Определение по дело №864/2017 на Районен съд - Козлодуй

Номер на акта: 597
Дата: 10 юли 2017 г.
Съдия: Адриана Георгиева Добрева
Дело: 20171440100864
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 10 юли 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е   №…

 

гр.Козлодуй, 10 юли 2017 година

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

КОЗЛОДУЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, ВТОРИ СЪСТАВ в закрито заседание на 10.07.2017 година, в състав:

Районен съдия: Адриана Добрева

 

като разгледа докладваното от съдията Адриана Добрева частно гражданско дело № 864 по описа за 2017 година на Козлодуйския районен съд и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Съдебното производство е охранително, по реда на чл.530 ГПК вр. чл.130, ал.3 от СК.

Образувано е по молба на С.А.В., ЕГН ********** с адрес *** в качеството на майка и законен представител на малолетното дете Йорданка Райчева Йорданова, ЕГН **********, с която иска съдът да разреши да се разпореди като изтегли от сметка на малолетното дете в СИБАНК ЕАД сметка BG19 BUIB 79984012184600 сумата 168.00 лева за нуждите на детето.

Сезиран с настоящата молба и след преценка поотделно и в съвкупност на представените по делото писмени доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молбата е подадена от надлежна страна, тъй като видно от представеното заверено копие на удостоверение за раждане на детето, издадено от Община Козлодуй то е малолетно, а молителят е негова майка и законен представител доколкото родителите молители надлежно и по закон представляват всеки заедно и поотделно малолетното дете и в този смисъл молбата е допустима. Разгледана по същество съдът намира, че е основателна и доказана, и следва да бъде уважена.

От приложената вносна бележка се установява, че молителят е заплатил дължимата по молбата държавна такса, а със саморъчна декларация молителят е заявил и декларирал сумата от сметката на детето, с която иска да се разпореди като я изтегли и разходва за нуждите на детето.

Разпоредбата на чл.130, ал.3 от СК предвижда, че извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества и влогове на ненавършили пълнолетие лица, се допуска с разрешение на районния съд по местоживеенето, ако разпореждането не противоречи на интересите на детето.

За конкретния казус съдът намира, че с оглед защита именно интересите на детето следва да бъде уважена молбата и дадено исканото разрешение предвид запазване средствата по сметка на детето. В този смисъл е и становището на социалната служба в гр.Козлодуй.

Водим от изложените правни съображения, Козлодуйският районен съд, първи състав

О П Р Е Д Е Л И:

 

РАЗРЕШАВА на С.А.В., ЕГН ********** с адрес *** в качеството на майка и законен представител на малолетното дете Йорданка Райчева Йорданова, ЕГН ********** да се разпореди, като изтегли от сметка на малолетното дете в СИБАНК ЕАД от сметка BG19 BUIB 79984012184600 сумата 168.00 лева за нуждите на детето.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Да се издаде на молителя препис от определението.

 

                                                                       Районен съдия: