Решение по дело №1160/2012 на Районен съд - Провадия

Номер на акта: 213
Дата: 4 септември 2013 г. (в сила от 26 септември 2013 г.)
Съдия: Ивайло Йорданов Мадамжиев
Дело: 20123130101160
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 декември 2012 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

                                                            04.09.2013г.                                         град Провадия                              

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Провадийският районен съд                                                              втори състав

на петнадесети януари                                            две хиляди и тринадесета година 

в публично заседание в следния състав:                                                             

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ИВАЙЛО И.

 

 

при участието на секретаря В.М.,  

като разгледа докладваното от съдията И.

гражданско дело № 1160 по описа за 2012година,

за да се произнесе взе предвид следното:

           

Производството е по реда на чл.530 и следващите от ГПК. Образувано е по молба на Дирекция „Социално подпомагане” гр.Провадия, с която на основание чл.28, вр.чл.25, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за закрила на детето, се претендира постановяване на решение, с което да бъде продължено настаняването на малолетното дете З К. Я., ЕГН **********, родена на *** год. в гр.Провадия, в семейството на Ф.М.С., ЕГН **********,***, за срок до отпадане на основанията за настаняване. Твърди се, че майката на детето не полага необходимите грижи за него, като не е възможна реинтеграция на детето в семейството на родителя. От друга страна Ф.С. имала изградена емоционална връзка с детето и отглеждала същото при подходящи условия. Проявявала отговорно отношение към неговите потребности. Ангажирани са доказателства.

Заинтересованата страна, майка на детето – К.Я.Г., не се явява и не изразява становище по молбата.

Заинтересованата страна Ф.М.С. изразява становище за основателност на молбата.

Провадийският районен съд, като взе предвид молбата и изложените в нея факти, събраните по делото доказателства и след като съобрази закона, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представеното удостоверение за раждане на детето малолетната З К. Я., ЕГН **********, е родена на *** год. в гр.Провадия от майка К.Я.Г. и баща - неизвестен. Със съдебно решение по гр.д. №245/2009г. по описа на Районен съд – Провадия детето е настанено в семейството на Ф.М.С. за срок от три години, който понастоящем е изтекъл. От представения социален доклад се установяват фактическите обстоятелства относно изоставяне на детето от майката.  Сочи се, че Ф.С. е баба на детето по бащина линия, майка на биологичния баща Ю. М. И.. От ранната възраст на детето, за него се грижи именно Ф.С.. Жилището, което обитават двете е подходящо, електрифицирано е, но не е водоснабдено, поддържа се добра хигиена. На детето се осигуряват храна, облекло и безопасна среда. Проявява се отговорно отношение към здравословното му състояние и възпитанието му. Детето има изградена емоционална привързаност към Ф.С.. Последната е съгласна да продължи да полага грижи за детето, като в тази връзка е подала нарочна декларация по чл.24, ал.3 от ППЗЗД.

 При така установените фактически обстоятелства, съдът намира от правна страна следното:

От събраните доказателства по категоричен начин се установява дезинтересиране на майката от отглеждането на детето, както и недостатъчен родителски потенциал в тази връзка. С оглед изразеното съгласие на близка на детето да отглежда същото в семейна среда, е налице ресурс относно продължаване на постановената мярка в тази насока. Ето защо в интерес на детето е то да пребивава в семейството на Ф.С., където да има възможност за задоволяване на физиологичните, здравните, образователни и социални потребности, съответстващи на нуждите, обусловени от неговата възраст. С оглед на обстоятелството, че настаняването не може да бъде безсрочно, следва да се постанови времетраене на мярката до навършване на пълнолетие. При промяна на обстоятелствата мярката може да бъде преразгледана.

Мотивиран от горното, Провадийският районен съд

 

Р Е Ш И:

 

НАСТАНЯВА малолетното дете З К. Я., ЕГН **********, родена на *** год. в гр.Провадия, в семейството на Ф.М.С., ЕГН **********,***, за срок до навършване на пълнолетие.

 

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския окръжен съд в 7-дневен срок от връчването му.

 

                       

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:.........................