Споразумение по дело №27/2019 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 2
Дата: 9 януари 2019 г. (в сила от 9 януари 2019 г.)
Съдия: Нина Русева Моллова-Белчева
Дело: 20192150200027
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 9 януари 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л №2

 

09.01.2018 година                                                                                                 град Несебър

НЕСЕБЪРСКИ РАЙОНЕН СЪД                                                         наказателен състав

На девети януари                                                         две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА МОЛЛОВА-БЕЛЧЕВА

Секретар: Мая Деянова         

Прокурор: Севдалина Станева

Сложи за разглеждане  докладвано от председателя

Наказателно общ характер дело № 27 по описа за 2019 година

На именно повикване в 15.20 часа се явиха:

Подсъдимият Г.И.И., редовно уведомен, се явява лично, осигурен от органите на ОД „Охрана“ Бургас и с адв. К. К. ***, упълномощен защитник на подсъдимия.

           За РП -гр.Несебър, редовно уведомени, се явява прокурор Станева.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

Адв.К.: Да се даде ход на делото.

Съдът като взе предвид, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД на делото.

РАЗЯСНЯВА на подсъдимия правата му по чл.55 от НПК, както и правото му на отвод към състава на съда, секретаря и прокурора.

СНЕМА самоличността на подсъдимия, както следва:

Г.И.И.- роден на *** ***, постоянен адрес:***, с настоящ адрес ***, к-с „С.Д.ІІІ „бл. 7, вх. 1, ет. 4, българин, български гражданин, разведен, с висше образование, неосъждан, безработен, ЕГН **********.

   ПРОКУРОРЪТ: Няма да правим отвод на състава на съда и на секретаря.

Адв.К.: Няма да правим отвод на състава на съда, прокурора и секретаря.

Съдът постанови да се извърши съдебно следствие.

            ПРОКУРОРЪТ: С подсъдимият и неговият защитник постигнахме и подписахме споразумение за решаване на делото, което моля да приемете и одобрите. Други доказателства няма да соча. Нямам други доказателствени искания.

            Адв.К.: С представителят на държавното обвинение постигнахме и подписахме споразумение. Моля да приемете и одобрите същото. Няма да соча нови доказателства. Нямам доказателствени искания.

На въпроси по чл.382, ал.4 от НПК подсъдимият заяви следното:

ПОДСЪДИМИЯ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

ДЕКЛАРАТОР:

                                                                            / Георги Иванов Илиев /

По доказателствата и на основание чл.283 от НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

            ПРОЧИТА протоколите и другите писмени доказателства по ДП № 304 ЗМ-48/2018г. по описа на РУ на МВР –НЕСЕБЪР, както и справка за съдимост от 09.01.2019

            ПРИКЛЮЧВА съдебното следствие и пристъпва към изслушване на съдебните прения.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да приемете и одобрите представеното споразумение за решаване на делото. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

Адв.К.: Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала, поради което моля същото да бъде одобрено.

Съдът ВПИСВА в съдебния протокол окончателния вид на сключеното споразумение.

 

СПОРАЗУМЕНИЕ

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТОТО В ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО

            Днес 09.01.2019г.  в гр. Несебър, по предложение на СЕВДАЛИНА СТАНЕВА -   прокурор при Районна прокуратура град Несебър и адв. Кр.К. ***, в качеството й на защитник на обвиняемия Г.И.И. , ЕГН : **********  по ДП № 304 ЗМ-48/2018г. по описа на РУ-Несебър, вх. № 144/2018г. по описа на НРП се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство на основание чл.381 от НПК.

А. СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

ДЪРЖАВЕН ОБВИНИТЕЛ- СЕВДАЛИНА СТАНЕВА- прокурор при Районна прокуратура- гр. Несебър

ОБВИНЯЕМ- Г.И.И., ЕГН **********, роден на *** ***, постоянен адрес:***, с настоящ адрес ***, к-с „С.Д.ІІІ „бл. *, вх. *, ет. *, българин, български гражданин, разведен, със средно образование, неосъждан, безработен

 ЗАЩИТНИК: адв. Кр.К. ***

Б. ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

         Страните, спазвайки изискванията на чл.381 от НПК, обсъдиха и постигнаха съгласие по следните въпроси:

Обвиняемият Г.И.И. се признава за виновен в това, че около 09:14 часа, на 18.01.2018 г., в к.к. Слънчев бряг, общ. Несебър, в апартамент, находящ се в к-с „С.Д.III”, бл. *, вх. *, ет. *, без надлежно разрешително съгласно чл.7, чл.30 и чл.73, ал.1 от Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), държал високорискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 и ал.2 от ЗКНВП вр. чл.3 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение № 1, Списък I “Растения и вещества е висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от употребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, а именно:

    хашиш с нетно тегло 4,746 грама, със съдържание на активно действащо вещество тетрахидроканабинол  7,90%, на стойност 42,71 лева /четиридесет и два лева и седемдесет и една ст./

    коноп/канабис/ с нетно тегло 3,176 грама, със съдържание на активно действащо вещество тетрахидроканабинол 10,10% на стойност 19,06 лева /деветнадесет лева и шест ст./

    коноп/канабис/ с нетно тегло 1,210 грама, със съдържание на активно действащо вещество тетрахидроканабинол 7,70% на стойност 7,26 лева /седем лева и двадесет и шест/

    коноп/канабис/ с нетно тегло 0,074 грама, със съдържание на активно действащо вещество тетрахидроканабинол 11,40% на стойност 0,44 лева /четиридесет и четири ст./,  като общата стойност на наркотичните вещества е в размер на 69,47 лева /шестдесет и девет лева и четиридесет и седем ст./ и стойностите са определени съгласно Приложение № 2 към член единствен на Постановление №23/ 29.01.1998г. на МС за определяне на цени на наркотични вещества за нуждите на съдопроизводството - престъпление по чл.354а, ал.3, предл. второ, т.1, предл. първо от НК вр. чл.7, чл.30 и чл.73, ал.1 от Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите вр. чл.3, ал.1, т.1 и ал.2 от ЗКНВП вр. чл.3 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение № 1, Списък I “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от употребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина

Престъплението е извършено при форма на вината “пряк умисъл”.

1. За извършеното престъпление, на осн. чл.354а, ал.3,  т.1, пр. I-во, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, на обвиняемият Г.И.И. се определя наказание   „Лишаване от свобода” за срок от 6 /шест/ месеца, изпълнението на което на осн. чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от 3 години.

2. Кумулативно предвиденото в чл.354а, ал.3, т.1, пр. I-во, от НК наказание „Глоба“ на осн. чл. 55, ал. 3 от НК не се налага. 

3. На осн. чл. 354а, ал. 6, във вр. с ал. 3, т. 1 от НК предметите на престъплението, а именно неизразходваното количество от наркотичните вещества: хашиш, с нетно тегло 4,746 грама, коноп/канабис/ с нетно тегло 3,176 грама, коноп/канабис/ с нетно тегло 1,210 грама и коноп/канабис/ с нетно тегло 0,074 грама – предадени на съхранение в ЦМУ – гр. София се отнемат в полза на държавата, както и опаковките и мелачка-гриндер – приложени към материалите по ДП.  

 4.  От престъплението няма причинени имуществени вреди.

 5. Разноските по делото в размер на 204.09 лева се възлагат в тежест на обвиняемия.

Страните постигнаха съгласие по описаните по-горе въпроси, водени от желанието за по-бързо приключване на наказателното производство с последиците на влязла в сила присъда, без същинско разглеждане на делото.

 Удовлетворени от споразумението, страните го подписват, като прокурорът ще го внесе незабавно за одобрение в Районен съд гр. Несебър.

 

ПРОКУРОР:                            ЗАЩИТНИК:                                ОБВИНЯЕМ:

                       /С.Станева/                            /адв. Кр.К./                                /Г. И./

 

 

 

                                                                                                 

СЪДЪТ, като взе предвид, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и отговаря на изискванията, постановени от законодателя в разпоредбата на чл.381, ал.5 от НПК, намира, че същото следва да бъде одобрено. 

Мотивиран от горното и на основание чл.382, ал.7 от НПК, съдът

                                                     О П Р Е Д Е Л И :

   ОДОБРЯВА постигнатото между страните по НОХД № 27/2019г. по описа на РС- гр.Несебър, а именно Севдалина Станева- прокурор в РП- Несебър и адв.К.К.***, упълномощен защитник на подсъдимия Г.И.И., споразумение, съгласно което ПРИЗНАВА Георги Иванов Илиев- роден на *** ***, постоянен адрес:***, с настоящ адрес ***,  „С.Д.ІІІ”, бл. *, вх. *, ет. *, българин, български гражданин, разведен, с висше образование, неосъждан, безработен, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че около 09:14 часа на 18.01.2018 г. в к.к. Слънчев бряг, общ. Несебър, в апартамент, находящ се в к-с „С.Д.III”, бл. 7 , вх. * , ет. *, без надлежно разрешително, съгласно чл.7, чл.30 и чл.73, ал.1 от Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), държал високорискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 и ал.2 от ЗКНВП вр. чл.3 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение № 1, Списък I “Растения и вещества е висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от употребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, а именно:

    - хашиш, с нетно тегло 4,746 грама, със съдържание на активно действащо вещество тетрахидроканабинол  7,90%, на стойност 42,71 лева /четиридесет и два лева и седемдесет и една ст./;

    - коноп /канабис/ с нетно тегло 3,176 грама, със съдържание на активно действащо вещество тетрахидроканабинол 10,10% , на стойност 19,06 лева /деветнадесет лева и шест ст./;

    - коноп /канабис/ с нетно тегло 1,210 грама, със съдържание на активно действащо вещество тетрахидроканабинол 7,70%, на стойност 7,26 лева /седем лева и двадесет и шест ст./;

    - коноп /канабис/ с нетно тегло 0,074 грама, със съдържание на активно действащо вещество тетрахидроканабинол 11,40%, на стойност 0,44 лева /четиридесет и четири ст./, като общата стойност на наркотичните вещества е в размер на  69,47 лева /шестдесет и девет лева и четиридесет и седем ст./, поради което и на основание чл.354а, ал.3, т.1, пр. I-во, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го ОСЪЖДА на „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦА.

ОТЛАГА, на основание чл.66, ал.1 НК, така наложеното наказание лишаване от свобода за срок от ТРИ ГОДИНИ.

НЕ НАЛАГА, на основание чл. 55, ал.3 НК, кумулативно предвиденото наказание Глоба.

            ОТНЕМА, на основание чл.354а, ал.6 от НК, в полза на Държавата веществените доказателства по делото, съставляващи останалата неизразходвана част от наркотичните вещества, опаковките, в които същите са се намирали, както и мелачка-гриндер, които след влизане в сила на споразумението следва да бъдат унищожени.

ОСЪЖДА, на основание чл.189, ал.3 от НПК, Георги Иванов Илиев с посочена по- горе самоличност да заплати по сметка на ОД на МВР- Бургас сумата в размер на 204.09 /двеста и четирии лева и девет стотинки/ лева, представляващи направени по делото разноски в хода на досъдебното производство.

     ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 27/2019 г. по описа на РС - Несебър.

Определението е окончателно.

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

            След одобряване на постигнатото споразумение, съдът на осн. чл.309, ал.4 от НПК, се занима с взетата спрямо подсъдимия  мярка за неотклонение и като намери, че са отпаданали основанията за същата

            О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата спрямо Г.И.И. мярка за неотклонение “ПОДПИСКА”.

    ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в 7- дневен срок, считано от днес пред Окръжен съд- гр.Бургас.

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

            Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 15.40 ч.

 

СЕКРЕТАР:                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: