Решение по дело №1470/2019 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 80
Дата: 20 януари 2020 г. (в сила от 1 юли 2020 г.)
Съдия: Ралица Йорданова Русева
Дело: 20194520201470
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 16 юли 2019 г.

Съдържание на акта

                                         РЕШЕНИЕ №

                                        гр.Русе, 20.01.2020 г.

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Русенският районен съд…..Х наказателен състав…….в публично заседание на тринадесети декември през двехиляди и  деветнадесета  година в състав:

                                                                   Председател: Ралица Русева

При  секретаря Олга Петрова и в присъствието на прокурора……., като разгледа докладваното от съдията  АНД № 1470 по описа за 2019 г., за да се произнесе, съобрази:

    Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

    Постъпила е жалба от И.И.Л. ***, против Наказателно постановление №  19- 1085- 001358 от 03.06.2019 г. на Началник Група към Сектор ПП ОДМВР Русе, с което  за административни нарушения по чл.5 ал.ІІ т.1 от ЗДвП, чл.123 ал.І т.2 б.”а” от ЗДвП, чл.123 ал.І т.2 б.”б” от ЗДвП, чл.123 ал.І т.2 б.”в” от ЗДвП и чл.123 ал.І т.2 б.”г” от ЗДвП, са наложени административни наказания, както следва: на основание чл.185 от ЗДвП- глоба в размер на 20 лв., на основание чл.175 ал.І т.5 от ЗДвП- глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175 ал.І т.5 от ЗДвП- глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175 ал.І т.5 от ЗДвП- глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175 ал.І т.5 от ЗДвП- глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец.Жалбоподателят моли съда да отмени постановлението като незаконосъобразно поради недоказаност на вменените нарушения.

    Ответникът по жалбата поддържа становище за неоснователност на същата.

    Русенска районна прокуратура, редовно призована, не изпраща представител, и не взема становище по жалбата.

    Съдът, след преценка на събраните доказателства, приема за установени следните фактически обстоятелства:

    Жалбоподателят е правоспособен водач на МПС и в това си качество е наказван за нарушения по ЗДвП.

     На 31.03.2019 г. срещу жалб.Л. бил съставен акт за нарушение № 19- 1085- 001358 за нарушаване на задълженията му като водач на МПС, а именно- да бъде внимателен към уязвимите участници в движението, в следствие на което при маневриране бил блъснат намиращ се в района на паркинга колоездач- дете.Актосъставителят приел, че е  налице причинено ПТП с леко ранен участник.Прието било, че жалбоподателят е осъществил още четири на брой административни нарушения, изразяващи се в напускане на мястото на произшествието, неуведомяване на компетентните служби, неоказване на помощ на пострадал и преместване на превозно средство след ПТП. Всички цитирани административни нарушения били квалифицирани, както следва- по чл.5 ал.ІІ т.1 от ЗДвП, чл.123 ал.І т.2 б.”а” от ЗДвП,  чл.123 ал.І т.2 б.”б” от ЗДвП, чл.123 ал.І т.2 б.”в” от ЗДвП, чл.123 ал.І т.2 б.”г” от ЗДвП.Актът бил предявен и подписан без възражения.Въз основа на него е издадено обжалваното наказателно постановление с наложените административни наказания.В производството пред въззивната инстанция се оспорва законосъобразността му, като се твърди, че е налице недоказаност на нарушенията.

      Приетото за установено от фактическа страна  се доказва от приложените по делото АУАН № 19- 1085- 001358, констативен протокол за ПТП с пострадали, справка за нарушител, фотоалбум, показанията на актосъставителя- св.И..

        Правни изводи:

        Жалбата е допустима, а по същество-  основателна.

        Прието от актосъставителя и наказващия орган е, че  водачът на лекия автомобил не е изпълнил задължението си да  бъде предпазлив към уязвимите участници в движението, като при маневриране причинил ПТП с леко пострадал- дете.Въз основа на тази фактическа обстановка е заключено, че е налице нарушение по чл.5 ал.ІІ т.1 от ЗДвП. Според този текст водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите, участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства. Посоченото налага извод, че самият наказващ орган, действащ като първа инстанция по същество, не е достигнал до извод за наличие на транспортно произшествие, доколкото не е квалифицирал действията на соченото като нарушител лице в този аспект.Въз основа на установените факти, наказващият орган е приел, че в качеството си на водач на МПС, жалб.Л. е нарушил единствено задължението си да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението без други неправомерни последици. Съответно- възприетата правна квалификация е  по чл.5 ал.ІІ т.1 от ЗДвП, а не по друг текст на закона. При липса на извод, облечен и в съответната нормативна форма, за наличие на ПТП, не би могло да се приеме, че обосновано и законосъобразно е наложено административното наказание по т.1 от НП- глоба в размер на 20 лв., индивидуализирана на основание чл.185 от ЗДвП.

         При така изложеното, необосновано и незаконосъобразно е и вменяването на нарушенията по т.2- т.5 от НП, всички квалифицирани в хипотезата на нормата на чл.123 ал.І т.2 от ЗДвП.Касае се до действия, които се явяват задължения за водачите на МПС, но произтичат от наличие на ПТП. При липса на категорично обоснован и доказан извод от страна на наказващия орган за допуснато транспортно произшествие, не би могло да се вмени във вина на жалбоподателя неизпълнение на задължения във връзка с такова.

         Наказващият орган е следвало да провери обстоятелствата, установени от актосъставителя и да квалифицира точно действията/бездействията на водача според нормите на ЗДвП.Същият е следвало да установи мястото на твърдяния инцидент- път, отворен за обществено ползване или паркинг, участниците- водачи или пешеходци, съответните превозни средства и действията на лицата, евентуално довели до настъпване на произшествие, като при всички случаи  е следвало да се съобрази и наличието/липса на виновно поведение.Доколкото това не е сторено, съдът намира обжалваното постановление за необосновано и незаконосъобразно, и на основание чл.63 от ЗАНН

 

                                               РЕШИ:

        ОТМЕНЯ  НП № 19- 1085- 001358 от 03.06.2019 г.на Началник група ОДМВР Русе, Сектор Пътна полиция, с което на И.И.Л. с ЕГН **********,***

за административни нарушения по чл.5 ал.ІІ т.1 от ЗДвП, чл.123 ал.І т.2 б.”а” от ЗДвП, чл.123 ал.І т.2 б.”б” от ЗДвП, чл.123 ал.І т.2 б.”в” от ЗДвП и чл.123 ал.І т.2 б.”г” от ЗДвП, са наложени административни наказания, както следва: на основание чл.185 от ЗДвП- глоба в размер на 20 лв., на основание чл.175 ал.І т.5 от ЗДвП- глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175 ал.І т.5 от ЗДвП- глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175 ал.І т.5 от ЗДвП- глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175 ал.І т.5 от ЗДвП- глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец.

        Решението подлежи на обжалване в 14- дневен срок от известяването му, пред Административен съд- Русе.

                                                     Районен съдия: