Решение по дело №518/2018 на Районен съд - Оряхово

Номер на акта: 85
Дата: 21 август 2019 г. (в сила от 27 септември 2019 г.)
Съдия: Ивета Венциславова Кънева-Санкова
Дело: 20181460100518
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 14 август 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

85

гр.Оряхово, 21.08.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ОРЯХОВСКИ РАЙОНЕН СЪД, гражданска колегия, в публично съдебно заседА.е на пети август две хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател:и.кънева-санкова

 

при секретаря Вержиния Иванова, като разгледа докладваното от съдия Кънева-Санкова гр. дело № 518 по описа за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Предявен е иск по чл.127 ал.2 СК,вр.чл.143 СК от А.В.Ц., с ЕГН ********** *** против Б.С.Б., с ЕГН ********** ***: за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на роденото от съвместното съжителство на страните малолетно дете – С.Б.Б., с ЕГН ********** на майката А.Ц.; за определяне на местоживеенето на детето С.Б.Б., с ЕГН ********** при неговата майка А.В.Ц. ***;  за осъждане на ответника да заплаща ежемесечна издръжка на малолетното дете   С.Б.Б., с ЕГН ********** чрез неговата майка и законен представител, в размер на  150.00 лв. месечно, считано от завеждане на исковата молба, до настъпване на обстоятелства за нейното изменяване или прекратяване и за определяне на  режим на лични контакти на ответника с детето  съобразно утвърдената съдебна практика.

В исковата молба се твърди, че страните живели  в съпружеско съжителство около 4 години, от което се родило малолетното им дете С.Б.Б., с ЕГН **********. Отношенията между страните се влошили до степен на непоносимост по вина на ответника и през пролетта на 2014 г. ищцата напуснала ответника и се преместила с детето в домът на родителите си на посочения в ИМ адрес.

Ищцата сочи, че към настоящият момент не работи, но очаква да бъде назначена на работа в АЕР Козлодуй по трудов договор. В момента работи на сезонна работа, но това е само за лятото при прибиране на реколтата по полето и доходите и са скромни.

Твърди се, че ответника към момента работи и получава добро възнаграждение, но въпреки добрите си доходи, не отделя средства за издръжка на детето.

В ИМ ищцата сочи също, че живее заедно с детето в домът на родителите си в с.Остров. Къщата е голяма, за детето има отделна детска стая, кухня, отделно от родителите и. Сочи, че има всичко необходимо за отглеждане на детето.  Сочи също, че родителите и работят и имат добри доходи и много и помагат и се грижат за детето както финансово и материално, а също и със съвети за обучението и възпитанието на детето.

 

 

Правното основание на предявения иск е чл. 127, ал.2  от СК.

В подкрепа на иска са представени и приети писмени доказателства и ангажирА.гласни такива.

В подкрепа на изложеното в ИМ е допуснат до разпит един свидетел при режим на довеждане.

     По делото е приет Социален доклад на Дирекция ”Социално подпомагане” гр. Самоков и Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Враца.

В срока за отговор по чл.131 ГПК, ответника чрез адв. И.И.Л. е постъпил писмен такъв, с който оспорва исковата молба, като неоснователна, навежда доводи в тази насока.

 По делото е приет за съвместно разглеждане  Насрещен иск с правно основание чл. 211 ГПК, вр.чл.127 ал.2 и чл.143 СК, от ответника против ищцата за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете на страните – С.Б.Б., с ЕГН ********** на бащата Б.С.Б., с ЕГН **********, за определяне местоживеенето на малолетното дете С.Б.Б. при неговия баща на посочения адрес, за осъждане на ищцата да заплаща ежемесечна издръжка на малолетното дете според нуждите му и възможностите си, считано от деня на подаване на насрещния иск, до настъпване на обстоятелства за нейната промяна, както и за определяне на  режим на лични контакти на майката с детето

     Ответника по исковата молба и ищец по насрещния иск сочи, че фактическата раздяла между страните настъпила през 2016 г., като причините за раздялата се коренят в поведението на ищцата и нямат общо с изложеното в ИМ, което е невярно, дори клеветническо по отношение на него. Сочи, че поведението на ищцата по ИМ и ответник по насрещния иск е непредсказуемо, използва много лъжи, че общуването с нея е невъзможно. Никога не може да се разчита на казаното от нея или на поет ангажимент. Не е способна да разбере интересите на детето, не е способна да пренебрегва желанията си и прави каквото е намислила, дори това да е във вреда на детето им. Не се грижи за него, а прехвърля това на родителите си. Води живот, който е вреден за детето, като в момента живее с лице, задържано за притежание на наркотици във Великобритания. Сочи също, че в интерес на детето е то да расте и живее в здрава, грижовна и любяща среда, каквато може да му осигури само той. Ответника твърди, че начинът на живот на ищцата, проблемите и, трайното отсъствие на трудови навици, в нервната и стресираща обстановка, които създава около себе си, липсата на ценности, липсата на адекватна грижа за детето, правят ищцата по-неподходящия родител за отглеждане на детето.

     Ответникът твърди, че работел във Великобритания, където получавал добро възнаграждение, за да може да издържа семейството си както и правел. През 2018 г. се върнал в Р България и понастоящем живее в гр……., ул.“……. Сочи, че е неосъждан.

За обстоятелствата изложени в Насрещният иск, са допуснати до разпит трима свидетели при режим на довеждане.

     В откритото съдебно заседание, ищцата се явява лично и с адв. Цецко Кривачков АК – гр. Враца, редовно упълномощен по делото. В съдебно заседание процесуалният представител на ищцата поддържа исковата молба, като моли съда да допусне изменение в местоживеенето на детето С. ***.  Оспорва предявения насрещен иск, счита че същият е неоснователен и недоказан и следва да бъде отхвърлен. Моли да се присъдят разноски за адвокатски хонорар в размер на 400.00 лв. и държавна такса в размер на 30.00 лв.

Ответникът не се явява и не се представлява. От процесуалният представител на ищеца адв. И.Л. ***, е постъпила молба, с което моли съда, да даде ход на делото в тяхно отсъствие и извърши необходимите процесуални действия.

По делото е разпитан свидетелят Васко Цонков Миков, доведен от ищцата.

     Съдът,при съвкупният анализ на твърденията и доводите на ищцата и събраните по делото доказателства, намира за установена следната фактическа обстановка:

Страните са живели на съпружески начала и от съвместното им фактическо съжителство имат родено едно  дете – малолетната С.Б.Б., с ЕГН **********. След раздялата грижите по отглеждането и възпитанието на роденото от съвместното съжителство на страните малолетно дете поела изцяло майката – ищца.

От разпита на св. В. М. – баща на ищцата,се установява, че страните са живеели на семейни начала и от съвместното им съжителство е родено детето С.Б.Б..В началото живеели в гр. С., като животът им протичал нормално, постепенно започнали да се появяват недоразумения между тях и през 2014 г. дъщеря му и внучката му се преместили да живеят в дома му в с. О. Сочи също, че след раздялата, само ищцата полагала грижи за детето, като разчитала на неговата помощ. Детето С. ***. През  м. септември 2018 г., ищцата заедно с детето си, се преместили в гр. В., където  тя започнала да работа по ТД, а детето било записано в училище в гр. В. Към момента ищцата и детето живеят в жилище, собственост на мъжа, с когото същата започнала съжителство на семейни начала – тристаен апартамент – кухня,детска стая, спалня и хол. Детската стая е обзаведена според нуждите и възрастта на детето С.. Между майката и детето е изградена силна емоционална връзка, като поддържа постоянна връзка с баща си, и никога не е било ограничавано да поддържа тази връзка. Задоволено е с всичко необходимо – храна, дрехи, компютри,телефон, таблет. Има личен лекар. Сочи също че бащата не дава издръжка, от време на време изпраща пари, носи му подаръци, когато се срещат. Изцяло грижите по отглеждането и възпитанието на детето, са поети от ищцата. Детето и мъжът, с когото живее дъщеря му, се разбират много добре – има установена емоционална връзка между тях. Същият много помага в отглеждането и възпитанието на детето, води го на училище, когато майка му не може. Всяка събота и неделя ищцата А.и детето се прибират в с. Остров. Детето е щастливо при майка си и никога не е изявявало желание да живее с баща си. Сочи също, че ответникът работи частно в строителството в различни населени места на страната и извън нея и не живее постоянно в гр. Самоков.   

От изготвения по случая социален доклад от ДСП гр.С. се установява, че при извършеното проучване е установено, че бащата осъзнава ролята си на родител, желае да участва активно в живота на детето и да го подкрепя. Разполага с материално-битови условия за отглеждане на детето и родителски качества. Не е на лице синдром на родителско отчуждение. Има изградена емоционална и доверителна връзка с детето.

От социалния доклад изготвен от ДСП гр.В. се установява, че към момента основни грижи за малолетното дете С. полага нейната майка А.Ц. с помощта на съжителстващото лице Светлин Христов. Жилището, което обитават представлява  тристаен апартамент в гр. В., ж.к. „….“ № …, ет. .., ап. .., обзаведен с всичко необходимо за едно домакинство. За детето има достатъчно място, осигуряващо му комфорт и уют в негово ежедневие. Жилищно битовите условия са добри. Поддържа се необходимата битова и лична хигиена. Майката е подсигурила всичко необходимо за нормалното отглеждане и израстване на С.. Детето е завършило трети клас в НУ“Иван Вазов“ – гр. Враца с отличен успех. Посещава спортна школа по лека атлетика. Има личен лекар Д-р Т. Направени са всички имунизации, съгласно българският имунизационен календар. Към настоящият момент родителите на С. са разделени, но контактуват помежду си, но среща-разговор с детето не е проведен, тъй като по време на проучването същото се е намирало при баща си в гр. Самоков.

     Горната фактическа обстановка се установява от представените по делото писмени доказателства и свидетелски показания, както и от становището на социалния работник при ДСП гр. В. и социалния работник при ДСП гр. С.

Съдът приема за установено от правна страна следното:

От представеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа Акт за раждане № ….. г. на Община гр. С., е видно, че страните са майка и баща на малолетната С., родена на *** г.

Предявеният иск и Насрещният иск са с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК е за определяне местоживеенето на малолетното дете на страните, упражняването на родителските права върху него определяне режим на лични отношения на детето с родителя при когото не живее и издръжката за отглеждането им.

В това производство се изследва изключително интересът на детето. В този смисъл ирелевантни са обстоятелствата относно причините за настъпилата фактическа раздяла и чия е вината за това, освен ако взаимоотношенията между родителите не рефлектират върху отношението им към детето.

При преценката на кого от двамата родители да се предостави упражняването на родителските права, следва винаги да се изхожда от интересите на детето, преценени с оглед на следните обстоятелства: родителски качества, полагане на грижи и умения за възпитаване на детето, морални качества на родителя, социално обкръжение и битови условия, възраст и пол на детето, привързаност между детето и родителите, помощ от  трети лица и пр. Тези обстоятелства следва да се преценят съвкупно и с оглед конкретните обстоятелства по делото.

     От приетите и неоспорени от страните Социални доклади на ДСП гр. С. и ДСП – гр. В., се установява, че след фактическата раздяла на родителите, цялостни грижи по отглеждането и възпитанието на детето – С., е поела майката. Детето не е лишено от основни потребности-храна, облекло, подслон, здравни грижи. Жилището, което обитават майката, детето С. и съжителстващото лице, се намира в гр.В., ж.к. ….. № …. ет. …, ап. …, представлява тристаен апартамент, обзаведен с всичко необходимо за едно домакинство. Поддържа се необходимата битова и лична хигиена. Детето има изграден кръг от приятели. С. е завършила трети клас в НУ“….. с отличен успех. Посещава спортна школа по лека атлетика. Има личен лекар Д-р Торбова. Направени са всички имунизации, съгласно българският имунизационен календар. Родителите на С. са разделени, но контактуват помежду си. Майката изразява желание да продължи да се грижи за детето. Емоционалната връзка между майката и детето е много силна.

     Заключението на социалния работник е, че майката се справя с родителските си задължения, има родителския капацитет да се грижи за отглеждането и възпитанието на С., на детето са задоволени основните му потребности от храна, облекло, подслон, здравни грижи и задължително обучение  и в интерес на детето е то да остане да живее с майката, която разполага с необходимите условия да отглежда и възпитава малолетното дете.

     Налага се извода, че по-добри условия за отглеждане на детето има майката, която полага лични грижи по отглеждането и възпитанието на детето, осигурила е добри битови условия и социално обкръжение на детето, проявява желание и заинтересованост да продължи да полага такива грижи. Привързаността между майката и детето е силна.

     На основание гореизложеното съдът намира, че в интерес на детето е да остане да живее при майката, където преимуществено е било отглеждано, като на същата следва да се предостави упражняването на родителските права върху него.

     Относно режима на лични отношения на бащата с детето:

В интерес на детето и бащата е да запазят връзката по между си, като осъществяват чести контакти. С оглед на това следва съдът да определи режим на лични отношения между бащата и детето, съобразен с това, че поддържането на лични отношения между детето и родителя, на когото не е предоставено упражняването на родителските права е жизнено необходимо и за родителя и за детето и ще способства за правилното му физическо и емоционално развитие. Ето защо съдът намира, че следва да се определи режим на лични отношения на бащата с детето му – всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09.00 часа в събота, до 18.00 часа в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и по два дни през коледните и великденските празници.

Относно издръжката на детето:

При положение, че единият родител /ищцата/ ще упражнява родителските права, пряко неангажираният в отглеждането и възпитанието на детето родител /ответникът/ следва да бъде осъден да заплаща издръжка.

При определяне  размера на издръжката съдът следва да изхожда от нуждите на децата от алименти и средства за физическо и духовно развитие, както и възможностите на бащата да дава издръжка. При положение, че единият родител/ищцата/ ще упражнява родителските права, пряко неангажираният в отглеждането и възпитанието на детето родител/ответникът/ следва да бъде осъден да заплаща издръжка.

При определяне  размера на издръжката съдът следва да изхожда от нуждите на детето и средства за физическо и духовно развитие, както и възможностите на бащата да дава издръжка.

По делото не са представени доказателства за доходите, които получава бащата. Поради това съдът намира, че бащата е в работоспособна възраст и би могъл да реализира доходи в размер на минималната работна заплата за страната – 560 лева. С оглед нуждите на детето, и след като се съобрази с неговата ниска възраст, възможностите на двамата родители, както и с обстоятелството, че майката е тази, която ще поеме непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето, съдът намира, че за задоволяване нуждите на детето С. на 10 години е необходимо по 300 лева  месечно, от които майката следва да поеме по 150 лева, който размер е до минимума определен за издръжка на дете в чл. 142 ал.2 СК, а именно в размер на една четвърт от минималната работна заплата за страната. С така определения размер на издръжка не би се насърчило разточително съществувание, а биха се посрещнали най - належащите и неотложни нужди на детето, поради което законосъобразно и справедливо е искът да бъде уважен в пълен размер, като ответникът бъде осъден да плаща издръжка размер на 150.00 лева месечно за малолетното си дете С. на ищцата, като негова майка и законен представител, считано от предявяване на иска -14.08.2018 г. до настъпването на обстоятелства за нейното прекратяване или изменяване,ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

С оглед изхода на делото, ответникът следва да бъде осъден  да заплати по сметка на ОРС държавна такса върху присъдения размер на издръжката в размер на 216.00 лв.

Предвид основателността на предявения иск с правно осн. чл.127 ал.2 от СК, предявения Насрещен иск се явява неоснователен и следва да бъде отхвърлен изцяло.

 На осн. чл.78 ГПК на ищцата следва да бъдат присъдени разноските по делото за платено адвокатско възнаграждение в размер на 400 лева и внесена д.т. за разглеждане на делото в размер на 30 лева.

     Мотивиран от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

     ПОСТАНОВЯВА роденото от съвместното фактическо съжителство на А.В.Ц., с ЕГН ********** *** и Б.С.Б., с ЕГН ********** *** малолетно дете С.Б.Б., с ЕГН **********, да живее при майката  А.В.Ц., с ЕГН ********** ***.

     ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху малолетното дете С.Б.Б., с ЕГН **********  на майката А.В.Ц., с ЕГН **********.

като ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата Б.С.Б., с ЕГН ********** ***, с детето С.Б.Б., с ЕГН ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09.00 часа в събота, до 18.00 часа в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и по два дни през коледните и великденските празници по разбирателство между страните.

     ОСЪЖДА Б.С.Б., с ЕГН **********,ДА ЗАПЛАЩА на малолетното си дете С.Б.Б., с ЕГН ********** чрез неговата майка и законен представител ежемесечна издръжка в размер на 150.00 лв. - считано от завеждане на иска 14.08.2018г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане, или до настъпването на обстоятелства за нейното прекратяване или изменяване.

     ОТХВЪРЛЯ предявения от Б.С.Б., с ЕГН ********** против Ани В.Ц., с ЕГН ********** Насрещен иск чл.127 ал.2 и чл.143 СК за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете С.Б.Б., с ЕГН ********** на бащата Б.С.Б., с ЕГН **********, за определяне местоживеенето на малолетното дете С.Б.Б. при неговия баща, за осъждане на ищцата да заплаща ежемесечна издръжка на малолетното дете според нуждите му и възможностите си, считано от деня на подаване на насрещния иск, до настъпване на обстоятелства за нейната промяна, както и за определяне на  режим на лични контакти на майката с детето.

ОСЪЖДА Б.С.Б., с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ОРС държавна такса върху присъденият размер на издръжката в размер на 216.00 лв./двеста и шестнадесет лева и нула стотинки/

ОСЪЖДА Б.С.Б., с ЕГН ********** да заплати на А. В.Ц., с ЕГН ********** сумата от 430.00 лева / четиристотин и тридесет лева и нула стотинки/деловодни разноски.    

     Решението подлежи на въззивно обжалване пред Врачанския окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

  

 

 

                                   Районен съдия: