени указания във връзка с тяхната редовност. Не е извършвана преценка от административния орган по същество дали дружеството „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД е правоимащо лице съгласно заповедта по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ, за кои имоти и в какъв размер следва да му бъде извършено плащане, или не му се следва такова.

Ето защо съдът приема процесната жалба за подадена по реда на чл.197 от АПК и насочена срещу обективирания в писмо №РД-12-05-123-1/15.09.2020 г. на Директора на ОД „Земеделие“ – Хасково изричен отказ на административния орган да разгледа по същество отправено до него искане за плащане с основание в чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ.

Доколкото жалбата е подадена от името на надлежен субект – дружеството „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД, чиито заявления не са разгледани, а са върнати за ново „входиране“, и оспорването е направено в 14-дневен срок от получаването на писмото за това, то оспорването е процесуално допустимо за разглеждане.

Съдът, като прецени доказателствения материал по делото, както и валидността и законосъобразността на обжалвания отказ, счита жалбата за неоснователна.  

На първо място следва да се посочи, че писмо №РД-12-05-123-1/15.09.2020 г. на Директора на ОД „Земеделие“ – Хасково представлява валиден акт, тъй като е обективирано в писмена форма, подписано е от издателя си и изхожда от административен орган, който представлява областната дирекция „Земеделие“ – Хасково, институцията с правомощия за изплащане на паричните суми, съгласно нормата на чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ, а оттам и с правомощия да прецени редовността на подадените Заявления за плащане.

При преценка на материалната му законосъобразност, настоящият съдебен състав намира, че отказът да бъдат разгледани заявленията, подписани от В.Х.А. като пълномощник на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД, е правомерен.

С оглед спецификата на производството по изплащане на парични суми (депозитни, внасяни от ползвателите на земеделски земи по сметка за чужди средства на съответната областна дирекция „Земеделие“), няма законова пречка съответната областна дирекция да определи правилата, по които получателите на тези суми се легитимират. Такъв ред е определен в утвърдените със Заповед №РД-09-1-01/04.01.2019 г. на Директора на ОД „Земеделие“ – Хасково Вътрешни правила, съгласно които се изисква при подаването на Заявление от пълномощник, пълномощното да бъде нотариално заверено, а в него да бъде посочено, че пълномощникът има право да подава заявлението, както и да получава дължимата сума за т.нар. „бели петна“, рента, и следва да бъде упоменато по банкова сметка на пълномощника или на собственика да бъде преведена сумата. Въведеното в областната дирекция изискване за т.нар. изрично пълномощно, не противоречи на императивни законови разпоредби относно представителството, и се явява необходимо с оглед правната сигурност на бъдещото плащане. Обстоятелството, че при попълване на Заявленията адв.А. е представил Пълномощно от 17.12.2009 г., с което е упълномощен общо да получава и извършва плащания от името на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД, не означава, че са спазени въведените с Вътрешните правила изисквания за редовност на заявлението. При така представеното пълномощно административният орган не получава в достатъчна степен сигурност, че плащането на сумите по банковата сметка на В.Х.А. ще бъде извършено със знанието и съгласието на упълномощителя – правоимащо лице.

Съдът приема, че като е отказал да разгледа така подадените Заявления, и е върнал същите за отстраняване на констатираните нередовности, Директорът на ОД „Земеделие“ – Хасково е действал законосъобразно. Формираният в обжалваното писмо извод за връщане на подадените заявления, без да бъдат разгледани по същество, е съответен на събраните доказателства и материалния закон.

Подадената от „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД жалба се явява неоснователна и подлежи на отхвърляне.

С оглед изложеното и на основание чл.200 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД, гр.С., срещу писмо №РД-12-05-123-1/15.09.2020 г. на Директора на Областна дирекция „Земеделие“ – Хасково, с което са върнати 3 броя подадени заявления по чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба от страните, участващи в административното производство, в 7 - дневен срок от съобщаването му пред Върховен административен съд.

                   

                                                                                         СЪДИЯ: