Споразумение по дело №429/2018 на Районен съд - Севлиево

Номер на акта: 83
Дата: 15 ноември 2018 г. (в сила от 15 ноември 2018 г.)
Съдия: Гергана Николаева Божилова
Дело: 20184230200429
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 8 ноември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

 

 

 

П Р О Т О К О Л

 

гр. Севлиево,  15.11.2018 г.

 

СЕВЛИЕВСКИЯТ районен съд в публично съдебно заседание

на петнадесети ноември през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                         Председател: ГЕРГАНА БОЖИЛОВА

 

При участието на секретар РЕФУЗЕ ОСМАНОВА

и прокурора ДАНИЕЛА ЙОВЧЕВА, сложи за разглеждане

НОХД № 429 по описа за 2018 година,

докладвано от районен съдия БОЖИЛОВА.

 

На именното повикване в 13,40 часа се явиха:

ПОДСЪДИМИЯТ Д.А.М., редовно призован, се явява лично и с адв. П.Д. от ГАК с пълномощно от днес.

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – гр. СЕВЛИЕВО се явява прокурор ЙОВЧЕВА.

СВИДЕТЕЛЯТ не се явява.

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и 275 от НПК - на отвод на съдебния състав, прокурора и секретаря, правото им да правят нови искания и да възразяват срещу разпита на свидетеля, на подсъдимия правата му по чл. 15 и 55 от НПК и даде думата на страните за становище по хода на делото.

ПРОКУРОР  ЙОВЧЕВА: Да се даде ход на делото. Нямам възражения против състава на съда и съдебния секретар. С адв. Д. сме постигнали споразумение за решаване на делото, което представяме и моля да одобрите.

АДВ. П.Д.: Да се даде ход на делото. Нямам възражения против състава на съда и съдебния секретар. С представителя на обвинението действително сме постигнали споразумение, което представяме и моля да одобрите като считам, че същото не противоречи на закона и морала.

Не постъпиха възражения против състава на съда, прокурора и секретаря.

Съдът счита, че са налице изискванията за даване ход на делото и на осн. чл. 271 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД на делото по реда на чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 382 НПК.

Проверява самоличността на явилите се лица:

На подсъдимия:

Д.А.М.: роден на *** ***, общ. Севлиево, ул. „*****“ № 26, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, не работи, с ЕГН: **********.

ПОДС. Д.М.: Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от три дни.

На основание чл. 382, ал. 4 НПК съдът запита подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

ПОДС. Д.А.: Разбирам обвинението и се признавам за виновен по предявеното обвинение. Чел съм споразумението. Запознат съм със съдържанието на споразумението и наказанието, което е предвидено да изтърпя. Подписал съм споразумението доброволно. Съгласен съм с него и разбирам, че ще има силата на присъда с всичките нейни последици така, както ми бяха разяснени от моя защитник. Отказвам се от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ПРОКУРОР ЙОВЧЕВА: Поддържам споразумението в този вид.

АДВ. Д.: Поддържам споразумението в този вид.

ПОДС. Д.М.: Моля да бъде одобрено споразумението така, както е изготвено от прокурора и защитника ми.

Съдът, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на споразумението между ДАНИЕЛА ЙОВЧЕВА –прокурор в Районна прокуратура - Севлиево и защитника на подсъдимия Д.М. – адв. П.Д., както следва:

Подсъдимият Д.А.М., роден на *** ***, общ. Севлиево, ул. „*****“ № 26, български гражданин, с основно образование, не работи, неженен, осъждан, с ЕГН: **********, се признава за виновен за това, че при форма на вина пряк умисъл на 28.10.2018 г. около 16,30 ч. на центъра на село Душево, общ. Севлиево в посока към град Севлиево управлявал моторно превозно средство лек автомобил “Алфа Ромео”, модел 156, с рег. № ЕВ ****ВА, в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС, наложена със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0359-000479/20.08.2018 г., издадена от Началник РУ-Троян, при ОД МВР град Ловеч, влязла в сила на 25.09.2018 г. - престъпление по чл. 343в, ал. 3 във вр. ал. 1 от НК.

Страните се договарят на подсъдимия Д.А.М. на осн. чл. 343в, ал. 3 във вр. с ал. 1, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б.“б“ и ал. 2 от НК да му се наложи наказание ПРОБАЦИЯ, включващо пробационните мерки по чл. 42а, ал. 2, т.т. 1 и 2 и т. 6 НК, както следва:

-задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ТРИ ГОДИНИ, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител три пъти  седмично.

-задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ТРИ ГОДИНИ.

-безвъзмезден труд в полза на обществото от 320 часа за всяка една от трите години, както и глоба в полза на държавата в размер на 180 лв. (сто и осемдесет лева).

На осн. чл. 343г, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 НК подсъдимият М. се лишава от право да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА, считано от датата на възстановяване на правото му да управлява МПС.

Нанесени щети – няма.

Възстановени щети – няма.

Веществени доказателства – няма

Разноски по делото – няма.

Нанесени щети – няма.

Обезпечение по чл. 156 НК – няма.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

1. ПРОКУРОР :_______________

                          (ДАНИЕЛА ЙОВЧЕВА)

 

 

2. ЗАЩИТНИК:____________________

                        (адв. П.Д.)   

 

 

3. ПОДСЪДИМ:________________________

                   (Д.А.М.)

 

 

След подписване на окончателното съдържание на споразумението от ПРОКУРОР ЙОВЧЕВА, адвокат П.Д. от ГАК и подсъдимия Д.А.М., съдът намира следното: Споразумението е законосъобразно и непротиворечащо на моралните норми. Престъплението, за което страните се споразумяват, не е изключено с разпоредбата на чл. 381, ал. 2 от НПК. От престъплението няма причинени имуществени вреди. Съдържанието на същото е съобразено с разпоредбата на чл. 381, ал. 5 от НПК. Престъплението, за което подсъдимият се признава за виновен, е безспорно доказано предвид събраните по делото на досъдебното производство доказателства. Правилна е правната квалификация на деянието. Наказанието е съобразено както с извършеното престъпление, така и с личността на подсъдимия.

По изложените съображения и на основание чл. 382  НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА споразумението между ДАНИЕЛА ЙОВЧЕВА – прокурор при Районна прокуратура - Севлиево и адвокат П.Д. – защитник на подсъдимия Д.А.М., както следва:

Подсъдимият Д.А.М. ***, роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, не работи, ЕГН: **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че при форма на вина пряк умисъл на 28.10.2018 г. около 16:30 ч. на центъра на село Душево, общ. Севлиево в посока към град Севлиево управлявал моторно превозно средство лек автомобил “Алфа Ромео”, модел 156, с рег. № ЕВ ****ВА, в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС, наложена със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0359-000479/20.08.2018г., издадена от Началник РУ-Троян, при ОД на МВР град Ловеч, влязла в сила на 25.09.2018 г., с което е извършил престъпление, за което на основание чл. 343в, ал. 3 във вр. с ал. 1 и чл. 55, ал. 1, т. 2, б.“б“ и ал. 2 от НК МУ СЕ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ  ПРОБАЦИЯ, включващо пробационните мерки по чл. 42а, ал. 2, т.т. 1 и 2 и т. 6 НК, както следва:

-задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ТРИ ГОДИНИ, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител три пъти  седмично.

-задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ТРИ ГОДИНИ и

-безвъзмезден труд в полза на обществото от 320 часа за всяка една от трите години, както и ГЛОБА в полза на държавата в размер на 180 лв. (сто и осемдесет лева).

На осн. чл. 343г, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 НК лишава подсъдимия Д.А.М. от ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА, считано от датата на възстановяване на правото му да управлява МПС.

 ОТМЕНЯ мярката за неотклонение ПОДПИСКА, взета на подсъдимия Д.А.М. на досъдебното производство.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 429/ 2018 г. по описа на Севлиевски районен съд, на основание чл. 24, ал. 3 НПК.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14,10 часа.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЕКРЕТАР: