Решение по дело №2716/2020 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 840
Дата: 23 април 2021 г.
Съдия: Янко Ангелов Ангелов
Дело: 20207180702716
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 22 октомври 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

840

 

град Пловдив, 23.04.2021 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ, Десети състав, в открито заседание на седми април през две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО АНГЕЛОВ

 

при секретаря ПОЛИНА ЦВЕТКОВА като разгледа докладваното от съдия ЯНКО АНГЕЛОВ административно дело № 2716 описа за 2020 година, взе предвид следното:

 

Жалбоподателят В.А.П., ЕГН **********,***, офис 201, чрез адв.П.Т. обжалва Отказ, обективиран в писмо изх. № СЛ/Д-РВ-871-121/21.09.2020г. на Директора на Дирекция Социално подпомагане гр.Пловдив, с който е отказано издаване на предписания по чл.18, ал.4 от ППЗЗД.

Според жалбоподателя с отказа е предоставена неадекватна закрила на детето Д.В.П.. Претендира се отмяна на обжалвания акт поради незаконосъобразността му, като постановен в нарушение на материалния закон, поради подробни съображения, изложени в жалбата. В писмена защита излага допълнителни съображения, в т.ч. некомпетентност на социалния работник отработил сигнала, допуснато съществено нарушение на нормативната уредба и относимата методика при отработване на сигнала, нарушаване на основните разпоредби на законодателството в сферата на закрила на детето и др. Притендира сторените в производството разноски.

Ответникът - Директор на Дирекция „Социално подпомагане“ Пловдив, чрез процесуалния си представител юриск.Т. изразява становище за неоснователност на жалбата. Излага подробни съображения за законосъобразност на отказа в писмени бележки. Претендира юрисконсултско възнаграждение.

Заинтересованата страна - З.Д.М. (майка на Д.В.П.), редовно призована, не се явява и не се представлява в открито съдебно заседание, не заявява становище по оспорването.

Детето - Д.В.П. (непълнолетно) се явява лично за изслушването съобразно разпоредбата на чл.15, ал.1 от Закона за закрила на детето.

Административен съд Пловдив, десети състав, като провери законосъобразността на оспорения акт, съобрази доводите на страните и представените доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

От представените по делото доказателства се установява, че административното производство е започнало по сигнали с вх. № СИГ/Д-РВ/800 от 06.08.2020г. и вх. № СИГ/Д-РВ/818 от 11.08.2020г. на жалбоподателя в настоящото производство В.А.П. до Отдел „Закрила на детето“, ДСП – гр.Пловдив /лист 40 и  44 от делото/ касаещи неспазване на режима на лични контакти от страна на бившата му съпруга (и майка на детето) М. на 18.08.2020г. и за периода 21-23.08.2020г., с молба за съдействие за изпълнентие на постановения  режим за лични контакти, както и да се издаде засължително предписание на М. за спазване на заложените в плана за действие дейности.

На 21.08.2020г., видно от протокол /л.40/ е проведена среща между В.П. и социални работници от Дирекция „Социално подпомагане“ гр.Пловдив за обсъждане на плана за действие и дейностите заложените в него по отношение на детето Д.П..

На 24.08.2020г. е проведен разговор с М.Л., социален работник от ЦРДУ към КСУДС гр.Пловдив, относно детето Д.П.. По делото е приложен Протокол /л.43/ видно от съдържанието на който, Л. регулярно провежда сесии с детето. При проведен разговор с майката, същата е заявила, че няма намерение да насилва Д. да спазва режима на лични контакти с баща си, ако тя няма желание.

На 26.08.2020г. е проведена срещата за отработване на сигнал с вх. № СИГ/Д-РВ/800 от 06.08.2020г., на която П. изисква сигналът да бъде проучен и оценен от социалния работник, който да събере необходимата информация от семейството, детето, училището роднини, близки, съседи и от други източници. Сочи, че при отказ за сътрудничество от страна на родител да спазва изготвения план за действие (чл. 15 и чл. 16а от ППЗЗД), разпоредбата на чл. 18, ал. 4 от ППЗЗД предвижда издаване на задължително предписание от директора на дирекция "Социално подпомагане". В тази връзка в протокол от 26.08.2020г. /л.39/, социалния работник заявява, че липсва нарушение на плана за действие, защото такъв действащ няма. Пояснява, че предходният е изтекъл, а всички срещи, проведени с П. за обсъждане на плана за действие водят до отработване на сигнали, които П. подава в началото на срещата.

На 26.08.2020г. е проведена среща с П. за отработване на сигнала, подаден на 21.08.2020г., за което е съставен протокол /лист 40/. На срещата П. отново подава сигнал, със съдържание сходно на предходния, по повод на който е проведен отделен разговор за отработването му. По време на разговора В.П. провежда телефонен разговор с дъщеря си пред социалните работници Н.В. и Д.Д., в резултат на което последните се самосезират, тъй като според тях в разговора детето демонстрира рисково поведение.

Поради рисково протичащата бременност на г-жа М. и епидемичната обстановка, същата е пожелала разговорите с нея по повод постъпващи сигнали в Дирекция „Социално подпомагане“ гр.Пловдив да се водят по телефона. По делото е приложен Протокол от проведен телефонен разговор на 28.08.2020г. с г-жа М..  Видно от съдържанието на протокола /л.35/, със социалния работник подробно са обсъдени въпросите повдигнати в подадения от В.П. сигнал.

В протокола е записано, че майката потвърждава, че от 21.08.2020г. детето не желае да се вижда с баща си. М. е провела няколко разговора с дъщеря си, но тя не иска да изпълни постановения режим за лични контакти с баща си. Майката посочва, че детето не посочва конкретна причина за нежеланието си да се срещне с баща си, но предполага, че това се дължи на страх от наказание.

Във връзка със самосезиране на социалните работници от ОЗД-Пловдив на 04.09.2020г. е изготвен Социален доклад /листи 26-27/, в който се посочва, че към момента детето живее с майката. Отглежда се при добри битови условия. Майката се стреми да посреща адекватно потребностите на детето. Д. изказва привързаност и към двамата си родители, но не е съгласна с методите на възпитание на баща си. Детето не желае да спази режима на лични контакти с баща си. Поради многократно настояване от страна на П. и оказан психологически натиск върху социалните работници, сигналът е записан като самосезиране. В доклада се твърди, че се наблюдава манипулативно поведение от страна на В.П..

С процесното Писмо изх. № СЛ/Д-РВ/871-121 от 21.09.2020г. П. е уведомен за проведеното допълнително проучване относно подадените от него сигнали. Проведен е и разговор с майката на Д., като същата е консултирана да уведомява П. при възникване на обстоятелства, поради които режимът на лични контакти между тах да не бъде осъществен. М. е консултирана и че е в интерес на детето да общува и прекарва време и с двамата си родители, поради което е необходимо тя да разговаря с дъщеря си и да я мотивира за срещи с бащата.

В съдебно заседание, проведено на 07.04.2021 г., в присъствието на социалния работник Н.В., е изслушано детето Д.В.П.. Детето сочи, че в момента не е по-спокойна. Учи в училище „Христо Ботев“ /“Дървото“/, в 9 клас. Не ходи с особено желание на училище. В момента живее при майка си и баба си. С баща си в момента се виждат различно. Казва, че по нейния случай са се сменили много социални работници и не знае последно какво е станало. Срещала се е с много социални работници. Последно ходили с баща ѝ в Дома за закрила на детето за подготовка за изслушването. Не желае да сподели нищо със съда във връзка с личните контакти с баща си.

В съдебно заседание, проведено на 07.04.2021 г., в качеството на свидетели са разпитани В.С.М., Н. К. В. и М.Д.Л..

Свидетелят В.С.М. от две години живее на семейни начала с жалбоподателя живеем. Знае, че отношениата между Д. и баща ѝ са приятелски и добри. Тя търси неговото присъствие, разговори и отношение. Знае, че  от скоро не се спазва режимът на лични отношения. По времето, когато майката на детето е била скарана с партньора си, за близо месец тя е живяла с тях. М. и П. купуват учебниците за детето, защото тя има книжарница и е наясно какво изучават децата в съответните класове. Сочи, че П. е взел телефона на дъщеря си, защото тя я отказала да чете литература и докато не прочете каквото и е казал няма да го върне. За времето, в което са заедно, П. винаги е имал интерес и отговорността детето спрямо образованието ѝ и всичко, което се случва с нея.

Свидетелят Н. К. В. - социален работник в Отдел „Закрила на детето“, ДСП – гр.Пловдив сочи, че по сигналите на В.П. за неспазване на режима на лични контакти с дъщеря му са провеждани разговори с майката, с цел да я мотивират да го спазва. Запозната е с конкретните два сигнала. По време на една от срещите П. се обадил на детето и я попитал дали смята да отиде при него, когато е по режим, на което детето отговорило отрицателно, но не си спомня да е посочена конкретна причина, поради която не иска да отиде при баща си. По отношение случая с отнетия от бащата телефон, за който майката и детето съобщили в ОЗД, сочи, че се е случило, защото Д. не иска да си прочете книгите, които са ѝ дадени от социалната услуга и които ще се изучават през учебната година. При проведената среща детето било разстроено, като всяка тийнейджърка, на която е взет телефона, но в крайна сметка П. го е върнал, след като детето си е прочело произведението. Твърди, че задължително предписание се издава по преценка на екипа. Не решава един човек. Не е необходимо да има риск за живота на детето. При положение, че детето е насочено и ползва услуги за оказване на образователна подкрепа и предвид възрастта, не е необходимо да се издава задължително предписание за ползването на такава. Риск е, ако детето системно не поддържа никакъв контакт с единия родител. Това би могло да доведе до риск от отчуждение между детето и единия родител. В конкретния случай такъв риск не е установен.

Свидетелят М.Д.Л. - социален работник в Отдел „Закрила на детето“, ДСП – гр.Пловдив сочи, че с Д.П. работи от 2018 година. Тя ползва социална услуга, индивидуална работа, която е с цел оказване на образователна подкрепа на детето, включително провеждане на дискусии по теми, които са актуални и значими за детето, включително има срещи и разговори с двамата родители поотделно, с класния ръководител и с други учители при необходимост. Не може да каже колко често Д.П. посещава баща си. И двамата родители съдействат за провеждане на социалната работа. На всеки три месеца се предоставя доклад за предоставената социална услуга към ОЗД. След това същата информация и доста по-подробно се описва в доклад, който се изпраща към ОЗД. Среща с детето два пъти седмично и наблюденията и от проведената работа са, че детето няма никакви проблеми с това да удвоява учебен материал, да се справя самостоятелно и има много добри умения в тази насока. Причината детето да не изпълнява домашни работи, да не учи, е нежелание от нейна страна. Тя не се ангажира нито да изпълнява домашни работи за училище, нито да участва в часовете, а когато са присъствено в училище абсолютно се дистанцира от работата в часовете. По време на дистанционното обучение много често не влиза в часовете, като една от причините, които тя посочва е, че има повреден микрофон, както и проблеми с интернет в жилището, където живеят в момента. Класната ръководителка и учителката по химия, с които се е срещала и разговаряла също казват, че тя не изпраща задания. Системно не знае до кои уроци са стигнали, не знае какво са взимали в часовете, защото много често се включва, за да отбележи присъствие, но не слуша това, което преподават учителите и като цяло по никакъв начин не се ангажира с учебната дейност. Такава информация системно е давана както на бащата, така и на майката, което е част също от плана за социални услуги. Информацията, която е получавана от бащата е, че той няма възможност да оказва подкрепа и да проследява работата на детето, свързана с училище поради това, че тя не ходи при него, а информацията, от майката, е че тя се опитва да я стимулира, като приема това за достатъчно. Притесненията, които детето е споделяло са били във връзка с взаимоотношенията между майката и нейния партньор, бременността на майката, желанието на детето да не живеят съвместно с партньора на г-жа М., но в същото време чувство на отговорност и дълг към майката, да не развали отношенията с партньора си. Често говори за баща си, дори в случаите, когато по-продължително време не се виждат, поради това, че тя отказва да ходи при него, но не посочва конкретна причина. Детето като цяло изразява винаги положителна емоция спрямо баща си. Д. е в „9 клас“ и няма изградени навици за самоподготовка. За девиантни прояви няма впечатление, като за правила в семейството, в което живее, ако приемем изискванията, които се отправят към нея, за спазване на вечерен час, информацията, която има е, че детето спазва такъв, когато ѝ се постави. Като за изисквания които се отправят към нея да подрежда стаята си, вещите си – не го прави, което се знае от майката и което е било причина да влизат в конфликт с партньора ѝ.

При така установеното от фактическа страна, съдът намира следното от правна страна:

Обжалваното писмо съдържа отказ да бъде издадено предписание по чл.18, ал.4 от ППЗЗД, който отказ съставлява индивидуален административен акт, подлежащ на съдебен контрол /така Определение №8944/18.07.2016г. по адм. дело №8053/2016 на ВАС и Определение №4032/03.04.2017г. по адм. дело №2330/2017 на ВАС/.

На писмото, с химикал е отбелязано, че същото е получено на ръка, на дата 08.10.2020г., но не е положен подпис на получател. Тъй като по делото няма достоверни данни за датата на връчване на писмото на жалбоподателя, се приема, че жалбата до съда е подадена в предвидения за това срок, при наличие на правен интерес, поради което се явява и процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество същата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Разглеждайки оспореното писмо в аспекта на отказ да се издадат предписания по чл.18, ал.4 от ППЗЗДетето, съдът приема, че така постановения отказ, съобразно фактическите и правни основания за това, е правилен и законосъобразен.

Оспореният отказ е издаден от компетентен административен орган, а именно Директора на Дирекция „Социално подпомагане“, който съобразно чл. 21, ал. 1, т. 3 от ЗЗД във връзка с чл. 18, ал. 4 от ППЗЗД е компетентен да издаде предписания.

Спазена е предвидената от закона писмена форма и в отказа се съдържат изискуемите реквизити по чл. 59, ал. 2 АПК. Процесният индивидуален административен акт е издаден след изясняване на фактите и обстоятелствата от значение за случая.

След анализ на събраните по делото доказателства, настоящия съдебен състав приема, че оспореният отказ е законосъобразен като издаден в съответствие с материалния закон и без съществено нарушение на административнопроизводствените правила.

Процедурата по издаване на задължителни предписания е регламентирана в Глава трета от ППЗЗД /чл. 9 – чл. 18/. Оспореният отказ е издаден след извършено от определените социални работници в Отдел “Закрила на детето” проучване и оценка на подадени сигнали от родителите на детето, изготвяне на план за действие с нормативно предвиденото съдържание, установена от социалните работници необходимост от ползването на социални услуги, открит случай на детето, като дете в риск предвид напрежението в отношенията между родителите му. По предложение на социалните работници, водещи случая и с изразено съгласие на майката и бащата за ползване на социални услуги е издадено направление към ЦСРИДРГ.

Съгласно разпоредбата на чл. 18, ал. 4 от ППЗЗД, при отказ за сътрудничество от страна на родител, настойник или попечител или на лицето, което по-лага грижи за детето, по предложение на социалния работник, водещ случая, директорът на дирекция "Социално подпомагане" издава задължително предписание. Следователно, необходима и задължителна предпоставка за законосъобразно издаване на административен акт по посочения текст е отказ за сътрудничество от страна на лицето, полагащо грижи за детето, във връзка с прилагане на предприетите мерки за закрила.

По делото няма спор, че майката и бащата са във влошени отношения помежду си, което влияе негативно на детето в емоционален план, както и необходимостта от консултиране на родителите.

От събраните по делото доказателства не може за се приеме за установено по несъмнен начин, че майката на детето е отказала да сътрудничи. Напротив, в административната преписка се съдържат многобройни документи, сочещи на противното, включително и констатации от самите социални работници за оказано сътрудничество от страна на майката. В проведеното административно производство са осъществени многобройни срещи и разговори с г-жа М..  Нещо повече изготвеният План за действие относно детето е съгласуван с майката и бащата. Издадено е и Направление за ползване на социални услуги. В тази насока са и свидетелските показания.

С оглед на изложеното, съдът счита, че липсва предпоставката предвидена в  разпоредбата на чл. 18, ал. 4 от ППЗЗД за издаване на задължително предписание и правилно органът е отказал издаването на такова.

Тук е мястото да се посочи, че съдът основана своите изводи от правна страна, съобразно фактите, установени до датата на издаване на оспореното писмо, като всякакви други такива, настъпили в последствие не могат да бъдат релевантни към извода за законосъобразността на акта, съобразно и правилото на чл.142, ал.1 от АПК.

При това положение на нещата и при липсата на други фактически и прави основания за издаване на предписание по чл.18, ал.4 от ППЗЗД, атакувания отказ, като постановен при правилно приложение на материалния закон, следва да бъде оставен в сила, а жалбата срещу него отхвърлена като неоснователна и недоказана.

При посочения изход на спора, в полза на Дирекция “Социално подпомагане” Пловдив, за осъществената юрисконсултска защита следва да се присъди сумата в размер на 100 лв. съгласно чл. 24 от Наредба за заплащането на правната помощ, във връзка с чл. 37, ал. 1 от ЗПП, във връзка с чл. 78, ал. 8 от ГПК, във връзка с чл. 144 АПК.

Ето защо и поради мотивите, изложени по–горе ПЛОВДИВСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД –  ІІ отд., Десети състав :

 

Р   Е   Ш   И:

 

ОТХВЪРЛЯ  жалбата на В.А.П., ЕГН **********,***, офис 201 против Отказ, обективиран в писмо изх. № СЛ/Д-РВ-871-121/21.09.2020г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Пловдив.

ОСЪЖДА В.А.П., с ЕГН **********, да заплати на Дирекция “Социално подпомагане” – гр. Пловдив, сумата от 100 /сто/ лева, юрисконсултско възнаграждение.

 РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния Административен съд на РБългария в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

 

 

   АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: