Решение по дело №573/2015 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 293
Дата: 20 април 2015 г. (в сила от 6 май 2015 г.)
Съдия: Красимир Димитров Лесенски
Дело: 20155220200573
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 31 март 2015 г.

Съдържание на акта

 

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

година 2015                                                                 град Пазарджик            

                                          

В  И М Е ТО  Н А  Н А Р О Д А

 

ПАЗАРДЖИШКИ РАЙОНЕН СЪД               ХХ НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На 20 – ти април  2015 г                           две хиляди и петнадесета година

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИР ЛЕСЕНСКИ

 

Секретар: И.П.

Прокурор: ВЕЛИЧКА ХРИСТОВА

Като разгледа докладваното от съдия ЛЕСЕНСКИ

АН дело № 573 по описа за 2015 година

 

Р    Е    Ш    И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Р.Н.А., роден на ***г***,  българин, български гражданин, неженен, с начално образование, безработен, неосъждан, ЕГН: **********, за ВИНОВЕН за това, че в периода от 04.08.2013 г. до 27.10.2014г.  в с.Ивайло, област Пазарджик, като пълнолетно лице без да е сключило граждански брак  е заживяло на съпружески начала с лице от женски пол ненавършило 16 години М.А.А., ЕГН: ********** *** село, поради което и на основание чл.378, ал.4, т.1 НПК във връзка с чл.78а, ал.1 НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност за престъпление по чл.191, ал.1 от НК и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА в размер 1000 лв. (ХИЛЯДА лева).

          

Решението подлежи на обжалване и протест пред ОС Пазарджик в 15-дневен срок от днес по реда на глава ХХІ-ва НПК.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

Съдържание на мотивите

АНД № 573/2015 г. по описа на Районен съд Пазарджик

 

МОТИВИ:

   

Образувано е по внесено от Районна прокуратура Пазарджик постановление за освобождаване от наказателна отговорност на Р.Н.А. – роден на *** ***,  българин, български гражданин, неженен, с начално образование, безработен, неосъждан, ЕГН: ********** за престъпление по чл.191, ал.1 от НК, за това, че в периода от 04.08.2013 г. до 27.10.2014 г. в село И., област Пазарджик, като пълнолетно лице без да е сключило граждански брак  е заживяло на съпружески начала с лице от женски пол ненавършило 16 години М.А.А., ЕГН: ********** *** село.

          Прокурорът пледира за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на  административно наказание глоба.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание, признава се за виновен. Заявява, че съжалява, искали са да сключат брак, но било невъзможно, тъй като М.А. нямала навършени 16-години.

 

           Районен съд Пазарджик, като обсъди събраните по делото доказателства  прие за установено от фактическа страна следното:  

През 2012 г. подсъдимият Р.А. се запознал с непълнолетната тогава М.А.А. ЕГН ********** *** Село. Подсъдимият Р.А. започнал да поддържа приятелски взаимоотношения с пострадалата М.А..

На 04.08.2013 г. подсъдимият Р.А., който бил пълнолетен, отвел М.А. в дома на неговите родители в село И. ул. „50-та“ № 16 и имал намерение да заживее с нея на съпружески начала според обичайте на ромската общност, към която и двамата принадлежат, въпреки че същата тогава била непълнолетна - на 14 г. и нямала навършени 16 години. Родителите на обвиняемия, както и родителите на М.А. били съгласни с това. Направили годеж и сватба според ромските традиции и обичаи. От съвместното им съжителство на 31.05.2014 г. им се ражда дете - С.. В периода на съвместното съжителство с подсъдимият Р.А. от 04.08.2013 г. до 27.10.2014 г. свидетелката М.А. била непълнолетна - ненавършила 16 години, а подсъдимият Р.А. бил пълнолетен.

Горната фактическа обстановка съдът възприе въз основа на събраните в наказателното производство доказателства, съдържащи се в показанията на свидетелите М.А.К., М.А.А., С.К.А., Н.Я. А., Н.В.К., обясненията на самия обвиняем Р.Н.А. и приложените писмени доказателства – социален доклад, свидетелство за съдимост и характеристична справка. От свидетелството за съдимост на обвиняемия е видно, че същият не е осъждан.  Характеристичната справка, приложена по делото, сочи, че няма криминална регистрация и се ползва с добро име сред съседите си в село И..

При така установената и възприета фактическа обстановка е видно, че Р.Н.А. е осъществил състава на престъплението по чл.191, ал.1 от НК, тъй като от 04.08.2013 г. до 27.10.2014 г. в село И., област Пазарджик, като пълнолетно лице без да е сключило граждански брак е заживяло на съпружески начала с лице от женски пол ненавършило 16 години - М.А.А., ЕГН: ********** *** село.

 От субективна страна деянието е извършено с пряк умисъл, тъй като в съзнанието на обвиняемия е съществувала ясна представа за възрастта на М.А. и същевременно е искал настъпването на вредни последици, които обвиняемият приема като нормални и в унисон с традициите на ромския етнос.

Санкцията предвидена посочения член от НК предвижда наказание до две години лишаване от свобода или с пробация, както и с обществено порицание. Обвиняемият е пълнолетен,  неосъждан към момента на извършване на деянието, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава 28-ма от НПК и от престъплението не са причинени имуществени вреди, които да са съставомерни и подлежащи на възстановяване.

Същевременно не е налице никое от основанията по чл.78а, ал.7 от НК, изключваща прилагането на института, тъй като с деянието не е причинена тежка телесна повреда или смърт, деецът не е бил в пияно състояние, не са налице множество престъпления и престъплението не е извършено спрямо орган на властта при или по повод изпълнение на службата му.

            Поради гореизложеното обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното престъпление с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК.

При определяне вида и размера на наказанието, което следва да се наложи на обвиняемия, съдът взе предвид разпоредбите на чл.27 от ЗАНН, като отчете тежестта на нарушението и подбудите за неговото извършване. Като смекчаващи отговорността на обвиняемия обстоятелства съдът съобрази направеното самопризнание и чистото съдебно минало, както и добрите характеристични данни. Не са налице отегчаващи отговорността обстоятелства.

            При тези данни и при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства съдът определи на обвиняемия Р.Н.А. административно наказание глоба в размер на 1000 лв. платима в полза на държавата по сметка на съдебната власт.

            При определяне на размера на глобата съдът съобрази и данните за имущественото състояние на обвиняемия и фактът, че е безработен.

             

По изложените съображения съдът постанови решението си.

                                                                                          

                         

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: