Решение по дело №116/2021 на Районен съд - Елин Пелин

Номер на акта: 260073
Дата: 12 май 2021 г. (в сила от 23 септември 2021 г.)
Съдия: Росица Генадиева Тодорова
Дело: 20211820100116
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 3 февруари 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

         

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                     

                                                         

 

гр. Елин Пелин, 12.05.2021 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд Елин Пелин, Пети състав, в публично заседание на дванадесети май през две хиляди  двадесет и първа година в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: РОСИЦА ТОДОРОВА

при секретаря Мария Лазарова, като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 116 по описа за 2021 година на РС Елин Пелин и въз основа на събраните по делото доказателства     

 

                                                  Р  Е  Ш  И :

            

              1. ЗАДЪЛЖАВА Й.И.В., ЕГН ********** ***  да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо С.В.Т., ЕГН ********** ***

              2. ЗАБРАНЯВА на Й.И.В., ЕГН ********** да приближава на разстояние, не по-малко от 50 /петдесет/ метра молителката С.В.Т., ЕГН **********, жилището обитавано от молителката, находящо се в с.Гара Елин Пелин, обл.Софийска, ул.“Граничар“ № 6 и местата за социални контакти и отдих, които тя посещава за срок от  12 /дванадесет/ месеца.                          

   5. ПРЕДУПРЕЖДАВА Й.И.В., ЕГН ********** на основание чл.16, ал.2 от ЗЗДН, че при неизпълнение на заповедта нарушителят ще бъде задържан незабавно на основание чл.21, ал.2 от ЗЗДН и ще бъдат уведомени  органите на прокуратурата.         

              НАЛАГА на Й.И.В., ЕГН ********** глоба в размер на 200.00 лева /двеста лева/.

              ОСЪЖДА на основание чл.11, ал.2 от ЗЗДН Й.И.В., ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд Елин Пелин държавна такса в размер на  25.00 /двадесет и пет/ лева.

                ОСЪЖДА Й.И.В., ЕГН ********** да заплати на С.В.Т., ЕГН ********** направените по делото разноски в размер на 400.00 лева /четиристотин лева/.

                Решението подлежи на обжалване пред Софийски окръжен съд в 7-дневен срок от днес.

                Решението и заповедта да се връчат на страните и началника на РУ Елин Пелин за сведение. 

                Обжалването на решението не спира изпълнението.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                 З А П О В Е Д

                            за защита  срещу домашно насилие

 

              Районен съд Елин Пелин, Пети състав, на дванадесети май през две хиляди  двадесет и първа година в състав:

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: РОСИЦА ТОДОРОВА

 

при секретаря Мария Лазарова, като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 116/2021 г. по описа на Районен съд Елин Пелин и прецени събраните по делото доказателства, на основание чл.15, ал.2 от  ЗЗДН:      

                                              

             1. ЗАДЪЛЖАВА Й.И.В., ЕГН ********** ***  да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо С.В.Т., ЕГН ********** ***

             2. ЗАБРАНЯВА на Й.И.В., ЕГН ********** да приближава на разстояние, не по-малко от 50 /петдесет/ метра молителката С.В.Т., ЕГН **********, жилището обитавано от молителката, находящо се в с.Гара Елин Пелин, обл.Софийска, ул.“Граничар“ № 6 и местата за социални контакти и отдих, които тя посещава за срок от  12 /дванадесет/ месеца.                          

   5. ПРЕДУПРЕЖДАВА Й.И.В., ЕГН ********** на основание чл.16, ал.2 от ЗЗДН, че при неизпълнение на заповедта нарушителят ще бъде задържан незабавно на основание чл.21, ал.2 от ЗЗДН и ще бъдат уведомени  органите на прокуратурата.         

          Копие от Заповедта за защита срещу домашно насилие да се връчи на страните по делото и на Началника на РУ Елин Пелин за сведение и контролиране.           

          Заповедта за защита подлежи на незабавно изпълнение.

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

           МОТИВИ                                                                                                към решение  по гр.д. 116/2021 г.                                                 по описа на РС Елин Пелин

        Производството е по реда на Закона за защита срещу домашното насилие (ЗЗДН).                                                                                        Образувано е по молба на С.В.Т., ЕГН ********** срещу Й.И.В., ЕГН ********** с искане за защита от домашно насилие.                                                                             Молителката излага твърдения, че ответникът е неин девер – брат на покойния й съпруг. На 26.01.2021 г. около обяд, молителката се прибирала, а ответникът В.  й казал, че внук й трябвало да му върне флекса. Молителката му отговорила, че цял живот я тормози, а сега се е хванал и с внуците й, поради което иска да я остави намира. Тогава ответникът В. нападнал молителката и започнал да я удря по главата около десетина пъти, блъснал я на улицата, от което  тя паднала. Опитала се да стане, но не можала. По това време едно момче преминавало с колата си и спряло автомобила, като дошло при молителката да й помогне да стане. През цялото това време ответникът Й.В. стоял пред отворения си гараж и гледал. В тази връзка се иска съдът да издаде заповед за защита срещу домашно насилие, като наложи подходяща мярка по чл.5 от ЗЗДН, а именно да задължи  ответника да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на С.В.Т. и му наложи забрана да я доближава, а също и жилището й находящо се в с.Гара Елин Пелин, обл.Софийска, ул.“Граничар“ № 6  и местата за социални контакти и отдих които посещава за срок от 18 месеца.

           Ответникът в открито съдебно заседание оспорва молбата, като заявява, че страда от редица заболявания и е с 88% инвалидност, които му пречат да се движи сам и дори ползва помощта на придружаващи го лица, най-вече от съпругата си, като без нейна помощ не може да ходи, поради което не е в състояние да причини на молителката  соченото от нея увреждане. Ответникът не може да извършва никакви физически действия и от години не поддържа какъвто и да е контакт със семейството на молителката.

            Молбата е с правно основание чл.8, т.1 във вр. чл.4, ал.1 вр. чл. чл.3, т.7 от ЗЗДН.

           Производството е по реда на Глава ІІ от ЗЗДН.

           Районен съд Елин Пелин, като прецени събраните по делото доказателства и ги обсъди във връзка с доводите на страните, приема за установено следното: 

           По делото е представена Декларация по чл.9, ал.3 от ЗЗДН изходяща от молителката, в която е посочено, че ответникът е извършил спрямо нея акт на домашно насилие на 26.01.2021 г., като описания акт на домашно насилие  е идентичен с описания в исковата молба. В декларацията е отбелязано, че на молителката й е известна наказателната отговорност по смисъла на чл.313, ал.1 от НК за деклариране на неверни данни.                        

           Видно от медицинско свидетелство за съда издадено от Медицински център  Елин Пелин е, че д-р Димитров – невролог е констатирал на 27.01.2021 г. при преглед на лицето С.В.Т., че същата  има нарушения на вестибуларната функция, комбиниран отоневрологичен синдром. Множествени повърхностни травми на главата, генерализирана тревожност.

          От експертно решение издадено от УМБАЛ Света Анна – София АД с дата 08.12.2014 г. на Й.И.В. се установява, че същият  е с 88 % трайно намалена работоспособност.

           По делото е представено и експертно решение на Й.И.В.  от 11.02.1991 г. удостоверяващо, че същият към датата на издаването страда от астма – средно тежка форма и е с 50 %  трайно намалена работоспособност.

          Представени са и амбулаторен лист  от 23.02.2021 г., резултати от лабораторни изследвания от  23.02.2021 г., медицинско направление от 15.03.2021 г. , електрокардиограма, всички касаещи здравословното състояние на Й.И.В..

          От справки от НБД Население се установява, че С.В.Т. е била омъжена за Владимир И. Тутев – починал, както и че ответникът Й.И.В. е брат на Владимир И. Тутев.

         

          Видно от писмо изх. № 124/02.03.2021 г. издадено от ЦПЗ – София ЕООД е, че Й.И.В.  не се води на учет и не е лекуван в ЦПЗ София ЕООД. Поради пожар в болничното заведение  и загуба на архива, не може да се предостави информация за периода преди 2013 г.

             По делото е приложена преписка вх. № 262000-989/2019 г. по описа на РУ Елин Пелин, в която се съдържат данни относно инидент между молителката и ответника  станал на 02.04.2019 г.

             При така установената фактическа обстановка съдът стигна до следните правни изводи:      

            Молбата е основателна, като съдът следва да я уважи и да издаде заповед за защита от домашно насилие.

            На първо място, Законът за защита срещу домашното насилие урежда закрилата на лицата, пострадали от всеки акт на домашно насилие от кръга на изброените в чл.3 от ЗЗДН. Право на закрила имат лицата, които са пострадали от такова насилие.     

  За квалифицирането на даден акт на насилие като такъв на домашно насилие, разпоредбата на чл.2 от закона изисква той да се изразява под формата на физическо, психическо, сексуално, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съжителство или които обитават едно жилище.                                                                                      Не е спорно, че страните по делото, а и от представените по делото доказателства се установява, че ответникът е брат на починалия съпруг на молителката.

При съвкупната преценка на доказателствата съдът стига до извода, че е налице акт на физическо и психическо насилие спрямо молителката от страна на ответника,  упражнено на 26.01.2021 г. и изразяващо се в агресивно поведение - физическо насилие спрямо молителката С.В.Т., осъществено чрез нанасяне на удари по главата и блъскане.

Извършеният акт на домашно насилие на първо място се установява от представената от молителката декларация по чл.9, ал.3 от ЗЗДН. Съгласно чл.13, ал.3 от ЗЗДН, декларацията по чл.9, ал.3 от цитирания закон съставлява достатъчно доказателство за основателност на молба за защита по реда на цитирания закон, но в настоящия случай в тази насока изложеното в декларацията се подкрепя и от събраните по делото писмени и гласни доказателства. В този смисъл съдът прецени представения медицински документ от д-р Димитров, в който е отразено, че в деня следващ инцидента, молителката е имала множество повърхностни травми на главата и изразена тревожност. Съдът кредитира и показанията на свидетеля Любомир Димитров Зубев, който макар и да не е пряк очевидец на инцидента пресъздава еднородна фактическа обстановка, която напълно съответства на описания в молбата инцидент. По делото не се констатираха данни на заинтересованост на свидетеля Зубев от изхода на спора, поради което съдът приема за достоверни показанията му.

           Съгласно чл.13, ал.3 от ЗЗДН, декларацията по чл.9, ал.3 от цитирания закон съставлява достатъчно доказателство за основателност на молба за защита по реда на цитирания закон, но в настоящия случай  в тази насока  са и събраните по делото писмени и гласни доказателства, които ценени в своята съвкупност са безпротиворечиви и логични, подкрепят изложеното от молителката.             Така установеното несъмнено сочи на физическо,  емоционално и психическо насилие спрямо молителката. Доказателствата, които са ангажирани, ценени в своята съвкупност, са достатъчни за вземане на мерки по отношение на ответника по реда на ЗЗДН. Целта на ЗЗДН е упражняване на превенция срещу случаите на домашно насилие, а не толкова санкционирането му. Това насилие е трудно за разкриване поради ограничения кръг от хора, които стават свидетели на извършването му, както и поради дълбоко емоционалните по своята същност отношения в семейството. В повечето случаи естеството на отношенията не позволява на пострадалия да събере убедителни и неопровержими доказателства за преживяното от него. Именно поради това и законът предвижда, за разлика от общия граждански процес, допълнителни доказателствени средства като им придава обвързваща за съда доказателствена сила. Такова средство е декларацията по чл.9, ал.3 от ЗЗДН въз основа на която, при липса на други доказателства, които да я опровергават, трябва да се издаде исканата от молителя заповед. В случая обаче изложеното в декларацията не само, че не бе опровергано, а се ангажираха и други доказателства в подкрепа на твърденията на молителката, коментирани по-горе от съда.                                Ето защо съдът приема, че с действията си, ответникът е посегнал на физическата неприкосновеност и емоцоналната сфера на молителката, в следствие на което спрямо нея следва да бъдат наложени исканите мерки за защита по чл.5, ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.4 от ЗЗДН, които съдът определя за адекватни – задължаване на ответника да се въздържа от домашно насилие и забрана да приближава на не по–малко от 50 м. жилището на молителката, местата за социални контакти и отдих, които посещава. При определяне на времетраенето им, съдът съобрази времето, необходимо за постигане на техните възпиращи цели, като прецени, че мерките за защита следва да бъдат наложени за срок от една година, през което време на ответника да бъде дадена възможност да преосмисли отношението си към молителката, а също и последиците от поведението си.                                         Съдът не приема доводите на ответника, че здравословното му състояние не позволява да извърши сочените от молителката действия, тъй като от представената по делото медицинска документация не може да се изведе подобен извод, а от показанията на свидетеля Зубев се установява, че когато свидетелят се е притекъл на помощ на молителката, ответникът е излизал от гаража си сам, без придружител, както и че го е виждал многократно да управлява лекия си автомобил сам. В този смисъл са и показанията на свидетелката Иванка Йорданова Велинова, която твърди, че съпругът й макар и с множество заболявания, ходи трудно, но може да ходи и сам на къси разстояния.

  С оглед изхода на делото и на основание чл.11, ал.3 от ЗЗДН съдът осъди ответника В. да заплати по сметка на РС Елин Пелин дължимата за образуване на производството по делото държавна такса в размер на 25.00 лева съгласно чл.16 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.                                                       На основание чл.5, ал.4 от ЗЗДН и като взе предвид последиците от извършения акт на домашно насилие, възрастта на ответника, здравословното му състояние, съдът наложи на ответника глоба в минимален размер от 200.00 лева /двеста лева/.

Предвид изхода на спора и на основание чл.78, ал.1 от ГПК, съдът осъди ответника В. да заплати на молителката Т.  направените по делото разноски в размер на 400.00 лева /четиристотин лева/.

          Въз основа на изложените съображения съдът формира решението си за издаване на заповед за защита по ЗЗДН.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: