Решение по дело №35/2013 на Районен съд - Балчик

Номер на акта: 157
Дата: 13 ноември 2014 г.
Съдия: Ивелина Димитрова Велчева
Дело: 20133210100035
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 януари 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

№…………….                                               13.11.2014 г.                    гр.Балчик

В ИМЕТО НА НАРОДА

Балчишкият районен съд                                   граждански състав

На тринадесети октомври през две хиляди и четиринадесета година

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                                  Председател: Ивелина Велчева

Секретар: М.Й.

Прокурор: без

Като разгледа докладваното от районен съдия Ивелина Велчева

Гражданско дело № 35 по описа за 2013 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е иск от Л.С.И. EHK********** *** срещу П.Д.К. и Н.П.К.,*** за признаване за установено, че наследниците на С. Д.И. са собственици по давностно владение и наследство за периода от 1961 до настоящият момент върху 700 кв.м. идеални части от ПИ с идентификатор  62788.501.15 по кадастр.карта на с.Рогачево, общ.Балчик и отмяна на констативен нот.акт за собственост на недвижим имот по регулация с № 74 т.2 д.426/1987 г. по описа на нотариално деловодство при РС Балчик.

В хода на делото на осн.чл.227 от ГПК, съдът конституира като ответници наследниците на починалия ответник Николина П.К.: Д.П.К. *** и Д.П.К. ***.

Ответникът П.Д.К. намира иска за недопустим, в условие на евентуалност за неоснователен.

Ответниците Д.П.К. – Т. и Д.П.К.  редовно призовани не се явяват в съдебно заседание, не вземат становище по иска.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства, направените доводи прие за установено следното:

Ищецът твърди, че притежава, по силата на наследствено правоприемство от родителите си С. Д.И. и НН. И., и неприложена на място дворищна регулация, собствеността върху терен с площ от 700 кв. м., представляващ идеална част от УПИ ХVІ – 16 по ПУП на с. Рогачево, общ. Балчик. Ищецът бил наследник на родителите си С. Д.И. и Н. Л. И.. Всички наследници били противозаконно лишени от собствеността върху част с площ от 700 кв. м. от недвижим имот с площ от 2 100 кв. м., който било урегулиран в парцел VІ – 16, в кв. 3 по плана на селото към 20. 10. 1987г. След смъртта на С. И., неговата преживяла съпруга и майка на ищеца подписала пред кмета на с. Рогачево, И.И.Г. декларация за уреждане на регулачни сметки, в която заявила, че е получила от П.Д.К. сума в размер на 700лв., по който начин регулачните сметки между тях за придаването по регулация към парцела на ответника дворно място с площ от 700 кв. м., и което се предавало във владение в полза на ответника. Според ищеца декларацията била неистинска, тъй като към момента на подписването и – 20. 10. 1987г. Н. И. била на 94 години, неподвижна, с диагноза атеросклероза, съответно не могла да разбира свойството и значението на извършваните от нея действия. В този смисъл регулачните сметки между наследниците на С. и Н. И., и ответниците К. не били уредени, което водело на извода, че дворищната регулация не била приложена, съответно не било налице придаване по регулация към парцела на ответниците на земя с площ от 700 кв. м. от парцела на наследодателя на ищците. В този смисъл ищецът настоява да бъде признато за установено в отношенията между страните, че притежава на горните основание собствеността върху въпросните 700 кв. м., представляващи идеална част от парцел ХVІ – 16 по ПУП на с. Рогачево по плана от 1961г., действащ до 1993г., на ответниците, както и да бъде признато, че констативния нотариален акт за собственост на въпросните 700 кв. м., с който ответниците са се снабдили, е незаконосъобразен, поради което бъде отменен.

Ответникът навежда доводи за придобиване на процесния имот по силата на регулация, в условия на евентуалност – по давност за периода от 1987 г. до настоящият момент.

            Предявените искове черпят своето материално правно основание от нормата на чл.124 ал.1 и чл.537 ал.2 ГПК.

            Ищецът удостоверява правото на собственост на своите праводатели /удостоверение за наследници, №АО-11-19/24.06.2011г. и удостоверение за наследници №АО-11-18/24.06.2011г. на длъжн.лице по гражд.състояние при  кметство Рогачево/ с удостоверение от ИК на СОНС на с.Оброчище, където е посочено, че по инвентарна книга на съвета те фигурират като собственици на дворно място, представляващо пл.16, в кв.3 по плана на с.Рогачево с площ от 2030 кв.м.

            Ответниците удостоверяват правото си на собственост с договор за покупко - продажба от 25.06.1987г. и нот.акт №74 т.II от 1987г. за собственост на недвижим имот придобит по регулация.

По делото бе назначена съдебно – техническа експертиза, която следваше да проследи движението на процесния имот назад във времето от 1961 г. до настоящия момент по кадастрални, застроителнорегулационни и други планове, и кад.карта, по разписни листи. Вещото лице следваше да отговори на въпроса дали е налице отчуждаване по плановете, реализирано ли е това отчуждаване, налице ли е приложение на плана, както и каква част от имота, която е владял наследодателя на ищеца попада в настоящия имот с идентификатор  62788.501.15 по кадастр.карта на с.Рогачево. Депозитът за експертизата не бе внесен от ищеца, поради което такава не бе извършена и изслушана. С това ищецът създаде пречки за събиране на доказателства относно доказаността на претенцията, които налагат извода относно нейната неоснователност.

Твърдението на ищеца относно неавтентичност на декларацията за уреждане на регулачни сметки остана недоказана, предвид липсата на представен оригинал за изследване, въпреки че ищецът е  представил заверена от него такава с исковата молба.

Поради недоказаност на претенцията, съдът следва да я отхвърли.

Ответниците претендират разноски, които следва да им се присъдят.

            Воден от изложеното, съдът

РЕШИ

ОТХВЪРЛЯ иска на Л.С.И. EHK********** *** срещу П.Д.К. ***; Д.П.К. *** и Д.П.К. *** за признаване за установено, че наследниците на С. Д.И. са собственици по давностно владение и наследство за периода от 1961 до настоящият момент върху 700 кв.м. идеални части от ПИ с идентификатор  62788.501.15 по кадастр.карта на с.Рогачево, общ.Балчик и отмяна на констативен нот.акт за собственост на недвижим имот по регулация с № 74 т.2 д.426/1987 г. по описа на нотариално деловодство при РС Балчик.

ОСЪЖДА Л.С.И. EHK********** *** да заплати на П.Д.К. сумата в размер на 500,00лв./петстотин лева/, представляваща направените по делото съдебно – деловодни разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Добричкия окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                           СЪДИЯ:……………….