Решение по дело №655/2020 на Районен съд - Панагюрище

Номер на акта: 260000
Дата: 2 януари 2024 г.
Съдия: Диана Симеонова Стателова
Дело: 20205230100655
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 29 октомври 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

260000

 

02.01.2024г.

 

   ПАНАГЮРИЩЕ

 
 


          Номер                       Година                                      Град                                   

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

ПАНАГЮРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД

 

ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

 
 


                                                                                                                 

 

Двадесет и пети октомври

 

2022

 
                

на                                                                             Година                                      

 

в публично заседание в следния състав:

ДИАНА  СТАТЕЛОВА

 
                                                                    

                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ:                                            

 

                                                                                                                                                                                 

МАРИЯ ТЕРЗИЙСКА

 

Секретар                                                        

 

като разгледа докладваното от                                                                                   

съдия СТАТЕЛОВА

 

655

 

2020

 
 


                                          гр.д.№                       по описа за                   год.,

 

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по смисъла на чл.45 във връзка с чл. 86 от Закона за задълженията и договорите.

Предявена е искова молба от Г.Л.Т.,***, със съдебен адрес:***- чрез адвокат П.К.К. от Пазарджишка адвокатска колегия, срещу Ц.З.М.,***. В исковата си молба Т. твърди, че на 13.10.2019г. е бил в бар „Бомбокс” в гр. Панагюрище с приятеля си Г. , като около 2,30- 3,00 часа, двамата решили, че трябва да се прибират. Ищецът сочи, че с приятеля му тръгнали по посока на кръстовището на улиците „Оборище” и „30-ти декември”, където се разделили и ищецът седнал на една пейка на улицата, за да провери за нови съобщения в телефона си. Според Т., тогава забелязал двама мъже, които се приближавали към него и които познавал по физиономия. В исковата молба се твърди, че двамата мъже седнали до Т. на пейката и ответникът, когото към онзи момент ищецът познавал само като „Ц.“, го попитал с иронично- агресивен тон: „Къде са ти приятелите?”, на което ищецът отговорил „Теб какво те интересува?”. Според ищеца, веднага след този му отговор, ответникът посегнал с юмрук и ударил Т. в лицето. Сочи, че след удара, ищецът тръгнал да бяга към ул. „Оборище”, но там бил застигнат от Ц., който го повалил на земята и започнал да го рита по тялото и съсредоточил ритниците в областта на ребрата. Т. твърди, че покрил с ръце главата си, за да се предпази от евентуални удари там. Сочи, че след като ритниците свършили, се прибрал в дома си, легнал си и започнал да чувства силна, пулсираща болка в дясното рамо, като болките продължавали и на сутринта след инцидента. Според исковата молба, ищецът е посетил Спешна помощ в болница „Уни Хоспитал”, където му е направена рентгенография и е установено, че има скъсани раменни връзки. Сочи се, че на 14.10.2019г. Т. е приет в отделение на болницата, където след прегледа е извършена операция на 24.10.2019г. и е съставен Оперативен протокол № 5940 от същата дата. Т. твърди, че с оглед заздравяването след операцията, му е поставен опорен пирон, както и подвижна имобилизация на ръката, която носил един месец след оперативната интервенция.

В исковата молба се твърди, че в лечебното заведение ищецът е заплатил 62,00 лв. за допълнително обслужване във връзка с прием на пациент, за което му е издадена фактура и касов бон. Заплатил е сумата от 19,75 лв. за стабилизатор на ръката, както сумата от 3,95 лв. – ДДС върху тази сума; Сумата от 17,40 лв. – потребителска такса за оперативни процедури; 10 бр. таблетки обезболяващо лекарство за сума в общ размер на 43,28 лв. или общата сума, която Т. е заплатил за лечението си възлиза на 146,38 лв., която сума представлява имуществените вреди, претърпени от ищеца.

В исковата си молба Г.Л.Т. твърди, че в резултат на нанесения му побой от ответника и полученото телесно увреждане, се е наложило да излезе в отпуск, поради временна нетрудоспособност с оглед продължителното затрудняване на движението на дясната му ръка и невъзможността да я използва според функциите й, за което са му издадени 4 бр. болнични листове за времето от 14.10.2019г. до 24.01.2020г. Ищецът сочи, че е получавал брутно трудово възнаграждение в размер на 700,00 лв., но с оглед невъзможността да използва увредената си ръка и продължителния отпуск поради временна нетрудоспособност, е получил по- малко заплащане в общ размер на 490,00 лв.

Твърди още, че за извършеното от Ц.З.М. престъпление от общ характер по смисъла на чл.129, ал.2 от НК е образувано досъдебно производство и е внесено от Районна прокуратура Панагюрище споразумение, одобрено от Районен съд Панагюрище по НОХД №56 от 2020г., влязло в сила на 18.05.2020г. С него, според исковата молба, Ц.З.М. е признат за виновен в това, че на 13.10.2019г., в град Панагюрище, е причинил средна телесна повреда на Г.Л.Т., изразявяща се в луксация (изкълчване) на дясната акромио-клавикуларна (раменна) става, довело до трайно затрудняване на движенията на десния горен крайник – престъпление по чл.129, ал.1, във връзка с ал.2 от НК, поради което и на посоченото основание, при условията на чл.54, ал.1 от НК, М. е осъден на наказание „Лишаване от свобода” за срок от 4 месеца, изпълнението на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложено за изпитателен срок от 3 години.

Ищецът сочи, че съгласно чл.383, ал.1 от НПК, одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда и на основание чл.300 от ГПК, това решение на съда е задължително за гражданския съд, който разглежда последиците от деянието. Г.Л.Т. сочи, че физическите болки и страдания в резултат на уврежданията съставляват неимуществени вреди за него, които оценява с оглед принципите на справедливостта, на общ размер от 15 000,00 лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането- 13.10.2019г., до окончателно изплащане на сумите.

Г.Л.Т. моли съда да постанови решение, с което да бъде осъден Ц.З.М. да му заплати сумата от 15 000,00 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, претърпени и търпени от ищеца в резултат от причиненото му на 13.10.2019г. в град Панагюрище, телесно увреждане, подробно описано в исковата молба, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането- 13.10.2019г., до окончателно изплащане на сумите.

Претендира сумата от 148,38 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди в резултат на извършени от Т. плащания за лечение на увреждането, получено на 13.10.2019г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането- 13.10.2019г., до окончателно изплащане на сумите.

Ищецът моли да бъде осъден Ц.М. да му заплати и сумата от 490,00 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди, претърпени от Т. в резултат на принудителното му излизане в отпуск, поради временна нетрудоспособност, която сума представлява разлика между брутното възнаграждение, което би получил за периода от 14.10.2019г. до 24.01.2020г. и обезщетението за временна нетрудоспособност, получено от ищеца Т. за същия период, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяването на исковата молба - 29.10.2020г., до окончателно изплащане на сумите. 

Моли, да бъдат допуснати двама души свидетели при режим на довеждане в открито съдебно заседание, с показанията на които ще се изясняват обстоятелствата по извършването на деликта и размера на неимуществените вреди.

Моли, да бъде изискано служебно и приложено като доказателство по настоящото гражданско дело, НОХД № 56/2020 г. по описа на Районен съд- Панагюрище.

          Моли да бъде допусната и назначена съдебно- медицинска експертиза, при която вещото лице, което след като се запознае с материалите по делото да даде заключение колко и какви са телесните увреждания на ищеца Т., причинени в резултат на действията на ответника М. на 13.10.2019г., както и какъв е периодът на оздравителния процес; Използвани ли са допълнителни средства; Чувствал ли е физически болки и страдания ищецът и за какъв период; В  каква степен са отшумели последиците от уврежданията на Т.; Посочените разходи за лечението му в болницата, относими ли са към увреждането на ищеца и намират ли се в пряка причинна връзка с него.

           Моли да бъде допусната и назначена съдебно – счетоводна експертиза, при която вещото лице, което след като се запознае с материалите по делото да даде заключение какво е брутното трудово възнаграждение на Г.Т. за пълен предходен месец, като работни дни, колко и какви обезщетения е получил Т. за периода на отпуск поради временна нетрудоспособност от 14.10.2019г. до 24.01.2020г. по месеци, причинена  в резултат от действията на ответника М. на 13.10.2019г. и какво брутното трудово възнаграждение би получил Т., ако не е бил в отпуск по болест; Какъв е размерът на щетата за ищеца за този период, възникнала от разликата между брутните трудови възнаграждения и обезщетенията за временна нетрудоспособност.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Така мотивиран, на основание чл.45 във връзка с чл. 86 от Закона за задълженията и договорите, Панагюрският районен съд

 

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА Ц.З.М., с ЕГН- **********,***, да заплати на Г.Л.Т., с ЕГН- **********,***, със съдебен адрес:***- чрез адвокат П.К.К. от Пазарджишка адвокатска колегия, сумата от 10 000,00лв.(десет хиляди лева), която сума представлява обезщетение за претърпените от Т. неимуществени вреди в резултат на нараняване, получено на 13.10.2019г., в гр. Панагюрище, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на настъпване на увреждането- 13.10.2019г., до окончателно изплащане на вземането.

ОТХВЪРЛЯ, като неоснователен и недоказан, искът, предявен от Г.Л.Т. за горницата от 10000,00лв. (десет хиляди лева) до 15000,00лв. (петнадесет хиляди лева).

ОСЪЖДА Ц.З.М., с ЕГН- **********,***, да заплати на Г.Л.Т., с ЕГН- **********,***, със съдебен адрес:***- чрез адвокат П.К.К. от Пазарджишка адвокатска колегия, сума в общ размер на 148,38лв. (сто четиридесет и осем лева и тридесет и осем стотинки), представляваща имуществени вреди, понесени при осъществяване на лечението на Г.Т. и през неговия възстановителен процес след оперативна интервенция.

ОСЪЖДА Ц.З.М., с ЕГН- **********,***, да заплати на Г.Л.Т., с ЕГН- **********,***, със съдебен адрес:***- чрез адвокат П.К.К. от Пазарджишка адвокатска колегия, сумата от 813,30лв. (осемстотин и тринадесет лева и тридесет стотинки), ведно със законната лихва върху тази сума, дължима от датата на предявяване на исковата молба- 29.10.2020г. до окончателно изплащане на вземането, която сума представлява обезщетение за нанесени имуществени вреди в резултат на принудителното излизане на Г.Т. в отпуск поради временна нетрудоспособност в резултат на нанесения му побой на 13.10.2019г.

ОСЪЖДА Ц.З.М., с ЕГН- **********,***, да заплати на Г.Л.Т., с ЕГН- **********,***, със съдебен адрес:***- чрез адвокат П.К.К. от Пазарджишка адвокатска колегия, сторените съдебно – деловодни разноски в размер на 1036,99лв.(хиляда тридесет и шест лева и деветдесет и девет стотинки), която сума представлява сбор от адвокатско възнаграждение в размер на 693,62лв. (шестстотин деветдесет и три лева и шестдесет и две стотинки), възнаграждение на вещото лице по съдебно- медицинската експертиза в размер на 206,02лв. (двеста и шест лева и две стотинки) и сумата от 137,35лв.(сто тридесет и седем лева и тридесет и пет стотинки)- за възнаграждение на вещото лице по съдебно- счетоводната експертиза.

 ОСЪЖДА Г.Л.Т., с ЕГН- **********,***, със съдебен адрес:***- чрез адвокат П.К.К. от Пазарджишка адвокатска колегия, да заплати на Ц.З.М., с ЕГН- **********,***, сторените съдебно- деловодни разноски, съобразно с отхвърлената част от иска, възлизащи на сумата от 381,93лв. (триста осемдесет и един лева и деветдесет и три стотинки), която сума представлява сбор от адвокатско възнаграждение в размер на 313,25лв. (триста и тринадесет лева и двадесет и пет стотинки) и възнаграждение за съдебно- счетоводната експертиза в размер на 68,68лв.(шестдесет и осем лева и шестдесет и осем стотинки).

 ОСЪЖДА Ц.З.М., с ЕГН- **********,***, да заплати по бюджета на Съдебната власт и по сметка на Районен съд Панагюрище държавна такса в размер на 438,47лв.(четиристотин тридесет и осем лева и четиридесет и седем стотинки).

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Пазарджишкия окръжен съд в двуседмичен срок от датата на получаване на съобщението, че същото е изготвено с мотивите.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: