Решение по дело №14127/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 429
Дата: 7 февруари 2020 г.
Съдия: Владимир Руменов Руменов
Дело: 20195330114127
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 30 август 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е №429

 

07.02.2020 г., гр. Пловдив

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД, XII-ти гр. състав, в открито съдебно заседание на двадесети януари  две хиляди и двадесета година, в състав:

 

         РАЙОНЕН СЪДИЯ:  ВЛАДИМИР РУМЕНОВ

 

      при секретаря Катя Грудева,  като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 14127/2019 г. по описа на същия съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

   Производството е по реда на чл. 235 от ГПК – решение по съществото на исков спор.

   Искове на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД със седалище и адрес на управление гр. Пловдив, ул. Христо Г. Данов № 37, ЕИК *********, против Г.И.Й., ЕГН **********, с адрес ***, с правно основание в чл. 422 от ГПК във връзка чл. 79 и 86 от Закона за задълженията и  договорите.

  Исковете са допустими. Сроковете по чл. 414 и 422 от кодекса ( ГПК ) са спазени, има идентитет между вземането, така , както е описано в заповедта за плащане , и това, предмет на иска .

   Ищецът твърди, че е единственото енергийно предприятие, което разполага с лицензия по смисъла по смисъла на чл. 126 и сл. от Закона за енергетиката да доставя топлинна енергия на крайни битови потребители на територията на Пловдив. По силата на договор при общи условия между него и ответника, доставил на последната  до неин обект топлинна енергия на стойност 222.58 лева, с период на доставка от 01.11.2017г до 30.04.2018г., която стойност останала незаплатена в уговорените между страните срокове.  Затова ищцовото дружество се снабдило със заповед за изпълнение на парично задължение под № 5249/11.06.2019г , издадена по ч. гр. дело № 8181/2019 год. по описа на Районен съд – Пловдив, в която , освен главницата , се заповядало за плащане и обезщетение за забавено плащане на главницата за периода 03.01.2018г. – 22.05.2019 г. в размер на 26.84 лв. Заповедта била връчена  на ответника, който възразил , че  не дължи заповяданите за плащаните суми , с възражение в срока по чл. 414 от ГПК, но по образеца по чл. 414А от ГПК. Затова ищецът , на което дружество са дадени указания по реда на чл. 422 от ГПК , иска от съда да се установи вземането със сила на пресъдено нещо и да му се присъдят направените разноски.

    В откритото по делото заседание , ищецът е изменил иска си по размер, признавайки извършено след датата на подаването на исковата молба плащане. Размерите на иска са намалени  - претендират се общо 102.98 лева – главница , доставена топлоенергия за същия период , и 11.32 лева от обещетението за забава , въведено като предмет на спора за периода , посочен в заповедта и първоначалната искова молба.

     Ответникът оспорва иска. Твърди, че не е ползвал топлофикационни услуги. Твърди, че смяната на партидата била извършена без нейно знание, не е искала да й се доставя топлинна енергия. Възразява се, че доставеното количество е неправилно начислено, тъй като не съвпадал броят на индивидуалните разпределителни устройства, изчислена е по неясна методика. Моли се искът да бъде отхвърлен.

    Вещото лице по проведената техническа експретиза дава заключение , че за периода на доставката , имота на ответника е топлоснабден от действаща абонатна станция  ( претенцията е само за равностойност на отделената от сградната инсталация топлоенергия, като са спазени изискванията на методиката за дялово разпределение). За целия имот на ответника разпределена 1.87111 МВтЧ топлоенергия за сградна инсталация, при отопляем обем от 128 м3   – в блока не се ползва битова гореща вода, а само ТЕ за отопление, но в имота на ответната страна не е имало консумация на такава.

След като е отчело извършените плащания , изготвилото счетоводната експретиза вещо лице дава заключение, че остатъка от дълга е в размер от 102.98 лева – главница , доставена топлоенергия за същия период , и 11.32 лева от обещетението за забава.

      По същество:

    Според чл. 149 ал. 1 т. 6 от Закона за енергетиката , отношенията между доставчик на топлинна енергия и клиентите в сграда - етажна собственост  се уреждат чрез договор при общи условия, като клиенти са собствениците на самостоятелните обекти в сграда в етажна собственост, ползватели на такива индивидуализирани недвижими имоти или техни наематели, последните  - при разкрита на тяхно име партида. Собствеността на ответника върху топлоснабдения имот не се оспорва, а и е доказана от приложеното на л. 47 от делото копие от нотариален акт. Затова съдът приема , че Й. е собственик на имота, а оттам – и страна по договора при общи условия за доставка на топлоенергията от същото жилище, при което за нея възниква облигационното задължение да плати стойността на доставеното. Периода на доставките, така , както е посочен в исковата молба , следва датата на придобиване на имота от страна на Й.; доколкото не се спори , че тя е собственик, то без всякакво значение за изхода на спора начина , по който партидата на имота е сменена на нейно име, или откъде например ищцовото дружество разполага с данни за контакт с ответника.   

    На следващо място , с оглед заключението на вещото лице по проведената техническа експертиза , съдът не  приема довода на ответника, че количеството на доставеното е неправилно определено ( във вреда на ответника ). Дяловото разпределение се извършва от трето на спора лице , „Нелбо„ ООД, по установена в нормативен акт методика, която е спазена  ( заключение ва вещото лице Ш. по  топлотехническата експретиза). Дали тази методика е разбираема за потребителите, не е от значение за дължимостта на сумите за доставена ТЕ, след самата методика е спазена.

     Исковете са основателни.

     Разноските се възлагат в тежест на ответника, по списък. Плащането е извършено след датата на подаване на исковата молба, на 11.12.2019г. и не може да служи като основание ответника да бъде освободен  от плащане на разноски , след като е дал повод иска да бъде предявен.

   Воден от изложеното и на основание чл. 235 от ГПК, съдът

                                  

Р Е Ш И:

 

   Признава за установено по отношение на Г.И.Й., ЕГН **********, с адрес ***, че в отношенията между страните, дължи на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД със седалище и адрес на управление гр. Пловдив, ул. Христо Г. Данов № 37, ЕИК *********, плащане на сумата 102.98 лева – главница , доставена топлоенергия за период 01.11.2017г до 30.04.2018г. до обект в ******************, и 11.32 лева обещетение  за забава от 03.01.2018г. до  22.05.2019 г., зо които суми е издадена заповед за плащане № 5249/11.06.2019г , ч. гр. дело № 8181/2019 год. ПРС .

  

       Осъжда Г.И.Й., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД със седалище и адрес на управление гр. Пловдив, ул. Христо Г. Данов № 37, ЕИК *********, сумата от  570 лева разноски по делото, включително заповедното производство под № 8181/2019 год. по описа на РС Пловдив.

  

     Решението подлежи на обжалване пред ПОС с въззивна жалба в двуседмичен срок от връчването му.

 

                                                           РАЙОНЕН  СЪДИЯ:/п/

 

Вярно с оригинала!

КГ