Определение по дело №1153/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2754
Дата: 26 юли 2019 г.
Съдия: Мария Кирилова Терзийска
Дело: 20193100901153
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 12 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

…………/……….07.2019 г.

гр. Варна

 

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито заседание проведено на двадесет и шести юли през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: МАРИЯ ТЕРЗИЙСКА

 

като разгледа докладваното от съдията

т.д. № 1153/2019 г., по описа на ВОС, ТО,

за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на гл. 625 и сл. ТЗ и е образувано по молба вх. № 21413/12.07.2019 г., уточнена с молба вх. № 22831/25.07.2019 г. на „СТАРС 4141” ЕООД, ЕИК *********, гр. Варна, за откриване на производство по несъстоятелност.

При служебна проверка относно допустимостта на производството съдът констатира, че молбата отговаря на изискванията на чл. 127, ал. 1 ГПК и чл. 128 ГПК, и е допустима за разглеждане. Съдът счита, че за установяване обективното състояние на неплатежоспособност на длъжника се налага служебно събиране на доказателства по реда на чл. 621а ал.1 т.2 от ТЗ, включително и чрез изслушване заключение по ССЕ, което е предпоставка за внасяне на молбата за разглеждане в открито съдебно заседание.

Мотивиран от изложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАСРОЧВА открито съдебно заседание на 28.08.2019 г., 10.00 ч.

ИЗГОТВЯ проект за доклад по делото: Със сезиращата молба длъжникът е отправил искане за обявяване неплатежоспособността му и откриване на производство по несъстоятелност. Излага, че дружеството е прекратило търговската си дейност от 31.12.2015 г. поради невъзможност за обслужване на паричните задължения към кредиторите, а плащанията към кредиторите са спрели окончателно през 2019 г. Сочи, че дружеството не е в състояние да изпълни изискуеми и ликвидни задължения към кредитори по търговски сделки, в т.ч. и публично-правни задължения към Държавата. Излага, че дружеството разполага не разполага с активи. Общия размер на задълженията възлиза на 154 238.50 лева, от които публични в размер на 133 417.50 лева по РА № Р-03000316005511/091-001 от 20.04.2017 г., декларации обр. 6 и наказателно постановление. Заявява,          че от регистрацията си до момента, дружеството не е подавало ГФО за обявяване по партидата, водена в ТР. Счита, че началната дата на неплатежоспособност следва да бъде определена на 01.06.2019 г.

УКАЗВА на молителя, че е в негова тежест да установи твърденията си, че не е в състояние да изпълнява задълженията си към кредиторите, че е в състояние на неплатежоспособност, трайния и необратим характер на това състояние, както и началната му дата.

ДОПУСКА до приемане в съдебно заседание представените от молителя писмени доказателства.

НАЗНАЧАВА съдебно - счетоводна експертиза, която след проверка на доказателствата по делото, проверка за периода 2014 г. - 2018 г., вкл. и към момента на изготвяне на експертизата, проверка на документацията находяща се в НАП и НОИ, както и чрез справки в публични регистри за имущества (имотен, за особени залози и за МПС), да отговори на следните въпроси:

  1. Осъществява ли молителя търговска дейност, ако не - от кога?
  2. Какъв е размерът на задълженията на дружеството към всеки един от кредиторите - с посочване на главница, лихва и дати на падеж за двете, както и на дати на последни плащания (за всеки един анализиран период)?
  3. Какъв е размерът на данъчните задължения и на задълженията към осигурителни предприятия, както и на задълженията към публично-правни субекти и към персонала на дружеството - за всеки анализиран период и към датата на изготвяне на експертизата и изпълняват ли се те?
  4. Правилно ли са осчетоводени дългосрочните и краткосрочните задължения като такива във всеки един анализиран период, съответно-кога е размерът на тези задължения?
  5. Какви са, за всеки анализиран период, задълженията към свързани лица - ако има такива, както и - какви са техните падежи и дати на последни плащания? На база какви първични счетоводни документи са отразени записванията?
  6. Какви са стойностите и структурата на активите и пасивите на предприятието за всеки анализиран период, както и към датата на изготвяне на експертизата?
  7. Каква е структурата на финансовите дълготрайни активи - акции, дялове, участия и предоставени заеми (ако има такива) като се съставят списъци на длъжниците по тези заеми по лица, суми и падежи?
  8.  Каква е структурата на краткотрайните активи на дружеството по баланс за всеки един от анализираните периоди.
  9.  Какви са показателите за обща, бърза, незабавна и абсолютна ликвидност за всеки един от анализираните периоди?
  10.  Какви са показателите за финансова автономност и на задлъжнялост за всеки един от анализираните периоди.
  11.  Какви са, за всеки един анализиран период, показателите за обращаемост на краткотрайните материални активи - като брой на оборотите и времетраене на един период.
  12.  Какви са периодите за събиране на вземанията и за погасяване на задълженията?
  13.  Какви са стойностите на нетния оборотен капитал за всеки един анализиран период?
  14.  Каква е стойността на разходите за предполагаема издръжка на масата на несъстоятелността при условие прекратяване дейността на предприятието с откриване на производство по несъстоятелност за срок от 12 месеца? Каква е стойността на тези разходи, при продължаване дейността на предприятието за същия срок?
  15.  Има ли, към датата на изготвяне на експертизата налични свободни парични средства и бързоликвидни активи и в какъв размер са те, и достатъчни ли са те за удовлетворяване вземанията на кредиторите; ако не на всички, то в частност - само на онези с краткосрочни вземания от дружеството?
  16.  Налице ли са счетоводни данни за спиране плащанията и от коя дата - ако да? Кое е най старото непогасено задължение? Изпитва ли молителя затруднения при обслужване на задълженията си, от кога и какъв е характера на тези затруднения?
  17. Да се извърши оценка на имуществото на длъжника и да се изследва за всеки анализиран период дали то е било достатъчно, за да покрие задълженията му, и към кой момент пасивът е надхвърлил актива.
  18.  Достатъчно ли е наличното имущество на длъжника за покриване на началните разноски в производството по несъстоятелност?

ОПРЕДЕЛЯ в размер на 400.00 лв., вносим от молителя в 1-седмичен срок от съобщението по сметка на ВОС, с представяне на доказателства за плащане в същия срок.

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице Ж. Т., която да се уведоми след доказателства за внесен депозит.

УКАЗВА на вещото лице да представи заключението си в срока по чл. 199 ГПК.

УКАЗВА на молителя да окаже съдействие на вещото лице, чрез предоставяне на достъп до необходимата документация с оглед изготвяне на заключението, като неизпълнението на това задължение ще бъде преценявано с оглед разпоредбата на чл. 161 ГПК.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се връчи на молителя.

Да се обяви в ТР молбата на длъжника.

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: